icon

Ako riešiť časté prejavy čemeru?

gggabikaa
3. feb 2025

Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť, už roky mávam čemer a povedala by som, že dosť často. Začínam uvažovať, že to nebude len tak niečo, ale že môžem mať nejaké zdravotné problémy, čo s tým súvisia a toto je len prejav. Máte s tým niekto skúsenosti? Prípadne poznáte lekára, ktorý vie vyšetriť (a čemer pozná)? Za ten čas, čo na to "trpím," som nedokázala ani len nič vypozorovať pravidelne. Ďakujem za všetky rady a skúsenosti,

lila246
3. feb 2025

ahoj, čo je prosim čemer? nikdy som to slovo nepočula a zaujíma ma to, dakujem

svokrinjazykmonika
3. feb 2025

@gggabikaa Čemer počujem prvý krát v živote 🤷

janai1
3. feb 2025

@gggabikaa však čemer je z toho keď sa prežerieš mastného 🤔 Tak nežer 🤷🏽‍♀️

nika185
3. feb 2025

@lila246 ide o poruchu metabolizmu, ked sa človek prejeda, teda rychlo sa naje až moc s chuťou až do prasknutia, je mu potom nevolno...tak pri prejedani organizmus nestiha spracovať tuky, no a tie sa nevstrebu v krvi ale ukladajú inde v tele, kde vznikaju tale tukove hrčky

miadi
4. feb 2025

Daj si na malu lyzicku alpu s kristalovym cukrom 🙂 Mne sa to niekedy stane zo slovenskeho jedla ( ked mamina vypraza) a vobec sa nepreźieram len varim inak nie moc na oleji ..ale na masle alebo pecene ci stir fry atd . Niekedy mi to robi aj antipasto co su olivy nasekane v oleji .alebo hryby ci ina zelenina zavarena v oleji. Proste ten olej je moc tazky na zaludok , alebo staci ked ti nieco moc moc chuti a zjest to rychlo alebo este moc teple. Ta alpa s cukrom ti hnet pomoze .

miadi
4. feb 2025

@svokrinjazykmonika to je zahoracke slovo .

taktotedanie
4. feb 2025

@gggabikaa dost casto? Preco sa potom prejedas? Mas ppp? Ries psychiatra

cacianka
4. feb 2025

čmer majú záhoráci, sčemeria sa, ked zjedia niečo veľmi rýchlo, zchuti, pažravo, horúce, vyprážané jedlo, alebo jedlo nesadne. človeku je ťažko, zle mu trávi, je mu špatne od žalúdka, môže mať bolesti hlavy, nafukovanie, vysoký tlak, celý je taký nanič. a top ukazovateľom je, že sa na predlaktí rúk vyhodia tukové hrče, ktoré sa rozmasírujú a uľaví sa, čemer prejde.
toľko záhorácke okienko, ako mi to vysvetlili rodáci.
PS. aj ja som sa viac x prejedla, bolo mi zle z jedla čo mi nesadlo, ale hrče som nemala, masáž nepomohla. tak asi majú záhoráci nejakú čemerovú mutáciu 🙂 ja som od maďarov🙂

miadi
4. feb 2025

@cacianka hrce si nemala Lebo si sa prejedla 😂nemala si čemer. Ja mam zahorackych predkov a viem ten rozdiel nezvyknem sa prejedat. Ked sa prejes tak ti je len zle od zaludka lebo je moc plny. Na čemer Staci ked mi moc chuti a je tam moc olej. Mastne jedlo. Vobec nejde o preźieranie sa staci male mnoźstvo. Tie hrce su ozajstna vec tiez som tomu nechcela verit Kym som ich nenasla . A to som travila cele prazdniny na zahori.

miadi
4. feb 2025

@taktotedanie preco urazas ked o tom a autorke nic nevies,? Ona sa vobec nemusi prejedat a nepotrebuje na to psychiatra ked jej nesadne mastne jedlo . Len si neuvedomila z coho to je.

taktotedanie
4. feb 2025

@miadi precitaj si prispevok este raz aj autorkin aj moj
Kde ju urazam?
Aj toto moze byt urcita forma ppp a to riesi psychiater

cacianka
4. feb 2025

@miadi pozri, mne to vysvetlovali kolegyne, svokra, predtým spolužiačky. všetky žijúce na záhorí. ale myslím že každý to poníma trochu po svojom, líši sa to od rodiny k rodine, ako to majú zaužívané, pomenované a najmä ked to nie je prísne medicínsky výraz.
Di naondit podvoje na húru (vieš preložiť ?) to naozaj na odľahčenie debaty.

8domcatko888
4. feb 2025

Ja som si tiež myslela že to mám, až mi bolo divné že takmer po každom jedle.. Po 2r v bolestiach som poprosila dr o žiadanku na sono a tam žlčníkové kamene obrovské..

bielasovicka
4. feb 2025

To už fakt za každú somarinu treba poslať človeka na psychiatriu? To je nejaká nová móda v tejto dobe, som si všimla 🙄

miadi
4. feb 2025

@cacianka podvoje nepoznam mas ist nieco urobit na povale. Moja mama je zo zahoria ona to tiez mava a povie ze sa prejedla alebo s chuti zjedla ja tu len chcem vysvetlit ze to nie je automaticky prežieranie sa . Posledne to mala mama u nas Dala som jej malu porciu zemiakov varenych a krevety na masle a ona zhodnotila ze toho bolo vela, kedze jej doslo zle ( viem to posudit videla som ju inak velke porcie zjest) ale jej moc chutia krevety . Aj moja stara mama zahoracka to niekedy mala a nikdy sa neprezierala. Kazdy ma inak zvyknuty zaludok Ja nemozem jest langos na mna je to moc mastne som to mala 2x v zivote a bolo mi hnusne . A su ludia co v pohode zjedia mega mastne a su ok Lebo ich zaludok je zvyknuty .

mateson2004
4. feb 2025

@cacianka choď .......zárubne na povalu. Naondit môže byť hocičo. Rozumiem tomu výrazu ale naondit sa používa hocikde. Napríklad "nalož to tam" naondi to tam, niekto niečo natiera tak druhý mu povie " naondi ešte tento"....

mateson2004
4. feb 2025

@cacianka inak si čemer popísala presne. Ešte keď ti rozmasiruje tie hrče tak potom musí rukou tak poriadne trhnúť🙃

miadi
4. feb 2025

@taktotedanie nikde nepise ze sa prežiera ale ze jej byva zle . Asi ti tiez Niekto zle vysvetlil pojem čemer a spajas si to automaticky s prežieranim sa . Skor by mala mat gastrologicke vysetrenie nie psychiatra . A vylucit zo stravy mastne jedla jest dietnejsie menej vyprazane viac pecene alebo varene atd.

miadi
4. feb 2025

@cacianka ty mi prelož cīcici cíci cici . 😉

taktotedanie
4. feb 2025

@miadi keby zjedla primerane porcie a nejedla velmi casto toeto blbosti evidentne tie porcie su vacsie nez by mali byt takze ano je to prejedanie sa

miadi
4. feb 2025

@taktotedanie Mne Staci ked si dam za 3 vydlicky oliv v oleji ( a to sa snazim ten olej odkvapkat . To je len tvoja domnienka ze sa prežiera. Pise ze nevie z coho to je . Keby sa prezierala tak by to Snad vedela.

dominikakoll
4. feb 2025

Čemer majú aj v okolí Trnavy. Treba jesť pomalšie. Treba vysledovať, aké jedlo ti to spôsobuje. Skús si k tomu jedlu dať pohár coca cola. Je to tebou, lekár ti nepomôže, teda z môjho pohľadu. Ja som mávala kedysi, keď som sa schuti/rýchlo najedla a aj horúce jedlo keď som doslova zhltla.