icon

Ako riešiť dýchacie problémy a alergiu na psa?

11. dec 2025

Ahojte, prosim o radu. Mam alergiu na psa. Stalo sa mi to, ze som prisla z práce strašne unavena tak som si lahla kusok. A zaspala som. Stalo sa to, ze ma strhlo zo spanku to ze sa nemôžem nadychnut. Ale vôbec. Hikala som asi 5 krat len aby som sa nadychla. Neslo to. Konečne sa mi to podarilo. Normalne sa mi to nestáva. Kašeľ žiadny len proste mi ani trochu vzduchu neslo cez hrdlo ani trochu. Žiadne zeby som mala tep vysoky. To nie. Aj saturacia dobra. A ja zistila ze ked som zaspala tak sa mi na postel psik dostal. Čo vlastne nikdy nerobi. Mohlo toto byt silnejšia akergicka reakcia? Tiež mam aj alergiu na alfa gal. Cize strava asi nie lebo musim na stravu davat velky pozor čo zjem. Lebo na tuto alergiu mam epipen. A tak som nevedela určiť z coho to môže byť a ci mam pouzit epipen. V tom som uplne začiatočník epipen som v zivote nemala a zrazu ho mam v pripade anafilaxie z potravin. Ked sa mi akokeby zatvoril krk ja nemohla sa nadychnut, nevedela som ci pouzit epipen alebo čo. Na a stastie som sa nadychla. Citim strasne hlieny v krku uz roky. Vraj z tej alergie na psa. Chora niesom aktualne. Pytam sa, ci je niekto, kto ma alergiu na psa a ma reakciu hlieny v krku? Lebo ina reakcia u mna zatial nieje. Len od kedy mam psa 5 rokov tak mam hlieny. Nos čistý, hlien citim len v krku. A to aj inhalujem aj nad parou sa parim, aj zvlhcujem sliznice aj pijem dosť vody. Ako si pomôcť?

hsara99
11. dec 2025

Teraz sa tu do mňa zaryté psíčkarky asi pustia, ale žiaľ ak máš alergiu na psie chlpy, podľa mňa jedine riešenie je psíkovi nájsť iný domov…

autor
11. dec 2025
@hsara99

Teraz sa tu do mňa zaryté psíčkarky asi pustia, ale žiaľ ak máš alergiu na psie chlpy, podľa mňa jedine riešenie je psíkovi nájsť iný domov…

@hsara99 veď to nerada. Mam ju veľmi dlho. No ťažkosti mi začali hned po tom, ako som ju zobrala dnu. Do vtedy bola von.

klip0
11. dec 2025

A astmu nemáš ? Treba aj toto vyšetriť. U imunoalergologa, zajtra mu zavolaj a povedz čo sa stalo

marianarem
11. dec 2025

@anonym_autor A nadychnut si sa nemohla kvoli hlienom alebo si mala aj opuch. Ja mam alergiu na roztoce a reakcia je opuch dychacej trubice a tazkosti s dychanim. Zabera na to Ventolin.

autor
11. dec 2025
@klip0

A astmu nemáš ? Treba aj toto vyšetriť. U imunoalergologa, zajtra mu zavolaj a povedz čo sa stalo

@klip0 tak na alergo imuno som bola, akurat zistila alergiu na psa a alergiu na alfa gal. Astmu vraj nemam. A tiez som bola 2 krat opakovane na plucne a tam ze tiez nemam astmu a vraj psychika. Ale neviem, ci psychika dokáže uplne zastavit dychanie v spánku. Myslim ze anafilakticky šok to nebol, lebo to by som asi bez epipena nerozdychala.

autor
11. dec 2025
@marianarem

@anonym_autor A nadychnut si sa nemohla kvoli hlienom alebo si mala aj opuch. Ja mam alergiu na roztoce a reakcia je opuch dychacej trubice a tazkosti s dychanim. Zabera na to Ventolin.

@marianarem po pravde neviem. Alergie som nikdy nemala. Nemam klasicke že oči, nos, kychanie, kasel. Ale ja skor tie hlieny, ktore mam nonstop niekolko rokov. Ze mam alergiu na psa viem tak 2 mesiace. A bolo to veru prekvapenie. A alergiu na alfa gal uz ani nespominam. Dalsie velke peklo.

autor
11. dec 2025
@marianarem

@marianarem take ťažkosti, ze sa nemozes nadychnut? Stalo sa to v spánku. Akoby som sa zabudla nadychnut. Ale neprajem toto nikomu. To ja uz videla ze koncim ked sa nenadychnem. Strasne som sa vylakala. Hikala som len aby som lapila trochu vzduchu. Mna iba napadlo ze ci tam niesu prekazka hlieny. Ale chodim pravidelne aj na gastro aj na orl. Aj plucne. Alergo. No toto sa .i stalo prvykrat. A to som uz mala lahne strhnutia zo spanku pravidelne ale toto bolo silnejsie

moonlight1210
12. dec 2025

Nemohla si k tym hlienom este aj spat v zlej polohe? Raz som sa takto strhla, ze nemozem dychat i ja. Lebo som mala hlavu zosuchnutu tak, ze som si fyzicky ciastocne blokovala dychacie cesty. Nie uplne, ale dost. A zrejme som tak bola zosuchnuta iba kratko, kedze ma nic nebolelo (ziadne stuhnute svaly, krk,…).

Este mozes mat teoreticky apnoe. Nemusis o nom vediet, ak byvas sama a nema ti kto povedat, ze to na tebe vidi. Ze prestavas v spanku nakratko dychat.

marianarem
12. dec 2025
@anonym_autor

@marianarem take ťažkosti, ze sa nemozes nadychnut? Stalo sa to v spánku. Akoby som sa zabudla nadychnut. Ale neprajem toto nikomu. To ja uz videla ze koncim ked sa nenadychnem. Strasne som sa vylakala. Hikala som len aby som lapila trochu vzduchu. Mna iba napadlo ze ci tam niesu prekazka hlieny. Ale chodim pravidelne aj na gastro aj na orl. Aj plucne. Alergo. No toto sa .i stalo prvykrat. A to som uz mala lahne strhnutia zo spanku pravidelne ale toto bolo silnejsie

@anonym_autor No ano stalo sa mi viackrat, ze som sa v noci zobudila, ze nemozem dobre dychat, lebo mam opuchnutu trubicu, 2x som musela ist na pohotovost. Ale ze si "zabudla" ako sa nadychnut, tak to mi pripomina skor panicku poruchu, nemas nahodou aj tu? Ja som normalne vedela, ako mam dychat, len neslo.do mna dost vzduchu.

dzulli1980
12. dec 2025

A prečo neberieš denne antihistaminiká, keď máš alergiu na psíka a doma máš psíka? ... my máme dvoch kocúrov, mne zistili alergiu na mačky až keď sme ich už doma mali, imunoalergologička mi pravidelne predpisuje antihistaminiká, denne beriem a no problem ... keď si deň, dva nedám, už to cítim ... hlieny, ťažkosti s dýchaním.

autor
12. dec 2025
@dzulli1980

A prečo neberieš denne antihistaminiká, keď máš alergiu na psíka a doma máš psíka? ... my máme dvoch kocúrov, mne zistili alergiu na mačky až keď sme ich už doma mali, imunoalergologička mi pravidelne predpisuje antihistaminiká, denne beriem a no problem ... keď si deň, dva nedám, už to cítim ... hlieny, ťažkosti s dýchaním.

@dzulli1980 lebo som skor dostala lieky na alergiu na psa a az potom prisla alergia na alfa gal co vlastne lieky obsahuju. Cize ani tak ani tak. Nepohnem.sa z miesta

autor
12. dec 2025
@moonlight1210

Nemohla si k tym hlienom este aj spat v zlej polohe? Raz som sa takto strhla, ze nemozem dychat i ja. Lebo som mala hlavu zosuchnutu tak, ze som si fyzicky ciastocne blokovala dychacie cesty. Nie uplne, ale dost. A zrejme som tak bola zosuchnuta iba kratko, kedze ma nic nebolelo (ziadne stuhnute svaly, krk,…).

Este mozes mat teoreticky apnoe. Nemusis o nom vediet, ak byvas sama a nema ti kto povedat, ze to na tebe vidi. Ze prestavas v spanku nakratko dychat.

@moonlight1210 no 16 idem na orl a dostanem papier na spankove. Lebo som sama s detmi. Samoživiteľka, takze nemá kto ma sledovat v noci. Bohuzial. Dakujem za odpovede

autor
12. dec 2025
@marianarem

@anonym_autor No ano stalo sa mi viackrat, ze som sa v noci zobudila, ze nemozem dobre dychat, lebo mam opuchnutu trubicu, 2x som musela ist na pohotovost. Ale ze si "zabudla" ako sa nadychnut, tak to mi pripomina skor panicku poruchu, nemas nahodou aj tu? Ja som normalne vedela, ako mam dychat, len neslo.do mna dost vzduchu.

@marianarem a ano mam aktualne problem s chrbticou aj aj hrudnou aj krčnou. Lebo mam taku pracu kde velmi tazke dviham

autor
12. dec 2025
@marianarem

@marianarem mne sa zatvorilo hrdlo a vobec ziaden vzduch. Az som hikala aby som sa nadychla. Nakobiec sa podarilo. Bolo to dusenie. Bez kasla

autor
12. dec 2025
@dzulli1980

@dzulli1980 ja mam prave hlieny len v krku. Moze to predsa len byt alergia? Ja inak hlieny z nosa nemam ani s ocami problem nic len hlieny v krku