icon

Ako riešiť nesprávny psychiatrický posudok na dôchodok?

lachim79
14. sep 2025

Dobrý deň všetkým! prosím potrebujem poradiť ako mám postupovať, keď mi môj psychiater, u ktoré sa liečim, vyhotovil na moju žiadosť posudok, ktorý nezodpovedá doterajšej liečbe. chcem požiadať o invalidný dôchodok na diagnózu zmiešaná uzkostno depresívna porucha, na ktorú sa liečim 3 roky. od začiatku užívam eliciu 1 tab., niekedy 2. teraz po smrti manžela 3 mesiace mi zmenil diagnózu na adaptívnu poruchu s tým, že mi navýšil dávku eliciu na 2 a ešte trittico a 150 na spanie (antidepresivum) a predchádzajúcu diagnózu vôbec v lekárskych správach neuvádza a ani v posudku. akoby som tam 3 roky vôbec nechodila. len začiatok a koniec. nechcel mi vydať ani lekárske správy, kde by to bolo zmienené. neviem ako mám postupovať, taký posudok predsa nemôžem zaslať do SP. ďakujem vám vopred.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@billy_jean

@anonym_a8158d ziadna z tychto diagnoz ti % nenavysi.

@billy_jean videla si moj zaznam z chrbtice? ty si daka mudra

billy_jean
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@billy_jean videla si moj zaznam z chrbtice? ty si daka mudra

@anonym_a8158d nie, nevidela. Ale ak by to bolo dovodom na ID, tak by si ho uz mala.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@billy_jean

@anonym_a8158d nie, nevidela. Ale ak by to bolo dovodom na ID, tak by si ho uz mala.

@billy_jean ale ved som on este neziadala.🙏

billy_jean
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@billy_jean ale ved som on este neziadala.🙏

@anonym_a8158d ak by si mala s platnickou diagnozu, uz by ta navigovali na to, si poziadat. Moj muz je po 2 operaciach platniciek, a ID mu neuznali.. obezita nie je diagnoza na ID, GERD mam od mojich 20tich.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@billy_jean

@anonym_a8158d ak by si mala s platnickou diagnozu, uz by ta navigovali na to, si poziadat. Moj muz je po 2 operaciach platniciek, a ID mu neuznali.. obezita nie je diagnoza na ID, GERD mam od mojich 20tich.

@billy_jean prave to zacinam riesit. tu platnicku. neviem na co mam narok, opytam sa. mam aj psychicke diagnozy, podla tabulky zo sp mam na ne 35% ,a tych 10% davaju na vsetko ostatne. ci mam narok, uvidim. nebudem sa hadat. operacie sa velmi bojim, uz som operovana bola. mam panicky strach z narkozy. ze sa nepreberiem. ten gerd je inac dost nebezpecny, teba nejak sleduju? ja som bola na gastre ze staci az o 5 rokov, prist, no moj dedo mal rakovinu zaludka a mame v rodine rakovinu pankreasu, takze mam celkom z toho paniku tiez. psychicke strachy lekarka neriesi pritom som sa aj samoposkodzovala, mam jazvy na tele a mohlaby som ti este pisat. ....nie kazdy mame dokonale zivoty ja som za tie sracky v mojej minulosti fakt nemohla.

billy_jean
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@billy_jean prave to zacinam riesit. tu platnicku. neviem na co mam narok, opytam sa. mam aj psychicke diagnozy, podla tabulky zo sp mam na ne 35% ,a tych 10% davaju na vsetko ostatne. ci mam narok, uvidim. nebudem sa hadat. operacie sa velmi bojim, uz som operovana bola. mam panicky strach z narkozy. ze sa nepreberiem. ten gerd je inac dost nebezpecny, teba nejak sleduju? ja som bola na gastre ze staci az o 5 rokov, prist, no moj dedo mal rakovinu zaludka a mame v rodine rakovinu pankreasu, takze mam celkom z toho paniku tiez. psychicke strachy lekarka neriesi pritom som sa aj samoposkodzovala, mam jazvy na tele a mohlaby som ti este pisat. ....nie kazdy mame dokonale zivoty ja som za tie sracky v mojej minulosti fakt nemohla.

@anonym_a8158d chodím na gastroskopiu 1-2x do roka, na kolono kazde 2 roky.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@billy_jean

@anonym_a8158d chodím na gastroskopiu 1-2x do roka, na kolono kazde 2 roky.

@billy_jean a beries stale lieky na kyselinu? ja uz 4 mesiac...som z toho nervozna. tak ale na to ID nemas nie? mne sa kvoli tomu kazia aj hrozne zuby, mala som stavy ze mi kyselina az do ust vyskocila. hrozne. brala som aj predtym lieky, helicid ale sporadicky.

billy_jean
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@billy_jean a beries stale lieky na kyselinu? ja uz 4 mesiac...som z toho nervozna. tak ale na to ID nemas nie? mne sa kvoli tomu kazia aj hrozne zuby, mala som stavy ze mi kyselina az do ust vyskocila. hrozne. brala som aj predtym lieky, helicid ale sporadicky.

@anonym_a8158d mam uz zirkonove korunky. Dnes uz neberiem lieky proti kyseline, ale naopak lieky s HCL na dodanie kyseliny. Mam aj ine gastro diagnozy a palenie zahy a GERD vznika nielen z prebytku kys. v zaludku. A nie, toto nie je diagnoza na ID.

luccija
15. sep 2025

@lachim79 lekárske správy ti psychiater ani nemôže ukázať.Je to jediný lekár u ktorého sa to nesmie.To, čo by sa človek dočítal mu môže ešte viac ublížiť na psychike.Vratila by som sa späť, že prečo tam nie je udana liečba spred 3 r, lebo po smrti manžela je prirodzené, že sa potrebuješ adaptovať a si rozkolisana.Ked zmenis lekára ten ti tam nebude dopisovať čo zistil a liecil ten predtým, takže žiadaj to od tohto.Vsetko asi zalezi od psychiatrov poznám ženu, ktorá nebola hospitalizovaná nemá HPO, schizofréniu ťažšie DG, ale depresie, úzkosti a ID dostala ani nemenila veľa liekov druhé jej pomohli.Aj pracuje popri ňom.Nedaj sa odradiť tým, čo tu čítas.Je možné, že sa kritériá zmenili dnes sú ľudia v zlom psychickom stave ona to mala prisudene ešte pred covidom.Aj lekári nie vždy jednajú cestne a pokým ľudia zvládajú sú radšej nech pracujú je to na psychiku lepsie

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_9222e6

@anonym_0e8a2e nedaju ti ID. Depresiu maju miliony ludi. Mas liecbu, chod medzi ludi a bude po depresii.

@anonym_9222e6 🤣 si schopna citat s porozumenim?? 😅 Ja ten ID mam uz 8 rokov 🤣. A tie debilne rady si strc vies kam, netusis o com pises.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e konkretne depresia stredneho ci tazkeho stupna? ja mam stredneho beriem maximalne davky myslis ze mam skusit ID?

@anonym_a8158d Skus, za pokus nic nedas, aj ked stredne tazky stupen ma v tabulkach samozrejme menej percent ako tazky, ked by ti schvalili najnizsiu hranicu, tak nebudes dosravat peniaze, ale mozes mat k tomu aj nejake vedlajsie diagnozy, ak nejake mas.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e konkretne depresia stredneho ci tazkeho stupna? ja mam stredneho beriem maximalne davky myslis ze mam skusit ID?

@anonym_a8158d Ja mam tazky stupen, cize tam je v tabulkach viac percent ako pri stredne tazkom..

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_29506b

@anonym_a8158d 5 rokov je málo, ja som sa liečila 18 rokov, keď som požiadala o ID. Hospitalizácie boli? Koľko krát bol relaps? Máš aj iné fyzické diagnózy - ťažšie? Lebo samotná depresia ti 41% nespraví. Potrebuješ 5-10% na iné ťažšie fyzické diagnózy... to len pre info.

@anonym_29506b Ja mam len jednu jedinu diagnozu, tazka depresia a mam 60%. Takze nie je pravda to, co pises, nie je depresia ako depresia...

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_a8158d Skus, za pokus nic nedas, aj ked stredne tazky stupen ma v tabulkach samozrejme menej percent ako tazky, ked by ti schvalili najnizsiu hranicu, tak nebudes dosravat peniaze, ale mozes mat k tomu aj nejake vedlajsie diagnozy, ak nejake mas.

@anonym_0e8a2e mam

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_29506b Ja mam len jednu jedinu diagnozu, tazka depresia a mam 60%. Takze nie je pravda to, co pises, nie je depresia ako depresia...

@anonym_0e8a2e mozem sa opytat ty beries aj vela liekov? ake si mala prejavy? aj sebaposkodzovanie? hospitalizovana som nebola.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e mozem sa opytat ty beries aj vela liekov? ake si mala prejavy? aj sebaposkodzovanie? hospitalizovana som nebola.

@anonym_a8158d No klasicke prejavy depresie, vsetko co najdes na nete, nechce sa mi to tu pisat, ale sebaposkodzovanie nie Hospitalizacia nebola, neznasam nemocnice a nezvladla by som to tam. Plus viem co sa tam na psychistriach deje, nijako by mi hospitalizacia nepomohla, skir naopak. Lieky mam momentalne predpisane 4 druhy, beriem len 2 a cele roky som brala len 2, AD a benzaky na uzkost..

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_a8158d No klasicke prejavy depresie, vsetko co najdes na nete, nechce sa mi to tu pisat, ale sebaposkodzovanie nie Hospitalizacia nebola, neznasam nemocnice a nezvladla by som to tam. Plus viem co sa tam na psychistriach deje, nijako by mi hospitalizacia nepomohla, skir naopak. Lieky mam momentalne predpisane 4 druhy, beriem len 2 a cele roky som brala len 2, AD a benzaky na uzkost..

@anonym_0e8a2e a mas tazku depresiu? ja som sa roky samoposkodzovala, lebo ma znasilnili a mne dali len stredny stupen?
asi musim zmenit lekarku. vidim ze tato drzim ruka v ruke so socialkou, nemam slov.

anonym_9222e6
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_9222e6 🤣 si schopna citat s porozumenim?? 😅 Ja ten ID mam uz 8 rokov 🤣. A tie debilne rady si strc vies kam, netusis o com pises.

@anonym_0e8a2e takze v uvodnom.prispevku klames. Okrem toho, ti kazdy pise, ze nemas na ID s tvojou dg narok. Zaujimave, ze prave moj prispevok ti vadi . No chapem, pravda vadi.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e a mas tazku depresiu? ja som sa roky samoposkodzovala, lebo ma znasilnili a mne dali len stredny stupen?
asi musim zmenit lekarku. vidim ze tato drzim ruka v ruke so socialkou, nemam slov.

@anonym_a8158d Ano, recidivujuca depresivna porucha tazkeho stupna. Ake cislo diagnozy mas? A ja mam napriklad aj vyoperovanu stitnu zlazu a toto samozrejme do uvahy vobec nebrali, mohla som na to mat dalsich 10%, ale tak oni robia vsetko preto, aby cloveku ID nepriznali a ked tabulky nepustia, tak priznat musia, ale daju spodnu hranicu percentualneho rozsahu. Napriklad na moju diagnozu je v tabulkach 60-80%, samozrejme, ze mi dali minimum, co museli, cize 60% (po zmene zakona platneho od 8/23, doteraz som mala len 50%).

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_a8158d Ano, recidivujuca depresivna porucha tazkeho stupna. Ake cislo diagnozy mas? A ja mam napriklad aj vyoperovanu stitnu zlazu a toto samozrejme do uvahy vobec nebrali, mohla som na to mat dalsich 10%, ale tak oni robia vsetko preto, aby cloveku ID nepriznali a ked tabulky nepustia, tak priznat musia, ale daju spodnu hranicu percentualneho rozsahu. Napriklad na moju diagnozu je v tabulkach 60-80%, samozrejme, ze mi dali minimum, co museli, cize 60% (po zmene zakona platneho od 8/23, doteraz som mala len 50%).

@anonym_0e8a2e su to svine pozriem, mam 3 psycho diagnozy

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_0e8a2e ake lieky beries.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_9222e6

@anonym_0e8a2e takze v uvodnom.prispevku klames. Okrem toho, ti kazdy pise, ze nemas na ID s tvojou dg narok. Zaujimave, ze prave moj prispevok ti vadi . No chapem, pravda vadi.

@anonym_9222e6 V akom uvodnom prispevku??? 😅Ja niesom autor tejto diskusie 😅. Zjavne si ma ty zle oznacila, ked si na mna prvykrat reagovala 😅

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_0e8a2e ta depresia mam roky, nechapem preco nezmenili

F32.1 a ostatne nepamatam

anonym_29506b
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_0e8a2e no ja mám stredne ťažkú a na tú viac nie je, ako mám. Ty máš horšiu diagnózu.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e su to svine pozriem, mam 3 psycho diagnozy

@anonym_a8158d Ako v papieroch mam aj ja 4 psych. diagnozy, okrem depresie este poruchy spanku, socialnu fobiu a este daco, ale toto sa do uvahy neberie. Proste beru jednu hlavnu diagnozu, na niektore dalsie vobec nie je ID, na niektore mozu pridat 10%, ale asi nie na dalsiu psychiatricku, ale uplne inu, ale to neviem naisto.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e ta depresia mam roky, nechapem preco nezmenili

F32.1 a ostatne nepamatam

@anonym_a8158d Ja 33.2. Ano na tvoju je menej percent.. Ja sa liecim uz 27 rokov..

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_a8158d Ja 33.2. Ano na tvoju je menej percent.. Ja sa liecim uz 27 rokov..

@anonym_0e8a2e je mozem az do 35 tusim ziskat a 10 % mam isto na inych tak myslis ze ma vyznam ziadat? ja to mam 5 rokov ale v zmlysle 5 rokov sa liecim, v 18 rokov ma znasilinili a to vsetko sa so mnou tahalo roky lenze ja som to v sebe dusila. az ked mi umrel otec som sa uplne zrutila.preto som liecena 5 rokov.

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e je mozem az do 35 tusim ziskat a 10 % mam isto na inych tak myslis ze ma vyznam ziadat? ja to mam 5 rokov ale v zmlysle 5 rokov sa liecim, v 18 rokov ma znasilinili a to vsetko sa so mnou tahalo roky lenze ja som to v sebe dusila. az ked mi umrel otec som sa uplne zrutila.preto som liecena 5 rokov.

@anonym_a8158d Na tych 10% sa nespoliehaj, to proste nemusia dat a brat do uvahy vedlajsie diagnozy. Skusit mozes, bude to dost vybavovaciek s neistym vysledkom, ale ked neskusis, tak nic nedosiahnes no. Mozno aj tak nie, ale aspon budes vediet, ze si to skusila.

anonym_a8158d
15. sep 2025
@anonym_0e8a2e

@anonym_a8158d Na tych 10% sa nespoliehaj, to proste nemusia dat a brat do uvahy vedlajsie diagnozy. Skusit mozes, bude to dost vybavovaciek s neistym vysledkom, ale ked neskusis, tak nic nedosiahnes no. Mozno aj tak nie, ale aspon budes vediet, ze si to skusila.

@anonym_0e8a2e chcem sa pokusit prehodnotit moju diagnozu mam maximalnu davku ad beriem az 120mg. zacinala som na britelintelixe a mam dulselviu 120mg a triticko

anonym_0e8a2e
15. sep 2025
@anonym_a8158d

@anonym_0e8a2e chcem sa pokusit prehodnotit moju diagnozu mam maximalnu davku ad beriem az 120mg. zacinala som na britelintelixe a mam dulselviu 120mg a triticko

@anonym_a8158d Urcite skus..