icon

Ako riešiť pretrvávajúce problémy so žalúdkom?

emmx
7. jan 2025

Ahojte, bola by som rada ak by mi niekto vedel poradiť... už som zúfalá. Mám 19 rokov, skoro 20 a od mojich 14tich riešim problémy s bolesťami po jedle a častým chodením na záchod. Bežne chodím na záchod 3-6 krát denne každý deň, je rarita že by som išla len raz alebo dvakrát za deň. Bola som u troch doktorov... 2x na endoskopii, na SIFO, kolonoskopiu mi odmietajú urobiť, nechcú, vraj nie je treba. Lieky som mala Helicid, Ganaton, Kinito, rôzne probiotiká, nedávno mi bol predpísaný Normix a Duspatalin, nikdy nič nepomohlo. Som na 30% laktózovo intolerantná, avšak zažívam tie bolesti aj keď nejem nič s laktózou poprípade to mám nahradené bezlaktózovou verziou.
Je to viac cítiť po ťažších jedlách, vyprážaných, alebo tie čo majú veľa cukru. Z nápojov mi prekáža kofeín. Preto som to vyradila a snažím sa jesť takých vecí čo najmenej, vyradila som aj biele pečivo, pijem čistú vodu alebo čaje. Bolesti a nafukovanie ale stále pretrvávajú.. Ako príklad som dnes mala jogurt s ovocím a orieškami, praženicu s celozrnným chlebom a uhorkou a upečeného lososa v rúre s ružičkovým kelom a ryžou. Bolesti a kŕče po každom jednom. 4x na záchode. Neviem ako viac by som mohla "odľahčiť" svoju stravu... Jesť takto mi ani nevadí, nikdy som neobľubovala nezdravé jedlá, od malička som bola učená skôr k tým zdravším variantám..Ale tak či tak je to veľmi obmedzujúce, hlavne v škole alebo na výletoch, keď po návšteve reštaurácie potrebujem ísť 2x do hodiny na záchod. Skúšala som aj bylinkové čaje a pestrec mariánsky, a to keď pravidelne užívam v istej miere aj zaberá, ale aj tak sa nemôžem v kľude najesť bez ústavných kŕčov a nafukovania, plynatosti....Prosím o hocijaké rady, skúsenosti, už sa cítim ako blázon pri tých doktoroch, sestrička mi pred polrokom po endoskopii povedala že možno mám také bolesti lebo som "veľmi útla" a keď "zoženštiem" tak mi možno bude tráviť lepšie lebo bude na to viac priestoru v tele, tak ja už neviem..Ďakujem

tanyan
7. jan 2025

Neviem čo presne znamená tých 30%, ale ak máš citlivé trávenie, tak by si snáď prostredníctvom dlhodobej eliminačnej diéty sama najlepšie zistila čo alebo aké kombinácie ti spôsobujú problémy.
Keby som pri laktózovej intolerancii začala deň jogurtom a pokračovala lepkom a kelom, tak by sa mi moje telo tiež nepoďakovalo.

siegi
7. jan 2025

@emmx prazenica nie je prave lahke jedlo. Uhorka a kel riadne naduvaju. Ja mam problemy s travenim uz 20 rokov. Nemozem vobec cibulu cesnka papriku uhorku kapustu brokolicu kel. O cerstvom pecive mozem snivat a jogurtoch mozem len snivat. Ked mam lepsie obdobie mozem viacej veci jest ale tie hore uvedene nikdy. Vyprazena si dam tak mozno 1x rocne. Ked mam zle obdobie je mi zle aj zo sucharu. Mam za sebou 4 roznych gastrologov, viacx endoskopiu, usg rtg ct a nikdy nic nenasli. Ked mam horsie odbobie mam pocit ze mi vobec netravi, naduva ma neskutocne boli ma cele brucho. Lieky som vyskusala asi vsetky dostupne za tie roky, nikdy nic nepomohlo. Co som si tak odsledovala, tak nemozem ostat dlho hladna, rychlo a hltavo jest a jest tak ze cely den nieco pochrumkavam. Ak sa mi podari toto dodrzat tak vtedy tie lepsie obdobia trvaju dlhsie. Co mi asi najviac pomaha ked je zle tak je pancreolan, degasin a rowachol, ale ani toto kombo nezabera na 100% a prosto si to zle obdobie musim pretrpiet. Skusila som minuly rok akupunkturu a ta zatial vyzera ze celkom zabera….

simonkazga
7. jan 2025

Momentálne ma trápi zápal žalúdka a dvanástnika a podľa predpísanej diety nesmiem ani oriešky, ani nič celozrnné, minimum ovocia, zo zeleniny má stopku kapusta, kel, kareláb, ružičkový kel... lebo sú ťažko stráviteľné, nič mastné, z rýb len biele, čiže z tvojho vzorového jedálnička by mi bolo zle. Musíš nato ísť, ako keď sa u detí zavádzajú nové chute. Naraz len jeden druh, skúšať pár dni, sk budeš bez reakcie, pridať niečo iné.

kiki68
7. jan 2025

Tie oriesky, kadeco, ziadne ovocie v surovom stave, ani zelenina okrem bananu. Ziadne rajciny, paprika, nic drazdive. Ryza/ zemiaky skusit ako prilohy, nic spaldove a celozrnne. To je, co mne odporucali na gastro

gocrazy
11. jan 2025

Skuste si pozriet zlcnikovu dietu, to co ste napisala sa pri tejto diete vôbec nesmie, kedze z toho mate traviace problemy, tak za skusku by to stalo....ja mam HIT, laktozovu intoleranciu, nedostatok traviacich enzymov, bez zlcnika som 30 rokov a posledných 7 rokov traviace problemy, tiez duspatalin, normix bez vysledku...na wc kazdu chvilu, nafuknuta....myslela som ze zakladom zlcnikovej diety je nejest mastne a vyorazane a to som dodrziavala...ale zistila som ze je tam ovela viac obmedzeni a odkedy drzim tuto dietu a s hlavnym jedlom zjem kreon enzymy, neviem co su traviace problemy....mozno vam zlcnik nepracuje správne a ulavi sa vam