icon

Ako riešiť problémy s dýchaním u 17-ročnej osoby?

3. jan 2025

Mam 17 trochu sa hrbim ale ked si dam pozor tak nie. Co je vsak problem tak to, ze sa mi neda dychat. Ale teda moje telo ma pocit, ze sa mu neda dobre nadydnut. Uz nejaky cas dycham tak, ze sa mi vobec nedviha trub teda len nejake povrchne dychanie. Z hlboka a poriadne sa viem nadychnut len obcas. Ked som chodievala k fyzioterapeutovi ten mi to hovori aj mi ukazoval ako spravne dychat. No ja nech robim robim cokolvek tak sa mi to nedari. Zvycajne je to v pohode ale niekedy si na to spomeniem a potom sa mi neda dychat vobec ten akoby moje nemalo kyslik. Nemam problemy cez den len vecer ked uz idem spat. Nie je to vzdy napriklad uz som to dlhsie namala ale vcera a dnes sa mi to opat vracia. Co to je co s tym robit?

slovakboy
3. jan 2025

Môže to byť úzkosť. Úzkostné stavy sa prejavujú plytkým dýchaním a dýchanie nie je automatické. Človek Nato musí myslieť a keď na to myslí, tak začne dýchať až priveľmi. Keď dýcha veľa, tak sa na krvinky naviaže veľa oxidu uhličitého a nie je tam miesto na kyslík, hoci pľúca ho majú prebytok. Je tam proste nesprávny pomer týchto molekúl. Zvyčajne dýchaš automaticky podľa záťaže a o nejaký pomer sa nestaráš. Tento pocit majú aj ľudia keď ústami nafukujú nafukovačku alebo veľkú loptu. Príde točenie hlavy, nevoľnosť. To vyvoláva pocit dusenia a pocit, že vo vzduchu nie je dosť kyslíka. Lekári tomu hovoria hyperventilácia.
Nemáš nejaké starosti? Nie si smutná? Nemáš pocit strachu? Nevysvetliteľný strach? Ak áno môže to byť toto. Pomôže celkové ukľudnenie, stíšenie sa a zníženie množstva vnemov zvukových aj zrakovým a aj redukovanie myšlienok na minimum. A hlavne pomôže cvičenie jógoveho dychu. Na tri doby nádych do bránice aj do hrudníka a na 6 dôb pomalý výdych.
Keď sa ti nabudúce stane večer ten pocit plytkého dýchania, skús len spomaliť výdych. Bude to ťažké lebo budeš mať pocit že budeš mať ešte menej kyslíka, ale uvidíš že keď dva tri výdychy urobíš pomalšie, tak sa ti mierne uľaví a urobíš aj hlbší nádych. Tým prehĺbiš dýchanie a o to ide.

yelena159
4. jan 2025

Toto sa mi stávalo pred tým než sa mi prejavila panická porucha. Tiež som mala pocit že sa neviem normálne z hlboka nadýchnuť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
nynia
4. jan 2025

Povedz to rodicom a chodte k lekarovi alebo fyzioterapeutovi ak to moze mat psychicku pricinu tak navstivit aj psychologa. Sama s tym tazko nieco urobis.

andreatytler
4. jan 2025

Ak mas zle drzanie drzanie tela uz velmi dlho, mas urcite svaly skratene, napriklad medzirebrove svaly alebo ine svaly trupu ktore sa podielaju na dychani. Ja sa v tom nevyznam, takze neviem ktore to mozu byt. Ja mam skratene medzirebrove svaly a tym padom mam bolest chrbta - fyzioterapeutka mi to tak vysvetlila. Da sa to napravit cvicenim, natahovanim svalov.

autor
4. jan 2025

@slovakboy no je pravda, ze citim uzkost uz dost dlho. Nie vzdy nie nonstop len obcas. Ale toto sa mi vzdy stane vecer ked uz lezim v posteli a idem spat.

slovakboy
4. jan 2025

Áno to môže byt po uvoľnení z dňa. Preto veľa pokoja a oddychu počas dňa treba.

lagunka0000
27. máj 2025

Ahojte, mne sa toto začalo práve včera večer , pocit že sa mi zle dýcha aj som zle spala a žiaľ ešte aj teraz ráno a doobeda mi to trvá, stále sa kontrolujem či sa nezačneme dusiť, keď si meriam kyslík tým stipcom na prst na hladina kyslíka je ok, aj tlak aj tep ok teda skôr nižší, bude to psychika?