Ako riešiť zmätenosť a zabúdanie u starších ľudí?
Ahojte. Obraciam sa na vás pre radu, lebo ja už fakt neviem.
Mám 80 ročného dedka. Pred pár mesiacmi začal zabúdať veci, byť zmätený. Proste blúzni. Napr. sedíme takmer celá rodina v miestnosti a normálne sa s nami rozpráva a zrazu sa spýta, že kde sú všetci, že mám k nemu niekoho zavolať. Alebo sa obráti na mňa a pýta sa "kde je (more meno)?". Pýta sa aj, že kde má izbu. Podotýkam že dom v ktorom teraz býva dal on postaviť a žije tu cez 50 rokov. Nie je taký celý deň, no v poslednom čase sa to deje takmer každý deň.
Som z toho zmätená, pretože dedo má dlhé roky problémy s nespavosťou. Dlhé roky užíval tabletky na spanie, no neskôr začal byť námesačný, keď ich užil. Teraz žiadne tabletky na spanie nechce, pretože naposledy keď ich užil, v spánku spadol z postele a udrel si čelo až mu išla krv. Odvtedy ich nechce brať a máva vo svojej izbe celú noc rozsvietené. Vidím aký je cez deň vyčerpaný, prerušovane drieme ale len posediačky. No tabletky brať nechce.
Neviem, či je jeho zabúdanie a zmätenosť kvôli nedostatku spánku alebo niečo vážnejšie.
Keď poviem, že chcem s ním kvôli tomu k doktorovi, tak ma stále obviňuje, že si myslím, že je šialený. Uráža sa, hovorí, žeby už najradšej bol na cintoríne a pred pár dňami ma dorazil komentom, že chcem aby tam aj skončil. (vždy bol citovo manipulatívny, vedel ako na ľudí takýmto spôsobom).
Absolútne neviem, čo si mám myslieť. Viete nejak poradi[?
Moja babka mala prejavy ako tvoj dedko, tiez hovorila ptv normalne a potom z cesty a v noci nespala,ale buntosila. Mala Alzheimera v pokrocilom stadiu.
A este dodam,ze si myslim,ze sa to casom bude stupnovat a bude to horsie.🥺
@lubkovaandrejka Tak dedo zatiaľ nebuntoší. Len hovorí z cesty. Ale zato sa ešte vie sám preziecť, nadávkovať si sám lieky, navariť, napísať nákupný zoznam a také veci. Zatiaľ len hovorí z cesty a je príliš urážlivy. Preňho je šialený každý, kto blúzni a navštevuje psychiatra/psychológa.
Kam s tým treba ísť? Viem, žek obvodnému, ale kam sa ľudia s takými problémami posielajú? Psychiater? Či je to už neriešiteľné?
Aspoň by mu mali stanoviť diagnózu, aby ste vedeli ako k nemu pristupovať.
Smer psychiater a neurológ. Určia diagnózu a nastavia liečbu. 😉
@fido69 Ku psychiatrovi ho nedostanem.
U psychiatra mal byť už dávnejšie,kým ešte vladal pochopiť,že je to pre jeho prospech.To sú pokročilé psych.zmeny,ktoré by dobre zvoleným liekmi sa mohli pozastaviť,možno aj zlepšiť,ale keď ho nedostaneš k psychiatrovi tak ťažko radiť...ale skus to,len počítaj s termínom o pár mesiacov.
Treba ísť k obvodnému a on vás odošle k neurológovi,ktorý mu na základe vyšetrení a rozhovoru stanoví diagnózu.Samozrejme aj vy povedzte neurológovi aké zmeny ste si na starom otcovi všimli.Pravdepodobne sa jedná o Alzheimera a treba aby mal naordinované lieky,ktoré mu ochorenie spomalia.Zmateny sa vám môže zdať najmä večer,vtedy byvaju takí nesvoji,ale časom začnú problémy aj cez deň.Zacne zabúdať aj úplne bežné činnosti,ktoré vykonával celý život.Ked sa pýta,že kde je tak dajte pozor,aby sa vám časom aj nestratil,zvyknú byť dezorientovaní a chcú sa dostať tam,kde vyrastali.
V prvom rade, ak užíval dlhodobo hypnotiká, tie po takom dlhom užívaní ovplyvňujú pamäť, orientáciu v priestore a čase. A ďalšie reakcie, motoriku/asi ten pád z postele/. Takže išla by som sa opýtať k obvodákovi. A samozrejme v tomto veku budú musieť vylúčiť aj demenciu, alzheimera atď. Obvodný lekár Ťa určite nasmeruje po vypočutí.
Demencia. U mojej tety to prislo tiez v 77 v priebehu roku. Uz je umiestnena v DSS

malo tam byť "moje meno", nie "more meno" lol