icon

Ako riešiť nespavosť a melatonín?

veronkaxxx
6. feb 2024

Ako to riešite? Pomohol Vám melatonín?

ikonica
6. feb 2024

@veronkaxxx dnes mi nepomohol... Zobrala som 3mg a k tomu 2x sedatif pc a lezim tu v posteli jak mrena... Akoze zabral super, bola som pekne ospala okolo deviatej, ale mladsia mi tu kazdu chvilu mrnci, tak sa neda spat... Inokedy zaberie slusne...

oli18
6. feb 2024

Vcera je tu o tom didkusia.

zirafienka
6. feb 2024

@oli18 prosím ťa kde ju nájdem?

oli18
6. feb 2024

@zirafienka nazov "Da sa vyliecit nespavost?".. Neviem skopirovat 🙈

jana_eyre_2
6. feb 2024

Melatonín mi pomôže zaspať.. bohužiaľ ja mám problém spánok aj udržať a na to melatonín nepomáha..

Odkedy mám deti tak sa v noci niekoľko krát budim.. ono by mi to nejako veľmi neprekážalo, keby som nemala takú prácu akú mám - vstávam veľmi skoro (niekedy o pol 4, niekedy o 4) a síce idem spať okolo 8-9, do rána sa zobudím asi 4x.. ak do toho nejaké dieťa niečo v noci rieši (sen, choroba a pod) tak to je úplne zle.. potom som vkuse nevyspata.. po zmene si pospim takých 15minut ale tiež neviem dlhšie vydržať..

Raz som to vravela mojej obvodnej, tá mi poradila nejaké vonné oleje, úplne môj problém zlahcila, v podstate ma vysmiala a mne bolo z toho akurát tak nahovno..

Tak skúšam aspoň všetko čo píšu múdre články, večer nejesť ťažké veci, nepozerať nič čo rozrusuje, ísť spať skoro.. neviem či sa mi to niekedy zmení..

hugger
6. feb 2024

@jana_eyre_2

Aj malé množstvo alkoholu po 18:00 ma budí o 03:00. Ak večer piješ alkohol prehodnoť.

Riešim rovnaký problém ako ty, ma to aj názov "sleep maintenance insomnia" keď nájdeš riešenie určite sa oň podeľ.

hugger
6. feb 2024

Melatonín pomôže zaspať ak si večer vystavená modrému svetlu. Ak večer používaš oranžové okuliare a máš zatemňovacie závesy tak tvoja vlastná produkcia melatonínu bude v poriadku a tabletky nebudeš potrebovať

jana_eyre_2
6. feb 2024

@hugger ja nikdy nepijem alkohol 😀 naposledy som pila asi pred troma rokmi vaječný likér..

hugger
6. feb 2024

@jana_eyre_2 kávu piješ? koľko?

jana_eyre_2
6. feb 2024

@hugger kávu pijem ráno v práci jednu, potom jednu pred obedom a jednu hneď po obede.. neskôr už nepijem aby som večer zaspala skôr.. možno je to aj veľa, ale je to nutnosť, lebo ráno by som ťažko fungovala a pri deťoch poobede tiež potrebujem byť cula..

sandra49
6. feb 2024

@veronkaxxx mne pomáhal len dospinox forte, ostatne nie. 1,5 roka som to brala a trápila som sa. Už rok pred spaním meditujem a teda žiadny melatonin mi už chvalabohu netreba, v noci sa už tiež budím len keď je mala chorá, inak keď je zdravá spim do rána. Predtým som mala aj tie problémy ze ľahký spánok alebo som spala dve hodiny zobudila sa a nevedela zaspať. Veľké problémy som s tým mala asi 5 rokov. Ale ta meditácia naozaj pomohla .chcelo to cvik, trvalo to niekoľko dní, týždňov ale oplatilo sa..

hugger
6. feb 2024

@jana_eyre_2

chápem. To odporúčanie piť poslednú kávu popoludní je skôr všeobecne, v skutočnosti sú veľké rozdiely v rýchlosti odbúravania kofeínu. Za seba vidím že keď nepijem vôbec (málokedy 😊) tak sa prebudenie nadranom nedostaví.

lianka123
6. feb 2024

@veronkaxxx cely zivot spavam velmi dobre. Blizim sa k 40tke a teda mavam dni /ovulacia a menstruacia/, kedy spavam horsie.
Ale celkovo moje tipy:
1. Pravidelnost, kazdy den idem spat o 10, vstavam o 7
2. Ziaden alkohol, posledna kava o 3 poobede
3. Ziadne ponocovania, posledne jedlo o 6
4. Aj ked neviem zaspat ostanem v posteli so zatvorenymi ocami

Spavam plnych 9hod, a ked spim zle, tak dalsi drn dospim.
Ludia spanok podcenuju, myslim, ze je velmi dolezity.

nops
6. feb 2024

@veronkaxxx od takej piatej podvečer nepozerať telka,PC,mobil.Mobil je asi to najhoršie.A počas dňa pravidelne cvičiť,ale tak,že sa zadychas.Alebo hociaka namahavejsia fyzická aktivita,záhrada,do práce bicyklom,rýchlou chôdzou.Ja keď toto nemám neviem zaspať a ak,v noci každú chvilu hore

eva8
6. feb 2024

@nops nepomaha zapnutie "zlteho svetla na mobile" Teda, ja nastastie so spankom mam problemy len ked ma trapia myslienky, inak nie, ale vraj ta "zltsia obrazovka" pomaha