icon

Ako sa diagnostikuje Alzheimerova choroba u mladých ľudí?

gerrwie_girl
24. júl 2025

Dievčatá trosku divná otazka, ale ako sa diagnostikuje Alzheimer? Ja to mam spojené so starými ľuďmi a ze to akosi prirodzene postupne pride a lekár upovedomí príbuzných. Ale poznáte prípady, kedy ho mal uz postatne mladší človek? Môže ist človek k lekárovi s tym ze ma podozrenie a on ho posle na nejaké vyšetrenia?

Strana
z2
gerrwie_girl
autor
25. júl 2025
@drahomirrra

@gerrwie_girl Piracetam nie je na predpis, skús ten. Mladí študáci pred skúškami ho užívajú. Plus na začiatok zlepšiť stravu. Vypustiť stres a presne ako píše Dominika, urobiť rutinu. Upokojiť sa a skúsiť meditovať, ráno si v kľude v hlave rozvrhnúť deň, také tie malé kroky.

@drahomirrra strava je uz ok, snažím sa aj co najmenej cukru, ale este je to krátko, mozno sa to neskor odzrkadlí. Chodím spat dost skoro, lebo chcem vždy spat aspoň 8 hodin. Drahy mi vyčíta ze ale skoro vstávam. Aj cez víkendy okolo 5tej-6tej vzdy. Ale ako píšem, som doruzova vyspata. Kým malý aj drahy este spia, ja si zacvičim, prečítam par strán knihy. Niekedy krimi, niekedy niečo motivačné alebo normy ohladom prace sa učím. Potom zdravé raňajky, snažím sa hlavne vajicka a celozrnné pecivo + nejaké ovocie, zelenina. Píšem si pravidelne na papierik co mam v plane cez den urobiť, toto sa mi najviac osvedčilo. Poviem priklad: umyť okna, kúpeľňu, pranie, žehlenie, upiecť chleba, cvičiť, učenie, vytepovat sedačku a pod. A potom si to škrtam co mam hotové. Myslím ze mam celkom ok režim, ale ako píšem, začala som s tym nedávno tak uvidím ci sa to dáko odzrkadlí.

gerrwie_girl
autor
25. júl 2025
@anonym_a419ff

@gerrwie_girl Ja som mala tieto problémy. Zabudla som na všetko, komolila slová, spájala dve dokopy, proste ako debil. Následne sa spustili ataky, dg panická porucha. Vyhorenie a stres mi ju spustili. Antidepresíva zabrali.

@anonym_a419ff ano toto mam. Chcem povedat pozdraviť, ale akoby som sa nevedela rozhodnut ci chcem povedat ahoj alebo zdravím a nakoniec zo mna vypadne napríklad zdravoj. Cítim sa ako debil.

gerrwie_girl
autor
25. júl 2025
@tramtada31

Aj ja mávam mozgové hmly a zabúdam, u mna to bude nízkym železom. Zrovna včera do mna obvodný hustil, že tie moje hrozne vysledky spôsobujú neokyslicovanie a či si uvedomujem, že môžem dostat infarkt. Takze skontroluj si zelezo, lebo kto sa mi z okolia stazuje na zabúdate, zväčša trpi anémiou.
A čo sa týka Alzheimerom, bavila som sa so psychiatrickou, keď som riešila demenciu u rodinného príslušníka a že to casto začína psychickými problémami (depresia,…). Čiže keď máš problemy a pochybnosti, objednaj sa psychiatricke na vysetrenie

@tramtada31 ano ja mam ťažkú anemiu, liečim sa uz viac ako 10 rokov. Tak mozno aj to to bude....to mi nenapadlo veru. A k tomu aj choré srdce mam .

patriciah1
25. júl 2025

@gerrwie_girl ja som sa za roky praxe stretla s najmladšou pacientkou s alzheimerom tesne pred 50.

majamat
Autor odpoveď zmazal
anonym_a419ff
25. júl 2025

@gerrwie_girl Presne tak, toto som mala aj ja. Robí to strašný stres. Ja som si ani neuvedomovala, aký stres prežívam. Následne na terapiách s psychologičkou, čo som si našla sme to prechádzali a teda sama mi povedala, že to čo som zažila je aj na koňa veľa. Proste absolútne som fyzicky stres necítila. Ale on si pekne pracoval, ničil ma vnútorne a následne sa spustili panické ataky. Desivé obdobie.

dominikakoll
25. júl 2025
@gerrwie_girl

@dominikakoll pozerám, ze je na predpis. Tak asi tu lekárku musím poriesit teda.

@gerrwie_girl v ČR je bežné dostupný v lekárni. A teda poisťovňa ho myslím vôbec neprepláca.

Strana
z2