icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

mm103
14. dec 2016

@bernusha ahoj zlatko na mňa veľmi je mi o niečo horšie...

evak12
14. dec 2016

@mm103 dakujem,vies ja ju beriem od maja,ono neni mi zle tak fyzicky,ale nic maa netesi,v praci sa len premaham,niekedy mam pocit,ze to tam nezvladnem,trasiem sa .....no uz by bolo aj nacase sa posunut ......a ja chcem ZIT nie len prezivat😢

mm103
14. dec 2016

@evak12 budeš ver tomu paretin je dobrý liek 😉😉😉

janefonda
14. dec 2016

@evak12 nemenila som takto, ale mne sadli hned prve AD co som dostala, cize u mna to nebolo potrebne.Myslim ze ono je to v pohode, lebo ad sa z tela vytracaju postupne a zaroven ti nove ad nabiehaju tiez postupne. Cize ja v tom problem nevidim.

janefonda
14. dec 2016

@evak12 uvidis, ze ti bude lepsie a postupne sa vsetko upravi. No okrem liekov musis zapracovat aj na sebe, na svojom zivotnom naladeni, najst veci co ta bavia a mas z nich radost. Ja veeela hackujem, malujem,cvicim yogu, robim autogenne treningy, peciem, tvorim s detmi, citam si, a po dlhej dobe som sa rozhodla, ze zacnem trenovat na klavir. Kedysi som hrala celkom slusne a snazim sa to oprasit. Zacala som detskymi piesnami, ktore ucim dcerku zahrat. Je to uzasne. A dnes som si cely den vyspevovala 🙂 to viem ze u mna znaci dobru naladu a znamena to, ze idem spravnym smerom. Takze pracuj na sebe, najdi to prave pre teba. Lieky su pomoc, no musis ty chciet sa z toho dostat a zmenit vela veci vo svojom zivote.

evak12
14. dec 2016

@janefonda mas pravdu,zmenit vela veci,ked teraz sa mi nic nechce,s prace chodim unavena a najradsej si trosku pospim😒,mozno,ze je to aj troska na skodu,ale moj manzel vela veci porobi,takze si to mozem dovolit,az sa obvinujem,ci nie som len leniva☹

janefonda
14. dec 2016

@evak12 ak si tvoje telo teraz ziada oddych a spanok tak mu ho dopraj. Ak ti sadnu lieky potom mozes zacat pracovat na sebe. Nic sa neda uponahlat. Ja ked skoncim v praci a este mam hodku kym vyzdvihnem deti zo skoly a skolky tak si lahnem a bud si zdriemnem, alebo len tak lezim a citam si. Depresia je pre mna stale jedna velka neznama, nerozumiem preco ju mam. Dlho som si vycitala, ze ved mam vsetko co si len mozem priat. Skveleho manzela a deti, mame kde byvat, co jest, sme zdravi....lenze depresia si nevybera. Je to choroba ako kazda ina, treba s nou bojovat a vdaka liekom mozeme zit plnohodnotne. Zmierit sa s tym, ze sme chore je prvy krok. A nevycitat si to. Nikam sa neponahlat, skludnit tempo, najst nieco co ti robi radost... ty si jedinecna a sama si musis najst svoju cestu. Kazdemu nam moze pomoct nieco ine. Ja ked som zostala chora som si to velmi vycitala, zasiahol moj muz a povedal ze je to choroba, ktora je ako kazda ina. Treba ju liecit.Hotovo. A viac somnou o tom nediskutoval.
Kedysi som chcela studovat psychologiu ...taky paradox. Aj na prijimackach som bola, ale kedze som bola prva pod ciarou neprijali ma. Ani po odvolani....asi osud. Dodnes som ta, ktorej sa kazdy zveri, ja si ich vypocujem ak viem pomozem. Dlho som sa od toho nevedela odosobnit. Casto som myslela na to, co ak by sa to a to stalo mne...ako by som reagovala. Ale aj s tym sa uz ucim pracovat, to nie su moje problemy. Mozno aj ty niekedy riesis vela veci v hlave zvytocne. Najdi sposob ako ich prebijes niecim krajsim.

ivka1302
14. dec 2016

@evak12 Evka 😘🌺🌺🌺akmas pocit ze je to tvoja lenivost tak sa premoz a zacni nieco robit S kazdym malym pokrokom rastie chut na nove a vacsie ciny🌺🌺🌺😘Skratka sa premoz a urob len malickost a uvidis ako ta to potesi nemusis premahat svoje sily ak sa ti chce spat tak si pospi ale potom sa snaz nieco urobit pridaj ruku k dielu. Aj ked tvoj manzel urobi vela urcite by ocenil ak by si mu s niecim pomohla. Ked sa budes citit potrebna vzrastie aj tvoje sebavedomie a posunie ta to dopredu. O lieky si nerob starosti vidis ze dievcata ti tu pisu ze mas tentokrat dobre lieky tak nechaj tomu cas a musis mat trpezlivost 🌺😘😘🌺❤️Budes zase v poriadku a budes zit Evi neboj modli sa a uvidis ze radost pride aj do tvojho zivota. Zahanaj zle myslienky a nedavaj im vobec pozornost. 🌺😘😘😘❤️❤️💞Papa

evak12
14. dec 2016

@janefonda dakujem ti za povzbudive slova,ale ak mozes porad mi,naco mysliet,alebo urobit v praci,ked pride na mna taka obava,ze ci to zvladnem,ci s tou pracou neseknem☹,pritom tu pracu by som stratit velmi nechcela,take pride na mna,ze ako keby sa mi nechcelo,alebo nevladzem,ani neviem ako to mam pomenovat ....no proste hrozne

evak12
14. dec 2016

@ivka1302 dakujem Ivka aj tebe,som velmi rada,ze vas mam,a ze takto ma povzbudzujete❤

janefonda
14. dec 2016

@evak12 ja som si nasla spomienky v detstve. Tie ktore vo mne aj dnes vyvolaju usmev. O to sa opieram ked mi je uzkostne. Ja milujem svoju pracu no napriek tomu, ked mi bolo tazko v zaciatkoch tohto celeho som sa musela jednoducho premoct. Nastastie teraz mam z prace radost, mam chut napredovat, chcem sa dalej vzdelavat.
A tie autogenne treningy su super, naucia ta naozaj vypnut a relaxovat. Ja ich robim pred spanim, tak mi to vyhovuje. Musela som si najst ten pravy pre mna.
Toto všetko co prezivas je zvládnuteľné.

eliska13
14. dec 2016

@janefonda nie stav sa zlepší natoľko, že úzkosť nepríde.Beriem paretin 12 r 3 x som skúšala vysadiť a vydy do pol roka znova návrat všetkého zlého.Min.týžden som bola u psychologicky povedala mi, že už ho nemám vysadzovať, že prečo robím stále také hlúposti!ale zároveň mi povedala, že sa celé roky presiľujem, nikde neventilujem a, že mám naložený celý chrbát yodpovednosti za všetkých a každému chcem vyhovieť.Pedant ako Jankabanka nie som, ale aj tak mám pocit, že mám veľa povinností a stále niečo treba a to mám len jedno dieťa
ja beriem lieky vyše jeden aj pol mesiaca a cítim sa dobre, lebo som zmenila niečo podstatné a asi to bol môj big problém, ktorý má ťažil celé roky.Snáď nie som teraz len dočasne v euforiii a potom zase pád, ale lieky už nevysadím skrátka tých 20 mg lieku ku mne patrí máme to aj v rodine gen.predispozície na depresiu, akonáhle dávky znížim všetko mi je ľúto, hrča v krku, strašná nerozhodnosť teraz nemám toľko času na sebaľútosť začala som chodiť na pol dňa do práce a nemám čas na nič, ale aspoň nerozmýšľam čo so mnou bude🙂))ale presiľujem sa musím spomaliť
ivka ty super píšeš vždy sa v tvojich príspevkoch nájdem

umabell
15. dec 2016

@bernusha na mna ma spln neskutočne zly vplyv...

umabell
15. dec 2016

@ludmilusik ahoj mala by si ísť k lekárovi mas velmi slabucku davku...

sovidzka
15. dec 2016

@mm103 je to presne rok...

sovidzka
15. dec 2016

@umabell vies co, pred terapiou mam urcity respekt. robim vsetko pre to, aby som sa z toho dostala, cize chodim aj kazdy tyzden na terapie. ale niekedy mi vyslovene nerobia dobre. ale vzdy si poviem, ze ved prave to je asi to, s cim musim bojovat a ked uz nebudem mat z terapie negativne pocity, tak potom uz asi budem za vodou.. ale to uz je asi aj o mojej povahe, nie o diagnoze ako takej..

lentilka1234567890
15. dec 2016

Baby 28.den beriem AD Tianeptin Mylan je to normálne ze este stale mam bolesti svalov? Je to neziaduci ucinok 😞 kedy vlastne zmiznu nez.ucinky? Dakujem

janefonda
15. dec 2016

@lentilka1234567890 neziaduce ucinky su niekedy aj pretrvavacie. Cize pockala by som este tak dva tyzdne a ak stale budu porad sa s lekarom.

slavkasobanska
15. dec 2016

Ahojte kočky,..no od stredy sa tak zle citim,.už 4 x mi menili lieky od kedy som prišla s hospyt. a stale to nie je dobre,..boli ma žaludok,..ja už neviem čo mam robit,..

mm103
15. dec 2016

@slavkasobanska och to ma mrzí a nie je ani o kúsok lepšie?

eliska13
15. dec 2016

@sovidzka terapia je nastavené zrkadlo.Ja,keby som mohla som tam každý týždeň🙂)ja mám super psyvhologicku.Ano jej slová má veľa x zaboleli, ale skôr pred rokmi a mala pravdu len moje ego to zlé pocuvalo.Ona Ti dávkuje to zlé a na zamyslenie postupne podľa toho ako sa cítiš.Nemôže Ťa na začiatku hneď znechutiť a ešte viac zdeprimovat
Ja spím dobre či spln či leto...Len tie rána som sa skoro prebúdzala.

@slavkasobanska a tie na ktorá Ťa nastavili v nemocnici neboli dobre?Musí Ťa to deprimovat možno aj z toho Ťa bolí žalúdok skús dať tomu ešte čas idú sviatky rozptýliť sa, ak myslíš,že je to veľmi zle skús sa porozprávať s doktorkou
Držím palce určite správny liek najdete

slavkasobanska
15. dec 2016

Uvidim,počkam do buduceho týždna ako mi bude,ale asi je mi už aj z toho zle že mi tak často menia lieky a som zufala s toho,...ale dakujem za povzbudenie..

mm103
15. dec 2016

@slavkasobanska a Slavka čo užívas teraz?

lenieta25
15. dec 2016

Baby idem sa vas opýtať vy čo beriete len čisto antidepresiva ale bez benzakov citite sa dobre?Funguje normálne, či ako kedy.
Je napr. možne že keď uživate len antidepresiva tak sa vam napr. môže uzkosť vratiť?

esselte
15. dec 2016

@lenieta25 ahoj,ja beriem aj benzaky,možno ich už ani nepotrebujem,ale citim sa istejšie,beriem uplne najnizsie davky,niekedy aj zabudnem,ale mam ich stale dom a

slavkasobanska
15. dec 2016

@mm103 jaj asi velka toho beriem,..rano alventa 150mg,1/2 Xanaxu,obed Brintilex 100mg,1/2 Xanaxu, večer Xanax 1 cela,Chlorprotixen 25mg 1,valdoxan 2,..a okrem toho ešte na tlak,..

esselte
15. dec 2016

@slavkasobanska ahoj,no škoda,ze ti v nemocnici nepomohli,ale možno to chce len čas,aby si si zvykla,ze si doma,mozno mas vo vnutri strach,ze sa ti vsetko vrati,preto to nezaberá,skusila si injekcie apaurin?su dobré,ja som ich brala týždeň,keď som sa citila zle a pomohli mi,kym spm sa stabilizovala,mozno pottebujes terapiu a skus najst aj podnet,ktorý u teba tie stavy vyvolava,preco ich máš,ci je to praca,ci rodina,ci nejaká trauma,co si prezila,je velmi dôležité prist na podstatu,čo si také prežila,ze si sa dostala do takeho stavu,u mna to bol potrat a môj manžel,ktorý pil,pomaly sme sa uz rozviedli,uz sme mali aj termin,ale on sa neskutocne zmenil,nepije vobec,ani kvapku,snaží sa o pokoj,ja sa potom citim tiež lepsie a nemam úzkosti,stale uzkost vyvola niečo,co si prezils,alebo prezivas

slavkasobanska
15. dec 2016

@esselte ahoj,ja sa liečim na depresie už 9 rokov,od kedy mi vybrali ženske org...mala som nador a potom som dostala depky,..a tak sa to so mnou vlečie,..

slavkasobanska
15. dec 2016

@eliska13 dakujem pekne,dufam že sa to ustali,..teraz mi často menia lieky,lebo mi nejako nesedia,..chodim aj na terapie,hoci je to velmi naročne,ale chodim tam rada..a prichadzaju sviatky to bude možno aj tým,.ja ani sama už neviem,ale už musim niečo s tým robit,lebo len preživam a to sa mi nepači...☹

eliska13
15. dec 2016

@slavkasobanska koľko máš rokov?Mňa xanax uspaval a bola som z toho taká nijaká.
@lenieta25 fungujem normálne benzod som brala iba na začiatku brania AD.Ale ako píše Esselte vždy som mala v kabelke či doma Lexaurin, keby niečo...
Až som jedného dňa na ne úplne zabudla, ale ja som ich brala max 3tyzdne v kuse mini dávky.

@esselte to je milé musel sa veľmi zľaknúť, že ho opustis🙂strach je mocný čarodej.Mam požičanú knižku máj strach a napriek tomu konaj zaujímavé čítanie