icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

esselte
4. jan 2017

@mm103 sú to výkyvy,to nevadí,veľa robí aj počasie,aj,keď máš svoje dni,aj spln,všetko na nás vplýva,ja som napr. včera nemohla dlho zaspať,náš stav je nevyspytateľný,nikdy nevieš,čo ti vadí,ze sa ukáže atak,ale musíš sa ho naučiť aj zvládať,obrátiť pozornosť na iné,nevenovat pozornosť úzkosti,povedať si,to nic nie je,hlavne hneď zmeniť myslenie na iné a dôležité je aj dýchanie do brucha,relaxačné aj fyzické cvičenie,neboj sa,bude fajn ,ak je to veľmi zlé,vezmi neurol alebo rivotril,stačí polovica a prejde to

kachita
4. jan 2017

@esselte ahojte dievcence, chcela by som sa opytat na vase skusenosti so sertralinom, totiz mam z neho nepokojne nohy a niekedy mi ta nervozita a z toho plynuce nutkanie hybat nohami prechadza vyssie az do ruk. Nasla som nejake info o tom, ze niekedy sertralin sposobuje syndrom nepokojnych noh ALE ja beriem len 1/2 minimalnej davky kvoli tehu (nie je mozne mi byt pocas tehu cista tak aspon takato barlicka). Tento nepokoj ma velmi vycerpava lebo dobre nespim. Mam dilemu, zmenit lieky teraz v tehu alebo az po porode? Obavam sa ze po porode ma to zlozi, ta zmena a aj hormony. Pojdem sa porozpravat s dr, to je samozrejmost, ale viete, ze dr aj tak len skusa. Ako by ste to riesili vy?

janefonda
4. jan 2017

@kachita ako dlho beries sertralin? Ja som mala nepokojne nohy prve dva mesiace brania liekov. Uz to ustupilo. Mala som to aj pred vyše rokom ked som zacinala prvy raz so sertralinom. Pre mna je to super liek.

janefonda
4. jan 2017

@sikea75 aj ja mam dceru prvacku, a tiez som to zo začiatku viac prežívala. Teraz uz beriem niektore veci inak, nemôžem všetko v jej živote ovplyvniť a v škole musi byt sama za seba.

daniela123321
4. jan 2017

@kachita Ja som mala v tehu nepokojne nohy ked som mala málo železa.

kachita
4. jan 2017

@janefonda praveze uz asi dva roky, ale predtym to bolo pri davke 50 mg a teraz aj pri 1/2 z nej, mozno to je tehotenstvom, ze som viac citliva, neviem.

kachita
4. jan 2017

@daniela123321 prave dnes som bola na poradni, gynekolog videl vysledky testov, o zeleze nic nehovoril, zrejme bolo ok. Ja sa uz z toho neviem vysomarit.

umabell
4. jan 2017

@kachita a beries od zaciatku tehu lieky? mozno to je tou nizsou davkou... uvidis co ti lekar povie,,, a kedy mas termin? ja som tiez brala v tehu od 5mesiaca citalec tiez len polku a mne zabrala ale bolo to tym ze som predtym nikdy nebrala adecka,,,

janefonda
4. jan 2017

@kachita ja som v tehu nebrala lieky, depresia mi začala az neskôr čiže neviem ako lieky vplývajú na tehuľky. Porad sa so psychiatrom... možno je to pre teba slabá dávka aj ked si tehu. A možno su to hormóny.myslim že nájsť odpoveď bude ťažké. Hlavne sa snaz pozitivne naladit, neupriamuj sa na problémy.

kachita
4. jan 2017

@umabell ja som brala AD i pred tehu, na zaciatku tehu som skusala vysadit, nedalo sa. Praveze pri vyssej davke je to horsie, ale teraz ako som uz v 6 m tak vidim, ze uz ta 1/2 tbl je na hrane a nezabera, ale tie neziaduce ucinky pretrvavaju. Moja dr len kruti hlavou nad mojou citlivostou, lebo podla nej 1/2 tbl ani nema poriadny vplyv na telo a mne super pomahala a pri vyssej, teda minimalnej davke som bola grogy. Uvidim, co mi povie dr.
A este nieco, mala niektora z vas poporodnu depku?

kk77
4. jan 2017

@kachita ak si uz vo vyssom stadiu tehu ja by som predsa len skusila navysit ci to nie je uz minimalnou davkou AD. Uvidis ci sa to zhorsi alebo nie. Ved neskor po porode ked budes ok mozes zase znizit. Ja som tiez na menej ako polovicnej davke AD a mam pocit ze cez zimu a dovolenky, Vianoce atd nie je na skodu navysit. Takto to vidim ja, lieky by som zatial nemenila.

kk77
4. jan 2017

@kachita poporodnu depku som nemala mne sa PP spustila az neskor, ale co ta chcem upozornit, davaj si pozor na nevyspatost a unavu ktora pride. Toto bolo pre mna najtazsie, dbaj na to aby si sa naozaj zotavovala a oddychovala ked sa da. Budes potrebovat velku podporu od manzela, fyzicku aj psychicku. A ak mas dobru mamku ( aj svokru) nech ti pride na zaciatku pomoct s varenim pranim a upratovanim, to je to najviac co bude moct pre teba spravit. A potom postupne si najdes system a pojde ti to pekne od ruky. Maj sa pekne!

lentilka1234567890
4. jan 2017

@esselte ty kedy si cítila zlepšenie?

kachita
4. jan 2017

@kk77 Dakujem za prakticke rady 🙂

figa777
5. jan 2017

@janka_banka ahoj Janka chcem sa ta opytat kolko si ty na zaciatku brala alventy brala si aj 75mg rano a 75mg obed

figa777
5. jan 2017

Baby neviem ci som somarinu neurobila poradte beriem rano 75mg a obed 37.5mg alventy pred 2 dnami som volala dr.ze mam tlak v hlave az na oci zle som spala kazala nech si dam na obed 75mg ale v ten den co som si mala zdvihnut davku som zacala pocitovat ze mi je lepsie aj tie tlaky su mensie aj oci odpuchaju miestami som radost pocitovala a napriek tomu som si zdvihla a nebolo mi dobre hlava ma palila nazvracanie tvar cervena asi mi stacila ta mensia davka ked som pocitovala zlepsenie neviem ci dnes si mam dat len 37.5mg na obed poradte

evak12
5. jan 2017

ahojte,dievcata,preco ked este len rano z postele vstavam a uz mam stiahnuty zaludok,trasiem sa ....vecer ked idem spat je to v pohode,stale si vravim,ze uz to dufam bude ok a rano stale to iste

figa777
5. jan 2017

@evak12 to prejde kym lieky zacnu ucinkovat kolko uz ich beries

evak12
5. jan 2017

predtym som brala od maja alventu a teraz pred vianocami mi zmenila na paretin,najhorsie je ked si pomyslim ako mi bude v praci

figa777
5. jan 2017

@evak12 zatial si davaj niejaky benzac k tomu a ta alventa ti nerobila dobre nic si nepocitovala niejake zmeny?

evak12
5. jan 2017

stale mi bolo takto,dnes idem k novej psychologicke,tak uvidim co mi na tie moje stavy povie

janka_banka
5. jan 2017

@figa777 ahoj 🙂 ... no ja som mala vždy 75mg, prípadne v lete 37,5mg Alventy ráno, nikdy viac ... a inak ešte Ti chcem poradiť a prosím nezober to v zlom, že sa takto nestresuj a hlavne sa moc nesleduj, lebo to Ti ešte zhorší Tvoj stav ... ak nechodíš do práce, tak choď na prechádzku, niečo upeč, uvar alebo si urob z niečoho malú radosť ... uvidíš, že to pomôže😉 ... ja čím som sa sama v sebe vŕtala o to to bolo horšie ... proste je to stav a ten prejde, síce to trvá dlhšie ako bežná choroba... ale mne keď je najhoršie tak si hovorím slová mojej p.doktorky: "nový život sa rodí cez slzy) ... a ver tomu,že človek po takejto skúsenosti s depresiou, panikou, úplne inak pozerá na svet, na hodnoty a ako ja hovorím, vidíme pod povrch 😉... držím Ti moc moc palce ....❤

figa777
5. jan 2017

@janka_banka Jani praveze sa uz nesledujem ako kedysi to ma uz preslo len si myslim ze som urobila chybu ze som vcera zdvihla na 75mg na obed lebo vcera mi uz bolo fajn citila zmeny a tymto som to pokazila ostanem na tej rano 75mg a obed 37.5mg ked som pocitovala ulavu

lentilka1234567890
5. jan 2017

Ten tlak na hrudi kedy uz zmizne?😭😭😭

umabell
5. jan 2017

@figa777 ahoj ja som bravala alventu 2x75mg rano 75 a na obed 75 a nic mi nebolo....
@evak12 vzdy rana su blbsie aj ja som mavala rana velmi zle ale musis byt trpezliva a pomoz si tym benzakm...

janka_banka
5. jan 2017

@figa777 ale aj keď zvihneš Alventu o37,5mg tak nepocítiš zmenu na sebe hneď na druhý deň, to viem na 100% .... oni sa postupne kumulujú .... a tie stavy, že raz hore a raz dolu je úplne bežné pri našej diagnóze ... a na začiatku liečby je tých horších určite viac ... ale postupne sa to prehupne do lepších stavov ... ja osobne by som začala dávkou čo mi dá pani lekárka a cca po troch týždňoch by som hodnotila situáciu, informovala lekárku, či nechať alebo zodvihnúť dávku ... ja som to vždy tak robila ... každý mesiac som hlásila stav ...

figa777
5. jan 2017

@umabell ja ak som ju zvysila v noci hlava palenie zaludok bolel a rano tvar cervena

esselte
5. jan 2017

@lentilka1234567890 ja som bola na marodke 4 mesiace,ale lepsie som sa citila asi po dvoch,ale ešte sa objavovali výkyvy,aj po nástupe do práce som citila úzkosť,ale po čase to prešlo,no je to beh na dlhé trate,ale ide to,je potrebná aj terapia,mne velmi moja terapeutka pomohla

figa777
5. jan 2017

@janka_banka nemala som ju dvihat ked som sa dobre citila vcera myslim si

esselte
5. jan 2017

@figa777 ak si sa citila ok,tak nezvysuj,lebo aj pri zvýšení sa ti môže zvysit úzkosť