icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

timea179
17. feb 2017

@janka_banka suhlasim s tebou.Tak som si nejak predstavovala sedenia,ze medzi nami bude viac komunikacie.To co mi ona radi som vedela aj z pisania tu alebo goglenia na nete.Cize ja od nej odchadzam ako z navstevy nejakeho nezaujimaveho obchodu,nic mi to nedava

janka_banka
17. feb 2017

@timea179 tak treba odísť, to Ti Timejka napíšem hneď, škoda strateného času a peňazí, je smutné, že psychoterapeutka je spokojná aj keď Ti nepomôže ☹ ... mňa osobne by to sral... 😵 ... že nepomôžem klientke ... na sedení má človek plakať, hnevať sa ... a prísť k výsledku, napr. u mňa je to tak, že si sama uznávam, že na niektoré veci sa pozerám naozaj detsky, bojazlivo a vôbec tie veci také nie sú ... je to v mojej hlave a škodím tým sama sebe ... niečo máme vrodené a niečo žiaľ získané skúsenosťami zo života ... a to je úlohou na psychoterapii aby na toto človek prišiel ... prídeš nato sama, ale pomáhať v tom mám práve terapeutka ...
Ja to vidím tak, že máme niečo v baťohu na chrbte schované a to nás ťaží a pomaly to vyťahujeme a riešime, aby nás to na tom chrbte neťažilo a my sme boli voľnejšie ... i keď to vyťahovanie bolí, ale stojí zato tým prejsť ❤

timea179
17. feb 2017

@janka_banka Zas len suhlasim 😉 skoda penazi.Ona si svoju pracu odrobi takto a druha vec je ze mne tym nepomoze.Zatial mi len poradila aby ked to na mna pride som si zapla relaxacnu hudbu,a nabuduce sedenie sa mam ucit dychat,to si mozem tiez pozriet na nete,ved vsade sa o tom tolko pise.Usetrim eura aspon a benzin 😀

sandra2308
17. feb 2017

@timea179 presne ako ty, neurol 0.5. Ty si kolko davas? A zaberie ti hned a naplno?

timea179
17. feb 2017

@sandra2308 uz som si davala len polku z 0.5 ale dnes som si od zlosti tresla celu.Uz som ho aj chcela pomaly vysadit ale neda sa kvoli tym blbostiam telesnym.Mne zabera dobre

sandra2308
17. feb 2017

@timea179 ja som si dala vcera aj dnes 0,5 a akoze velku zmenu nevidim😕 som uz z toho na nervy

timea179
17. feb 2017

@sandra2308 asi potrebujes iny alebo vyssiu davku,nabuduce skus vyssiu,uvidis co ti spravi

layla1
17. feb 2017

Dievčatá ked ste začínali brať AD tak ste mali zápchu ?? Lebo už tretí deň mam zápchu a neviem či to súvisi s Paroxetinom alebo nie.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
timea179
17. feb 2017

@eliska13 suhlasim s tym co pises ako by mal terapeut postupovat,viac tam nejdem 😉

eliska13
Autor odpoveď zmazal
janka_banka
17. feb 2017

@eliska13 Eliska ja chodim na terapie13 rokov 😁..mala som aj cca 2 roky prestavku, ale spravidla chodim1x mesacne...ja mam hranicnu poruchu osobnosti a tam je vhodná dlhodoba terapia zamerana viacmenej na zmenu osobnosti,zmenu reakcii a vnimania...ja mam k tomu depky a úzkosti ako bonus😲...ale ako som pisala terapia odhalí viac ako lieky a ja keď som sa rypala v minulosti tak to bol masaker...ale niekedy to treba na odrazenie sa od toho dna 😉...a kde chodis na terapie?

savanas
17. feb 2017

@eliska13, prosím, aby si sa nehnevala😈, ale tvoje slova o terapeutke :
„u nás sa to strieda jednu terapiu mam pocit, že mi rozumie druhu ma zničí. Asi to tak ma byt navodiť empatiu a potom vyčistiť žalúdok....veď oni vedia ako s nami hrať hry“
mi vytvorili veľmi príjemný beťársky úsmev😉. Prepáč mi to eliska13, ale niekedy mám s mojej terapeutky aj takýto pocit.
Ja som spočiatku celú terapiu len preplakal😂 a moja terapeutka ma vždy svojimi slovami pohladila😇👶. Ale sú dní, keď nie sme spoločne na jednej vlne a vtedy som nepokojný a preto píšem si denník pocitov o všetkom, ktorý jej dám potom prečítať.
Ale celkovo mám radosť🙂, pretože po tom viac ako ročnom chodení na terapie k mojej terapeutke sa to všetko vo mne pomaličky lieči a mám z toho ohromnú radosť.🌞

eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
17. feb 2017

@savanas
@savanas to je dobre, ze to tak citis

savanas
17. feb 2017

@janka_banka, čo sa týka terapeuta, myslím, že je dobré si prejsť minulosť s niekým, kto možno nám môže dopomôcť vyjasniť si a pochopiť ťažbou z iného uhla, a možno k potrebnej spokojnosti.
Alebo nás terapeut nasmeruje, aby sme po terapií, keď prídeme domov a máme chvíľku osobného ticha, napríklad ja to mám pred spaním, alebo v horúcej vode vo vani, pri ktorej si pustím hudbu cez maličky prenosný repráčik, ktorý je spárovany bluetoothom a mobilom. Je to hudba ktorú milujem a dotýka sa môjho vnútra, a mám možnosť sa ponoríť nerušene do vecí o ktorých som sa rozprával 🌞s terapeutkou. Vtedy sa tiež vyplačem a nájdem úľavu, odpustenie.
Napríklad ja chodím pomáhať renovovať dom jedným známym. Sú to ľudia, kde manžel zažil sexuálne zneužívanie starším mužom a nesmel to povedať rodičom, kde otec nebol najprívetivejšou osobou. Jeho otec sa zmenil a teraz sa snaží synovi vynahradiť minulosť.
A jeho manželka je z inej krajný a v období dospievania zažila čas, keď spávala so zbraňou pod vankúšom, aby chránila matku pokým sa nevráti otec z basy, za údajnú vraždu muža z ich dediny.
Rád sa rozprávam s nimi, pretože zažívame vzájomnú terapiu. Počas dňa robíme a keď príde večer, tak si dáme večeru🍣🍕🥗 a otvoríme víno, podľa chuti. Mám ich rád, pretože nemáme takmer žiadne hranice v téme rozhovoru. Samozrejme máme aj tajnosti, ktoré si nechávame, pretože nechceme o nich hovoriť možno len teraz, a možno nikdy.
A to vzájomne akceptovanie, možno asertívne posúvanie hraníc vzájomného poznania je docela fajn.
Vedieť, že všetci sme s nejakou chybičkou a zároveň aj jedinečnosťou. Máme chvíle, keď sme hore, alebo dole.
Aj keď všetci máme najradšej slniečko🌞.
Keď píšem tieto slová, tak som vďačný nielen za terapeutku, ale aj za týchto známych, že sa nemusím hanbiť, alebo báť toho o čom sa rozprávame.
Vlastne aj virtuálne písanie s Vami dámy je pre mňa terapiou a som vám vďačný. Nie,nie. Ja som vám veľmi, veľmi, veľmi vďačný, že mám možnosť poznať vás, maminy a manželky.
A vďaka vám poznať trošilinku vašu myseľ o vašich manželoch. Keď chcem byť lepším, tak pitrebujem aj skutočné a praktické vedomostí, ako byť lepším. Aj keď prax nie je tak jednoduchá ako slová.
Ďakujem Vám dámy.

janka_banka
17. feb 2017

@eliska13 joj to aj moja ma tak nasra.. v zaciatkoch terapie,keď chcela zistit moju diagnózu...
Najpr chvalila mojho muza že aky je dobrý a cakala ze kedy poviem ze aj ja som dobrá 😁....a podobne finty na mňa mala...
Ja som sa vždy snažila byť velmi dobrá na ludi a skutocne pocity som drzala v sebe a potom tie úzkosti,strata sebavedomia a pod. ... Ona vlastne postupne odhalila moje ja a keď som sa videla v skutocnosti kde robim chyby mohli sme sa odrazit a začať na tom pracovat...ale je to naozaj boj na dlhe trate.
Ale sme bojovnicky,mna ked niekedy vidí moj manžel a vlastne ako začal vnímat moju chorobu, ma obdivuje a kazdu jednu z nás ❤...
Ja som bola uz na takej dobrej ceste k ako-takej stabilite, ale ako som mala nastupit a nastupila do práce,islo to dolu vodou...taky som mala z toho strach...tak bojujem odznova...☺...
Chcem nájsť stabilitu hlavne sama v sebe,som niekedy moc závislá na inych...na ich názoroch,rozhodnutiach...a to je zlé...

savanas
17. feb 2017

Pardon, chcel som napísať "potrebujem" a nie "pitrebujem".😂
😝😉

savanas
17. feb 2017

@eliska, ja neviem, ale terapeut, ktorý by bol verbálne násilný voči mne, si nezaslúži poznať moju osobu. Pretože terapeutka je pre mňa nielen aby mi pofúkal bolestivé miesto a citlivo ma naučil vnímať svet aj z pohľadu druhých, ale môže byť vďačná za to, že jej odokrijem najhlbšie miesta, vďaka ktorým aj jej poznanie a vedomostí sa stávajú cennejšími vďaka mne.

savanas
17. feb 2017

Opravujem. Chcel som napísať pre @eliska13.
Ja neviem, som perfekcionista?😝

@eliska13, ja neviem, ale terapeut, ktorý by bol verbálne násilný voči mne, si nezaslúži poznať moju osobu. Pretože terapeutka je pre mňa nielen aby mi pofúkal bolestivé miesto a citlivo ma naučil vnímať svet aj z pohľadu druhých, ale môže byť vďačná za to, že jej odokrijem najhlbšie miesta, vďaka ktorým aj jej poznanie a vedomostí sa stávajú cennejšími vďaka mne.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
janefonda
17. feb 2017

@eliska13 ja som so svojou terapeutkou zatiaľ spokojná.nie je ku mne odmerana, hrabeme sa v minulosti po jednom sedeni som mala veľmi tazke tri dni. Bavili sme sa o veciach- udalostiach, ktoré ma veľmi ranili. Poviem si preslo sice pomaly 5 rokov ale aj tak ma to dlho trápilo. Dodnes som tym veľmi zasiahnutá, pretože to bola veľmi vyostrená situácia v rodine kde sa ma snažili dve strany ovplyvniť a ja som sa musela rozhodnúť v prospech jednej. Samozrejme že druhá strana bola dotknutá. Čo síce rozumiem no veľmi ma to zabolelo, že som vôbec musela byť do toho vtiahnuta.Vsetky moje problémy začali vtedy až to raz vyústilo do ataku. Bolo viac stresu a už som to nedokázala zastaviť. Predtým sa mi to tri roky darilo aj samej bez pomoci. Vtedy som ešte netušila že u mňa ide o prvé príznaky depresie a úzkosti.
Rozhodnúť sa medzi rodinou a rodinou je ťažké. Celé to umocnilo ešte to, že som bola práve v porodnici s malou. Myslim si, že z veľkej časti to bol prvý depresivny impulz. Do toho moja povaha dusiť všetko v sebe . Zlá kombinácia.
Môžem však konštatovať, ze mi depresia otvorila oči, že život treba brať s nadhľadom a treba sa o svoje duševné zdravie naozaj starať.

savanas
17. feb 2017

eliska13, myslím, že som rád, keď aj nesúhlasíš.
Každý z nás je tak jedinečný a odlišný.
Ja nemám rád akékoľvek násilností, pretože som ich poznal 18 od narodenia. Je pravdou, že neboli každý deň, ale nemám ich rád, ak sú pre mňa necitlivé, nelogické, pretože mi spôsobujú uzatvorenie sa.
Prepáč eliska13, ale ja už nechcem, alebo už nevládzem. Vieš, ja sám keď som nahnevaný, tak mám nepekné chute, ktoré som ešte nevidel v žiadnom filme, nečítal a ani nikdy nepočul.
Mám hnev z toho, jak sme necitliví druh, a jak sme niekedy chtivý po barbarstve bez zodpovednosti, jak to druhému môže nie pomôcť, ale ublížiť.
Ja sám som bol násilník, skoro som sa zabil, skoro som zabil spolužiaka, skoro som znásilnil spolužiačku, skoro som vrazil nôž do tretieho otca, ...
Život mi dal také skúšky, ktoré keby som prehral, tak som skončil.
Preto som sa venoval rôznym náboženstvám a duchovným náukám, aby som pochopil tu najhlbšiu podstatu nás ľudí a pochopil prečo toľko tisícok rokov bolo toľko bolesti a strachu.
Poznanie je pre mňa veľmi dôležité, pretože vďaka nemu som slobodnejší a už sa nebojím svojho zlého ja tak, ako vtedy, keď som toľko krát skoro zlyhal a viac ako 20 rokov bol na seba veľmi prísny a bolesť mi bola útechou, že si ju zaslúžim, pretože som poznal len svoje zvieracie inštinkty, ktoré keby som nekrotil, tak moja smrť by bola slabou odplatou. Toľko rokov som sa považoval za tú najhoršiu handru, ktorá nemá právo žiť. Ale mýlil som sa. Náš ľudský druh vie dosiahnuť úžasné používané nielen fyzických zmyslov, ale aj tých vnútorných. Len my sa tisícky rokov stále nechceme poučiť a prestať byť slepý. My vlastne si ani nevieme predstaviť našu jedinečnosť v tejto existencii.
Toho mužského filozofovania by asi mi stačilo.
Súhlasím eliska13, treba poznať aj dobré aj zlé. Ale musí byť rovnováha, pretože tak funguje všetko vôkol nás, aj keď to máme problém prijať.
Matka príroda, je jednou zo vzácnosti v ktorej vidím poznanie, kto sme vlastne skutočne my ľudia.

Ďakujem veľmi pekne eliska13.
Vy ženy ste veľkou vzácnosťou. Ďakujem Vám za to veľmi, aj keď my muži máme tak problém vám rozumieť.
Ďakujem.🙂

esselte
17. feb 2017

@sandra2308 možno potrebujes zvysit ad,neurol 0,5 by ti mal stačiť

janefonda
17. feb 2017

@savanas filozofujes teda riadne. Myslela som,ze na také reči sú skor absolventi filozofickej fakulty...ako ja napríklad. 😉
Tvoj osud nebol a nie je ľahký, no len ty jediný máš tú moc chytiť svoj život do vlastných rúk. To ty musíš v sebe nájsť silu a zároveň pochopenie.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
savanas
17. feb 2017

@janefonda, waw. Dobré vedieť, že máš filozofickú. Možno bude ešte veľa srandy.😉

savanas
17. feb 2017

Áno @eliska13, agresia plodí agresiu. A keď agresívny človek nájde pokoj, tak o to si ho asi aj viac váži.
Sranda. Keď píšem tieto slová teraz tak ľahko, tak cítim radosť, že už nie som tak zlý. Ale zároveň cítim smútok, že som tým druhým tak necitlivo ublížil a ak to ešte bude možné, tak raz ich poprosil o odpustenie.
Duša by bola pokojnejšia.
Vďaka eliska13 za zahĺbenie sa.

janefonda
17. feb 2017

@eliska13 môžem len podľa tvojho opisu usúdiť čo by ti mohlo pasovať. Ano, mastná pleť je odkázaná na stálu starostlivosť. Má to však obrovskú výhodu neskoršieho vzniku vrások 😎
Sera sú výborné s kyselinou hyalurónovou ale taktiež s vitamínom C. Ja ich aplikujem spolu s ultrazvukovym osetrenim. Ultrazvuk pomôže dostať účinné látky hlbšie do pokožky, zároveň má priaznivé účinky aj na problematickú pleť. Vyhladzuje vrásky, zmenšuje póry. Je to bezbolestné a ponúka to väcsina kozmeticiek. To je podla mna správna voľba pre teba. Na domáce použitie odporucam od nivea radu s vit. C. Len neviem či ju dostať aj na sk. Alebo pre mňa jedna výborná kozmetika je aj značka Ryor ( česká stalica na trhu) majú širokú radu na všetky druhy pleti. U nich nájdeš aj nočné sérum s hyaluronkou a aj masky na pleť a taktiež enzymaticky peeling- ten ti vrelo odporúčam. Treba ho vmasirovat, nechat posobit cca 15-20 min a zmyť vlažnou vodou. Používať ho môžeš cca 2-3 x za mesiac.
Pitný režim dodrzujes? To tiež prispeje k očiste tela aj aj pleti tým pádom samozrejme.