icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

iva160
27. feb 2017

@timea179 ad a benzak uzivate naraz alebo mate dvojhodinovy odstup.lebo ja mam odstup a psychiatricka mi povedala ze uzivat naraz.ja uzivam tianeptin sandoz uz mesiac a stale mam uzkosti neviem kedy mi to zacne zaberat.

timea179
27. feb 2017

@sandra2308 mne je celkovo ako tak ok,len vzdy pride nieco necakane.Ni hnusny pocit,dnes by mala prist mrska a nic....ale ona si robi tiez co chce 😉

somavi
27. feb 2017

No baby ja nie som normálna asi a uz som z toho na prášky . Asi pred týždňom mi trpli prsty na rukách , potom o par dni ma bolela láva ruka , potom, na další den chrbat, potom ma pichalo pod ľavou lopatkou - samozrejme som googlila a vyšiel mi aj infarkt . Com viac som čítala , tým to bolo horsie, tažko sa mi dýchalo , az som normálne mala triašku . Včera som rozmýšľala , ze pôjdem na pohotovosť nech mi spravia EKG .. nešla som ( lebo manžel ma presvedčil , ze je to len v mojej hlave - nakoľko panické záchvaty som mala v lete ) . Ale nikdy ma nebolela ruka ani chrbát a stále zvažujem , co mam robiť ... vravím si , neblázni , nic ti nie je ( nosím dieta na rukách , možno aj z toho ruka a chrbát ) , potom ma zas prepadne pocit , ze co ked to je naozaj infarkt a nepôjdem , zastaví sa mi srdce ... potom ma chytí zase panika . No je to otrasne 😢 Ja neviem co mam robiť

timea179
27. feb 2017

@iva160 benzak beriem len podla potreby,nemusi byt odstup.Uz by ti pomalicky mali zabrat,aj ked mne ziadne nezabrali tak aby mi nic nebolo

roomaa
27. feb 2017

@timea179 a benzak je názov lieku? prvý raz o tom počujem..tiež mávam depresie a neviem ako by som sa jej zbavila, a bojím sa aj tabletky brať, už len kvôli návikovosti, ale tak zase pokým by mali pomôcť

timea179
27. feb 2017

@roomaa benzak je liek ktory ti pomoze hned kym zaberu ad.

timea179
27. feb 2017

@roomaa a nieje to nazov lieku 🙂

mia002
27. feb 2017

@ivett311 ja som len teraz začala brat,ale je veľa ad a kto vie či mi pomôžu tie čo mám..aj preto chcem ísť na slovensko k psychiatovi ,

zuzikak
27. feb 2017

Dievcata chcem sa spytat tych, ktore bojujete s uzkostnymi poruchami alebo depresiami (resp. zacinate na sebe tieto priznaky pozorovat) ale este nemate nic presne diagnostikovane a neuzivate lieky. Sportujete ? Pomaha vam to ? Idete napr. behat i ked sa citite velmi unavene a je vam zle ? Prekonavate sa v tomto alebo pockate, kym vam bude lepsie. Ja sama sa momentalne v tomto stave nachadzam. Bola som uz 2x u psychologicky a pred viac ako 15 rokmi som sa liecila. Ale odvtedy sa vela zmenilo (spravila som si VS, niekolkokrat zmena prace, stahovanie, vydaj, 2 deti). Teraz mam opat nastupit do prace ale akosi zacinam mat pocit, ze som straaasne unavena, samozrejme plus hnacky, ktore ma oslabia este viac (najma ak sa dozviem, ze 2-3 dni budem na deti sama lebo manzel pojde mimo SR) Spanok pri mladsej (cele zle - bude mat 3 roky a 2-3x v noci k nej musim vstat). Prace sa nebojim. Tesim sa, ze bude vacsi prisun penazi a budem mat vacsi pocit nezavislosti ale manzel chodieva na sluzobky a mam pocit, ze sa to na mna tak troska sype. Od novembra pocitujem busenie srdca, bolest pri srdci (tie spominane hnacky), obcast dychavicnost...no unava jak svina ako sa vravi. Inak zdravotne po vysetreniach a vsetko v uplnom poriadku. Rozmyslam ako vydrzat a prezit este mesiac-dva a potom zacnem behavat. Snad to pomoze. Sportujete aj vy nejako ?

ivett311
27. feb 2017

@mia002 tak musíš vydržať aspoň 1-2 mesiace aby si vedela či ti pomôžu alebo nie..na začiatku je horšie ale potom postupne sa budeš cítiť lepšie😉

iva160
27. feb 2017

@timea179 ja uz uzivam stvrte antidepresiva ale stale este pocitujem chvenie dnes som to povedala lekarke trochu po menej ale pocitujem aj dnes som mala a neviem preco.uvidim do mesiaca ked nepomozu zas hladat dalsi liek .aj ma bolela hlava neziaduce ucinky ake uzivate lieky ja tianeptin sandoz tri krat dennne a neurol..
na noc tritico..mam toho dost..

timea179
27. feb 2017

@iva160 uvidis co dalej.Mozno len treba zvysit davku po case ked beries len stvrtky,ale mesiac je este trochu kratko kym zaucinkuje.

matag
27. feb 2017

@eliska13 hej ja sa tiez snazim nemysliet na minulost, na buducnost, len nie vzdy sa to da a hlavne ked pridu stavy uzkosti a paniky. Mam jedno dieta ale nastastie mi s nou pomaha mamina.

iva160
27. feb 2017

@timea179 mesiac je malo pokial zaucinkuju antidepresiva ved pockam a ked tak poviem lekarke nech navysi davku..
nevie ma nastavit na lieky som z toho uz zufala..

1257
27. feb 2017

@tslobikno to sme dve aj ja chcem ísť do mesta🙂

slavkasobanska
27. feb 2017

@iva160 no kým ti nájde ten správny liek a gramáž,to je na dlhšie,mňa nastavujú stále v nemocnici,raz do roka idem na mesiac do nemocnice a tam má nastavia...

janefonda
27. feb 2017

@zuzikak ked sa u mna depresia prvy krat objavila a nevedela som este ze sa o nu jedna, vtedy som pravidelne behavala. No ja som bola taka unavena, ze casom som uz jednoducho nedokazala nic odbehnut a este som sa aj bala ze odpadnem, lebo sa mi velmi tocila hlava.Musela som si dat pauzu a az po nasadeni a zabrati liecby som znovu zacala s pohybom.No dnes uz nerobim beh, ani nic extremne narocne. Chodim na dlhe prechadzky do lesa, chodim na yogu, na masaze...Zistila som ze mne uz netreba sport, ktory ma vysaje, ale prave naopak potrebujem nieco pre telo aj dusu.

zuzikak
27. feb 2017

@janefonda rozumiem. Masaze a joga su fajn ale nepomozu mi citit sa lepsie, ked chcem troska kil zhodit. Naviac som citala, ze beh ti doda potrebne endorfiny...Preto sa na to pytam

zuzikak
27. feb 2017

a este dalsia otazka : vyzivovy doplnok " L-Tryptofan" - poznate to ? Pomaha to, ci je to len reklama ?

iva160
27. feb 2017

@slavkasobanska Tak sa tam mam pytat aj ja ked ma nevie nastavit lekarka poviem jej to a bude

ivka1302
27. feb 2017

@zuzikak 🌺🌺🌺🌺ak sa na to citis tak zacni sportovat. Vacsinou cakame ze zacneme az nam bude lepsie ale funguje to prave naopak. Treba zacat aj ked sa citis slaba a prave vtedy sa to zacne zlepsovat🌺🌺🌺🌺Vsak kto by mal chut nieco robit ked si rada ze sa vobec hybes. Ale cakat az bude lepsie tak to nepomoze pretoze zmenu musime urobit prave v takychto situaciach. Ja som chodievala behavat aj ked mi bolo velmi zle aj ked som mavala uzkosti. Ked pre seba nieco robis znamna to ze sa chces citit lepsie a tym nedavas sancu depresiii pretoze to prave ona chce aby sme sa lutovali a zmierili s nasou situaciou ale to prave nesmieme 🌸🌸😘❤❤🌺🌺🤗Zmeny a hlavne velke zmeny v zivote bolia a dobre ze bolia pretoze by sme inak nic nemenili. Ja som zacala teraz tiez chodit do fitka. Treba zacat takymito zmenami. Treba upravit aj stravovanie. A uvidis ze uz len pocit ze pre seba nieco robis ta naplni pokojom. Ja som sa naucila ze nikto z vasej rodiny nemoze byt stastny ked nie sme stastne my same. Musime zacat zmenu u nas musime byt spokojne my same a potom budu stastni aj nasi najblizsi

ivka1302
27. feb 2017

@somavi No to poznam 🌺🌺🌺🤗prosim ta hlavne si negoogli ak nechces mat aj to co este nemas. Ja som to v takychto pripadoch uz uplne ignorovala viem ze je to tazke ale ked si to nebudes vsimat tak to samo odijde. To comu davame pozornost pretrvava a ma tendenciu narastat🌺🌺🌺🌺Ak chces aby to preslo tak to jednoducho ignoruj. Povedz si nahlas nic sa mi nestane som zdrava a vsetko toto je len klam !!!Musis o tom presvedcit samu seba a svoje podvedomie🌺❤❤🌺🤗Mam to odskusane 🌺🌺🌺🤗

janefonda
27. feb 2017

@zuzikak ja som jednoducho na beh zanevrela. Kedysi som profesinalne sportovala, ale dnes ked mam dve deti potrebujem skor nieco upokojujuce. A yoga je pre mna na mieru. Pekne si spevnujem telo a vahu momentalne riesim upravou stravy. Zakazala som si vazit sa, az tak o dva mesiace. Uvidime ci sa mi aj napriek liecbe podari zhodit. Pri mojich ad je totiz vedlajsi ucinok priberanie...za posledny rok a pol som nabrala 10 kg. A to teraz potrebujem stratit. Este ma velmi laka spolocensky tanec.

slnecnica333
27. feb 2017

Co pomoze na zle vtierave myslienky?😔 inac nic len tie zle myslienky nejdu prec vytesnat.najma ked sa ocitnem sama 😢

janefonda
27. feb 2017

@slnecnica333 mne pomaha spomenut si na krasne chvile z detstva. Vždy si vybavím v hlave ako som lozila po stromoch a ako som milovala co mi babka varila. Nieco co ti uz len pri pomysleni vycari usmev na tvari. Taktiez mam jednu zvuvku z rozpravky co si zacnem v duchu spievať.

mia002
28. feb 2017

@ivett311 ako si ty pociťovala závrat ?ja som myslela že za dva týždne začne byť lepšie

bambulka05
28. feb 2017

Dievcata naozaj sa netreba bat sportu. Ja som sa tiez bala. Ale stale bolo pre mna silnejsie to ze chcem urobit nieco pre seba. Vcera bol mesiac co som zmenila svoj jedalnicek a cvicievam 2 az 3x do tyzdna s osobnou trenerkou. Z mojich 10 kil navyse z a mesiac islo 4,7 dole. Takze naozaj to ide len treba chciet a nelutovat sa. Zaroven sa citim skvele. Niekedy su dni ze mi trpne ta moja nestastna lava strana ale i napriek tomu sa nevzdavam. Pokracujem dalej. Tak baby nevahajte a hor sa so toho.

bubbinaa
28. feb 2017

Musí to byť veľmi ťažké a namáhavé, trpieť depresiami pri dieťatku. Treba si na začiatku uvedomiť, že to nie je jeho vina a ono za nič nemôže. bolo by fajn ak by si každá mamička popri strarostlivosti o dieťatko našla kúštik času aj sama pre seba. To je podľa mňa veľmi dôležité. Tak sa najlepšie vymaníte zo stereotypu a prinesie vam to niečo nové.

zuzikak
28. feb 2017

@ivka1302 asi mas pravdu. Tvoje slova su ako pohladenie na dusi. Velmi dobre sa citaju 🙂 Tak uz sa len nevzdavat 🙂

iva160
28. feb 2017

Dobry den!UZiva niekdo antidepresiva Tianeptin sandoz a neurol ake mate stym skusenosti.dakujem