Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@lenush12
Mila lenush12.
Pravdupovediac si si určite vzala na seba veľké bremeno. Vo svojom živote si určite dosiahla ciele, ktoré si zaslúžia veľký obdiv. Ja nemám tak strašne stavy, ako mnoho žien aj tu na tomto blogu. Užívam len bežne lieky z lekárne proti migréne. Ale občas mám ešte čudné stavy, najmä kvôli detstvu a obdobiu strednej školy. Ale možno ti chcem len povedať, že určite ešte nie je tvoj čas odisť a mala by si zažiť ten úžasný pocit, keď môžeš pohladiť po vláskoch tvoju vlastnú malú ratolesť.
Ja som sa veľa krát v mojom živote zahraval s túžbou ukončiť tento tak nie ľahký život, pretože som najprv znenávidel zverskosť mojej osoby. Potom môjho nevlastného otca, a nakoniec som znenávidel ten najnežnejší rod, ženy. Hanbím sa za to, že som mal niekedy tak strašné myšlienky o ľudskej rase, pretože som ju takmer celu znenávidel.
V mojom vnútri bola vždy sila to nevzdať, aj keď som toľko krát vynadal nielen satanový, mojím predkom, ale aj Bohu za tu bolesť v hrudí, ktorú som nevedel zahodiť tak strašne dlho. Keby som mohol, tak by som urobil čokoľvek, len aby som nikdy neexistoval, a už nemusel mať na hrudi ten nepríjemný pocit, ktorý spôsoboval, že život je tou najhoršou rozprávkou, ktorá musí raz skončiť.
Narodil sa mi syn. V tú noc keď počal môj syn, tak som plakal, pretože som mal sexuálny a vnútorný odpor k matke môjho syna, pretože som zviera. Ale, môj syn je zázrak, pretože ten malý drobec má neskutočnú túžbu po živote. Aj keď žije s matkou, pretože to tak je najlepšie, tak mám rád, keď spí a ja ho môžem pohladiť po jeho vláskoch. Je to malý nezbedníček ako každé dieťa. Ale tú lásku ktorú vo mne prebudil je veľmi príjemný pocit.
lenush12, chcem len povedať, že ak sa nenahneváš, aby si našla akúkoľvek cestu, ako zhodiť zo seba to bremeno, ktoré máš a prijať možnosť opustiť svoje sny a túžby, ktoré ťa doteraz stali až príliš tvojej životnej energie. Ja pravdupovediac neviem ako to máš urobiť, ale prosím ťa aby si popustila uzdu a možno nechala utiecť tu túžbu a možnosť byť tak výnimočnou pre tento svet. Prosím ak je to možne, tak sa staň výnimočnou len pre svoju ratolesť a tvojho manžela, aj keď budeš možno len bežnou myškou pre túto spoločnosť. Ale ak ťa bude milovať tvoje dieťa a tvoj manžel takú, aká si, a zažiješ ten najúžasnejší domov – rodinu, tak tomuto sa nevyrovná nič. A keď príde ten prirodzený čas a budeš prirodzenou cestou končiť svoju púť na tomto svete a budeš mať dieťa ktoré ťa s láskou odprevadí a manžel, ktorý ťa už nikdy neopustí, tak budeš mať vo vnútri najväčší pokoj a radosť, že si zažila teplo domova a rodiny, tú dokonalú plnosť nádoby, a pocit z rodiny, ktorej si bola neoddeliteľnou súčasťou.
Prosím veľmi pekne, aby si povolila vo svojej túžbe po tom, čo raz nebude mať žiadnu hodnotu. To čo má hodnotu je láska matky voči dieťaťu, ktoré bude nosiť vo svojom srdci svoju matku navždy s láskou a úctou. A ak je to možné tak by bolo úžasné, keby si mala manžela, ktorý možno nebude tak dokonalý ako by si chcela, ale bude sa o teba starať, bude vždy pri tebe stať v každom počasí, či búrke, víchrici, ale aj v slnečných dňoch. A keď bude končiť pozemská púť, tak sa nebude vedieť dočkať, keď budete spolu zas.
Prosím, ja neviem ti pomôcť, ale prosím, aby si našla cestu žiť ďalej a zažiť možnosť si privinúť na hrudí ratolesť👶 a zažiť niečo úžasné❤.
Prosím lenush12 aby si žila ďalej, aby si sa stala tou najsuprovejšou maminou🤰, babkou a manželkou💃.
To je všetko. Prajem ti, aby našla šťastie❤, ktoré ti právom patrí.
@esselte Ahoj esselte a ine zienky. Ja beriem dne 20.den AD. Stale to nie je uplne OK, aj ked uz ma aspon netrase a dokazem sa uz viac najest ale co ma trapi najviac a chcem sa ta opytat, aj ine zienky co tu beru AD, ci ste mali pri nich nespavost na zaciatku alebo nespavost ako priznak depresie? Lebo ja odkedy ich beriem, tak dva tyzdne som sa budila kazde rano o 6 spotena, s trasom a viac som nezaspala. Myslela som ze ako zacnu AD viac ucinkovat, bude to lepsie ale dalsie dva dni to bolo o piatej a predvcerom dokonca o stvrtej. Samozrejme viac nezaspim. Ale tym ze som sa budila takto skoro som aspon vecer zaspala uz o nejakej desiatej. Ale tuto noc som nemohla zaspat, este 2.30 som nespala tak som si supla Lexaurin a zaspala som mozno okolo tretej a od siestej hore. Takze tri hodiny spanku a takto naprd je to odkedy beriem tie AD. Dovtedy som si s dcerou pospala kazdy den aj do deviatej rana. Myslite ze je to NU AD a ze to postupne prejde? Som z toho totalne vycerpana.
@ruzicka33 dakujem za odpoved 🙂 a potom ti to preslo po tom mesiaci same od seba? davala si si nieco na spanie vtedy? teraz uz normalne spis aj v noci? ja sa bojim ze to neprejde, a ze je to neziaduci ucinok, lebo ved predtym som to nemala, a ze budem musiet vymenit AD, ale ked pises ze ti to preslo, tak dufam ze aj mne, lebo som z toho hotova, ze bud nemozem zaspat, alebo aj ked zaspim normalne, tak o stvrtej - piatej kazde rano hore a potom cely den musim fungovat pri malej taka otapena
@mikimavka ahoj ja som mala take kolisave stavy,budila som sa stale o 2,30 a potom ni e a nie zaspat a celý den uplne vyčerpana,..brala som najslabšie lieky na spanie aby som sa dala trochu do kopy a postupne som ich aj vysadila,..a prešlo to,pre istotu mam doma lieky ale to fakt len keby nahodou ..ale spim a zda sa mi že až vela v poslednom čase,..držim palce ..
@slavkasobanska
@ruzicka33 diky baby. Dufam ze aj mne to prejde a nebudem musiet menit AD. To je hrozne ze to ma taketo vedl.ucinky. ja uz cakam kedy to prejde a zacnu naplno ucinkovat.
dakujem vsetkym za povzbudive slova. velmi si ich vazim a v tychto chvilach potrebujem. snad sa ten zivot oplati zit, aj keby som musela byt s liekmi do konca zivota. a tu kombinaciu mi najdu.
este sa chcem spytat, myslite ze je to nasa chyba, ked potrebujeme antidepresiva alebo je to naozaj choroba? poslem potom link par ludom, co tvrdia ze som len slaboch. uprimne sa vas pytam na Vase nazory.
@lenush12
No lenush, čo sa týka choroby, tak použijem jednu vetu : „Choroba je každá odchýlka od normálneho priebehu životných procesov živočícha a človeka.“
Od detstva sa stalo veľa vecí, stretol som na Slovensku a v zahraničí rožných ľudí a aby som povedal, že som stretol človeka, ktorý bol celý svoj život normálny, čistý, číri na tele a na duši, tak je mi ľúto, ale moje vedomie nevie nájsť takého tvora. Môžem len povedať, že ten, kto nás stvoril, tak nám dal možnosť byť čo najlepšími a odovzdať naším potomkom možnosť byť lepší, než sme my sami. Venoval som sa poznaniu rôznych náboženstiev, kultúr a trochu aj ideológií, no nenašiel som dokonalého tvora, spoločnosť, kde by bol dokonalý pokoj, symbióza, vzájomný vzťah na všetkých úrovniach od narodenia až po prirodzený odchod z tohto sveta.
Môžeme si prečítať o vzácnych tvoroch minulosti, ktoré nik z nás nestretol. To čo máme možnosť v skutočnosti zažiť, sú všetky tvorí na tejto planéte, ktoré majú rôzne túžby. Túžby, ktoré sú zmysluplné, alebo nezmysluplné. Túžby kde je život, alebo smrť. Túžby, kde cítiš istotu, pokoj, radosť, lásku, alebo cítiš neistotu, nepokoj, strach a bolesť.
Narodíme sa rôzny. Každý z nás má svoje plusy a mínusy. A na nás samých záleží, jak som ochotný naučiť sa žiť tento život, alebo si vybrať ľudí, s ktorými viem žiť tento život čo najzmysluplnejšie, v čo najväčšej harmónií, v pokoji, so vzájomnou radosťou, že všetci máme radosť so spoločného úsilia a lásky k životu.
A potom, či je to našou chybou, že máme na tele a na duši rany, jazvy, všetko to, čo nám spôsobuje problém žiť normálny život? Nik z nás v skutočnosti nevie čo sa skrýva v tej najhlbšej časti vnútra, ktoré je pre vonkajšie zmysly takmer neviditeľné. Veľkú časť života som zasvätil hľadaniu kto som a prečo tento život je pre mňa tak nie najľahšie znesiteľný. Prečo som tu, prečo sú dní, keď chcem lietať a smiať sa. A prečo sú dní, keď sa nechcem pohnúť a nechcem mať vedomie, že som existujúci tvor, chcem aby som neexistoval.
V týchto dňoch som tu čítal veľmi príjemnú skúsenosť ženy, ktorú si uvedomujem u každého tvora, ktorý sa stretol s vnútorným nepokojom :
„My sme slabší a citliví a nie slabosi, veď nie každý ma rovnakú povahu my zase vieme tu radosť a lásku lepšie prežiť a mame užasnú empatiu.“
Myslím lenush12, že je dobré poznať a mať vzťah s ľuďmi, ktorý ťa príjmu takú aká si, a majú veľkú radosť zo všetkého tvojho, čo im dáva možnosť zažiť vďaka tebe niečo nezvyčajne a láskavé. Pre ľudí, ktorý nemajú z teba strach, ale dôverujú ti. Nehanbia sa za teba, ale majú radi tvoju prítomnosť. Ľudia, ktorý ti možno nerozumejú dokonale, ale si pre ich život veľmi dôležitá a tvoja prítomnosť je pre nich slnkom, slnečnom. Viem, že slova sa tak ľahko píšu a život je niekedy tak neskutočne tak ťažký, bolestivý a s neznesiteľným strachom. Ale vďaka všetkým tvorom, s ktorými mám možnosť zažiť radosť, šťastie, pokoj, istotu, nehu a najmä lásku, tak sa mi chce žiť.
Sú chvíle keď sa bezmocne pozerám do neznáma a som prázdny, len ťarchou na hrudí. Ale sú dní, keď vidím ženu a muža, ktorý sa snažia navzájom si byť tou najlepšou láskavou bytosťou, kde ani jeden z nich si nevie predstaviť život jeden bez druhého. Sú súrodenci, ktorý si radi vychutnajú spoločné chvíle pri relaxe. Sú rodičia a deti, kde cítim svetlo a lásku, ktorú som nikdy tak nepoznal, ale vďaka ním som sa stal ich súčasťou. Sú ženy, ktoré sú mojimi piatimi vílami a neviem si predstaviť, že by som ich nemal. Neviem si predstaviť, že by som bol bez nich.
Som raz dolu a raz hore. A učím sa žiť tak, aby bola rovnováha, pokoj a aby bolo veľa slniečka. Veľa láskavých chvíľ. Nik z nás nie je dokonalý, ale snažíme sa aby to boli krásne chvíle, aby bolo veľa krásnych dní. A aby sme dosiahli plnosť našej nádoby do úplnej spokojnosti a zmysluplnosti😇. Učíme sa celý život. A dávame život naším ratolestiam👶, do ktorých sa snažíme investovať všetko preto, aby raz nám povedali:
„Ďakujem Tatino👦 a Mamina👧 vám za všetko.“
Ahojte ľudkovia, prosím vás pekne idem pre radu... beriem už deväť mesiacov paretin 20 mg... Teraz posledné tri dni sa necítim dobre, nemám ani pred svojimi dňami spln ktorý na mňa pôsobí je až budúci týždeň...mala som teraz kopu stresu a neviem či to môže byť tým ale mám pocit že sa začína zase ozývať panika... rána mám ťažšie a cítim pocit že sa zblaznim alebo takú úzkosť z ktorej sa mi chce plakať...je fakt že v poslednom čase mi aj malá chodí veľmi neskoro spávat no keď zaspím spím dobre.. v stredu idem k psychiatricke... Okrem ad už nič neberiem len magnézium a vitamín d.. dnes som si však dala štvrtku rivotrilu lebo som mala blbé pocity... môžu byť takéto výkyvy po takmer deväť ukončených mesiacov poctivého užívania ad? bojím sa že to zase ide tam kde to bolo na začiatku 🙁🙁🙁mám aj kamarátku ktorá je na začiatku akurát a nie je jej veľmi dobre snažím sa ju povzbudiť no samej mi je nanič 🙁🙁aká som sa cítila silná taká sa zase cítim nanič a nedokážem sa tešiť... chodím do práce a tam je to ok zatiaľ prídem vždy na iné myšlienky...
Sama seba sa pýtam či budem ešte niekedy ten šťastný človek ako predtým... cvičím robím Kopec veci len nech nemyslím a aj tak má stále tá mrcha prevahu. Keď som ju mala prvýkrát odišla o pol roka a teraz sa pasujem s tým už skoro rok...
@mm103 ahoj, pises, ze si mala stresy, ved to je normalne, ze sa to pohorsilo. Mne sa to stale objavi dva tyzdne po stresoch a trva mi to tiez dva tyzdnem. Ved liek ti sadol nie? Doteraz ti bolo dobre?Som si ista, ze ti.to prejde😊
@sandra2308 áno doteraz fajn sem tam výkyv a dalo sa to zvládnuť...ty ako sandrus?
Ahojte dievcata. Dlho som tu nebola nakolko pracovne zalezitosti ma dost vycerpavali a nestihala som. Dnes sa vam ozyvam lebo som na tom psychicky dost zle. Vcera som bola na kontrole na neurologii. Nebol tam moj doktor. Robilz taka mlada nova doktorka. Vela sa ma pytala na tie moje priznaky. Nakoniec mi povedala ze ma posle na magneticku rezonanciu mozgu. Strasne ma vylakala. Hned ma zalialo teplo a bolk mi blbo. Este horsie ked som si precitala papiet kde pise zs podozrenie na sklerozu. Amo strasne sa bojim. Od vcera mi zacala trpnut ta moja lava strana. Tlak a bolest na hrudi a pridalo sa aj mravcenie. V noci skm zle spala lebo mi hlavou idu otazky typu co ak. Neviem ako to zvladnem psychicky. Presli ste si tymto vysetrenim aj vy?
@mm103 no vidis, tak to bude tym stresom, mozno si este tyzden vytrpis😕a potom to prejde. Ja sa mam uz asi dva mesiace vyborne, az sa bojim, co z toho bude☺ Tohto tyzdna som mala statnice, cize stres brutalny, tak som zvedava ako dopadnem.
@sandra2308 sandri a zabral opäť paretin či ti menili lieky?😉😉 teším sa že ti je super 😉😉😉
Ahojte beriem lieky od 17 marca dve tyzdne to bolo strasne zvracanie slabost bola som na pn po 2 tyzdnoch to preslo citila som sa super a opet to prislo lieky beriem citalec vecer a xanax rano nic som nevynechala su to take stavy? neviete prejde to opet ci co to je ?
@esselte iba včera som si dala z 0.25 štvrtinku a bola som ako opitá 😀 dneska som si už nedala... neboj bez benzacu sa dá ísť ďalej ale tých ad sa veru bojím...mne sa to vrátilo až po siedmich rokoch... porozprávam sa s psychiatrickou ale sama mi povedala už minule že nikto mi nevie zaručiť že sa to nevráti to by som asi musela žiť kdesi mimo realitu a nemať stres ktorý je teraz všade... každopádne zase druhé dieťatko riešiť s ad nechcem asi lebo sa bojím iných liekov keď mi tieto robia ako tak dobre....v tehu sa môže len citalec...

esselte, pred siedmymi rokmi mi zlyhalo srdce. alkohol tabletky plus vycerpanie. kedze som uz bola liecena na psychiatrii, samozrejme ze ma supli tam aj zo zlyhanim, ktore sa stalo u nas doma na posteli. velmi dlho /tyzdne/ ma tam nechali bez pomoci. islo mi len na nejaky doraz a potom ani neviem ako ma dali dokopy /skor pre mna zazrak/. nechapem ci sa dokazalo zregenerovat po tak dlhej dobe. prvy krat mi akoby prasklo, tlak 270 na 220 tep 260 a zrazu nic lezala som u nas doma na posteli, v nemocnici sa mi to zopakovalo este dva krat. Previezli ma ako psych.poruchu. predtym som v zivote na psych. nebola. skoda reci co vsetko sa moze stat. uz som sa raz narodila. neviem, ci sa mi mohlo srdce po niecom takomto uplne zregenerovat. a ci si nenesiem nasledky. pre mna je tu odvtedy nieco medzi nebou a zemou. ale kedze vsetko bolo zatutlane pod koberec - ziadne spravy atd tak nie je to s kym riesit. lebo vsak oni si chybu nikdy nepriznaju. Takze ano verim v Boha, len teraz som v situacii, ze mi liek nemozu dat lebo mam problemy so srdcom. chudaci ani nasi nevedia co vsetko sa mi stalo. slepo verili lekarom, ale ani oni nie su bohovia. ja som si presla uz naozaj vselicim. ale povedat to, vyhlasia sa ma za blazna. zato ze sa z traumy - hlavne z toho liecim na depresiu. pisem knihu, kde by som to raz cele dopisala, ak mi bude dopriate. ako v mojom zivote som prezila za ten kratky cas tolko neuveritelnych veci, ze ano verim .... len s niektorymi vecami som sama, zato ze sa nedaju logicky vysvetlit. vystudovala som VS, hovorim viacerymi jazykmi a nikdy by som si nic take nevymyslela. ale zivot dokaze pripravit aj tie najneuveritelnejsie veci.