icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

adzy
29. júl 2017

Ja bysom sa chcela opytat ci ma alebo mal niekto aj uzkost zo somatizaciou ja mam obcas taky tlak na pravej strane hrude ze ho mam aj celodenny niekedy a je to take neprijemne akokeby som tam mala 20 kil zemiakov polozenych a ja ich musim na hrudi cely den nosit mavala to niektora zvas?mne bolo povedane ze je to len v mojej hlave ze to skutocnosti nemam ale ked ja si nemozem pomoct to je taky pocit akokeby naozaj by som mala problemy dychanim a ten tlak bol skutocny

simona_simi
29. júl 2017

@adzy Vyhľadaj druhú očnú, ja som nepotrebovala odporúčanie veď očnej vieš ísť aj preventívne na prehliadku očí 🙂 Nenechaj to tak a rieš to vieš ak by to bolo niečo aby sa to liečilo, čo najskôr. Pfuu AD vysadiť zo dňa na deň fakt odvaha ale ako pozerám poučila si sa ... Ak sa môžem spýtať prečo si vysadila ? Aký bol dôvod ? Ja som vysádzala 2 mesiace a tiež to bolo všelijaké. Ja som mala povedané, že ak mi ten serotonín v hlavičke chýba aj tak tie lieky budem potrebovať, či to bude o mesiac, o rok, o 10 rokov alebo neskôr. A ano ano neboj druhé nasádzanie je dlhé a hlavne treba nasadiť zase pomaly ... Ja som išla nato po štvrťkách ... Nasádzala som vyše pol roka a ešte teraz sú dni, kedy to nie je také super ako bolo pred tým ... Vysadenie ľutujem ako nič na svete 🙂 Aké lieky berieš ak sa smiem spýtať ? Možno som sa aj pýtala len nejak si nepamätám ... Neboj bude dobre len to chce zase čas ... Magne B6 ja si dávam 1 až 2x denne ten je tiež na uvolnenie a je to len vitamín 🙂

simona_simi
29. júl 2017

@ivka185 Ahoj. Mne zaberali vyše pol roka to je teraz vlastne ... Stále nie som úplne fit ale je to lepšie ... AD druhýkrát zaberajú fakt neskôr ... účinok nestratili len to dlho trvá .. Ja som druhé nechcela lebo tieto mám overené ... 🙂 Ak zabrali prvýkrát musia aj druhý len to chce čas ... aj dlhý čas lebo psychika je hnusoba ... Drž sa 🙂 A, čo berieš ?

adzy
29. júl 2017

@simona_simi no dovod vysadenia bol ten ze my kazdy vravel ze som daka ina az som bola niekedy ze fakt taka zaseknuta aj my to uz potom vadilo ze ich berem ze si nemozem dat ani ten pohar vinka ked sme spolocnosti akoze nieze bu to chybalo len ma uz nebavi vysvetlovat kazdemu preco nemozem ani trochu alkohol ja beriem stimulacne ad lyxit ktomu mam brat spitomin ale ten je slaby neberem ho uz berem rano pobede vecer ale ajtak ta uzkost v niektorych situaciach pride namna strasne som unavena a ked mam ist niekam ako napr.zajtra na kupko tak sa uz obavam ze cimy zase nebude zle lebo naposledy my bolo zase ten blby tlak na hrudi,takze ked tebe to trvalo dlhsie tak super hadam aj mne bude pocase uz len lespsie 🙂

adzy
29. júl 2017

Magne b6 berem tiez akurat citim trosku ze viac vladzem ale inak nic take zvlastne necitim prinom zeby pomahal asi to chce cas berem ho len dva tyzdne

simona_simi
29. júl 2017

@adzy Ako často berieš Magne B6 ?? Ja si ho dám len raz až dvakrát denne ale môže sa aj viac lebo to neskočí ... Denná dávka je vyššia. Nepoznám tie tvoje AD 🙂 A spitomin je niečo na štýl placeba ... 🙂 Len aby si si myslela, že to pomáha ... Mne nepomohol ani kúsok je to strašne slabé a pre mňa úplne o ničom. Ja beriem AD ale mám k tomu slabulinkú dávku Neurolu a je to lepšie ... Neboj trvať to môže dlho .. Dnes som sa tak zle zobudila, že mám horší deň ale snažím sa nevšímať si to 🙂 Bude aj nám dobre 🙂 Musí ... Ten tlak na hrudi by som riešila so psych. tie ja nemám od kedy mám lieky ... 🙂 s vínkom to poznám ale neboj zase pohár vínka ti neuškodí ... len si to nedaj hneď po liekoch 🙂 ani pivko neuškodí ... 🙂 ja zase nepijem a, každému hneď poviem, že mám lieky 🙂 rodina si už zvykla ... Račej nebudem piť a bude OK ako by som potom zas mala trpieť :D Mala som obdobie, že som si vypila aj tvrdé neskôr ako som si dala lieky bolo mi super :D zabavila som sa ... potom mi bolo pol na zle a lutovala som to :D inak ja alkohol moc neoblubujem :D

ivka185
29. júl 2017

To ma teraz trosku ukludnilo ked citam ze druhy krat zaberaju ad dlhsie . Neviem ci je to aj moj pripad lebo ja som nevysadila len mi asi pred 3 mesiacmi zvysil doktor davku zo 75mg na 150mg. A zatial to je take vselijake raz lepsie raz horsie. A s tou zatazou na pleci som nemala nikdy problem.

ivka185
29. júl 2017

Este odpoviem pre Simu beriem alventu predtym som brala 75mg a teraz 3 mesiac 150mg.

sandra2308
30. júl 2017

@adzy ten tlak na hrudi poznam velmi dobre. Ked mam zhorsenie, hned da mi tazko dycha a tlaci ma na hrudi akoby mi tam niekto sedel. Takze urcite je to psychika

simona_simi
30. júl 2017

@ivka185 A prečo to zvýšenie dávky ? Mala si sa horšie ?
Ak ti nie je ani takto dobre skúr dávku medzi tým 🙂 Ja som skúšala všetko možné tak na pár dní a vedela som, čo mi je lepšie ... pokus, omyl 🙂 Je to ťažko zo zdravím ale je to tak :* Drž sa a hocikedy kľudne napíš ... 🙂

ivka185
30. júl 2017

@simi neviem tak od marca som sa zacala z nicoho nic citit horsie viacej nervozna ale najviac pocit zavratov a z toho uz strach ze odpadnem a tak. Neviem co to sposobilo nemala som nijaky stres alebo problem prislo to tak samo. Aj doktor mi povedal ze mam skusit zobrat 75 mg na obed ked sa citim zle. Ale zatial som nebrala snazim sa to zvladat kym sa da. Drz sa a tiez mozes napisat hocikedy je dobre sa porozpravat s clovekom ktory to vie pochopit.

simona_simi
30. júl 2017

@ivka185 Dovie, čo to mohlo spôsobiť, že len tak zrazu zase tie pocity ... Ale isto sú tie pocity ako tak tlmené nie ? Oproti tomu napr, keď si bez liekov ... Ja som tak bola a toto je raj ale stále dúfam, že to bude ešte lepšie 🙂 A snažím sa učiť žiť s tým ...
Ja som tiež rada ak sa mi niekto ozve a cíti sa ako ja ... Nieže by som bola rada ale tak sa inak kecá s človekom, čo to zažíva 🙂 Ja po krámoch mávam tie stavy trošku silnejšie niekedy to ide ignorovať a niekedy nie ... A po novom aj pri ovulácii sa cítim čudne ale tiež snažím sa .... Ja sa musím snažiť lebo chceme mimčo ... a už so rozhodnutá aj lekári o tom vedia, že chcem pri tom brať lieky 🙂

adzy
30. júl 2017

@sandra2308 aha dakujem tak sa teda muselo zhorsit lebo aj dnes mam ten tlak a neustale cely den ale viete co je zvlastne?znie to blbo ale najviac ten tlak citim ked nemam na sebe podprsenku😀tak uz ju nosim aj pocas spanku he vtedy je to ze uplne neznesitelne

ivka185
31. júl 2017

@simi Tak podla toho ze este chcete malicke tak si odo mna mladsia lebo ja mam uz dospele deti a ja mam 48 rokov a mozno zacinam mat aj ine zdravotne problemy myslim tym ze uz mi zacala vynechavat menstruacia asi nastupuje prechod nemam to este potvrdene ale ze vraj aj vtedy sa psychika zvykne zhorsit aspon mi tak povedal lekar ale tiez je to raz horsie raz lepsie snazim sa to zvladat ale nie vzdy to ide.Dufam ze ti nebude vadit moj vek a ze sa este ozves.

simona_simi
31. júl 2017

@ivka185 Ja mám 24 rokov ešte len 🙂 A ešte žiadne dieťa nemám ale chceme ... Bojím sa tých liekov ale prečo by sa niečo malo stať, keď ľudia berú horšie veci a berú i silenejšie dávky ako ja ... Dnes mám taký blbý deň :/ Tak ma točí, že som sa bála aj z postele vstať ale už to hádam ustúpi :( Snáď už zajtra bude lepšie 🙂 Mne vždy po krámoch je 2 týždne na prd a potom to vrcholí a prejde to ... Drž palce aby už ustúpilo 🙂 Prechodom to môže byť samozrejme lebo aj krámy to zosilňujú :/ Samozrejme, že mi vek nevadí ! 🙂 Neblááázni ... Ja som rada, že som neni sama a chápeme sa a cítime sa rovnako ... Kľudne sa aj ty hocikedy ozvi 🙂

slniecko365
31. júl 2017

@filipko Ahoj,ja to poznám aj ja som trpela depresiami z toho že som chorá. Nebojte,sa hlavne treba myslieť pozitívne,nikdy sa nevzdávať a hlavne mať pri sebe rodinu ktorá vás ľúbi a stoja pri vás. Je,mi ľúto že sa to stalo,ale zase na druhej strane to človeka zocelí

lusinda28
31. júl 2017

@simona_simi ahoj neviem čo si má pamätáš.. My sme sa včera vrátili z dovolenky.. Neboj tie tocaky mám aj ja..a ešte aj bolesť hlavy 2 deň.. čítam a teším sa, že ťa optimizmus neopúšťa 👍 verím, že aj ja budem raz tak pozitívne naladená..🙏😎

simona_simi
31. júl 2017

@lusinda28 Ahojky. Jasné 🙂 No, čo aká bola dovolenka ? A točáky neprešli ? Myslela som, že už si lepšie, keď si ani nepísala 🙂 Ale asi si len nebola na MK 🙂 Ja sa snažím a držím sa aby mi konečne i tehu vyšlo 🙂 :* Bojím sa, že tie točáky budú aj počas a nedám to ale snažím sa mooooc 🙂 ako to ide ... Snažím sa povzbudzovať aj seba aj baby, s ktorými si píšem 🙂 Budeš a si pozitívne len sa musíš držať 🙂

eliska1986
31. júl 2017

@simona_simi citala som tvoj prispevok-ked sa citis zle po kramoch nasad si zelezo pytaj o gynekologa,obvodnej.Mozno si chudokrvna,mozno len telo potrebuje vitaminy

simona_simi
1. aug 2017

@eliska1986 Ahoj ! Ďakujem za radu určite sa nato opýtam no testy som mala robené a chudokrvná nie som ale to železo a všeobecne vitamíny i tak by som nejakú mohla skúsiť nie ? Ja som toto nikdy nemala no od kedy nasádzam lieky sa takto cítim a ešte do konca sa mi ulaví až po ovulke :/

eliska1986
1. aug 2017

@simona_simi netreba dakovat,jasne vitaminy pomozu-B12, Magnezium si dat pichat.A este by bolo treba dat urobit hormonalny profil-ked ti je dobre az po ovulaci.A este aj lieky mozu vsetko sposobit zvracanie,tocenie hlavy,busenie srdca...ja som brala leky a mala som zrazeniny v prsnikoch

simona_simi
1. aug 2017

@eliska1986 Beriem len Magne B6 a AD, ktoré ma dávajú dokopy 🙂 Ja to mám teraz z tohoto určite a, keď je takto teplo je to horšie inak to takéto nebýva 🙂 Ja mám závraty z úzkostíí no mám nato lieky ale nechcem silnejšiu dávku tak musím vydržať 🙂 Vracať našťastie nevraciam ... Hlava sa mi točí to už poznám tieto točáky a ako sa ochladí mne sa vždy uľaví ... A búšenie nemám 🙂 aké lieky si brala ??

tslobik
1. aug 2017

@simona_simi Počas tehotenstva sa môžu brať určité antidepresíva, nie všetky. Ale benzodiaz. nie. Prajem, aby vám to vyšlo čím skôr🙂 Možno aj to ti pomôže trocha, keď sa budeš tešiť na bábätko. Ja som vtedy nič nebrala....

simona_simi
1. aug 2017

@tslobik Áno viem o tom 🙂 Beriem escitalopram a vraj ten sa môže a beriem len 10 mg 🙂 beriem aj benzodiaz. neurol ale tiež len 0,25 mg ráno a vie o tom i lekárka ... Sú baby, ktoré musela aspoň slabučkú dávku aj počas tehu a ja som bohužiaľ medzi nimi a všetko bolo v poriadku 🙂 Verím, že aj u mňa bude ... Ďakujem za odpoveď ... Chcem veriť tomu, že počas tehu tieto problémy nebudú, kedže MS nebude tak je tam väčšia šanca 🙂

1andrea111
4. aug 2017

čítali ste,že najnovšie výskumy ako liečiť depresiu je liečba ketaminom? Keď som to počula prvýkrát, tak som si myslela, že čo za blbosť. Dnes som hovorila s jedným českým psychiatrom, ktorý mi povedal, že sa tým zaoberajú, skúšajú to a vidia v tom nádej.

esselte
5. aug 2017

Baby,priberate,z ad?ja ano

andocka
5. aug 2017

Ahojte baby, minuly tyzden som zistila, ze som tehu.No beriem AD, aj ked len v malych davkach- 1/2 tbl Sertraline(25 mg ) rano a 1/3 Trittico vecer. Mam to naordinovane kvoli nespavosti. V pondelok volam psychiatricke, ako dalej. Velmi sa bojim, mate niektora s tymito skusenosti? Alebo ako inak by som ich mohla nahradit, cim? Skusala som bez Trittica, no nespala som.Dakujem za kazdu radu

andocka
5. aug 2017

@esselte ahoj, ja nastastie nie- Sertraline a Trittico

andocka
5. aug 2017

@simona_simi nrala si AD aj v 1. Trimestri?

esselte
5. aug 2017

@andocka ja beriem paretin a rivotril