Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@sandra2308 ahojky sandrus no celkom som prežila deň ok stále som čosi riešila nebol čas na nič iné ale som stále strašne unavená...rána som teraz mávala také že srdce mi išlo vyskočiť...a ty ako moja?
dievčatá ja už pol roka beriem antidepresiva a pár dní mám také divne stavy akoby v hlave nebolo všetko ok.akoby som sa išla zblázniť,taký zmätok v hlave.čo to môže byť?
Dobre rano.prosim vas po akom case vam preslo.nechutenstvo?hlavne to ranne.ja uz vlastne depresie mam od decembra teraz treti tyzden beriem nove lieky.ale to nechutenstvo mam stale.hlavne rano do seba nieco dostat je umenie.ako vzdy zjem aspon jogurt napcham.ale byva mi az na vracanie..cez den sa to postupne upravi a sem tam mi aj chuti..ale tie rana..ako su najhorsie tak aj s jedenim je to najhorsie🤐
@najkusko1111 aj ja som to mala ako ty ze rana boli najhorsie aj co sa pocitov tyka, aj nechutenstvo. Ale to sa vsade docitas ze pri depresii su najhorsie rana. Ja som nedokazala mesiac rano zjest nic, ani jogurt, ani kusok chleba proste nic, napinalo ma len ked som otvorila chladnicku. Tyzden som nejedla fakt nic, potom vzdy az tak o tretej - piatej poobede kusok niecoho a preslo to asi po mesiaci ze som sa konecne dokazala aj rano najest. Ja som schudla 10 kg za mesiac a vsetci ma zacali chvalit ze ako som schudla, ako super vyzeram ze ako som to dokazala... a ja som si vzdy pomyslela ze radsej by som mala tych 10 kg navyse a bola zdrava a stastna.
@mikimavka ja mam toto ranne nechutenstvo uz hrozne davno.ja som schudla spolu 23kilov.od porodu vlastne.potom som prvy krat odpadla.potom druhy.takze jest rano.musim aj ked sa mi vracat da.tiez ma vsetci chvalia ako dobre vyzeram.ale tiez by som radsej bola tlsta zdrava a stastna..
@najkusko1111 noo je to hrozne a hlavne pri detoch. Moja 6 rocna dcerka taka zlata vzdy v sobotu rano porobi salamove chleby, natrie ich maslom, da salamu a ze maminka a tatinko nachystala som vam ranajky a ked mi to bolo mesiac tak zle tak som sa musela pretvarovat ze ho jem a potom ho zjedol muz a ked sme sa rozpravali co budeme v nedelu varit na obed tak mne to bolo mesiac uplne jedno lebo som nedokazala nic zjest. Mne to zacalo cele v maji a modlila som sa aby to do zac.prazdnin preslo lebo som si nevedela predstavit ako budem fungovat s detmi cez prazdniny sama ked som nedokazala ani varit ani im ranajky nachystat co mi bolo tak zle. Cez sk.rok bola starsia v skolke a 2 a pol rocna so mnou doma ale to sa este dalo ked bola sama. Nastastie to do prazdnin preslo lebo fakt neviem ako by som fungovala s nimi keby mi bolo zle.
Mam novinky tak psychiatricka ma odporucila na psychoterapie ku psychologicke ku ktorej som bola dnes akoze doteraz sa nemozem stoho spamatat co my napisala do papieru a co povedala vy byste tomu ako chapali?pokus o uchopenie ciela neuspesne ,pocas rozhovoru bez sprievodnych znamok anxiety,fixovane vyhybave spravanie s minimalnou schopnostou pacietky ku adekvatnej compliance.akoze mam dost!co napisala a povedala ze unej sa len vyrozpravam a ze ked budem vediet ciel co chcem dosiahnut mam sa jej ozvat!akokeby som nevedela co chcem?vsak som stym sla kunej aby som sa naucila zvladat uzkosti a nie ona ma takto odbije😕
@mikimavka hej viem o.com vravis.my sme mavali vzdy nedelu spolocne ranajky tiez..a uz hrozne dlhoo ich ja odbijem bananom alebo.jogurtom nasilu..tiez mam dve deti 4rocneho a rocneho..a tiez bol.moj ciel do prazdnin byt fit..a mne sa nepodarilo az tak.ako ja sa snazim..deti su stastne je o nich postarane..ale aj ja muzovi vravim ze tesim sa na to rano ked sa doslova nazerem s chutou a radostou s nimi..veru kto nezazil nepochopi..tak ja zas teraz beriem antidepresiva akoby nanovo..pretoze mi ich najskor menili potom som skusala mesiac uplne bez..takze teraz mam akoby nanovo..tak dufam ze,aj toto mi zmizne..len akurat ten starsi od pondelka teplotuje..dnes uz dva krat na komplet zgrcal..tak dufam ze nema virozu..este to keby chytime vsetci amen tma..mozme to tu zavriet doma..ale tak co..ved zvladla by som ako vzdy ..
@mikimavka a este sa ta opytam na tu nespavost..sa ti polepsilo?si pisala ze tri noci hruza a naposledy uz lepsie..a vies si pospat aj cez den?ja to skuuusam.ale mozem byt ako kolvek rozbita a to je len take zdriemnutie chvilkove..tiez som pila,aj tri.kavy..teraz uz len rano a poobede taku.malu..ale ci to.ma vplyv tiez neviem..
Bavy...ako tak citam vsetky vase komenty,tak sa zamyslam,pomozu vibec antidepresiva?😣Ja mam panicku poruchu ale po neuspesnom brani 3 typov som antidepresiva odmietla.mam frontin podla potreby,mavam tazke chvilky,ale,tie tazke chvilky su aj ked clovek berie AD tak co je vlastne spravna cesta?😔🙏🏽
@domi1313 ja ti odpoviem podla,seba..ja som mala depresie pred 6timi rokmi..za rok som sa preliecila a mala dve deticky.a teraz znova depresie.samozrejme za tych sest rokov som.sem tam mala uzkost.aj zly den aj zhorsenie.ale nie takuto depresiu ako teraz..tiez uz sa s tym teraz pasujem dlhsie ..ale teraz viem ze uz som bola bez nich..bola som stastna a zila normalne a ze mi.k tomu aj lieky pomohli..a pomozu aj teraz a bude zas lepsie..neboj nehovorim tiez mavam stavy..ze co ak uz nikdy nebudem...ale budem zdrava a hotovo..
@domi1313 domi ja Ti odpoviem veľmi jednoducho, ja som tiež vyskušala všeličoho, lieky, liečiteľov ... ale všetko je naozaj v hlave a podvedomí a to hlavne strachy a obavy ... niečo si prežila a ostalo to zakorenené, prvá je vždy myšlienka a potom príde emócia a tá je naozaj rýchlejšia ako logické myslenie ...
Tak prečo potom Tá myšlienka prinesie emóciu? Odkiaľ príde emócia? Z amygdaly (centrum zaznamenávania emočných myšlienok) ...
Čiže mozog je už veľakrát naučený takto reagovať na určité podnety, stačí obrázok, podobná situácia a šup príde strach, úzkosť ... tak ako reagujeme na určité veci radosťou a uvoľnuje sa nám serotonín, funguje to aj naopak ...
Ja som s mojou lekárkou vysadila skoro všetky lieky, benzáče neberiem už vôbec cca rok a pol a chodím pravidelne na terapiu aj k psychológovi raz týždenne a tam preberáme veci s detstva a tam je naozaj kamen úrazu ... teraz sa však viem tie veci pozerať inými očami a vytesniť strachy (už nie som malé dieťa a viem sa brániť, hnevať napr.) ...
Napíšem popravde, párkrát po terapiám som myslela že ma roztrhne, bola som aj na injekcii auparin, ale pomááááha to .... dievčatá naozaj to pomáha .... moja duša začína voľne dýchať, ja si začínam uvedomovať to, že život nie je taký ako to vo mne zakorenili rodičia, že veci sa dajú robiť aj inak, dá sa na veci pozerať aj inak, bez strachu ...
Takže moje odporúčanie je určite psychológ/psychologička a pitvať sa v minulosti a situáciach, ktoré sú nám nepríjemné ale výsledok stojí zato 🙂 ...
Strašne Vám držím palce ❤
@janka_banka ahojky janusik som rada že ťa tu vidím...ja si tiež veľmi Prajem vysadiť prosím ťa na akú terapiu chodíš?a čo ešte berieš? Ďakujem 😘😘😘
@janka_banka ahoj precitala som si tvoj prispevok a ked si napisala ze pomoze psychokogicka tak napr.ako umna mna doslova dnes odfajcila unas uz nijaka neni nechapem tomu lebo som snou spolupracovala a presne toto mala najst pricinu mojich problemov a nie ma odfajcit aky mas natoto nazor?kde uz mam ist aby som dokazala nebrat lieky a uzkosti sa naucit zvladat
Ahojte.....pracuje tu niektorá z vás na smeny? Ja by som mala nastúpiť od septembra do novej práce. Robia sa 12-tky, denné aj nočné....Doteraz som bola na PN-ke dosť dlho a spávala som veľmi dobre. Ale nikdy som nerobila nočné a už teraz ma chytá hrôza, že budem mať rozhádzaný spánok, resp. že cez deň vôbec nezaspím po nočnej. A budem musieť stále hltať lieky na spanie ak budem chceť spať.......
@najkusko1111 ahoj polepsilo, vcera som uz nastastie spala normalne. Cez den nezaspim vobec nikdy, mozem byt akokolvek unavena, a ked mi aj baby niekedy na obed spolu pekne zaspia, ja nezaspim ani za svet. Neviem preco, odjakziva som to nevedela a som stastna ked sa mi podari zaspat do polnoci a spat celu noc.
Baby mne konci v septembri rodicovska dovolenka, a zo starej prace ma vyhadzuju, teda zrusili mi miesto, takze pojdem na urad prace a hladat si novu robotu. Uz teraz sa bojim ci si cosi najdem ale aj ako budem zvladat ten kolotoc, jednu zaviest do skoly, druhu do skolky a ja do roboty, ale kym si nieco nenajdem, tak budem cele dni uplne sama doma, bez deti, bez muza, aj sa bojim toho ticha.
@mikimavka ahoj.dufam ze aj dnes sa ti podarilo zaspat.veru cez den to neviem ani ja..a tak by sa mi ziadalo.po takych tazkych nociach co dakedy za decka mavam.ale tiez ako aj ty odjakziva bol spanok moj nepriatel..
@najkusko1111 no dnes som zase este o druhej v noci nespala. Nechapem to, vecer vyzyvujem ako by som spala a pride desat hodin ked deti pekne spia a ja oci otvorene jak angorak a nie a nie zaspat. Ale nadranom som spala to viem, lebo sa mi nieco snivalo.
@mikimavka a aspon rano sa ti da spat?deti nevstavaju moc skoro?aj my sme dnes boli od jednej do druhej hore.maly mal zas teploty.ale ja potom zaspim.ja mam problem nadranom.od tej piatej uz vacsinou nezaspim ked sa zobudim.uz som tak roky nastavena bo aj deti medzi piatou siestou vstavaju.ale dnes som aspon ako tak vyspata tak aj johurt tlacim do seba menej nasilu..a ty si inak tie kila nepribrala naspet?ked ti uz bolo lepsie a zabrali ad?
@adzy ahoj.tak si asi natrafila na nejaku dost divnu psychologicku..vies co ja som bola dva krat zatial.a je to super zena.Zatial sme sa bavili.stale len o.liekoch ucinkoch a tak.ale pochvali ma ako dobre vyzeram povzbudi..a tiez ze buduce sedenie budeme nejak skumat aj minulost rodinne vztahy a tak.nevies najst nejaku inu?bo vela zalezi na pristupe doktora.ja som zato menila psychiatricku.bo som vobec nebola spokojna s pristupom.
@najkusko1111 nemala by si byť kávu vôbec ak berieš AD.Aspon mne to povedala moja psychiatricka.Ty chceš spať,ale dáš si kávu, ktorá obsahuje kofeín a ten ťa ešte viac nabudí.Ja som prestala piť kávu úplne hneď ako som začala mať ťažkosti a to robím na smeny.Nasla som si v bio obchode potom kávu bez kofeínu a je na nerozoznanie.Prestala som pozerať telku a začala som čítať knihy pred spaním.Drzim prsty 🙂
@najkusko1111 v zaciatkoch depresie ked mi este neucinkovali dobre AD, tak som sa budila kazdy den o piatej cela spotena s navalmi horucavy, striedalo sa mi to so zimnicou a vnutornym trasom. Potom co zaucinkovali AD tak som zacala spavat normalne s malou aj do osmej, deviatej. Nastastie deti sa mi nikdy nebudili skoro. Starsia cez prazdniny spi do cca osmej, sama si pusti tv a diva rozpravky a mladsie 2,5 rocna spi s nami v spalni a spi cca do pol deviatej - deviatej. Mala som aj noci kedy som nespala vobec ale ked mam taku ze zaspim az okolo jednej - druhej tak potom rano spim ako babatko s malou aj do deviatej, ako aj dnes. Zatial som nepribrala z AD naspat, ale je to len nejaky mesiac co som OK, ale vsimam si ze uz sa tak nenapchavam ako kedysi. Tak by som si to chcela udrzat ale bojim sa ze pride zima a budem sa zase napchavat a kila budu naspat ale uvidime. Tak ale radsej zdrava budem.
@anamis3 vies co v podstate je to odpoved aj pre mna..myslis teda ze bez tej kavy by to bolo lepsie?aj ja mam problemy so spankom veru..a mozes mi napisat aku mas presne kavu?bo veru aj mne chyba,ta chut a pocit ze pijem kavicku😝

@ivka185 ano to je super ze sa tu mozeme takto podporit. Aj mne to velmi pomaha