icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

lucia_9
21. aug 2017

Je dobrý pocit ,že takéto stavy neprežívam sama 🙂 v 12 som si myslela ,že nikto mne podobný neexistuje.Žienky...hlavne vám chcem povedať ak môžem teda...Sú to len moje dohady,skúsenosti 🙂 ...Skúste sa zamyslieť čo vám kedysi robilo radosť 🙂 vďaka čomu ste boli šťastné.Možno tieto naše choroby nie možno.Určite sú vytvorené našou mysľou.Ja som si napríklad asi nevážila obyčajné veci ako sú pocity,úsmev..tie veci zadarmo...a vždy keď nato zabudnem.Moja psychika mi to vracia.A vracia mi to depresiou a úzkosťou.Mám strach výjsť na ulicu s otázkou čo ak sa mi niečo stane alebo niekomu blízkemu.Strach z prirodzeného Mala som sa strach zaľúbiť...nie zo sklamania.Zo straty.Stretla ste sa už niektorá stým? 🙂 paranoje až.potrebujem len poradiť,upokojiť.Ďakujem 🙂

sarah275
22. aug 2017

@lucia_9 Ahoj v prvom rade ďakujem za prejavnú dôveru a povzbudivé slová. Žiaľ ja k odborníkom chodiť musím hlavne kvôli mojej diagnóze ktorá je dosť ťažká. Ale nevzdávam to a bojujem s tým. Momentálne sa chystám zaćať chudnúť nokoľko som pribrala 25 kg a určite sa necítim komfortne. Dosť sa hanbím aj stretávať s ľudˇmi ktorý ma poznali a tá schizoafektívna porucha mi vzala všetky pocity. Preto aj tento kontakt s ľuďmi chradne. Pre mňa je aj osobná hygiena dosť problém, úplne som sa na seba vykašľala ale snaźim sa odznova a hlavne na sebe nejako pracovať lebo mám život pred sebou a rada by som vtipkovala a smiala sa ako niekedy. Čo nie je môže byť. Vždy som bola aj dosť veriaca, čiže sa momentálne držím aj toho. Obdivujem ľudí s podobnou diagnózou, ktorý normálne fungujú raz by som to chcela byť aj ja aj keď to bude stáť veľa úsilia a námahy. Ďakujem ti aj tak za povzbudivé slová vážim si to a prajem krásny týždeň.

najkusko1111
22. aug 2017

@sarah275 ahoj.ja som uz mala depresie pred siestimi rokmi.vtedy som sa z toho dostala za rok a potom som mala aj dve deticky.a to som si myslela ze to nikdy nedam a nezvladnem.skus veru viac chodit medzi ludi.aj pre mna to bola a aj je stale vyzva.ale treba to skusat.a vies co aj sa starat o seba.nemavas aspon vecer lepsie nalady ?ze by si sa vtedy upravila a isla niekam aspon na kofolu alebo tak?a vies co mna teraz rapli tie depresie druhy krat a s dvoma malymi detmi.tiez mi je zatazko aj vstat z postele.ale musim.a daj si vzdy nejaky plan.upratat navarit nieco porobit a uvidis aka budes hrda ked to das.tie pocity mam bohuzial aj ja.ja vlastne citim len smutok.radost zo mna uplne vyprchala..viem ze lubim deti manzela a tesim sa z nich.ale necitim to..pises ze mas dobru rodinu.tak to je fakt super.aj ja aj maminku a mojich bratov a sestru.a inak tiez sa aj modlim a chodim do kostola..ved to tiez isto neni na skodu..neboj raz zas vyjde slniecko aj v nasich dusiach.

najkusko1111
22. aug 2017

@mikimavka ahoj..tak ja uz skusam treti den bez kofeinu..dva dni fakt migrena..dnes sa zatial da.vies co praveze ja mam aj dost uzkost a taky nepokoj neklud.ze neviem obsediet.a zato ze neni dobra kava..ja beriem ten fevarin a tam to je aj pisane to s tym kofeinom.inak tieto dva dni bez kavy som zaspala zarovno s detmi o deviatej.a celkom som aj spala..ci uz je to placebo alebo ozaj kofein je jedno..hlavne je sa vyspat a byt oddychnuty..

sarah275
22. aug 2017

@najkusko1111 Teším sa že máš detičky a rodinku, ja si to momentálne neviem predstaviť, doma to ale tiež nemám najľahšie snažia sa ma komandovať a musím robiť aj to čo nechcem, pomáhať aj tak podľa nich mi činnosť pomôže a budem zdravá zo dňa na deň :D haha kiež by to tak išlo. Mňa žiaľ žiadna činnosť nebaví, snažím sa preto aj sama si robiť denný program. Zamestnanie momentaálne vôbec neprichádza do úvahy, myslím si že najprv musím sama pochopiť svoju chorobu a až tak sa pohnem ďalej. Ja mám celý deň neutrálnu náladu, tá prázdnota že nemám pocity a náladu ma dosť obmedzuje, vzala mi úplne sociálny život a aj ten rodinný. Mám rodinu síce ale cítim sa úplne sama. Ja verím že sa raz postavím na vlastné nohy a budem rozhodovať sama za seba. Uvažovala som už aj o hospitalizácií, že si kus oddýchnem od stereotypu a hlavne od domu. Ďakujem za povzbudivé slová a prajem veľa síl a krásny týždeň.

najkusko1111
22. aug 2017

@sarah275 no tie pocity ta chapem.tie bohuzial nemam ani ja.a tiez ma to velmi trapi.a nemas ani vecer lepsiu naladu?vtedy ja pocitujem aspon kusok stastia pohody a uvedomujem si ze proste to zle cez den je len ta hnusna choroba a ze vecer som to ja..skoro zdrava a miestami aj stastna.aj si to skusila hovorit nejakym priatelom?ja som sa najskor hambila ale povedala,som to par kamaratkam takym dobrym a k nim si chodim veru aj poplakat..

sarah275
22. aug 2017

@najkusko1111 samozrejme som sa zdoverila kamaratkam, rodine a znamym a hlavne mojej psychoterapeutke ktorej doverujem. naozaj ta obdivujem ako to zvladas. Prajem vela sil, ja bojujem dalej.

danuska4883
23. aug 2017

Ahojte vsetky babenky. Idem sa Vam takisto zdoverit. Neviem ci este mam,ale mala som schizoafektivnu poruchu teda este sa liecim ale chceme s manzelom este jedno dietatko tak som sa rozpravala s doktorkou a vysadzuje mi lieky. Uz beriem iba jeden a to som bola pred 3 rokmi hospitalizovana a brala som asi 6 liekov. Lenze zaciatky boli tazke este pred hospitalizaciou ledva som zila hygienu som dodrziavala ale dlho som lezala v posteli bolo to strasne. No len ja mam manzela ktory pri mne stal,ale nelutoval ma a to ma nakoplo a povedala som si ja to dokazem ja vsetkym ukazem a dostanem sa z toho. Zamestnala som.sa a uz pracujem 2 roky nemam namahavu pracu som predavacka v jednom obchodiku. Praca ma velmi bavi a najma ma tesi ked mam dobre trzby lebo sme za to ohodnotene a potom je vyssia vyplata. Mam aj zlatu kolegynku takze fajn je to. Odkedy mi doktorka vyradila tabletku naposledy tak.viac vladzem viac ma bavi upratovat mam viac energie ja som vzdy bola plna energie co ma velmi tesi a dokazem sa uz aj smiat a nespim uz cez den len ked som kusok unavena na chvilu si lahnem. Tiez som.dost pribrala ale vyradila som chlieb vecer cvicim a mam pocit ze vaha ide dole este mi jeden pan poradil ze mam jest ryzu tak skusim. Fakt tie tabletky oblbuju ale urcite aj liecia verim.ze mi pomohli a som.vdacna svojej doktorke velmi. Tie co mate tuto chorobu neverte ze sa nevyliecite ked sa chce vsetko sa da je to cesta na dlhe trate ale zapamatajte si vsetko je v hlave a v nas. Hlavne sa nevzdavat drzim vsetkym palce aby ste sa co najskor vyliecili a boli.opat stastne! Majte sa krasne! Drzte sa! 😊😊😉😉

danuska4883
23. aug 2017

@ivka185 ja pijem.aj 2 kavy denne najprv som sa kusok citila tak zvlastne ale teraz mi to nic nerobi.

ivka185
23. aug 2017

@danuska4883 dobry den no ja poriadne ani neviem aku mam diagnozu lekar spomina stale uzkost tak asi to ale ja tiez chodim do prace da sa to zvladnut len niekedy su dni ze nemam chut na nic ani nikde ist. Ja beriem jedny tabletky uz 12 rokov ale ani som sa nepokusala ich vysadit lebo ten strach pri predstave ze by som mala prechadzat tym peklom co vtedy mi nedovoli to ani skusat . Vtedy som nemohla vyjst medzi ludi ani do obchodu bol to horor. Ale verim ze raz bude dobre a budem fungovat bez obmedziena. Prajem to aj tebe nech ti je dobre a nech sa podari cim skor aj to babetko a nech ste vsetci v poriadku.

danuska4883
23. aug 2017

@ivka185 dakujem aj ja Ti prajem nech sa mas dobre a si stastna a nech sa vyliecis! Drz sa! 😊

danuska4883
23. aug 2017

@sarah275 dufam ze mozem tykat? Chcem Ti povedat,ze ja som sa tiez takto citila musis to vydrzat aj pocity pridu aj radost neboj sa. Ono to na zaciatku je tazke ale casom sa to zlepsi uvidis. Ja sa uz liecim 3.rok a citim sa fajn ale chodim aj do prace normalne soferujem chodim do obchodu medzi ludi musela som sa prekonat manzel ma nakopol vobec som si neverila ale vsetko som musela zacat robit a tak som sa pozbierala. Hlavne sa nevzdavaj a ver si a prekonavaj strach musis len vtedy tu chorobu porazis. Vsetko je v hlave si zapamataj. Kludne mi mozes napisat IP ked sa chces porozpravat poradit rada Ti odpisem. Drz sa a nevzdavaj sa bude dobre uvidis drzim palce! 😊

ivett311
23. aug 2017

Baby už skoro rok beriem lieky ale tretí týždeň sa cítim zle, úzkosť, tlak na hrudi tak ako na začiatku liečenia.. prečo? Mal niekto takto?

ada134
24. aug 2017

Ahojte baby,po akej dobe vam zabral paretin? Mali ste aj po mesiaci busenie srdca? Aebo cez MS.vdaka

sandra2308
24. aug 2017

@ada134 ahoj, ja keď som ho brala prvý krát, búšenie srdca som mala dosť dlho, už si presne nepamätám, no možno aj tri mesiace

elissa88
24. aug 2017

Ahojte baby 🙂 pekný dnik vam všetkým,nech ho máme v pohode a bez to

ivka185
24. aug 2017

@ivett311 ahoj ja beriem lieky uz 12 rokov a tiez uz 3 mesiace sa citim horsie a to z nicoho nic . Bola som u lekara a navisil mi davku ale mam pocit ze to je stale rovnako a neviem co mam robit som z toho na nervy.

ada134
24. aug 2017

@sandra2308 a mala si aj zavrate?

mm103
24. aug 2017

@ivka185 môžem sa opýtať počas tých 12tich rokov si bola úplne ok a brala si stále tu istú dávku?

ivka185
24. aug 2017

@mm103 ANO stale som brala alventu 75mg, az teraz 3 mesiace co mi nasadil 150mg.

mm103
24. aug 2017

@ivka185 občas si nemala výkyvy?ja mám tiež teraz poslednú dobu ale ja beriem rok...

ivka185
24. aug 2017

@mm103 boli samozrejme boli aj horsie aj lepsie dni ale dalo sa to zvladnut aj teraz sa to da ale uz som z toho nervozna stale tie myslienky co bude ako bude ci to zvladnem atd.

mm103
24. aug 2017

@ivka185 verím ti tie myšlienky sú najhoršie...aj ja ich mám vždy uvažujem nad tým či to zvládnem keď to opäť príde...že co bude ďalej...čo sa nezblaznim alebo nedajbože či mi neorepne a niekomu neubližim.. tiež sa bojím budúcnosti.. vtedy si vždy položim otázku prečo ja, prečo ma radšej neboli ruka noha ako toto... myšlienky ma ničia keď mam zlé dni... vracajú sa mi spomienky čo bolo...už to nechcem zažiť...mám 28 rokov jedno dieťa po jednom ešte veľmi túžim...ty máš koľko rokov?máš detičky?

ivka185
24. aug 2017

@mm103 ano mam uz dospele deti syn bude mat 26 a dcera ma 22 obaja este studuju na vysokej a ja mam 48 rokov a tiez mam myslienky co bude ako bude ale snazim sa mysliet aj na to ze raz bude dobre aj nam . Vsak musm este porobit svadby a potom mozno aj vnucata tak sa snazim niekedy ked sa to da mysliet aj na to ze bude dobre.

mm103
24. aug 2017

@ivka185 to je podstatné... nikdy nič netrvá večne ako sa hovorí 😉 pri tejto chorobe je pozitívne myslenie naozaj veľmi dôležité...

ivka185
24. aug 2017

@mm103 ja som si tu otazku polozila uz mozno milion krat preco ja musit tak trpiet ale potom ked porozmyslam tak dakujem bohu ze mam len toto predstav si ludi co maju vselijake nevyliecitelne choroby a postihnutia, a ver tomu ze stale moze byt aj horsie a preto musime byt radi aspon ze je tak ako je a nie horsie a dufat ze ani horsie nebude.Ked budes chciet sa porozpravat alebo nieco sa opytat kludne napis. Do druhej som v praci ale poobede so uz vecsinou doma.

najkusko1111
26. aug 2017

Ahojte.idem sa trosku vyrozpravat nech sa mi ulavi.lieky teda uz beriem mesiac ten fevarin a helex.uzkosti sa mi trosku polepsili mavam aj lepsie dni.aj kavu som vyradila uz tyzden som bez.len ten spanok u nas.dvve male deticky mam kopec starosti okolo nich.a hlavne tie nase noci.aj dnes.malinky od stvrtej rana buntosil.konecne zaspal o piatej.potom starsi cikat.a ja som sa uz len prehadzovala v posteli a nie a nie zaspat.mavali sme taketo zle noci aj ked som bola zdrava.ale zvladala som ich s prehladom.teraz rana dost co mam tazke kvoli depresiam a este tento mizerny spanok.niekedy sa uz bojim ze proste ako to cele zvladnem.malinky spava aj cez den ale u mna spanok cez den nula bodov a to mozem byt na smrt unavena.nezaspim.je mi z toho do placu uz niekedy.deti si tu behaju a smeju sa od rana.a ja chodim ako matoha a robim co treba.lebo ved musim.chcem uz byt zdrava a uplne fit aby som im mohla byt zas dobrou mamickou.no dnes mam veru horsi den.

ivka185
26. aug 2017

@najkusko1111 no niekedy je dobre sa vyrozpravat ulavi sa aspon trosku . No to ze mas zly spanok je tazke bo potom fungovat pri malych detoch cely den musi byt narocne aj pre zdraveho cloveka nie to este pre cloveka s tou pliagou nasou. Ja nastastie mam deti dospele inak neviem jak by to bolo. Ja vas zeny ktore pisu ze mate male deti a zapasite aj s depresiou obdivujem a klanam sa pred vami . Mate moj obdiv. Ja som tiez dnes musela navarit, upratat pomahala aj dcera a este daco by trebalo upiect ale velmi sa mi do toho nechce mozno do vecera sa este dokopem. A este k tomu ma boli hlava a ani nalada nie je bohvieco. Tak uz by som chcela normalne fungovat. Snad niekedy to bude. Drz sa bude lepsie a tou super mamickou urcite si ver tomu ze pre deticky si tou naj uz davno a ostanes navzdy ci uz s tou depkou alebo bez nej. Prijemny den.

najkusko1111
26. aug 2017

@ivka185 no ja mam malicke deti.4,roky a 16mesiacov..tak oni su stastni ja myslim..ja sa stale snazim aby mojou blbou chorobou oni netrpeli..dakujem za povzbudenie..aj moja mamina mi stale vravi ze som pre ne naj mamina..ja som sa nakoniec tiez nakopla aj vse porobila..este trochu radosti a nadsenia do toho..a bude to..kolacik si upiekla,?🙂

ivka185
26. aug 2017

@najkusko1111 ano donutila som sa upiekla som kysnuty s mrvenickom a ovocim a este aj syrovu roladu. No ja mam syna bude mat v oktobri 26 rokov a dcera mala v maji 22. Obidvaja este studuju na vyske idu do 4, rocnika syn zacal neskor studovat preto im to teraz vychadza ze studuju v rovnakom rocniku. Ja som asi podstatne starsia ako ty uz sudim len podla deticiek. Ja mam 48 rokov.Tiez som velmi rada ze som bola este zdrava ked boli male bo s tou chorobou by to bolo trapenie.