Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@ivcam2 buď náplaste či lieky umelo sa dodávajú do tela hormóny počas prechodu nech nemáš návaly, problemy
@montemotherone neuveríš pred pár týždňami som sa pýtala mamy ako sa cítila počas prechodu ona mala náplasť a všetko ok, tak som sa upokojila🙂)
Ja si každý deň hovorím ako sa teším na zajtra, predstavujem si čo budeme robiť cez víkend, že mi bude lepšie pôjdem behat...snažím sa ako viem, ale je to ako na hojdačke
Ja mám skôr takú dlhotrvajúcu úzkosť nie silnu, ale je to tam
Mne povedala psychologička, že sa snažím byť dokonalá a, že som na seba prísna s tým súhlasím nie prísna, ale myslim si, že všetci sú silnejšie osobnosti a ja mám hendikep moju povahu a túto poruchu chorobu,perfektná to si nemyslím ja neupratujem doma ako šialená nevadí mi neporiadok, nevadí mi nevyzehlene tričko potrpim si na navarene a nech žijeme cez víkend aktívne.Jedno som prehnala, ale čo už tak som to cítila vždy som sa veľa venovala synovi, lebo chudáčik jedináčik taký je sám musím sa mu venovať a dieta by mala byť v jeho veku asi samostatnejšie, ale možno ho zase len porovnávam ja už ani neviem🙂)
@montemotherone máš na mysli kritiku od rodičov?oni Tá tlačili dopredu chcela si im vyhovieť?Či samu seba si uhanala, že musíš viac dokázať a byť lepšia?
Ahojte baby, čítali ste niektorá knihu Ako sa zbaviť úzkosti a fóbii. Ja som ju objednala. Môže táto kniha pomôcť zbaviť sa psych. porúch.Alebo aspoň nasmerovať ako sa začať správať aby sa čo najmenej tieto poruchy dali zvládať.
Máte niekto skúsenosť s touto knihou,
@domi1313
@montemotherone Toto ako o sebe keby som citala, aj detstvo, a tie hormony okolo menzes - vsetky, asi sme take typy. Ja som sa teraz vyhadzala z akne a to dokonca po menzes, a fakt sa mi aj prihorsilo psychicky a hormonalny profil je uplne ok. Nechapem. Ako sa spravate k okoliu pocas najtazsich chvil?
A ako sa sprava okolie ku vam? Nevravia Vam, ze sa mate vzchopit, prehodnotit myslenie, spamätat sa? Prestat byt negativna?
baby,ja som prave zistila ze som tehotna😒tie co mate po ako ste zvladli tehotenstvo?
Ahoj, tak tu nemam, ale mam nieco podobne: Vladimir Svrček: Moj vitazstvo nad uzkostami. Tiez nie je zlá.
Ale viac sa mi páči: J. Praško: Úzkosť a obavy.
Jedna, ci druha - hlavne nech nám pomozu, nie?
Nikdy som akosi tomu nechcela verit, ze tie myslienky nase su az take dolezite a naozaj je treba mysliet pozitivne, az kym som nedostala tuto poruchu...
@lilitela našťastie nie. Keď som bola v puberte, tak som v kuse počúvala Usmej sa! Bože furt si taká zamračená... Ja som pritom bola len zadumaná... Keď teraz vidím niekedy staršiu dcérku, akoby som sa videla. A preto jej to nehovorím. Viem aká je puberta, a ako dievča tiež prechádza cez fázy,tak ako menzes diktuje ☹ Ešte ju budem buzerovať?... Môj muž je lekár, vie o čo ide, tiež pochádza z komplikovaných rodinných vzťahov, tiež mal ťažké workoholické obdobie ... Na začiatku, pred 10 timi rokmi, keď som ešte nevedela o čo ide, som raz ráno mala taký panický atak, tak so mnou zatriasol že "spamätaj sa"... Strašne sa ma to dotklo, že ma nepochopil, aké je to ťažké... Na druhej strane som si uvedomila, že som na to sama, že len sama si môžem pomôcť. Ostatní sú len také barličky. Alebo príťaž😒 hlavná práca je na mne.
Myslím, že veľa ľudí, ktorí ma stretli v horšej fáze, si myslia že som ufučaná, odmeraná... Ja som pritom dosť srdečný a veselý človek 🙂 len sa ťažšie otvorím hocikomu. Keď mi ublíži ťažko to znášam. Tak sa radšej zamknem. Na druhej strane, veľa ľudí si myslí, že nemám žiaden problém, že mi všetko vychádza, darí sa mi... Skôr si na mňa spomenú, keď niečo potrebujú, alebo potrebujú nabrať pozitívnu energiu. Fakt. 🙂 A ja som potom vyšťavená ešte viac. Keď si čo i len trochu začnem sťažovať, normálne cítim, ako to ľudia nechcú počuť. Jednoducho odo mňa to neprijmú... Potom ich počujem, ako si vedľa medzi sebou posťažujú, pofúkajú boľačky... Ja neviem, či to neviem podať, alebo to fakt v spojení so mnou odmietajú. Potom mám pocit, že ma vlastne berú len vtedy, keď som veselá, vtipná, bezstarostná... 😒
Keď mám svoje obdobie, mám skôr únikovú tendenciu, utekám od povinností, utekám od ľudí, nevládzem nič riešiť ☹
@domi1313 gratulujem 😉 ja som to spomínala nedávno, vyššie.... Zvládla som ho super. Dodalo mi to energiu, radosť do života 🙂 Bolo to vysnívané a vymodlené dieťa. Ale chodila som aj na terapiu 😉
@eliska13 rodičia aj súrodenci, hlavne staršia sestra. Doteraz je taká, ale už preniesla svoj tlak na deti a vnúčatá 🙂 Ja už sa voči tomu ako tak viem brániť. Ale tie očakávania, aj od rodičov cítim stále. Má to jednu výhodu, že si to uvedomujem, a nerobím to isté mojim deťom 🙂 Ale ten pocit, že ma má niekto rád len tak, bez toho, aby som niečím bola, niečo dokázala, ten mi zatiaľ nedal nikto v živote. Takže tej neustálej snahy, a potrebe sa "zdokonaľovať", namiesto toho, aby som len jednoducho ŽILA a tešila sa z každej minútky, sa neviem zbaviť ☹ Ten tlak, neviem odraziť...
@lilitela
Ahojte,
u nas nie, len mamča mi povie, ze naco vsetko tak prezivam a robim si zbytocne starosti a to beriem a to mi nevadi, ze mi takto povie, lebo to so mnou mysli dobre.
Ale "spamataj sa" - je podla mna surové - ved to nie je nieco, co prejde za deň - ze sa otrasiem a je pokoj ... V mojom pripade som to doteraz skor kazdemu tajila, ale aj z toho vznika velke napatie vo mne, ked sa zle citim, ale musim to zakryvat ... takze asi je lepsie dat to von, povedat. Aj ked nie je mudre zase uplne kazdemu, jasne... zalezi, ze komu.
@domi1313
Ahoj domi,
tazko povedat, predtym som mala pocit, ze áno, cca na jar, v lete tohto roku, teraz na jesen by som skor povedala, ze nie. A to mam pritom vyssiu dávku. Ale ono strasne zalezi, ci sa homeopat trafí do lieku urceneho presne pre toho konkretneho cloveka vraj.
Homeo sa ale berie dolhodobo (co som pocula - aj dva roky), takze uvidime... zatial ich beriem nadalej, davam im este tak pol roka. Ja osobne skusenosti doteraz nemam, neviem ci inym pomahali ...
@domi1313 Radšej nič neužívaj, aby si malinkému neublížila a utekaj ak sa ti dá aj zajtra k lekárovi, on ti už povie, čo môžeš a čo nie. A hlavne začni kyselinu listovú brať, ale nie takú obyčajnú, ideálne acidum folicum nech ti predpíše, to je dôležité pre správny vývin plodu.
@natalienka12 bojim sa ze mi bude z tehotenstva este horsie😒da sa to zvlsnut?
@domi1313 Budeš sa tešiť na maličké, neboj sa. Porozprávaj sa o tom s lekárom, snáď nechceš aby sa ti narodilo postihnuté dieťa. Bolo to plánované?
@natalienka12 nechcem samozrejme.my sme s pristelom planovali aj som brala hormony ale ked mi pp prepukla som to prestala riesit.mam polycisticke vsjecniky a myslim ze aj gynekolog bude v soku ze som otehotnela bez zisdnej pomoci.preto sa iba bojim ci sa mi uzkosti nezhorsia bo tie stresy tiez niesu dobre pre dietatko,ze vlastne ako sa toto riesi ked zena s psychickymi problemami otehotnie
@domi1313 tak super gratulujem, aj ked si teraz vystrašená.Tak to málo byť,aby si sa sústredila na niečo iné.Ja som brala v tehotenstve Seroxat aj gyn aj psychiater mi to odobril, ze riziko pre dieťa je min.chráni ho placenta a ja musím byť v pohode aj som s ním kojila neboj sa🙂je zdravý perfektný chlapec
Strach som mala ci mu lieky neposkodia dieťa Ti dá úžasný zmysel života a dostaneš novú silu😜
@montemotherone tak to ide s tebou už od detstva ten tlak.Ja mám kamarátku, ktorá mala veľmi prísnu mamu a veľkú perfekcionistku čo sa týka zovňajšku vzdy tip top vlasy makeup, doplnky a upratovania.Kamoska je presne taká istá ešte aj, keď som u nej stále niečo napráva, lešti je to smutné a jej 5 r dcéra sa nemôže ani uspinit nič.
Týmto odpozeranym veciam sa nevyhneme.Ja som celá mama len s tým rozdielom, že ona nemá úzkosti depresie mala ich babka a jej sestra.Ale štýl života starostlivosť o rodinu celá ja.Na mne nie je vidieť, ze ma niečo trápi ja len schudnem do 5 kg viem sa smiať chodiť medzi ludi, ale cítim sa zle slabo.u mňa to okrem muža a rodičov nikto nevie.Mne povedala psychologička, že nežijem svoj život stále rozmýšľam čo to má byt každý deň túto vetu počujem v hlave.ja som tak emotívna, že mi stačí s niekým sa rozprávať o niečom a mám zimomriavky na ruke 🙂
Baby, v živote by som neverila, že budem niekedy prosiť o pomoc. Ale pred dvoma dňami nám do tla zhorel náš vysnívaný rozostavaný dom. Manžel na ňom už druhý rok pracoval 6 dní v týždni, celé dni. Všetko, doslova všetko zhotovil vlastnými rukami, každý trám mu prešiel rukami, kvôli čomu dočasne nechal prácu a venoval sa iba domu. Vložili sme do neho našu dušu, všetky naše úspory a aj úver. A jeden moment, a je všetko preč. Zblázniť sa ideme od bolesti, tak psovsky to srdce skučí. Prosím vás, ak môžete, prispejte nám, každé euro nám pomôže, sme mladá rodina, s maličkou dcérkou, ktorí prišli o všetko. Číslo účtu: SK86 1100 0000 0029 3612 2899.
@domi1313
Ahoj domi1313,
no podla mna ovela skor mozes homeopatika, ako bezne lieky. Ziadne negat. ucnky nikdy u mna nemali... ale nie je iste, ci ti pomozu / zaberu / ci homeopatka vyberie tie správne a tak. U liekov to ale tie tak moze byť, nie? Ze sa clovek trapi 4-10 tyzdnov kvoli neziaducim ucinkom a nakoniec nezaberu AD.
Ja som teraz zacala robit 3 x denne Jacobsonovu svalovu relaxaciu + dychanie do brucha (cca 25 minut denne - rozdelene na viac casti pocas dňa) denne a snazim sa preramovat vzdy negat. myslienky na take normalnejsie, pozitivnejsie (nie ten najhorsi scenár, lebo to nam vytvara uzkosti, aspom ja si predstavim hned to najhorsie). Chodim aj na psychoterapiu raz mesacne a mne to pomáha. Takze sa v poslednych dnoch citim lepsie. Mozno aj tebe by stacilo len toto. Ale prekonzultuj s lekarom, to je najlepsie, co mozes urobit, podla mna. Ved ked aj nie s psychiatrom, aspon s normalnym obvoďákom. A podla mna aj Sédatif mozes ako tehotna, myslim,ale mozes sa spytat v lekarni, to je bezne dostupne homeopatikum, maju ho v kazdej lekarni, ja si ho davam kedykolvek, ked citim uzkost.
Drzim obom palceky - tebe aj bábätku 🙂. Je to super, ze si tehotná !!! Vychutnaj si to.
@domi1313 jaj mne sa mýlite podľa nickov🙂)sú benzaky, ktoré môžeš v tehotenstve.Adriana Kmotrikova, keď jej zomrela dcérka čakala ďalšie bábo a celé tehotenstvo bola na ukludnovakoch raz písali v Zdraví
Porad sa s lekárom nič nie je také hrozné ako to teraz vyzerá😋sama píšeš, že je to malý zázrak, že si otehotnela tes sa kvôli deťom dokážu ženy aj nemožné posilní Tá to
@montemotherone ani môj muž mi nerozumie nechápe, keď mu poviem, že príde na mňa úzkosť zlé myšlienky, že mám pocit, že nezvládam život ako ostatní ľudia a, že mám strach z budúcnosti.Povie mi, že sa asi nudím a,že naňho taký pocit nechodí, lebo nevie kde mu hlava stojí.
Akurát mi povedal čo stále špekulujem, keď mám brať 20 mg lieku a prečo ho znížim či prestanem brat úplne.Asi nejako v podvedomí to chcem stále zvládnuť sama.
Chlapi majú iné prežívanie ženy sa viac trápia kvôli deťom nech sa im darí, nech sú šťastné aspoň ja dokážem veľmi prežívať syna jeho písomku a najviac sa bojím, že zdedil po mne túto predispoziciu, lebo je citlivý a tiež hodne preziva čo by nemusel.Vela x mi povie, že ho v škole bolelo brucho z písomky.Pritom sa dobre učí a nikdy by som ho nevyhresila.Takze domácnosť deti všetko je na tebe však, keď ma manžel také zamestnanie
Baby ako sa ventilujete čo máte ako svoje hobby, čo Vás baví?
@kachita pamätám si Ťa.Co sa stalo?ešte to nebolo poistené však?
@katka2808 ja som počula názor, že treba sa postaviť strachu zoči voči a predstaviť si ten najhorší scenár a vtedy človek zistí, že aj vtedy je riešenie.Napr bojím sa, že v autobuse odpadnem- budú tam ľudia niekto mi pomôže nezomriem, keď odpadnem...
Mne predpísali v teh Plegomazin povedali,že sú to lieky ktoré sa dávajú malým deťom na ukľudnie, ale nepotrebovala som ich mňa tie AD podržali
Sa mi zdala lepšia voľba brat AD, ktoré mi zvýšia serotonín ako mať ukludnovaky

@ivett311 beries aj niečo prídavné,nejaky neurol,xanax a podobné,myslim,ze na začiatku liecby je to treba,ja som brala xanax a dalo sa to vydrzat