Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@eliska13 dakujem ti😊🙏🏻a co je to ta millgama?no ano mas velku pravdu v tom ze nas strach nesmie ovladnut,niekedy je to veru tazke.ja pockam kym budem mat magersku knizku a potom to hned budem riesit v praci co sa s tym bude dat urobit.mna stresuju hlavne tie obedy vsetci rychlo a hned😒to je taka moja obava no odist z prace hned nechvem a byt iba doma to by bol premna trest😒
@domi1313 ja pijem bachovky už vyše roka. Môžem povedať, že mi je omnoho lepšie ako pred rokom, ale neviem povedať, ži to majú na svedomí bachovky alebo niečo iné. Ja totiž beriem každý deň koenzým Q10, omega 3 mastné, bachovky a púpalkový olej. Občas si "šľahnem" magnézium, občas béčko, občas céčko. Snažím sa aspoň 3x do týždňa cvičiť, relaxovať pri autogénnom tréningu, veľa čítam. Takže neviem či pomáhajú bachovky alebo celkovo zmena životného štýlu. Prestala som napríklad piť aj kávu, lebo niekde som čítala, že kofeín nám neprospieva. Myslím pri takýchto stavoch úzkostných. A možno nastalo zlepšenie aj po tom, ako som sa naučila lepšie tieto stavy prežívať. Už nie som taká vyplašená ako spočiatku. Ale zase na druhej strane by som klamala, keby som povedala, že ma tlak na hrudi, alebo točenie hlavy nevykoľají. Vykoľají, ale už nie v takej miere ako predtým. Snažím sa tieto stavy nejak predýchať, ale samozrejme pri akejkoľvek odchýlke od normálu aj ja vždy uvažujem nad tým, či netrpím nejakou hroznou alebo nevyliečiteľnou chorobou. Ja mám všeobecne strach z chorôb a zo smrti. Ale ak to teda zosumarizujem, je mi lepšie ako pred tým rokom a to omnoho. Nedá sa to porovnať, ale či to majú na svedomí bachovky, to nemôžem tvrdiť 100%.
Asi som nepomohla čo?😲
@bulica
Ahojte,
bulica, podla mna pomaha vsetko dokopy. Autogenny trening urcite, ja som teraz zacala robit Jacobsonovu progresivnu relaxaciu a duchanie do brucha. Mozem sa spytat, kolko casu denne sa tomu venujes? Kolko staci asi?
Áno, cas casto pomaha, tym, ze sa nieco o tej poruche aj sami naucime. A to je dobre, ze si vyradila kávu, tá pri uzkostiach nerobi dobe, ja ju tiez nepijem uz asi rok. Aj ja beriem bachovky uz druhy mesiac. Zatial tazko povedat, ci posobia, no uvidime. Ale treba ich brat asi dlhsie, tak ako vsetky ostatne veci... drzme si palce.
@bulica 😊 pomohla . ty asi neberieš antidepresíva že?Ja som si tiež bachovky objednala a som strašne zvedavá len teraz neviem či si ich mám dávať keď som tehotná som zistila až po objednaní .Cvičiť nemôžem ako si nevládzem teraz a ešte sa aj bojím aby som nepotratila. Človek tejto chorobe musí byť prosté nad vecou len že nie vždy sa to dá sú chvíle kedy si poviem a čo však keď príde zle dám si tabletku prejde to ale sú chvíle kedy si myslím tie najhoršie veci a to že to nikdy neskončí a že sa zbláznim by sme všetky veľmi citlivé preto aj máme Panické poruchu 😒 teraz mám strach najmä z toho aby som zvládla tehotenstvo a pred očami mám všelijaké katastrofické príbehy desim sa toho😒
@domi1313 Áno, ja antidepresíva neberiem. Nie som úplne, že proti nim, lebo v mnohých prípadoch je to asi jediná pomoc, ale kým sa viem bez nich zaobísť tak ich brať nechcem. Samozrejme, že aj ja sa bojím tých vedľajších účinkov, ktorých je akosi priveľa. A koniec koncov, všimla som si, že aj baby s ADčkami majú dni na prd, tak ako aj bez nich. Tak skúšam túto cestu. Ja som si na sebe všimla, že ja mám problémové dni pred menštruáciou alebo keď ma niečo rozhodí. Choroba detí, manžela, práca. Ono to bolo možno aj predtým, len som si to tak nevšímala a nepoddávala sa tomu. Potom sa to zmenilo vplyvom PP a teraz sa snažím do znova dávať do normálu. Nie vždy sa to však darí!!!😝 Ja mávam obdobia, kedy mi je aj dva týždne úplne fajn a potom prídu dva tri dni na zbláznenie. Ale čo už. Učím sa s tým žiť, veď vždy lepšie ako umierať. Ale priznám sa, že niekedy mám pochybnosti, či z týchto stavov nemôžem ochorieť na srdce, alebo si privodiť žalúdočné vredy a pod. Ale to je asi problém nás "panikárok", že vždy všetko až príliš riešime a až príliš si všímame svoje telo, svoje zdravie. Keď tak občas nad tým premýšľam, veď aj predtým ma občas pichlo v boku, bolela hlava, či brucho, ťažoba na hrudi, ale nevenovala som tomu toľko pozornosti ako teraz. A hlavne nepremýšľala som nad tým, či to pichnutie v boku alebo bolesť brucha nie je rakovina hrubého čreva alebo iná choroba, či bolesť hlavy nie je porážka, ťažoba na hrudi infarkt atď. Strašné čo?! Ale chvalabohu ešte som tu, preventívka mi dopadla na jedničku, len tú hlávku dať ešte viacej do poriadku. 😉
Ten autogénny tréning robím len občas, priznávam, asi tak dva trikrát do týždňa. Keď je zle tak častejšie, keď dobre zanedbávam. Holotropné dýchanie a dýchanie do brucha robím vždy keď ma to napadne, hoci aj v práci. Pri rozbúšení srdca mi to veľmi pomáha a celkom pekne ma to skľudní.
@domi1313 nie, takto to asi nefunguje. Nie je to miesto lexaurinu či neurolu. Až taký účinok nemajú. Ja si myslím, že ich treba brať dlhodobejšie, aby mali účinok. Predsa sú to len výťažky z kvetov a nie chémia, ktorá zaberá pomerne rýchlo. A nemyslím si, že by si ich nemohla brať v tehotenstve, nakoľko sa môžu brať aj s ADčkami alebo antibiotikami. Ale zase na druhej strane mnohé bylinky sa v tehotenstve neodporúčajú, tak by som sa o tomto na tvojom mieste poradila s pani, ktorá ti ich miešala alebo s lekárom.
@bulica Úplne ako by som citala o sebe . ja som antidepresíva skúšala ale tie nežiadúce účinky tých som sa zlakla strašne 5 týždňov som brala ale boli to múky naozaj ako píšeš presne môj názor koľko dievčat tú ktoré berú antidepresíva majú presne také isté výkyvy ako ja čo ich neberiem ale beriem to aj tak že tí čo sú s deťmi spokojný sa na internete nesťažujú takže my vieme iba o tom ako tie lieky nepomáhajú vieš ako to myslím .. no ja si dávam magnézium medovkový čaj a tiež hlave každú chvíľku bojujem či to je pichanie v rudníku zle dýchanie pichanie v hlave hlavne tie úzkosti tie strachy kde sú najhoršie voľakedy som stres bravurne Hľadala dnes sa úplne Roztrasiem Z každej hlúposti dokonca aj keď vo filme je krv tak musím dať preč pohľadanie pozerať to voľakedy som horory milovala. Nečakal som že otehotniem doktor mi tvrdil že mám polyteistické vaječníky čo mám a že bez hormónov neotehotniem a bum som tehotná.Veľmi si prajem aby som tehotenstvo zvládla.aby som nestresovala aj bábätko.Samozrejme že liekov sa bojím a tiež nechcem odísť z práce hneď ale úprimne to veľmi ťažko tam zvládam
@domi1313 milgamma sú dobré b vitamíny predpisuje ich aj neurológ pri tetanii strese.Kvalitnejsie b éčka
Ja nemám také problémy ako vy toto som mala pred 12 rokmi🙂)teraz ani neviem čo mi je som unavenejsia bez energie nespokojná s veľa vecami, mám nízky tlak celý život,až veľmi
Ani som fakt znudena raz mi to psychologička povedala🙂)
@eliska13 Tak tuto sa to v mojom pripade odlisuje. Moj manzel popija a celozivotne uprednostnuje svoju rodinu. Psychologicka vravi ze sa jej javi, ze sa od nej nedokaze zdravo odputat a tym vytvorit normalne puto s partnerkou.
@montemotherone A toto ja som robila, neustale zapajam manzela do aktivit, sice nieco urobi ale vecne nespokojny, ze mu mam dat pokoj a nebuzerovat ho - jeho vobec netrapi ze som to robila sama. Najradsej by nic nerobil, tak ako to bolo u nich doma.
Toto keby som si dovolila u svokry, tak som za mega zlu - ja som tam totiz aj tak za zlu a ze som sprvu cusala, ako ty. Vzdy si nieco nasli, cim ma urazit.
Ja takto nedokazem zit - my nic nemame svoje - byvame v dome od jeho otca, jazdime autom od jeho otca - ja som chcela ze pod zobiereme hypoteku - on naco, ved mame kde byvat (jasne, jemu nevadi ze byva v dome od svojho otca, len to nie je moj otec a nesprava sa tak ani ku mne) a jasne, ze ked otec nieco zavola tak nevie povedat nie, ked je zaviazany. Iba ho vraj chcem odlakat od rodiny. A ked jeho mama povie ze chce ist s dcerou von, tak sme vsetci v pozore a ked jeho mama mi nebude hovorit, kam s dcerou ide von (lebo vsak ja ako matka na to nemam narok to vediet, vsak?), tak to tak bude a basta.
Tak to len aby ste vedeli z coho mam tie uzkosti a stavy - proste total strach o deti.
@montemotherone Poznám ja som bola tiež dlhšie doma s dieťaťom ako je zvykom, ale mne sa to páčilo a bola som spokojná a tiež som vybavovala a robila všetko za muza.Aj teraz to tak vlastne je🙂chodí domov 18-19 mne sa to zdá neskoro čo uz má takú prácu.
Ja sa asi sama vytáčam a stresujem tešila som sa na voľno prázdniny stále prší, muž je tiež doma chceli sme sa ísť kúpať niekde do termalu synovi sa zapálil pipík:(takže z kúpania nič a len sa motkame.Ideme niekde aspoň do lesa snáď nezmokneme.
@lilitela Len skoda, ze sa toto kristalizovalo casom a clovek to nevidi hned na zaciatku vztahu. A ja som sa s nim veru nejedenkrat rozisla a vzdy prisiel za mnou ma ukecavat spät - proste ako sa nedokaze odputat od tej rodiny, nedokazal sa ani odo mna... to je nejaka diagnoza? A ja som vzdy uverila, ze by to mohl byt lepsie a vratila sa, lebo som ho mala aj rada. A teraz s detmi som v pasci.
@lilitela Ale bývate sami či aj s jeho otcom?máš to tazke, ale verím, že Ta psychologička podrží a dobre nasmeruje.Niekedy sa hanbím, keď čítam či počujem aké majú ľudia problémy a ja sa len ľutujem a neviem čo vlastne chcem nechcem načo sa mam tešiť?Uvažujes či uvažovala si aj o rozvode či odchode?
@domi1313 jaj ty si čašníčka už viem si písala.Tak snáď Ti nebudú vadiť tie pachy z obedov.Ja som na šťastie nemala teh.nevolnosti.
@montemotherone veď aj ja idem na plný plyn, ale zase to asi všetky ženy nie?deti práca variť chystať oblečenie sto x povedať umy si zuby, nebuď na tom mobile, pod si písať úlohy...aj z tohto som už unavena.len mňa napadne prečo tak málo zvládam, neviem mne povedala psychologička, že mám na seba privysoké nároky a nemám si myslieť, že všetci všetko zvládajú lepšie ako ja.niekedy neviem či mám viac oddychovať co vraj neviem podľa nej či ešte viac sa zahatat niecim nech nemyslím nad kravinami.Smiesne, ale ja od všetkého a všetkých veľa očakávam.
@domi1313
Ahoj Domi, no to netusim, ja mam namiesanu kombinaciu pre mna ako vysitu. Su aj jednotlive, ale podla mna ich treba brat dlhodobo. Podla mna su absolutne neskodne, ale pre zachovanie sa musia davat do alkoholu (asi ako mnohe ine kvapky). To by v tvojom pripade mohol byť asi jediny s nimi problem... ale iste sa aj o tom dozvies viac, ak sa budes zaujimat.
@eliska13
@lilitela ach jaj, máme toľko spoločného. Je logické, že ženy celkovo trpia viac úzkosťami a depresiami ako muži. A doba, keď sa zaradili do práce nás ešte dorazila. Tieto dve šichty dajú zabrať a v dnešnej zrychlenej dobe ešte viac ☹ Asi treba naozaj v prvom rade ubrať aj z nárokov na život, na štandard. Celkovo nejako menej chcieť, vlastniť, dokázať... To nás všetkých potom nejako zrýchli, ženie ☹
@montemotherone je to tak. mozno je to aj tym, ze kedysi zena, matka mala uctu, zeny si v spolocnosti vazili. dnes ti povedia, ze ked chces aby si ta vazili, tak bud taka ako chlap a este zvladaj vsetku zensku pracu popritom... to ale nie je chyba v samotnej zene, ale niekde inde...
@eliska13 byvame vedla jeho otca. Predtym sme byvali 8 rokov na sidlisku, kde sa casom uz nedalo zit - pootvarali nam pod oknami krcmy a tak. A tak som 3 roky!!! prehovarala manzela, aby sme sa prestahovali. On standardne nic. A ked prisiel s tym, ze vedla jeho otca je moznost byvat, tak napriek tym rizikam, ktore som si uvedomovala, som proste podlahla, lebo uz som tam nevladala byvat. Nuz, z blata do kaluze. Sice som sa s muzom pred stahovanim dohodla, ze kebyze sa tam neda byvat (vedla jeho otca), ze sa odstahujeme, on ze jasne, jasne a teraz skutek utek, manzel predsa nema ziaden problem. Nakoniec nie je to prvykrat, co som sa s nim dohodla, a on nedodrzal.
@eliska13 Ano, uvazujem opakovane o rozvode. Momentalne to sama s dvoma malymi detmi nedam. Ked som s tym prisla, vsetko sa zhorsilo. To co sme volakedy teoreticky rozoberali (lebo ja som pragmaticky clovek, chcela som byt pripravena aj na tuto alternativu), sa komplet rozpadlo. Kde su tie sluby o tom, ze sa zachova seriozne, ako si vsetko rozdelime a pod. Namiesto toho mam urazky, vyhrazky.
By ste neverili ako moze niekomu prepnut. Mala som konflikt s manzelovou mamou. Odviedla mi dceru bez mojho vedomia niekde kde si nezelam. Ked som si to s nou vydiskutovavala, konflikt sa velmi vyostril, pretoze svokra mi rozpravala, ze jej nebudem rozkazovat, kde moze a nemoze ist so svojou vnuckou. Dopadlo to tak, ze sa manzel postavil na jej stranu (mamicka moze vsetko) a odvtedy sa ku mne sprava priserne. Pritom ja som k jeho mame bola vzdy slusna, ale mam tiez svoje hranice a tymi su deti. Najlepsie na tom je, ze prave manzelova mama volakedy povedala svojej svokre skaredu nadavku, vulgarizmus za uplne banalny dovod. Ale na to sa uz samozrejme zabudlo.... ja som pochopitelne svoju svokru nijako vulgarne nenazvala, ale po hlave si skakat nenecham. Je mi uplne ukradnute, ako to pred 30 rokmi robila ona - toto je MOJ zivot!
@lilitela máš to tazke, ale kvôli deťom bojujeme všetky a za tie dokážeš aj nemožné.Skus muža čo najmenej provokovať a hľadieť si už inou cestou.moja kamarátka sa rozvadzala áno od lásky k nenávisti je len kúsok vyhrážky pred rozvodom ako jej nedá ani cent nič bez neho neznamená každý sa bráni a povie najhoršie slová.Sud ich rozviedol musel ju vyplatiť nie je to také zle ako vyzeralo
Drz sa!
@lilitela my sme to mali na začiatku tiež kvôli svokre nahnuté, vždy na mne niečo našla... Keď sa narodila dcérka, resp. pár rokov potom, na mňa zas raz vyletela, začali výčitky, ale muž ju uzemnil. Už mu tá histéria liezla na nervy a hlavne videl, že robí zlobu pre nič za nič. Vtedy sa to zlomilo, aj ja som si začala viac veriť, a už som si tak nebrala jej reči k srdcu. Jednoducho sme to uzavreli tak, že my dve sa nemusíme, a nejako sa budeme snažiť vyjsť spolu. Kvôli mužovi, kvôli dcérke... Teraz máme dobré vzťahy, len už sme obe opatrné, nie je to také vrelé, že by som jej povedala úplne všetko, ale napríklad o mojej prvej návšteve psychiatricky vedela, vedela o mojom ťažkom období a podporovala ma, aby som si usporiadala a upratala veci v živote. To, že dosť veľká záťaž je práve život s jej synom, som jej samozrejme na nos nevešala 🙂 S tým by mi asi nepomohla 😀
Jaaj, baby, o pár dní mám dostať menzes a už sa desím, čo zas bude. Ten posledný PMS bol hnusný 😢 Radšej by som brala bolesť, dám si Ibalgin a hotovo. Ale toto čo bolo... Šepká, slabosť, nevládala som ani dýchať, migréna dva dni... 🤒 ...už počítam dní...🙏
@montemotherone nie šepká, ale depka 😂
@montemotherone aj ja som vzdy pár dni predtym strašne slabá, vnútorne nervózna.Beries magneb6?mali by sme všetky dlhodobo je to fajn na naše stavy.Ked uz dostanem nic ziadne bolesti, ale PMS strasny.vcera sme si dali veľkú prechádzku cez les, do kopca dieťa zdute, že tak veľa chodime celý čas hundral ako za trest.Ze človek ide zrelaxovať a figu z toho🙂)a s kondíciou to je veľmi zle dnes cítim svalovicu na zadku a do kopca som ledva funela aj ja.Dnes mám voľno idem na preventívnu ku gyn.po lese som na hodinu aj pol zaspala na gauci co u mňa nebýva zvykom, ale tak to bol taký spánok, že TV syn vedľa mňa všetko som podvedome pocula potom som nevedela večer zaspať.A ty aké AD berieš?čo Ti vlastne diagnostikovali úzkostno depresívnu či niečo iné?
Mňa to desí koľko zien, mladých ľudí má aké psychické problémy
Moja susedka porodila po 14 r druhé bábo a po roku išla do roboty a dieťa chodí strážiť mama.povedala, že strach o syna, úzkosti schudla strhana hneď ako som ju videla som vedela, že nie je v poriadku.
@eliska13 ja lieky neberiem. Len teraz keď sa to v poslednom čase zhoršilo tak príležitostne lexaurin, keď už bolo veľmi zle. Mám diagnostikované úzkostné stavy. Posledný, rok sa mi to začalo vracať. A posledný polrok, už začal aj zaludok, trávenie, helikobakter... Ja mám silný pocit že u mňa (a možno nielen u mňa) to súvisí s metabolizmom, s trávením. Už som to tu raz spomenula... Teraz sa snažím pátrať cez gastroenterológa a alergie, v čom je problém...
Ahojte baby som tu nová prečítala som si pár príspevkov v tejto diskusii no nedá sa to všetko. Vidím, že niesom sama čo prežíva hnusné obdobie hnusné myšlienky. Troška zhrniem ako sa to všetko skomplikovalo u mňa. Začalo to pred 7r keď som po poriadnej chrípke mala zdravotné komplikácie som sa zľakla ten strach stres o zdravie niečo hrozné moja dr mi dala xanax na 2 týždne vtedy som netušila čo to je ani príznaky nič. Začala som chodiť na psychoterapiu ktorá mi veľmi pomáhala pochopiť a nanovo prežiť pár veci bolo lepšie potom som otehotnela nebolo to úplne že super ale tešila som sa z toho veľmi po pôrode bolo vcelku fajn tešila som sa z dieťatka všetko bolo ako malo. Po roku a a pol sa to všetko vrátilo ale úplne v inom a horšom stave. Zas psychoterapia od vtedy chodím až doteraz stále čo je asi 4roky. Manžel sa už na mňa nevedela pozerať ma známeho psychiatra tak išiel sa bezo mňa poradiť za ním strašne som sa AD bránila. Ešte 2mes som sa takto trápila vtedy mi aj psychologička povedala že nech idem nech mi niečo predpíše že sa iba trápim pocity úzkosti nesústredenosť neschopnosť sa postarať o seba nieto o 1,5r dieťa nevládala som ani vstať z postele a vkuse som chcela spať alebo v noci absolútna nespavosť bez ohľadu nato že cez deň som nespala únava nenormálna a nespavosť v noci v hlavu vkuse myšlienky nech radšej zomriem ako takto žiť plač k tomu. Hrozné obdobie neprajem to nikomu ani najväčšiemu nepriateľovi. Začala som užívať AD konkrétne Serlift 50 keď som vyšla na 100 nerobilo mi dobre tak som ostala na 50mg denne a na začiatok Xanax ešte sa to zhoršilo ale po 2-3 taždňoch sa to malými krôčikmi začalo zlepšovať. Trvalo 2-3 mesiace a bolo vcelku fajn aj keď menšie výkyvy boli. Xanax som asi po 1-2mes vysadila uplne vôbec som ho neužívala potom. Pri zhoršení som si dala magnezium, alebo quajacuran, magne B6, po necelých 2rokoch som sa cítila super začala som vysadzať AD vysadila som ich postupne a do mesiaca sa to začalo opäť zhoršovať. Opäť návšteva psychiatra veľká obava čo sa deje zas zle nie síce úplne ako na začiatku ale začínala úzkosť nespavosť plač.... čakala sme mesiac či to nieje prechodné, ale nebolo v roku 2015 opäť AD Sertralin 50 bez xanaxu do mesiaca dvoch sa to začalo opäť zlepšovať. postupne pocit že zvládam domácnosť začala som robiť školu tu som teraz v máji skončila nato operácia. Bolo fajn tak sme začali vysádzať AD už od apríla som brala polovicu sertralinu každý deň od juna odeň potom každý 3deň v septembri som vysadila úplne. Ale opäť to všetko začalo možno aj tým že ďalšia operácia. A mala by som po dlhej pauze nastúpiť do práce. Z čoho mám obrovskú obavu cítim sa menejcenná že sa každý na mňa divné pozerá a vedia že užívam AD moje sebavedomie je na bode mrazu. opäť úzkosti počas dňa, nespavosť v noci, myšlienky že v robote to nezvládneš, nezvládaš rodinu, domácnosť dieťa nič všetko sa to na mňa zosypalo. A neviem čo robiť mám termín u psychiatra a bojím sa že opäť sa budem musieť vrátiť k AD. Baby veď ja ich už tak dlho užívam s mesačnými pauzami je to už 4 roky celkovo od prvej nepohody je to 7r.
Veľmi sa chcem mať fajn veľmi sa chcem tých liekov zbaviť. Ale mám strach ja sa chcem hlavne cítiť v pohode netrápiť sa zbytočnosťami. Pri užívaní AD som pribrala za tie roky okolo 8-10kg. Teraz momentálne nemám chuť ani jesť ani existovať.
Strašne by som chcela aj druhé dieťa ale pri týchto liekoch to nieje možné.
Baby prosím ako vy to zvládate bez liekov poprípade tie prepady po vysadení? Koľkokrát ste opakovali liečbu podarilo sa niekomu zbaviť úplne AD? Som zúfala sama zo seba mám pocit že každý okolo je šťastný len ja som na dne.
@femme1308 Ahoj, ja sa liecim na panicku poruchu od r.2012. Mam za sebou jedno uplne vysadenie a jedno ciastocne a opatovny navrat k AD. Momentalne som na nejakej tretinovej davke (vyse roka) a vobec neriesim, kedy prestanem brat uplne. Vies, ja som to tiez strasne vnutorne riesila, ze beriem AD, ako keby som mala na cele napisane - neschopacka na AD, nevie sa zmohnut, zabojovat atd. Teraz po rokoch sa na to pozeram uplne inak, znizila som kolko sa da, aby som mala normalny zivotny standard, aby som sa vedela tesit zo zivota, z manzela a z deti. Dalej, aby som bola schopna chodit do prace, postarat sa o domacnost, ist na vylet, skratka normalne bezne zit...Prestan riesit ci beries alebo neberies, tak skratka asi musis brat a hotovo. Nie je pravda, ze pri AD nemozes otehotniet, su take, ktore sa mozu brat aj pocas tehotenstva (zda sa mi,ze aj tie co si brala), ved si to zisti u lekarov. Aj tu niektore kočky normalne brali a maju zdrave deti.
Pozri sa na to realne, chces zit, alebo prezivat, alebo to tu uplne zabalit? Tvoje dieta sa urcite nebude pytat, ci potrebujes lieky, ono chce milujucu, stastnu maminu. To iste muz. Ved ked nam maju pomoct, tak preco sa mame trapit. Nechcem, aby to vyznelo nejako lahkovazne k liekom, ale ja uz nemienim machrovat a utapat sa v nekonecnych smutkoch, ked viem byt aj ina, normalna a stastna.
Moja rada je, nasad lieky, zastabilizuj sa, potes sa s manzelom a veselo pracujte na babatku a uzi si svoje krasne deti!

@eliska13 ináč mohli by sme si založiť sukromku: Staré baby s depkou a malými deťmi 😂