icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

sarah275
28. nov 2017

@eliska13 no chytila ma predvianocn depresia ako vysita som jej tam dnes plakala ako male decko ze ma nikto nechápe , schválili by mi asi čiastočný si myslim ze ale len potom pride pro len sa zamestnat :( s tym ID

kamajka
29. nov 2017

@femme1308 veď tak sa snažím. Keby nie tak neviem, asi by sme spolu už neboli. Ale to si moje deti nezaslúžia. Rodinu musím držať pokope...
Ja keď vidím ako sa všetci rozchádzajú majú nových partnerov zase sa rozídu no na čo je to dobré? Muž je otec mojich detí, povahu má akú má, iste keby bol alkoholik alebo by nám nejak ubližoval fyzicky tak by som neváhala ani sekundu, ale pre blbosti sa dnes ľudia rozchádzajú je to hrôza. To teda ja nechcem. Ved ani ja nie som dokonalá ako ani nikto. A muž bude vždy súčastou môjho života a života detí, aj tak by sa to nedalo hodiť za hlavu. Ja dosť nad tým dumám že vztah je o ničom ale snažím sa to riešiť rozvážne, veď som dospelá a chyb som už narobila dosť.
Ja som spala ako batoľa túto noc. Paráda. Iba budík ma zobudil o 5:30.
Ty si ako spala? Máš to teraz ťažké, ja na Tvojom mieste by som do práce v takom stave nesla..aj keď možno že to je prave to čo potrebuješ, zmaestnať si hlavu niečím iným. Ťažko je mi to súdiť, sama by som nevedela, čo robiť.

kamajka
29. nov 2017

@sarah275 no tak nejak viem aj ja, že po roku komisia, len som si nebola istá. Takž3 buď komisia alebo ukončenie PN a späť do práce?
Máš náročnú prácu?

kamajka
29. nov 2017

@sarah275 inak čo som si všimla tak prijímajú radi ľudí s ID lebo majú na nich úľavy. Možno to nebude až také hrozné. No máš aj Ty dilemu, verím, že si z toho na vetvy.

mija20
29. nov 2017

Ahojte prosím ma niekto skúsenosti s nežiadúcimi účinkami Trittica? Predpísala mi ich doktorka namiesto Lerivonu. Beriem 1/3, 2 tyzdne a mam otrasne stavy. Tocenie, pocit opitosti a bolesti hlavy. Kedy zvyknu nez ucinnky pominut? Mam este Valdoxan 25 mg.
Po porode som upadla do hroznej uzkosti ktora skoncila hroznou nespavostou. Liecim sa uz cez 3 r. Uz som relativne ok len ten spanok je uz narusenym Postupne som znizila davky na min. Lerivonu som brala len 5 mg, ale neustale som z neho priberala. Dakujem

eliska13
29. nov 2017

@femme1308 tak, keď Ti to baby napísali napíšem aj ja.Tiez si myslím, že Ta to ešte viac ubije.Cela táto zmena je po rokoch doma veľmi ťažká.Neviem či si to teraz v takom stave vieš predstaviť a máš na to silu.Ved ja som tiež bola dlho doma bol čas aj na seba, upratať, navariť syn prišiel poobede zo školy bol čas na všetko teraz nie je a aj to ma stresuje a ešte viac, keď si predstavím robiť normálne celý uvazok.Kolektivu by som sa nebála každý je neistý pri novom, ale podľa mňa ešte dobre nespis nemáš energiu a pôjdeš zase na doraz.Aj ja som si pripadala ako taka nula, ktorá sedí doma a nič nerobí.Nesmies to tak brat okolo mňa je veľa žien dlho doma už aj bez príčiny deti v škôlke škole práveže by som povedala, že skoro všetky kamošky majú veľký problém sa zaradiť do práce popri deťoch a mužovej práci.A toto ja považujem tiež za krivdu,že muž si vybudoval "kariéru"a ja som bola doma s chorým dieťaťom a starala sa o všetko.Vzdy som mala vl.peniaze dobrý pocit, že keď chcem niečo kúpiť kúpim....až raz sa minuli a cítila som sa neprijemne,že nemám aj, keď muž mi to nikdy nevyčítal na šťastie.Este on, keby ma suril či tlačil bolo by to ešte horšie.Tak čo už narobim, keby bolo na mne som doma celý život mňa to baví🙂navariť, upratať ísť ku kamoske nech sa deti pohrajú....mne nechýba kolektív, ocenenie, kariéra
Lenže som sa začala surit,že koľko mám rokov odpracovaných, ako vyzerám pred druhými do toho úzkosť a už to išlo
Ale ja verím, že sa to celé posunie na januar a to budeš na tom lepsie, ale je to od nich nezodpovedne, že už by si mala nastúpiť a ani sa neozvali

kamajka
29. nov 2017

@mija20 ja beriem Trittico, prvy tyždeň som mala strašné stavy myslela som že to neprežijem. Všetky možné vedľajšie účinky. Stabilizovalo sa to až keď som sa dostala na plnú dávku, t.j. celá tableta Trittico AC 150. Konzultuj s lekárkou. 1/3 je podľa mňa málo.

mija20
29. nov 2017

@kamajka dakujem, beriem este aj Valdoxan. Vyssia davka to nezhorsi? Inak spim ani uzkosti uz nemam. Len tie tocaky.

mija20
29. nov 2017

@kamajka
Kolko trvalo kym to preslo?

kamajka
29. nov 2017

@mija20 valdoxan nepoznám co je to? Tiež ad? Sama si dávku nezvyšuj, konzultuj to určite so svojou lekárkou. Ja som brala 1/3 3 dni, potom 2/3 6 dní, potom už celú... kym som brala 2/3 bolo to strašné. Večer som sa bála aj tabletku zobrať. Dokonca som ani nespala a strašné depky som mala a úzkosti. Teraz beriem tretí týzdeň a už čo sa fyzických symptómov týka som OK. Len tá chuť na sex ešte stále nedorazila. :D

kamajka
29. nov 2017

@mija20 dva týždne, preto Ti píšem, že možno je to malá dávka lebo aj ja pri nižších dávkach som bola hotová.

mija20
29. nov 2017

@kamajka myslim ze len vydrzat. Ja uz beriem ad 3 r. Valdoxan je tiez ad na spanok. Ja som ok, len ked vysadim nespim. Zmenila mi kvoli priberaniu na trittico. Ale nemozem uz navysovat davky. Ja som uz v stadiu znizovania. Doktorka navrhla len 1/3 takze viac isto nebudem brat. Musim.asimlen pockat kym prejduntieto otrasne zaciatky s novym liekom 😣

kamajka
29. nov 2017

@mija20 aha, no tak asi tak potom nejako, musíš vydržať. Ak by sa to nezlepšilo možno Ti Trittico nesadlo a budeš musieť zmeniť. Uvidíš.

sarah275
29. nov 2017

@kamajka no som z toho dost na nervy lebo v 24 ID a este kvôli psychickému stavu to fakt neviem kde si nájdem prácu 🙂 uvidím čo to dá zatiaľ ma nepredvolali čiže uvidím ,ja mam aj zlého obvodaka bude to s nim ťažké no včera keď ma videla psychoska úplne zruinovanu tak jej nebolo všetko jedno až som sa bála že zavolá rovno sanitku ☹ ale našťastie sa to nestalo a ešte som doma len je toho na mňa akosi veľa ja som pracovala niekedy ako recepcna na tu poziciu sa vsak uz necítim jedine nieco v obchode a tak uvidím budem to riesit po novom roku dovtedy sa musim stabilizovat, doľahli na mna aj tie reci doma co som spomínala s mamou aj celkovo že sa za mňa hanbia a akosi som vybuchla čo ja nejak neplacem vcera sa to uz nedalo vydržať :( dnes je našťastie lepšie vyspala som sa z toho a budem bojovat dalej, doma o ID nechcú počuť no oni si ani nechcú priznat moj nie priaznivý psychicky stav proste sa tvária ze sa ich to netýka, vcera som si poplakala aj pred mamou ze nech si vsima ake to mam tazke a ze bojujem ako sa da ..... mne samej sa tazko priznáva invalidita ale ked ju budem potrebovať nebudem sa tomu branit ja som si ochorenie nevybrala a musim s tym nejak zit inak by som bola v koncoch co aj som len sa este tvarim ze to cele zvládam 🙂 tak prajem pekný dnik a držím palce !!!

femme1308
29. nov 2017

@kamajka ono možno aj tym ze nieste spolu si ten týžden keď ste trocha vadite, teda ste si zvykli ze ste spolu len malo a deti tiez asi. Môj osobný nazor radšej takto a byt ako tak v pohode ako keby mal piť a robiť doma bordel ze deti by sa ho báli.

femme1308
29. nov 2017

@eliska13 u mna je zas pocit ze kokektiv a k tomu este ze ma niekto odhalí ze niesom v pohode a ani neviem vobec vi je táto práca pre mna vhodná asi ta. Co sa týka dieťaťa o to sa nebojím chodí do družiny. Ale mne uz ani doma nieje Ok uz neviem co so sebou. Asi úplný ideál by bol polovičný uvazok alebo čiastočný. Alebo uz som divná keď ani neviem co chcem. Včera poobede a vecer hrozne stavy uz by som najradšej tie myšlienky vygumovali z hlavy chcem mat cistu myseľ lebo toto tuna ma hrozne ubíja.
Každá z nás tu ma nejaký problém ako čítam..... veľmi nepriaznivé obdobie a včera som si prečítala co si poslala tak kus pravdy natom je. A ty co teraz robíš? Akú prácu mas koľko času ti to zaberie? Tvoj je uz 5tak ze nema družina?

kamajka
29. nov 2017

@sarah275 to je najhoršie, že Ťa rodina nepodrží, to veľmi ubližuje... neviem si ani predstaviť ako sa musíš cítiť. Ale vieš čo? Vykašli sa na nich. Máš nejakého partnera? Bývaš u rodičov? Ak áno, odsťahuj sa ak sa dá. Veď podporu v nich nemáš je jedno či budeš bývať sama alebo s nimi, dokonca sama ešte lepšie keď sa k tomu tak stavajú.

kamajka
29. nov 2017

@femme1308 ano tak to beriem aj ja

sarah275
29. nov 2017

@kamajka nemam sa žiaľ kam odsťahovať partnera nemám som na to sama :( doma to je ťažké oni sa s tým ťažšie zmieruju ako ja.... ale nestracam nadej raz zase mozno bude dobre 🙂 cas ukáže kedy

kamajka
29. nov 2017

@sarah275 a naozaj sa nijakým spôsobom nedá osamostatniť? Deptajú Ťa iba zbytočne.

eliska13
29. nov 2017

@sarah275 ani mama Tá nechápe?máš tušenie prečo sa to stalo čo Ťa tak "zlomilo"?

@femme1308 je 4 tak, ale polka deti ma mamu na MD či babky, otca na smeny a bol malý záujem o družinu tak ju zrušili.Ked som bola doma pár x do týždňa tam zostal, ale nič moc nerobili niekedy ani von nesli
Robím na 6 hod to čo som Ti písala do IPa aj to mi je veľa jednoducho ja nestíham sa poobede s ním učiť ísť na krúžok navariť na druhý deň, popritom prať stále niečo do obchodu.Ale musím... doma nechcem byť asi som bola zvyknutá mať všetko hotové doobeda a tak.Mám pocit, že všetko je najrýchlo, ale keď pozriem na hodiny o 17 hovorím si teraz by som len niekde končila.
Kedy ideš na kontrolu?mne sa to už zdá dlho, že máš tie myšlienky, ale na 90%si v napätí z tej roboty
Dnes som mala ísť na masáž po robote,že konečne budem robiť niečo pre seba tak zase nemôžem pôjdem namiesto mňa suseda.Synovi odpadol krúžok a bude doma nemám to srdce ho tu po škole nechať 3,5 hod.sameho
Aj tak pokým prídem z roboty tu bude 2 hodiny sám jemu to nevadí pomota sa pohrá sa na mobile, ale mne to vadí:(ja viem, že tak deti žijú aj dlhšie čakajú na rodičov viem, ale ja som z toho nesvoja.

eliska13
29. nov 2017

@femme1308 áno polovičný je ideál aj pre takých ľudí, čo neznášajú záťaž presne ako my.A, keď máš dieťa dupľom.len potom zase ten plat:(ale ja by som najprv začala krátko, aby si zistila a videla čo to obnáša.Lebo je to veľká zmena ja som voľakedy robila na smeny sluzobky bol to iný život ako bezdetns nemyslieť či je navarené či máme niečo na desiatu atď...

sarah275
29. nov 2017

@kamajka momentalne nie 🙂 som na nich odkázaná aspoň do konca roka kým si niečo nenájdem a @eliska13 maminy sa to dotklo viac nez mna priznat si ze mas psychiatrické choré dieta pre ňu nieje najlepsie ona z ID nesúhlasí ze mam proste sa vzchopiť a pracovat co aj chcem velmi len este stale niesom na tom psychicky dobre :( ale nestracam nadej bude to dobre musi sa to nejak vyriesit

eliska13
29. nov 2017

@sarah275 jasné, že bude dobre.Ty nemas nejakú schizofréniu či bludy, ale chápem, že mama to zle nesie.Asi sú dosť cieľavedomí s otcom a berú to ako prehru..len zle to musí na teba vplyvat taky tlak a nepochopenie.Ty si bola aj v nemocnici že?Ale ináč sa ako cítiš máš ešte úzkosti, depresie?chodíš von s kamoškami či si viac menej doma?
Recepčná to si robila aj nočné smeny?

@femme1308 tak super, že by si stihla syna vybrať z druziny.U nás bola aj družina len do 16:30 veď to človek, aby robil do 15:30, aby stihol v kolóne z mesta pricestovať no na figu to je zladiť prácu a rodinu som z toho frustrovaná.Mozno to len vidíš úzkostlivo prečo by to mal na tebe kolektív vidieť?veď aj na pohovore si bola a zvládla si to!Nemáme to na čele napísané iba sa ponizujeme.A možno by ste boli v kancelárii len 2 ľudia.Mne prišlo včera úsmevné, že som bola v lekárni a starostka našej dediny 50 tnicka si vyberala xanax lieky na tlak a všetko možné asi fakt veľa ľudí zle prežíva a má psych.problemy.Smutne...
Syn už zase,že ho hrdlo boli min.tyzden mal robený výter všetko ok a bol doma celý týždeň, tak uvidím snáď nič nechytil včera na tej preventívke.Strasne sa teším, že je streda nech už je vikend.

sarah275
29. nov 2017

@eliska13 ano robila som aj nočné 🙂 viac menej som doma sem tam si vyjdem von s kamoskami a chodím pravidelne do fitka, v nemocnici som nebola a momentalne sa citim horšie depka je zase tu 😔 snáď to už len raz prejde

patik114
29. nov 2017

@sarah275 tak už druhý rok sa liečim a spýtať sa psychiatrický či nemám možnosť na nejaké peniaze ?

kamajka
30. nov 2017

@patik114 no veľmi nie, ak sa cítiš veľmi zle môžeš ísť na PN, ak si zamestnaná tak Ti budú chodiť peniaze na účet zo soc.poisťovne ako maródka. Neviem koľko je to percent z platu ja som na maródke nebola keď som pracovala. Ak nepracuješ tiež môžeš ísť na PN ale tam nič poberať nebudeš.
Ľudia s psychickými chorobami nie sú extra, že by mali poberať počas choroby nejaké extra peniaze. Je možnosť byť na inalidnom dôchodku, no to by si musela byť rok práceneschopná a hospitalizovaná v nemocnici na psych.oddelení, zrejme aj viackrát, aby Ti uznali plný invalidný.

kamajka
30. nov 2017

Ja už som hore baby...
Večer sme sa s mužom strašne povadili... kričala som na neho... tak teraz tu ako sova kukám do stropu...

sarah275
30. nov 2017

@patik114 jasne ze sa opýtaj 🙂 to ti ešte sami nenavrhli ? Ale to by si musela byť aspoň rok na PN 🙂 hospitalizovaná byť nemusíš aspoň čo viem 🙂

eliska13
30. nov 2017

@kamajka aj ja som kričala🙂ako som maľovala zaspinila som stenu a parkety a podotkol, že no to som zvedavý kto to umyje, to nepôjde už dole, načo to bolo dobre malovat?tak som vzala hubku a hneď to išlo.Strasne ma to vytočilo človek sa snaží a jasne, že som mu podotkla, že som mala zavolat maliarov a stálo by ho to veľa peňazí.Ja hneď prejdem do protiútoku čo narobim.Mna len poznámka od neho nahnevá:(
A máš z toho výčitky?lebo občas treba vypustiť paru.U nás je kalamita veľa snehu teším sa poobede spravíme snehuliaka.u nás sú malokedy hádky muž sa nevie hádať to skôr ja som horkokrvna