icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

coco2018
8. mar 2018

@eliska13 a koľko mas rokov? Veď rodia bežne aj 40-43r ženy. Ale podobne zamýšľam ako ty presne toto je teraz môj stav som v práci lepsie by bolo doma som doma tak zvažujem lepsie by bolo v práci. Ja mam bordel v hlave úplne jak vysinuta som neviem sa rozhodnúť v ničom od mala som bola poctivarka svedomitá dochvíľna a vsetko muselo vyt nie na 100% ale na 120% a tu to mam u mna je to aj povaha ale aj to ze som bojovala o pozornosť rodičov co im nezazlievam lebo ocino bol na tyzdnovkach a mamina mala co robiť mala aj chorú babku práca a deti.... k tomu dom zahradka
No ja s tym bojujem tažko no ja verím ze raz to porazím a budem Fit

zuzzzzzka
8. mar 2018

@wanesaz prosim ta posles mi taktiez nieco o tej regresnej a meno psychiatricky? Dakujem

eliska13
9. mar 2018

@coco2018 rovnako, keď som robila z domu uvažovala som či by mi nepomohlo ísť do práce, teraz som tam čo je super, ale....mám 39 r no potom príde druhá časť môjho vyfabulovaneho príbehu ako to bude ťažké, určite sa mi pohorši už vidím zase negatívne.uz vidim scenár, ze budem mat 60 r a skolopovinne dieta skrátka nikdy nebude dobre a točím sa v kruhu a či budeme zdraví aj, keď klepnúť má môže o 5 rokov🙂 Ja som není taká, že na 120%pecent nie som perfekcionistka, ale neviem sa rozhodnúť a ísť za tým.Ja som tak nejako zmierená, že takto budem rozmýšľať vždy len tie katastrofické scenáre a plač bude utlmený liekom, aby som to videla lepšie a reálnejšie.Ked som maturovali som sa tak vyhecovala, že som zmaturovala najlepšie🙂)a to som nebola jednickar.Ked ide do tuhého sa zmobilizujem.

eliska13
9. mar 2018

@janefonda ja som to hneď videla tak, že dieťatu nemá čo busiť srdce a bola som jeho reakciou sklamaná.A hneď som si pomyslela je taký ako ja.Je to moja chyba moja výchova....

pandravachrusta
9. mar 2018

@eliska13 ja mam 38 a presne takto premyslam ale viac menej odvtedy ako ma tato choroba zdrapla..no ale vidis, ak by si mala byt este tehotna tak sa zase mozno tak zmobilizujes, ze to bude uplne tip top bez problemov..😎🙂

pandravachrusta
9. mar 2018

@wanesaz ano, napis nam prosim nejake tipy alebo postupy, co vsetko Ti pomahalo..vdaka🙂

wanesaz
9. mar 2018

@pandravachrusta no musim povedat, ze mne ako prve pomahalo citat, ako som uz spominala slabikar stastia ten bol pre mne zlomovy bod, kedy som sa rozhodla ukoncit to nadobro s mojim ex a zacat konecne zit. Ked to začínalo, chytila som knizku a hotovo. A chodit von s priatelmi, ja som chodila velmi malo sice, ale vzdy ked som bola, citila som sa uplne inak. Ale depky treba vyrieist uplne, inak neprestanu. Ale asi hlavne nebyt sam, to bolo v mojom pripade najhorsie.

coco2018
9. mar 2018

@eliska13 tak to akoby si mi z duše hovorila ja tiez vsetko analyzujem každú myšlienku... tiez akoby po niečom túžim aj viem po com no na druhej strane sa toho bojím a strach nado mnou víťazi je to tažké

mirkarose
9. mar 2018

Dievčatá. Treba sa prinútiť ísť von medzi ludi, nezostáva doma!!!!! Mne pomáhala hlavne práca, robiť, robiť a ešte raz robiť. Robila som v záhrade do odpadnutia a potom mi bolo dobre. Je to moja vlastná skúsenosť. Popritom užívam lieky. Ak sú dobré nastavene budete sa cítiť ako by Vám nič nebolo. Ja viem ze je to svinstvo, ale už sa nechcem vrátiť tam kde som bola predtým. Radšej ich budem jest a žiť pl nohodnotny život ako živorit. Verte, viem o com hovorim

coco2018
9. mar 2018

@mirkarose Ahoj tak práca vonku je taký wellness aspon pre mna no nemám možnosť ist pracovať do záhrady žiadnu nemám tak aspon prechádzky vonku do lesa a podobne.
A za aky cas si sa cítila v pohode ja užívam AD cca 3-4m presne neviem myslim ze je to na dobrej ceste no to zlepšenie ide ako z chlpatej deky teda strašne pomaličky aj zhoršenie pride výkyvy. Niesu síce take ako na začiatku. No viem co mas na mysli toto v stavoch nieje život iba snaha prežiť

eliska13
10. mar 2018

@coco2018 hej depresia je boj sám zo sebou zvládnem nezvládnem?alebo vraj zlosť na niekoho obrátená proti sebe / partner, rodicia... alebo len ten klasický scenár, že sme v permanentnom strese a už to vybuchlo
Dnes je krásny deň slnko u nás hlásia 14 st posielam Vám poslov jari🙂)

coco2018
10. mar 2018

@eliska13 och ako závidím u nás je pod mrakom poteší take foto s blížiacou sa jarov u nás snežienky boli uz pred týždňom. Ja si o sebe myslim ze u mna je ten boj sám so sebou...

indigirl
Autor odpoveď zmazal
indigirl
11. mar 2018

Baby som zufala...iem escitil mesiac 5 mg a teraz 10 mg....ziadne zlepsenie...cele dni mi je na vracanie z nervov....schudla som 10kg....kedy vam zabral?

eliska13
11. mar 2018

@indigirl koľko berieš navýšený?asi mesiac, dva individuálne to je.Beries aj nejaký ukludnovak?

pandravachrusta
11. mar 2018

@indigirl urcite si vezmi nejaky ukludnovak nech sa mozes aspon najest..mesiac je este kratko.neboj, bude Ti lepsie aj ked teraz tomu neveris.

indigirl
11. mar 2018

@pandravachrusta
@eliska13 beriem 2 tyzdne 5mg a 2 tyzdne 10mg....vecer 50 trittico ten zabral spim konecne dobre. Na ukludnenie som si obcas ala rivotril ale bola som z neho ospala...neurol 0.25 nezabral tak mi dalaa lexaurin 1.5 ale ja a nechcem dopovat anxiolitikami voli navykovosti.ale som si dala 1x ked som sla na mrmozgu..ten zabral.

pandravachrusta
11. mar 2018

neboj sa, nebudes nanho zavisla, mne moj dr.povedal ze by sa to malo brat tak max.3 mesiace..-myslel pravidelne..ty to beries malinko..a je Ti to momentalne treba, nech sa Ti trosku aj ukludni nerv.sustava..je to iba docasne kym Ti zaberu AD..ako dlho sa liecis? mas to prvy krat?

eliska13
11. mar 2018

@indigirl Lexaurin je výborný teraz Ti pomôže nebuď hrdinka a trpis ako kôň:(práve nateraz ho potrebuješ ako Ti zaberu AD postupne vysadis.Neboj sa sú ľudia čo to berú mesiace....veď to je peklo...dobre je, že aspoň spis aj, keď po lieku.A niečo sa v tvojom živote stalo, že si sa tak zrútila?teraz neveris, ale bude dobre🙂

indigirl
11. mar 2018

@eliska13 @pandravachrusta dakujem baby, ste zlate, , ja som mala prvy krat depresiu ked mala dcerka 3 roky (teraz ma 5r.), stale sme boli chore (skolkarka), vtedy som sa pokusala z nej dostat skoro 7 mes. pomocou cajou a liekov ako deprim a pod., lebo som nevedela co sa to so mnou deje a strasne som chcela babatko...dopracovala som sa do takeho stavu, ze som prestala spavat, velmi schudla...nakoniec mi dokt. nasadil trittico a o mesiac na to escitil, kedze spanok sa mi upravil, ale depresie pretrvavali....vtedy som sa z toho ako tak dostala, nebolo to na 100% , ale dokazala som normalne fungovat, nechcela som menit lieky, lebo som chcela druhe babatko , nakoniec som hned po vysadeni otehotnela a tehotenstvo som ako tak prezila....s vacsimi aj mensimi depkami...ked sa maly narodil bola som v pohode..i ked velmi zle spaval a ja som bola stale viac nevyspata....ked mal 4 mes. dostala som zapal stredneho ucha a krciarka ma z toho mesiac nevedela dostat, strasne bolesti, tvrdili ze prestanem pocut...no stres pre mna strasny a popri tom som kojila....nakoniec mi lieky zabrali, ale ostalo mi v uchu piskanie z coho sa idem zblaznit, ale to aj moja psychika zhorsuje...lekari mi nedavaju nadej, len kopec liekov, moj zaludok nevie nic stravit....maleho som ako 5 mes. musela odstavit a ist zase na lieky....aj to odstavenie bolo pre mna strasne....milovala som kojenie, ale s liekmi som kojit nechcela. Teraz som v koncoch, strasne som nestastna, ze sa nedokazem tesit zo svojich deti...rano ledva stanem z postele...pocujem piskanie a hned mi je na vracanie...na silu jem....len vecer mi je vzdy trosku lepsie...neviem preco sa ukludnim.....velmi mi pomahaju rodicia a priatelia, ale aj tak mam pocit, ze sa uz niekedy zblaznim a nikdy to neprejde....

pandravachrusta
11. mar 2018

@indigirl uf, tak to si mala huste, teda..neni divu, ze Ti je takto teraz..ale to sa pomalicky da do poriadku..ja som to mala take trosku podobne, ale nie s uchom ale so srdcom..zacalo mi nepravidelne bit, to som sa tak vystresovala ze koniec..chodila po pohotovostiach a vysetreniach..vsade povedali ze su to len extrasystoly.no koniec..no a potom mi to prepuklo...ale este pred tym srdcom som mala velmi zly rok plny hruznosti...takze to srdce to uz vygradovalo a depka zaklincovala,,a bolo..😉

indigirl
11. mar 2018

@pandravachrusta a si uz ok? Kedy ti lieky zabrali?

pandravachrusta
11. mar 2018

@indigirl hej, v podstate uz hej..tento pribeh sa stal pred rokom a pol..potom som vysadila a zas sa mi to vratilo..teraz beriem nanovo 3 mesiace..zaberali mi tak po mesiaci brania..ja aj vela sportujem, to mi pomaha..tak isto nieco tvorit, malovat a tak ..proste stale nieco robim,, ale Tebe sa to asi este neda teraz ale vsetko postupne, pomaly si najdi, co Ta bavi, ukludnuje..

eliska13
11. mar 2018

@coco2018 zajtra rano odpisem🙂
@indigirl to prejde malinkými krôčikmi, ale prejde.To, že si všetko vyčítas a netešis sa z deti je žiaľ normálne.Deti potrebujú zdravú mamu nevyčítaj si kojenie ja som v stave úzkosti objednala synovi pizzu, lebo som bola unavená a nechcela som variť a zároveň som si to vyčítala, že som nemozna.To ta psychika.Uz raz Ti lieky zabrali zaberu znova..dobre, že máš pomoc rodičov a áno k večeru sa zvykne polepsit neviem prečo už som po tom pátrala na nete, že prečo sú depresie najhoršie rano.A už máš to ucho v poriadku?pískanie v ušiach zvykne byť z krčnej chrbtice nemávam bolesti?

indigirl
12. mar 2018

@eliska13 s uchom m v ut.s vysledkami z mr. Idem skusit aj neurologa kvoli krcnej....

petrofka
12. mar 2018

Mali ste niekedy počas depresie problem s rozpravanim? Ze v hlave bolo milion slov, mozno aj pisat sa vam dali, ale rozpravat bolo tazke, proste to neslo?

indigirl
12. mar 2018

Mne nie, ale dnes mi to akurat vravel kamoskin ocino.

montemotherone
12. mar 2018

@petrofka tak píš. Existujú rôzne techniky ako zo seba chaos a odpad dostať von. Ja mám dobrú skúsenosť s EMDR. Okrem iného, sa používa technika "odloženia" zlých myšlienok na neskôr, a potom si v priebehu dňa nájdeš čas, všetko si to v hlave preberieš a vypíšeš. Čo ťa bolí, čo ťa štve... Je to istá forma spracovania. Potom ten papier znič. Roztrhaj, spáľ...

petrofka
12. mar 2018

Nejde o to. Putam sa na to, ci to moze byt spojene s depresiou alebo sa to takto spolu nevyskytuje. Ako symptom depresie. Ci to uz niekto zazil.

eliska13
12. mar 2018

@petrofka nie, ale prípad čo prípad môže by iný.