Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Baby mali ste na zaciatku pocit ze sa zbaznite zo svojich myslienok? Ja mam pocit ze sa ani neviem sustredit co mi moja dcera hovori, sa mi normalne zahmlieva pred ocami niekedy.
@pandravachrusta
presne, to keby sme nemuseli chodit do práce, clovek by mal na to čas...
aj u mna kazdy den - práca, cestovanie domov, potom úlohy, potom cvicenie (aerobne), vecera, hygiena a pod. so synom a je pol deviatej a niekedy zaspim uz rovno s nim (ani nechcem)... a ked aj nezaspim, o pol deviatej som rada, ze uz konecne nic v ten den nemusim, ale iba možem...
takto vyzera kazdy pracovny den...
@katka2808 ja som skúšala 3x vysadiť do 3m pol roka všetko spať a ešte horšie, lebo som bola nahnevaná prečo ja nezvládam a iní áno.zacarovany kruh..treba zmeniť celkový pohľad na všetko seba, okolnosti životné, len ja už ani nechcem ísť do žiadneho riziká veľké zmeny, lebo dopredu si poviem to nezvládnem ja s mojou povahou??a to je zlý postoj neviem ho zmenit
@eliska13
to by chcelo zmenit skoro uplne vsetko potom - prácu, zivotny styl, to by chcelo ovela viac casu v prvom rade pre seba a oddychu a pod. A hlavne, to nie je dané len myslenim, podla mna. A ked vidime, ze sa veci asi dlhodobo nezmenia... tak aj ja uz som stratila nadej, ze sa z toho len tak dostanem. Citala som na nete, ze cim skor sa to podchyti, tym skor aj vylieci. Lenze ked má clovek uz vela situacii, miest, a pod., kde mu to automaticky nabehlo (uzkostny atak), ten anticipacny strach sa tazko odbúrava. Darmo si ja poviem, ze bude to v poriadku, ked moje telo uz automaticky vyvolá uzkost, busenie, a vsetky s tym suvisiace neprijemne pocity, lebo si zapamatalo, ze v minulosti to tak bolo... a uz bolo v tejto situacii a na tomto istom mieste... ani tým vystavovanim sa takymto situaciam by som si nebola ista (ako radia psychologovia) ... ja chodim denne na 1 miesto, kde musim a nepresla mi ziadna uzkost len za to, ze tam chodim... a uz je to tak roky...
sme perfekcionistky a zmenit sa od zakladu...neviem, ci sa to vobec dá.
@eliska13 ..ale zase, aky si dobry a citlivy clovek, tu v tejto teme si najvacsi poradca a ukludnovac.👍🙂
@pandravachrusta Ahojte tak poviem aj ja vam svoju skusenost s uskostou, ja beriem AD uz 13 rokov a stale cakam kedy uz bude ten den ze budem fit a on nie a nie prist, je to lepsie ako bez AD ale tak ako bolo pred tou pliagou uz neverim ze niekedy bude. A tie vykyvy su stale ,raz dobre raz horsie. A tie myslienky ako bude, bude mi dobre, zvladnem to atd su stale, snazim sa nemysliet nato ale neda sa , je to vo mne , je to v hlave a proste nepojde to prec. Fungujem ako najlepsie viem, chodim do prace, na nakupy a proste robim co treba, ale vzdy mozog je v pozore.A myslim si ze to uz tak bude. Ale modlim a aby nebolo horsie. A ked citam vase prispevky viem vas velmi dobre pochopit, lebo vsetkym tym som si presla. Drzim vam palce aby ste sa mali lepsie kazdy den.
@pandravachrusta haha dik a čo z toho,keď moja povaha je najväčší handicap?🙂veď za tie roky čo som už prešla všetko hej druhým viem radiť sebe nie🙂)
@katka2808 toto som zvládla ja som nevedela prejsť cez jeden most cez lávku, či nastúpiť do lanovky teraz na Vianoce som išla do lanovky hrča v krku a som si povedala kvôli synovi idem nepokazim výlet oblieval ma pot, ale išla som.Ja mám skôr iné pocity.Tak ako píšeš vyzerá každý deň každej mamy🙂)ešte krúžky, ešte hubovanie,že prečo máme na jedlo toto a nie iné, riešiť jeho krivdy, mužove, svoje a do toho sa ma dnes spýta kamoška a už si zabalila to druhé dieťa?ja sa asi dám na tretie a taký vek ako ja🙂)ja sa celý týždeň teším na víkend a tak stále dokola.A stalo sa Ti na tom mieste niečo zle?
@eliska13 ale co, mozno ze si sa sama uz takto zaskatulkovala a vlastne to vobec ani tak nie je..🙂a vela krat sa vyhybas situaciam ktore zvladnes bravurne..len do toho nechces ist..ale urcite by si to dala..😉
@ivka185 hej presne, tie myslienky ze co ak,, a ten strach zostavaju...aj ked mi moze byt perfektne ale tam niekde vzadu je to vzdy..
@pandravachrusta
ahojte, takze myslienky zostávaju... ale ked beriete vtedy AD, nesposobia vam uzkost, alebo atak, o to ide, nie?
@eliska13
Eliska ahoj, roztriasla som sa a kolegovia si to vsimli... pytali sa mi, co mi je - nemohla som sa najest, bolo to neprijemne, nechcela som nikomu v práci odkryt, ze mam takuto poruchu... ani vysvetlovat, vela ludi este o tom nema ziadne informacie, len ta proste zaradia medzi blaznov a tak... kym som ja nemala tuto poruchu, nikdy v zivote som o takom niecom tiez nepocula...
@katka2808 nie, to nie,len take premyslacky ze co ak mi bude horsie a tak..proste ked Ti je uz dobre na AD tak uz chces, aby to tak bolo stale..nechces vykyvy..a ked Ti je niekedy horsie, tak uz tie myslienky prichadzaju..ze co bude ako bude a tak..
http://www.centrumuvelickych.sk/o-dusevnych-por...
Toto sa mi páči ako je to vysvetlené.
@katka2808 nie, kto nezažil nepochopí.A teda robis pol uvazok kvoli synovi ci Ti niekto pomáha?
Vám všetkým kontrolovali štítnu zlazu? lebo to často spôsobuje úzkosti..
@pandravachrusta
a býva to ako často, napriek tomu, ze beries lieky?
@eliska13
Ahoj Eliška,
nie, robim cely den, maleho mi po obede vyzdvihuje a stráži mamina (zatial moze), ale on ma diagnostikovany lahky autizmus + berie lieky na tu epilepsiu (nastastie vtedy zachvaty nema, ale zazila som vsetky jeho zachvaty doteraz a ten prvy - to bolo nieco hrozne, vtedy sa to mozno u mna spustilo, to bol otrasny zazitok).
Mne skontroloval lekar iba z krvi stitnu zlazu, viackrat, povedal, ze je to v poriadku. Skor u mna to spustili asi vsetko tie okolnosti, hlavne to moje dieťa (a nasledne ucitelky v skolke boli nespokojne s nim, staznosti na jeho správanie bývaju aj teraz, ked je uz skolak, vsetko s nim ide akosi tazsie a zdlhavejsie, ucime sa dlho, ma veeeeelmi ale velmi rozptylenu pozornost) a navyse ja som prilis zodpovedna, takze asi tak... mam pocit, ze v mojom zivote je len samá práca, nemam partnera, ani nechodime prilis vela do spolocnosti ci na vylety, hlavne kvoli tomu, aký moj syn je. Ale nie som jedina matka, ktora ma uzkostnu poruchu a jej dieťa ma autizmus ci ADHD, uz som viackrat citala o tejto kombinacii, ono je to akoby prepletene...
Dakujem, clanok si precitam.
@katka2808 ja som to zatial na AD nemala nejak, skor ze taky horsi den..a tak..ale dievcata tu tiez pisu ze byvava zhorsenie sem tam..tak to tu stale studujem, ze co a ako, tiez to v podstate spoznavam tuto chorobu..ja skor mam myslienky ze co ak,-sa stane to alebo ono..ze ako by som to zvladla a tak..
@pandravachrusta
rozumiem a dakujem.
To su tie nase problematicke myslienky, najhorsie je to slovne spojenie : "Čo-ak ..." na zaciatku otazky. Mali by sme sa zamerat len na pritomnost. Ale mysel samovolne zachadza do buducnosti a vymysla také scenáre kolkokrat, ze az ...
Ja ich volam take moje "čoaky" 🙂
A ako dlho ty beries AD?
@katka2808 presne...-rok a pol s jednou prestavkou.🙂-3 mesacnou
@pandravachrusta
a dostali ste na zaciatok nizku davku? kolko mg?
co beries?
Ja rozmyslam, ze pojdem najprv aspon za mojim lekarom sa pozhovarat, mozno mi odporuci nejakeho odbornika. Niektore "veci" sa akoby zlepsili, napriklad nemam uz pravidelne hnacky z chronickej uzkosti, viem, ako mam zamerať myslienky, alebo drobne uzkosti zastavit myslienkami ihned (nie vzdy to vsak pomáha, len pri menej vaznych obavach, pri vaznejsich to akosi zastavit neviem a telo sa prejavi automaticky - ze vtedy ked mam posobit profesionalne, telo sa správa práve naopak - roztrasie sa povedzme)... niektore casom práve naopak akoby zhorsili... z toho, ze cas plynie a uz isty cas s poruchou žijem... a ked ma cez den caka nejaky neprijemny rozhovor povedzme, jednanie, miting, atd... uz od rána uzkostou trpim.
@katka2808 mne dal hned plnu davku.20mg. tak drzim palce, potom daj vediet ako bolo..🙂
ahoj kočky, iste vám dám vediet, dakujem za podporu a informácie
@pandravachrusta
mne dali vtedy prvyraz 60 mg, ale docitala som sa vcera, ze pri SSRI (nie SNRI) sa moze dat hned od zaciatku uz aj aj taka vysoka. Lenze ako na to zareaguje telo, asi horsie, ked mu daju plnu davku, myslim, co sa neziaduciach ucinkov týka...
Dnes som si pisala s mojou kamaratkou na FB a aj ta mi odporuca zacat brať lieky. Jej velmi pomohli, presla si peklom kym ich nebrala, prisla kvoli tomu aj o prácu. Tak to idem riesit.
@katka2808 chodíš na nejakú terapiu? Či len berieš lieky?
@all
@montemotherone
ahoj, chodim uz skoro 2 roky na psychoterapiu. Lieky este neberiem.
@montemotherone
Dávala som prednosť homeopatii pred antidepresívami. Povedala som si, ze vyskusam najskor homeopatiu, ale o nej sa hovori, ze to chce dlhsi čas. Ja ju vsak beriem na uzkosti uz rok a pol. A uz to vzdávam, prestala som ju nedavno brať.
@katka2808 asi chodíš ku klasickému terapeutovi však? Existuje technika EMDR. Neuvažovala si o tejto terapii? Neviem odkiaľ si, tomuto sa venujú len niektorí. Vieš, ja sa s úzkosťami trápim od detstva. Mám za sebou 4 sedenia a zažívam zvláštne zmeny. Začínam mať nádej, že sa to zmení 😉
@katka2808 inak, homeopatiu neber. Je to tema na dlhšie, ale už ju neber
@katka2808 http://www.emdr.sk/terapeuti-terapeuti.php ideálne je dostať sa k tým s európskym certifikátom 😉

@katka2808 presne tak, ja si ledva najdem cas na cvicenie, snazim sa denne,- pri dvoch detoch a praci,- nie to este vsetko mozne..vecer padnem..o meditacii ani nesnivam aj ked viem, ze by to pomohlo..ale ja uz vecer koncim..😀