Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@indigirl keď som pol roka nebrala AD a mala úzkosti každý mesiac som mala zápal dutín, bolesti hrdla až som skončila u imunologicky a brala liečbu.vsetko so všetkým súvisí.Neda sa Ti ísť večer skôr spať?nech Ti to potom rano tak nechýba.my sme mali prázdniny som spávala do 8 dnes som od 5:45 hore už sa mi ziva.
Celkom fajn clanok
Ahoj! Tak ako sa citis? Spominam si, ze som naposledy od teba citala správu, ked si brala AD 8. den a vteda si pisala, ze sa citis uz 1. den lepsie.
Ako sa citis odvtedy? Ja mam stale pocit, ze by som ich tiez uz mala zacat brať... proste, nie je to len o myslienkach... a ked to trvá tri roky - uz ma to castokrat takto nebavi.
Ake si mala neziaduce ucinky pocas zaciatkov brania AD?
Vdaka za odpoved.
Baby, máte pred MS blbé stavy?
Baby mali ste na zac.uzivania antidepresiv tak dni ze 1- 2 dni bolo uz lepsie a potom zase zly den. Ja beriem lieky 5 tyz.i ked len 3 tyz.zvys.davku a 2 dni som uz rano nemala crevnu nervozitu / vracanie hnacky/ a dnes sa zobudim a zase.
Baby este mi napiste co uzivate? Ja ma pocot ze je na na ten escitil slaby..kedy uzivate lieky po jedle? Na lacno?
@indigirl citalopram 20mg po ranajkach🙂
Ahoj dievčata,
chodim denne do práce a uvazujem zacat brat AD (po 3 rokoch uzkosti je na ne uz asi cas, homeopatia nepomaha).
Prosim vas, napiste mi, ako ste zvladali prve dni brania AD, ake to malo neziaduce ucinky (aj vracanie?, nespavosť, nechutenstvo, a pod.),pretoze uvazujem o tom, zacat ich brať, ale neviem si predstavit chodit v tych prvych dňoch este aj do práce, kde robim poradenstvo a vela komunikujem s ludmi (ked sa clovek kvoli AD nevyspi, nenaje (lebo nemá chuť) a pritom musi zvladat vsetko tak, ako doteraz.)
Alebo odporucate dat si tam aspon tyzden PNky? Su tie prve dni naozaj az take zle? Len ma prosim nevystrašte. 🙂 Som sama matka s 8 rocnym synom, preto sa obavam, ako tie prve dni, ci tyzdne s liekmi (kým zaberú) vobec zvladnem.
Dakujem.
@katka2808 ja som mala zvýšenú úzkosť a budila som sa počas noci, či nad ránom, ráno ma asi mesiac prehanalo.prve 3,4 dní som si dávala k tomu lieky na úzkosť.Vracia skôr človek, keď neberie lieky z úzkosti,stresu.asi 2 týždne bol ten stav zhoršený, ale nič nenormálne, že by si nevedela fungovať.Ak teraz nie si v úplne zlom stave podľa mňa sa tvoj stav len minimálne zhorší.Ak niekto začína brať lieky v silnej depresii ešte sa mu viac pohorší.Necakaj zle!a nechceš začať brať pred Veľkou nocou?
@katka2808 Ja by som dala aspon prvy tyzden PN..mne bolo vtedy najhorsie..ale ty to mozes mat inak..
@katka2808 nechutenstvo má skôr človek, keď ešte neberie lieky...ale áno môžeš byť prvé dni týždeň, dva taká viac roztrasena, slabšia, budeš nad všetkým rozmýšľať za ten pokoj v duši a vyrovnaný pohľad na všetko a bez strachu, úzkosti to stojí
@indigirl beriem 20 mg občas 10 Seroxatu dávam si ho poobede väčšinou, ráno som malatna mám moc nízky tlak a z lieku som mala pocit, že som unavenejsia.Ale niekedy aj ráno, ak som chcela prespať noc dala som si ho večer v začiatkoch , aby ma nad ránom nebudili uzkosti
@eliska13
Ahoj Eliska, vdaka za info. Ja mam z toho len miernu depresiu, ale skor uzkostnu poruchu, ty si pisala, ye vracia skor taky clovek, ktory neberie lieky z uzkosti - tzn. ten, co ma depresie skor?
Este je to na mna skoro pred Velkou nocou, lebo stale uvazujem, ci sa na to vobec dať. Ja totiz nemam az take zle stavy, ze by mi bolo neustale zle, ze by som mala neustale uzkost cele dni a nemohla napr. kvoli tomu ani spavat ... ale proste tie uzkosti tam su a srdce sa roztrasie pri kazdej blbosti, vyhybam sa tomu, z coho by mal mať clovek praveze radosť (aktivitám, ci stretnutiam). Ked mam nieco narocnejsie v práci (konfer. hovor, miting), davam si Lexaurin.
Cize musim sa poradit s lekarom, za kym vlastne ist, nech to nie je len lekar, ktory mi predpise obrovsku davku ako sa to stalo minule (60) ... dakujem ti este raz 🙂.
Normalne sa na zaciatok dava mensia davka a potom sa zvysuje, nie? Povedzme 10-20?
@pandravachrusta
Dakujem za info, dobre vedieť... lebo ja som si len raz dala 1 tbl. a potom som s tym skoncila a uz hned z tej 1 tbl. som nemohla spať, nemala som chuť do jedla, bola som naopak cez den ospalá, bolo mi na vracanie, v noci mu busilo srdce ako divé (to som sa az potom docitala, ze je to normálne). Preto som to vtedy vysadila. Toto mi lekarka nevysvetlila, neludsky pristup, podla mna...
Ozaj, a co kombinacia AD a soferovanie - moze sa? Ja totiz soferujem do práce denne.
A co alkohol - 1 pohar vína iba prilezitostne, ak clovek berie AD - alebo radsej uplne vobec nič?
Dakujem.
@katka2808 ja šoférujem, nepijem, ale zase ak je oslava, Silvester pohár, dva si dám...nevyhýbam sa cielene myslím, že na benzaky sa nemá, ale na AD...nemôžeš darovať krv.Na začiatku sa dáva polka pár dní 10mg s neskôr 20 a viac podľa stavu.
Čo Ti predpísali, keď 60 mg?čo som si všimla niektoré lieky sa dávajú v takých veľkých mg niekto tu berie 150 tuším každý liek je iný.
Lekári sa aj boja nás upozorniť na to zhoršenie,lebo ruku na srdce my neurotici sme hneď zo všetkého vyplasení🙂 mne povedali môžem čakať zhoršenie úzkosti depresie
Zvracanie som myslela tak, že je to prejav neurózy stresu ja som len raz zvracala a to som lieky nebrala.Ty, ak sa cítiš len neistá, všetko moc prežívas neplačes,nemáš myšlienky aké je všetko ťažké, či zvládneš by si možno len malá chodiť k psychologovi nech Ťa podporí a naučí zvládať stres.
@eliska13
ahoj eliska, este raz dakujem.
ja k psychologovi chodim, uz 2 roky skoro. ze by mi to ale nejako velmi pomahalo, nemozem povedat. Ako som uz spominala, mám to uz skoro 3 roky a ze by sa to nejako markantne lepsilo, sa povedat neda, skor sa mi z toho vyvinula mierna depresia, neverim, ze sa mi z toho podari vyliecit v kratkom case (ako som verila este donedavna). mne najviac pomaha pohyb. ale asi len tak na 50 percent. tie uzkosti sa objavuju, mam dost stresu aj v praci aj doma. Mam syna, ktory potrebuje asistenta, do skoly chodi ale na obed uz je doma, a tak... je specificky, ma isté diagnozy (epilept. zachvaty mal, berie lieky).
Ano, mne predpisali ihned 60 mg Duloxetine Mylan.Ja som útla stihla zienka a dali mi hned toto. Psychologicka to potom zhrnula, ze mi dali dávku obrovsku a silnu ako delo pre mňa... a hned na zaciatok. Iste by som sla ale k inemu lekárovi už teraz.
Ano,je pravda, ze nas vsetko vyplasi, ale ak by mi povedala, ze mi z toho bude busit srdce a ze je to normálne (!), je to ine, ako ked to neocakavam... asi som si mala sama viac precitat predtym, ako som sa na to dala. Preto sa chcem teraz lepsie vzdelat a pripravit.
Takze ked si uz brala lieky, nevracala si z nich ze? To ani ja nechcem...
este rat vdaka za info 🙂
@katka2808 nie, ale môžeš cítiť tazobu prip.Ti nebude chutiť jesť.Ako, keď sa bojíš a máš stiahnutý žalúdok.Vies ťažko radiť každá sme iná, možno ani nebudeš vedieť, že berieš a možno Ti sadnú 3 lieky.Ved toto....ja som tiež rezignovala na terapie už ma unavovalo pitvat v niečom ešte viac ma všetko stresovalo povahu s ktorou žijem x rokov mi nikto nezmení.vela mi to dalo, ale....tiež máš toho naloženého:(
@eliska13 @katka2808 baby mne tie psychoterapie tiez boli na dve veci...urcite treba ist na lieky a necakat kym sa z miernej depresie vyvinie silna...z vlastne skusenosti. Ja som zo psychiky vracala kazdy den a nebolo to liekmi, teraz sa to uz postupne upravuje....lieky len pomozu, netreba sa ich bat....cim skor tym lepsie....depresiu a uzkost silou vole nevyliecis.
@katka2808 Na AD sa pit moze, to mi dr.povedal..nie ze sa kazdy den ozierat ale ze uplne v pohode moze..ja som pivkar.🙂 Na ukludnovaky sa nesmie urcite..ja tiez na AD soferujem..kazdy den a uplne ok..skor je horsie soferovat ak by si mala neliecenu depresivnu fazu akurat, lebo vtedy sa zle sustredi..a liekov sa neboj. tiez som sa takto bala co to so mnou porobi ale teraz som za ne velmi rada..
@pandravachrusta @eliska13
tak to je super, dakujem vám za rady !
len ked to uz zacne clovek brať, uz to bude asi na dlhé roky... kedze sme také povahy.
Na druhej strane - mozno by sa to dalo dlhodobejsie aj bez AD, ale ja nemam cas denne okrem aerobneho cvicenia robit aj relaxacne veci, meditovat, dychanie do brucha, atd... proste clovek ktory nema depresiu, ani uzkost, nemusi robit ziadne cvicenia a citi sa dobre...
okrem toho vsade citam, ze casom sa to len zhorsi a podchytit by sa to malo co najskor...

Boze baby ako keby toho nebolo malo, tak som zase ochorela od deticiek na subore...nejaky brutal virus....zapal hrtana....ak to chytia moje deti tak ma porazi. Uz mam tych chorob plne zuby....Mam pocit ze mam zaludok plny chemie, kedze tazko nieco vobec zjem.....som sa bala si dat popri tych vsetkych liekoch aj paralen... som si odstavila citrusy a zistila som, ze sa niektore antidepresiva nemozu s grepom....pijem zazvorovy caj, ale ma z neho napina....mam pocit ze so psychikou mi odchadza aj imunita. A ak to chyti maly, tak uz dalsie prebdene noci asi nezvladnem. Ja si dam vecer trittico, zaspim, ale rano ked mu davam papat okolo 5 uz neviem zase zaspat, budim sa nervozna jak slak.