Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Po Štefanskej zabave budzi mama syna.
M: - Stavaj do koscela.
S: - Mamo ja neidzem.
M: - Lem skoro stavaj ci hutorim.
... S: - Joj mne še nechce, kamaraci neidu ta čom mušim?
M: - Ty musis synu bo ši farar..

@sylvia30 myslím, že vápnik tam hrá veľkú rolu.Ano to je choroba tohto storočia nepríjemná, ale život neohrozí som videla čo to narobilo s mojou kamarátkou za pár mesiacov tŕpnutie rúk, nôh, pocit na odpadnutie vôbec mi neverila, že to zo stresu, úzkosť všetky vyšetrenia jej podrobili cez EKG, kardio, štítna žľaza spravili jej tetanickeho test a bolo.Lenze čo z toho, keď vie čo jej je, keď ona životný štýl nezmení a niekedy človek aj pri depresii nevie zistiť čo ju vlastne spustí.moze to byť x maličkosti čo zažívame denne.
@sylvia30 ťažko povedať u mňa je to uzkost, ktorá prejde po dlhom čase do depresie takže zmiešaná úzkostnodepresivna.Beriem AD skúšala som terapie, skúšala som lieky znížiť, vysadiť po čase som sa vždy k tomu vrátila a takto to je roky.Podla terapeutky som taký typ, mám aj genetické predispozicie babka sa liečila po nemocniciach liečenia ho chodila, ale ináč som veselá kopa, úplne normálna😅 len citlivá empatická až príliš len malokto vie o tomto mojom demonovi.skusala som vysadiť 3x a vraj už nemám provokovať a prijať sa taká aká som.
Študuj cítaj máš čo robiť roky ťažko to je aplikovať v praxi ja tomu rozumiem čo a ako, ale svoje myslenie, pocity zmeniť neviem
@sylvia30 u mna generalizovana uzkostna porucha/neuroza. Ale nefixuj sa na diagnózu ono sa to mení lebo môj nazor uzkost sk sa nelieči farmakoterapia/psychoterapia, prechádza do depresie. Veľmi vela som o tom čítala knihy na nete tu v skupine aj psychologicka mi odporúčila knihy prečítala som ich načítané mam fakt vela a este v tom pokracujem. Ale neviem prísť na spúšťač neviem kedy a pri com a preco sa to po čase zhoršuje. Neviem ci v mozgu to tak fakt mam prednastavené ze akcia/reakcia alebo fakt stresom sa tie prenasace opotrebujú zničia skrátia ci ako to mam nazvať. Ale 3x som vysadila a stále sa mi to vráti. A možno nemám vtedy úplne dobre zázemie no kedy ho budem mat? Je skratka taká doba človek ma hypotéku stresuje sa aby neprišiel o prácu stresuje sa o dieťa nech nezapadne do zlej partie a taký kolotoč.... sme otrokmi tejto doby
A tiez som taká temperamentná/empatická/precitlivelá/perfekcionistka/som na seba prísna, privelka snaha v práci vo všetkom.
Ja mám 32 za chvíľu a trápim sa už niekoľko rokov a tiež riešim či dieťatko áno alebo nie s mojimi stavmi. Polepšuje sa mi posledný rok vďaka terapii, lieky mi neradila, že by mi spúštače a emócie iba potlačili, takže iba magnézium zatiaľ a uvidíme, ako sa veci vyvinú. U mňa boli podľa mňa na počiatku potlačené zlé pocity a túžba byť vždy "dokonalá", vždy som na sebe nejakú chybu našla.
To svetlo ma zaujalo, lebo muž od jesene do jari máva depky, vie to o sebe, vždy na jeseň to začína. Aj tú skupinu pozriem.
Ahojte kočky..ja neviem čím to je,ale mám takú slabosť v nohách a bojím sa že odpadnem .tlak oki,ale dala som si teraz lieky,a v noci som zase nespala .žeby tým..joj ja nechcem také stavy....
@slavkasobanska Ahoj vies ze aj mna bolia ruky, nohy uz asi tri dni ale to strasne ,teraz som si uz zobrala aulin od bolesti a tiez neviem cim to je, ale tak ma este neboleli nikdy, to ako keby som vystupila na mont everest.Snad po tabletke ulavi aspon trosku.
@eliska13
@coco2018 babule, tie Vaše osobnostné charakteristiky, ako by som o sebe čítala, asi to bude naozaj kombináciou všetkého, začnem asi postupne čítať literatúru, uvidím, čo povie budúci týždeň dr., na ďalší mám psychoterapiu, dokonca dve - jednu so svojou terapeutkou a druhú mám cez videohovor, zameranú na úzkosti s hope odtialto z fóra....u mňa svoju rolu zohrali určite aj gény po mame...
@coco2018 napíšem🙂áno teraz som tu bola malo.Ved vieš, že ty s tvojimi pocitmi a trápeniami si ako moje dvojča.presne ako píšeš to mi povedala naposledy psychiatrická, že buď sú ľudia, ktorí to majú generačne, že toho serotonínu majú málo, že sú takí neduzivi, málo energie, stále v niečom hľadajú problém, neveria si, alebo tá druhá skupinka kde je veľa stresu, malo oddychu, perfekcionisti prisni na seba aj druhých vyvíjajú stále na seba tlak a potom toho stresového hormónu prevyšuje a prídu zlé časy.Zial asi som kombinácia oboch, keď sa zamyslím.
Mám pocit, že čím menej čítam, študujem, pozorujem sa je mi lepšie.v tej skupinke na FB tých čo berú AD nemajú radi, lebo, že problém sa liekmi vyrieši a nič ľudia ďalej neriešia.Je tam veľa ľudí, ktorí píšu, že brali lieky x rokov prestali, zapracovali na sebe nejako tomu už po svojich skúsenostiach neverim.Vela sa tam píše o naučených strachoch z detstva, od mamy, že deti sú do 7 r napojené na zmýšľanie a pocity strachy úzkosti matky možno aj tu vidím svoje problémy moja mama je taký typ a potom ma hneď napadne bude aj moje dieťa také?
Je to celá veda fakt je lepšie ľuďom, ktorí moc nepremýšľajte berú ako príde a ja som príliš hlavy človek nad všetkým by som chcela mať kontrolu🙂
Inak ako vam je dnes holky? Mna konecne hlava neboli. Dnes som toho dost porobila, vyvencila, bola na nakupe, upratala, mavarila aj oprala. Mozno je to tým, ze som tutonoc spala ako babo. A som 4 dni doma tak budem oddychovat. Este ma zehlenie čaká. Teraz pozeram rozpravky. Tak pekny den vam prajem a hlavne bez depiek. Pa 😘😘😘😘
@ivka185 no veď to a som nevyspata ..už beriem 2 tabletky na spanie..neviem čo to dá robí ..
@slavkasobanska ahoj, mavala som a obcas stale mavam podobne stavy (slabosti a bolesti svalov) a potom busenie srdca a zacali mi velke problemy so spankom. Pi medovkovy cajik, magnezium, jedz ovocie na vitaminy a energiu. Pomohli mi lieky od psychiatra ale aj masaze na uvolnenie, teply kupel, relax
@tinka308 čaj pijem ,ten spánok mám zlý .no uvidím ..ale vďaka za radu
@slavkasobanska nemozes zaspat ci casto sa budis?
@tinka308 ;ahoj,nemožem zaspat,strašne sa mi chce a nejde to..potom ked zaspim tak uz spim do rana..
@eliska13 tak som si trochu citala na FB v tej skupine a dost tam odsudzuju AD. Vraj otupuju emocie. Zostala som z toho dost prekvapena. Mad pocit, ze ti AD otupili emocie? Ako by sa to vlastne malo prejavovat? Moja mama uziva AD 15 rokov a vie sa aj tesit aj hnevat aj plakat aj strachovat ( hlavne ked mi teraz nebolo dobre, kym mi zabrali lieky).
@slavkasobanska skús ak nemôžeš zaspať, vstať a ísť niečo robiť a vrátiť sa o cca 60 min.

@eliska13 pred sviatkami rozpraval doktor Malovic v Damskom klube na Stv1. Hovoril o tetanii. Ze vznika ako nasledok dlhodobeho stresu a vycerpania, ze v organizme su velmi nizke hladiny horcika a tusim draslika a tetania je dosledok. Ze obvodaci vobec na to nemyslia, nerobia odbery. Ze je velmi teraz vela tychto psychickych ochoreni v dosledku stresu, vycerpania.