Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@slavkasobanska ahoj! Dlho si tu nebola! Prečo ti menili lieky? Ja som vyfasovala už 4. antidepresíva. Čakám kedy to zaberie
@yollanda ahoj iba mi pridala na rano a obed lebo sa mi zacalo zhorsovat ,ale este to nie jr dobre uz zacinam byt zufala
@slavkasobanska prečo ti to furt kolabuje?
@roboma45 Dakujem ti za podporu.Snažim sa len to nie vždy ide .Už sa so mnou baví,takto ,vždy po čase vybuchne.Viem že,aj jemu je tažko so mnou žit.Jasi to všetko uvedomujem .Deti do toho tahat nechcem,nechcem aby vedeli ,že sa občas nezhodneme.Už ale mam plne zuby niekedy aj samej seba.Je ten život tak zložitý.
@luna53 Som rád, že s Tebou zasa komunikuje. Áno, ľudia ktorí žijú s nami, to nemajú ľahké. Ale to obaja vieme, už sme sa o tom rozprávali. Mne sa ráno vôbec nechce vstávať. Veľmi sa musím premáhať a nútiť, umyť sa, prezliecť a ísť sa naraňajkovať. Moja priateľka je ako živé žihadlo. Robí učiteľku a teraz učí online z domu. Dnes ráno po prebudení som vošiel do kuchyne a ona už mala prvú hodinu. Keď ma uvidela, povedala mi, že by som to mal u nej na hodine ako žiak v takomto stave veľmi ťažké. Ona je plná energie. Ja na proti tomu veľmi ospalý, spomalený, oči privreté, totálne bez energie. Pritom som v noci celkom dobre a dostatočne dlho spal. Lejárke idem až 11.2. Ty ako bojuješ proti únave, kávou ?
@roboma45 No bojujem s kavou ,ale to vobec nepomaha,Ja sa rano tiež tažko dostavam s postele,su dni ked nemusim varit tak stanem až na obed.Tie lieky čo maš naordinovane su dostatočne ,len možno tvoje telo by potrebovalo inu kombinaciu ,nato ti postupom doktorka pride a určite urobi všetko pre teba,Musiš to doktorke ked pojdeš všetko porozpravat.
Ja som od mojej nikdy nechcela odíst napriek tomu ,že nam to trvalo 5 rokov nastavit,.Verila som jej,aj sebe .že bude lepšie.
@luna53 Ja nie som ženatý, priateľka nemá ani len morálnu povinnosť, žiť so mnou, keď som v takomto stave. Preto by som chcel, aby sa môj zdrav,stav čím skôr zlepšil - po psychickej aj fyzickej stránke. Keby sa so mnou priateľka rozišla, aby som bol schopný sám prežiť. Dnes ráno som sa síce prinútil vstať o pol ôsmej, no bol som bez energie a taký ospalý, že som si dal kofeínovú tabletku a ešte k tomu aj kávu, no prebralo ma to len trochu. Cítim sa stále horšie. Mám už problém ísť sa prejsť s priateľkou alebo so psom, čo som ešte pred mesiacom nemal. A to beriem veľmi vysoké dávky liekov Alventu 300 mg denne pričom max.dávka je 375mg a Escitalopram beriem maximálnu dávku 20mg. Lekárka mi môže ešte zvýšiť Alventu o 75 mg, ale to je všetko. Vyššie kombináciu týchto dvoch liekov mii už dávať nemôže.
Ja osobne na úzkosť a panicky strach som bral serlift 12 roky 25mg zanedbateľná dávka pomohla len to chce čas a bojovať problémy nastali až po rokoch keď dom znížil dávku na štvrtku raz za 24 hodín problémy v rodine deň čo deň stres napätie atď čiže zo štvrtky som dostal celý 50 mg no pomohlo na 3 hodiny ako keby som sa vrátil úplne na začiatok samozrejme zistili mi tetaniu a neznesiteľne kŕče a zasklby v nohách pri Tom som skončil na neurologii týždeň stav prelieceny po týždni znova problémy vypital som si apaurin picham si ho do sedacieho svalu každý druhý deň mám ten najslabší 2ml 5mg bohate mi pomáha sa postaviť na nohy byť kľudný a nemať kŕče serlift chce čas aby zabral 🙂 ale treba bojovať nevzdávať sa ísť na vzduch a zabudnúť na zlu diagnózu ako ja onkologicke ochorenie 🙂 budeš pred tým utekať celý život alebo začneš bojovať ? ;)
@luna53 Premáham sa každý deň. Snažím sa, aby to priateľka na mne nevidela, ale niekedy sa mi to asi nedarí a zbadá to na mne. Úplne do všetkého sa musím nútiť, z ničoho nemám radosť. Na budúci týždeň vo štvrtok mám kontrolu u lekárky. Porozprávam sa s ňou, ale čo môže spraviť, nie je kúzelník. Zasa mi dá nové lieky a bude zvyšovať dávky, pokiaľ to bude možné. To je niekoľko mesiacov čakania.. A to sama nevie, čo mi má predpísať a ako lieky skombinovať. Mám dojem, že mne tie lieky vôbec neúčinkujú. Elektrošoky som už bral 2x a viac už nechcem, nepomohli. Ty prečo nepovieš lekárke, že je to neúnosné, nech Ti už konečne pomôže. Proste niekedy to asi nejde. Počítal som to a vyšlo mi, že som vyskúšal už 12 druhov antidepresív. A to som bral aj antipsychotiká, anxiolytiká a čo ja viem čo všetko ešte. Je dokázané, že približne 30% ľudí na liečbu antidepresívami nereaguje. Proste ich depresia je farmakorezistentná. Asi mi už fakt nič iné neostáva, ako brať marišku.
@luna53 Kamarátka mi poslala takýto návod, čo mám robiť, aby som sa z toho dostal. Čo jej mám na to povedať? Takýchto rád som už dostal veľa. A keď jej poviem, že mne takéto veci nič nehovoria, nepomôžu mi, tak mi povie, že sa dopredu vzdávam, že vlastne ja ani nechcem, aby mi niekto pomohol a podobne.
Ahojte, citim sa hrozne, len co povedali, ze ideme do školy, moja úzkosť sa zhorsila zo dna na deň, pricom lieky beriem rovnako, strašne sa bojim
@esselte to je normálne, to prejde keď prídeš do práce, deje sa to preto že si tam dlhšie nebola. Poznám to a pritom mám super prácu.
@luna53 Áno, mám obavu, že mi žiadne lieky nezaberú. Ako mám na to nemyslieť, keď som už vyskúšal 12 druhov antidepresív, no bez účinku? Mám dojem, že moja lekárka nevie, čo má robiť, preto som rozmýšľal nad tým, že si nájdem novú. Ja len živorím a mojej priateľke sa nežije so mnou ľahko, keď som v takomto stave. Hocikedy sa môže so mnou rozísť. Ako a z čoho budem žiť v takomto stave sám?
@roboma45 to je ozaj vela druhov čo si vyskušal,no ja som trebars nikdy na to nepomyslela,že mi žiadne nezaberu,verila som tomu ,že sa to zlepší.No nemaš to lahke,ako to dlho vydrži priatelka.Ja som tiež myslela na to keby ma manžel nechal čo by som spravila,ale to je umna že robim,masirujem takže si zarobim a ešte inv.Hladom a bez domova by som nezostala.Bohužial aj ty by si musel kde kolvek ist robit ,aby si prežil.
@1andrea111 prosím ta, co je to za knihu, odkiaľ si davala tie priklady paradoxnej intencie?
@luna53 Neviem, čo mám napísať. Úzkosť sa mi dosť zmenšila, no všetko ostané zhoršilo. Už nechodím s priateľkou na prechádzky. So psom idem len keď musí ísť na záchod, aj to len urobiť potrebu a žiadna dlhšia prechádzka. Sneh odhŕňam len ak naozaj napadne veľa. Od rána po celý deň som veľmi ospalý, bez energie. Dokážem byť celý deň ticho a rozprávam len keď musím. Zhoršil sa mi spánok a nechutí mi už ani tak jesť. Už sa mi nechce premáhať a pretvarovať pred priateľkou. Dokážem presedieť celý deň na jednom mieste a len sa pozerať. Dnes som mal rozhovor so psychológom. Tak som ho hneď na začiatku poprosil, aby dnes rozprával on, že mne sa vôbec nechce. Rozhovor sme ukončili s tým, že povedal, že nevie čo sa deje, ale že serotonín a chuť do života mi žiadne lieky, lekár ani liečiteľ neprinesú, len ja sám. Musím sa snažiť robiť niečo, čo mi ten serotonín pomôže vyrobiť a pomôže cítiť radosť.Povedal som mu, že nič také nie je, z čoho by som v sebe cítil radosť. Musel som si dať silnú kofeínovú tabletku, aby som nezaspal, no aj tak sa mi chce spať. Takže povedal mi taký príklad: Opýtal sa ma, že či mám rád bábovku. Povedal som, že áno. Odpovedal mi, že pod tou bábovkou myslí serotonín a radosť. Mám SI predstaviť, že mi ju ale nikto nedá a musím si ju upiecť sám, ke´d ju chcem. Vraj mám teda na výber. Keďže sa mi nič nechce, tak si ju neupečiem a tým pádom sa nebudem tešiť, keď ju budem jesť. Druhá možnosť, ktorú mám je, že aj napriek tomu ako sa mi vôbec nechce sa premôžem a sám si ju upečiem. To znamená, že aj keď sa mi vôbec nechce, musím sa snažiť si ten serotonín a radosť vyrobiť sám. Lebo žiadne lieky ani lekár to nespravia. Ak chcem mať v sebe serotonín a cítiť radosť, tak sám sa musím snažiť k tomu dopracovať, aj keď je to veľmi ťažké. Nakoniec mi povedal, že nevie, prečo som na tom takto, ale že je dosť možné, že som sa prestal vedieť tešiť z vecí, ktoré mi pred tým robili radosť. Mám privreté oči, keď Ti píšem a napoli spím. Zajtra mám termín u psychiatričky, tak som zvedavý, čo mi povie. Určite mi všap povie, aká je alventa dobrá a ako je escitalopramv kombinácii s ňou účinný. A dodá, že tomu nerozumie. Do nemocnici však nejdem. 9x stačilo. Vždy to bol len stratený časa niekedy aj zhoršený zdr.stav. Som rád, že som sa dokázal prinútiť, napísať Ti.
@roboma45 Super,že si sa prinutil napísat mi,mna teši ked mi napíšeš.Ten psycholog ma pravdu, len nam sa tažko niečo take počuva a spravit niečo je ešte tažšie ..by si skusit uživat večer melatonin,pomože na spanie a na druhý den aj na naladu.Som zvedava ako dopadneš u psychiatričky.Do nemocnice nechod nepomožu,ja som sice bola len 2 krat ale mi tam bolo horšie,aj ked ma pustili to bolo horšie než ked som tam išla.Musíš to dat nestrat priatelku.Viem že sa nasilu neda smiat,lebo som si to zažila.Len sa snaž jej trošku venovat.

@luna53 Neviem, možno by sa s ním mohli porozprávať ešte vaši synovia - pokojne a bez výčitiek. Len sa obávam, aby to on nezobral tak, že do toho pletieš ešte aj vaše deti. Porozmýšľaj nad tým, či je to dobrý nápad. Myslím si, že v konečnom dôsledku Ťa má rád a že by bol bez Teba nešťastný. Verím, že chceš, aby bolo všetko v poriadku. Také, ako keď si bola zdravá, to už nebude, ale stále to môže byť pekný naplnený život, ktorý sa oplatí žiť. Len to musia chcieť obaja. Spravila si už všetko, čo si vedela a mohla. Aj keď to nie je ľahké, žiť s človekom, ktorého choroba tak poznačila, je na ňom, aby tú skutočnosť prijal a ak Ťa má stále rád, aby sa snažil robiť váš spoločný život šťastným. On je teraz ten, ktorý by sa mal prispôsobiť. Manželstvo je aj o obetovaní sa jedného partnera pre toho druhého. Dala si mu dve deti. Aj napriek Tvojej chorobe stále môžete byť šťastní. Ja viem, je to ťažké , ale bojuj za svoje manželstvo. Nevzdávaj sa, nehádaj sa s ním, ale sa ani nenechaj ponižovať, zachovaj si vlastnú hrdosť. Premôž sa, buď troška živšia a snaž sa niečo robiť, aj keď len čítať knihu. Len nech Ťa nevidí naprázdno posedávať a pozerať do prázdna. Komunikuj s ním, aj keď sa Ti nechce, snaž sa byť s ním, či už pozerať spolu tv, alebo keď robí niečo okolo domu alebo v záhrade, rob mu spoločnosť a prehoď s ním sem tam slovo. Premôž sa. Nech si všimne, že si živšia, aktívnejšia. Mal by si uvedomiť, že sa snažíš a oceniť to. Snažil som sa Ti poradiť najlepšie, ako som vedel. Nemáš to ľahké, ale veľmi Ti želám aby to dobre dopadlo. Paradox je, že Ti radí človek, ktorého vzťah je tiež kvôli jeho zdrav.problémom v kríze. Každý deň mám výčitky kvôli sebe.