Ako sa naučiť vyslovovať R v dospelosti?
Ahojte. Mám 24, no od mala neveim poriadne vysloviť R. Neráčkujem proste ho neviem vysloviť. Na logopédiu som chodila dosť dlhu dobu, no vzdali sme to. Vlastne som to vzdala aj ja. Zlyhala som. Chcem to nejako napraviť no neveim ako. Našla som aj nejakú pomôcku na učenie - https://www.logopediecervenkova.cz/logopedicky-... - poznáte to? Pomôže ? Máte aj nejaké iný rady na doma? Ďakujem
herec michal kubovcik sa ucil r v dospelosti, a ze mu to dalo riadne zabrat, ale naucil sa, na akusi logopediu chodil. skus si nieco o tom vyguglit...
Davnejsie som cital rozhovor s jednou logopedickou. Tam hovorila, ze ak nie je nejaka vrodena vada (asi vacsinou jazyk), tak sa R (ale samozrejme aj ine hlasky, casto napr. L) dokaze naucit kazdy clovek. Takze najdi si opat logopeda, bez neho to podla mna nedas.
Este ma napadol jeden rozhovor s nejakou hereckou. Ta hovorila, ze ked nastupila na vysoku, tak ju logopedicka zvozila, co vsetko vyslovuje zle a ucila sa "nanovo" vyslovovat. Ze to je este tazsie, lebo sa musela zbavit vyslovovacih zlozvykov a vlastne ucit nanovo. Ze takto dopadlo aj dost jej spoluziakov, niektori viac, iny menej, ale ze nejake vyslovovacie zlozvyky mal skoro kazdy.
Dá sa to naučiť. Treba cvičiť a sústrediť sa. Ceruzku alebo prst medzi zuby, pohybovať zľava doprava a naopak a vyslovovať slová na tŕ...traktor, trúba, treba.
Škoda, ja som sa R naučila vďaka jednému HU versu tak teda nič
A nemáš problém s niektorou uzdičkou v ústach? Mne to teraz nedávno zistili a vôbec som nevedela že mám taký problém, R síce povedať viem, ale spôsobuje mi to problémy so zubami.
A nemáš problém s niektorou uzdičkou v ústach? Mne to teraz nedávno zistili a vôbec som nevedela že mám taký problém, R síce povedať viem, ale spôsobuje mi to problémy so zubami.
@sigma510 to neveim či mám problem, snáď by to už za detstva logopedička zistila.
Ísť k logopedicke
Ísť k logopedicke
@ivka21 pytala som sa na to? Logopedička má voľne o 2 mesiace, zatiaľ som sa pytala na rady na doma
Rady na doma bez logopedie neexistuju. Ako mozem ti popisat ako sme cvicili doma, ale bez logopediie nezistis co robis zle a preco ti to nejde. A bez toho cvicis zbytocne, lebo cvicis najskor zle a len si dalej upevnujes zlozvyk, kvoli ktoremu to nejde. L vies? Tu pomocku nepoznam.
Rady na doma bez logopedie neexistuju. Ako mozem ti popisat ako sme cvicili doma, ale bez logopediie nezistis co robis zle a preco ti to nejde. A bez toho cvicis zbytocne, lebo cvicis najskor zle a len si dalej upevnujes zlozvyk, kvoli ktoremu to nejde. L vies? Tu pomocku nepoznam.
@aalt ka si pamätám niečo ešte z detstva, aj keď to bolo dávno. ( veci ako ten atd.) L viem bez problémov. Jediné písmeno čo mi robí starosť je R.
Vyhľadaj logopeda. Keď sa to budeš sama učiť, nebude to mať taký efekt.
Zacina sa trenovanim pozicie jazyka, aby sa kladol hore za zuby priblizne ako pri L, D, ,T. A trenovali slova s R prave po D a T. Napr. drak, tatry, treba, trieda, trinast, drina ... Aby jazyk "kmitol", tak sa tak mozu vkladat hlasky navyse. T-drak alebo D-drak alebo nahradzat R za D (to ale napr. nam nefungovalo).Alebo len skus opakovat T-D T-D ... To je tak zjednodusene ... logopedicka pritom ukazala prave zlozvyky na co davatpozor, co nerobit atd ...
Vyhľadaj logopeda. Keď sa to budeš sama učiť, nebude to mať taký efekt.
@ankare logoped ma voľne o 2 mesiace
Zacina sa trenovanim pozicie jazyka, aby sa kladol hore za zuby priblizne ako pri L, D, ,T. A trenovali slova s R prave po D a T. Napr. drak, tatry, treba, trieda, trinast, drina ... Aby jazyk "kmitol", tak sa tak mozu vkladat hlasky navyse. T-drak alebo D-drak alebo nahradzat R za D (to ale napr. nam nefungovalo).Alebo len skus opakovat T-D T-D ... To je tak zjednodusene ... logopedicka pritom ukazala prave zlozvyky na co davatpozor, co nerobit atd ...
@aalt ďakujem
Len s logopédom. Takže skús iného
Logoped určite. Dá sa aj doma nejaké videá nájsť, ale najlepšie asi odborník pomôže. Ale musí byť dobrý.
To neviem, mne to zistili u zubára, resp na dentálnej hygiene, a nezistil to ani čelustný ortopéd a to som v puberte nosila strojček. Od detstva mám už celkom ďaleko a až teraz sa na to prišlo pár tyždňov dozadu že je takýto problém. Takže kľudne to môže byť aj niečo takéhoto charakteru, ale aj nemusí.
pismeno r slove nahradit D - ddak, tdnka, tdetiak, tdičko, hdom, tdhať, tdpaslík....
Jasne že môžeš, som logopedička, učíme aj dospelákov. Skús či vieš urobiť jazykom “koníka” pri minimálnom pohybe bradou, aby pracoval hlavne jazyk. Následne skús nechať jazyk prilepený celou plochou o podnebie- akoby podtlak, chceš ho odlepiť ale neodlepíš. Ak to ide, na šírku tvojho ukazováka , ktorý si dáš zboku medzi zuby ako máš stoličky , v tejto medzere vyslovuj s jazykom za horným zubami hlásky dn veľakrát za sebou. Koncek jazyka smeruje von z úst a je asi 0,5 cm za hôr. zubami. Presne opačne ako pri L. Toto je najlahsia cesta na vyvodenie R. Ale v každom prípade by som to musela vidieť, v akom stave je jazyk. Určite osobne za logopedom. Držím palce
@aalt moja dcéra tiež tak trénuje, logopedicka jej zamiena R za T-D, pripadne prstom trénovať
A jak to R vyslovuješ teď? Nebo co místo něj používáš? A jde ti v pohodě rozumět nebo jak to máš? 🙂 jak jsi na IG nebo na mailu, zkusím ti s tím pomoct. Nebo mi napiš tady do zpráv prosím ☺️
Tdamky tdpaslik.
Na 2 slovách som sa naučila cca za 1 mesiac.
Každý deň nahlas tieto dve slová dookola.

Vieš po maďarský?