icon

Ako sa prejavuje tetánia?

modraorchidea
16. feb 2025

Ahojte. Ako sa u vás prejavuje tetania? Preskakuje vam aj srdce?

andrejka2424
16. feb 2025

@modraorchidea ujo google ti odpovie komplexnejšie. - áno, aj preskakovanie srdca .

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@andrejka2424 radšej nejdem študovať 😀 viem,.že vedela ľudí ju má a každý nemá rovnaké príznaky . Ty máš aké?

andrejka2424
16. feb 2025

@modraorchidea Pokiaĺ ju nemáš diagnostikovanú,tak ju nemáš.Môžu to byť aj panické ataky.U neurológa si bola?

andrejka2424
16. feb 2025

@modraorchidea Daj si do lupy tetania,vyhĺadá ti tu množstvo diskusii na túto tému.Keď mi to začalo, tak som si naopak informácie vyhľadala.Mala som pri prvom závhvate aj záchranku.Myslela som,že mám mozgovú,alebo infarkt.Bola som u obvodnej,vzala mi krv,urobila EKG,dalej vyšetrenie u endokrinológa,kardiológa.Nikde nič nenašli,beriem magnézko,naučila som sa upokojiť a vracia sa mi to už v slabšej forme.Jedine kde som nakoniec nešla bol neurológ-tam mi mali potvrdiť,alebo vyvrátiť tetaniu.Nasledoval by psychiater a AD.No a na tie sa necítim.Tie večerné nevoĺnosti zvládam sama zatiaľ.

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@andrejka2424 mám ju diagnostikovanu...moja neurologicka s spýtala či nemám kŕče a či na neboli na hrudníku... kázala magnezko

marla19
16. feb 2025

No ja to mám už roky a prebieha to podobne ako epilepepticky záchvat akurát že si pri vedomí... Máš rozmazane videnie neudržíš sa na nohách... Skôr sa krčiš na zemi... Máš celkovú slabosť vykruti ti ruky a ústa.... Ruky tak že ti to spojí prsti v krčí a ústa tak ako do pismenka O.. Ale po celú dobu si pri vedomí len to nevieš ovládať... Samozrejme strašný strach že zomrieš a búšenie srdca.. Takto prebieha záchvat čo som opýsala.

andrejka2424
16. feb 2025

@modraorchidea áno,ak máš pochybnosti,choď ku kardiológovi,natočí ti ekg ale keď som bola kedysi s týmto s extracystolami,tak mi dala iba magnézko.Možno stačí aj k obvodnej.

andrejka2424
16. feb 2025

@marla19 Mne to prebieha skôr ako ĺadové končatiny, mravenčenie ,vysoký tep, vynechávanie srdca,pocit, že sa neviem nadýchnuť,pocit na odpadnutie.

marla19
16. feb 2025

@andrejka2424 No skôr mi to pripadá ako panický atak ale neviem... Nie som doktor určite s tím choď... Tiež mi pomohlo magnézium a celkovo sa kľudnovat že sa na to nezomiera... A že vraj aj dýchanie do sáčka pomáha... Ale to som neskúšala.

nikaeli
16. feb 2025

@modraorchidea mávala som extrasystoly aj 700 denne, kardio mi nastavil liečbu a už ich nemám. Manžel ich nemal nikdy. Tetánia sa prejavuje rôzne. My sme obaja tetanici a máme odlišné prejavy. Napr. bolesti na hrudníku nemáme, nemáme ani také prejavy, ako píše @marla19.

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@nikaeline to oki v septembri EKG bolo to ok...také vynechávanie som už kedysi mala a.preslo....teraz od decembra mám dosť stresu aj v očiach mi trhá aj so svalmi...

cukroska
16. feb 2025

@modraorchidea Rôzne..čím viac sa tým budeš zaoberať tým viac symptómov budeš mať. Nežartujen ono je to potom v hlave a vážne stavy rieši psychiater. Ja mám lkŕče v nohách, rukách, hocikde na tele mi prídu. A začalo to veľkými bolesťami chrbtice.

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@cukroska s chrbticou mám tiež problém...no vcera a dnes myslím len na to a sledujem sa🤦

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@andrejka2424 ja to mám bez vysokého tepu...len okolo 85 ....že vrták vynechávať srdce môže aj z chrbtice a ja mám problém už roky s ľavou lopatkou a ramenom

modraorchidea
autor
16. feb 2025

A cítim.sa ako vo zverák, strašné som stuhnuta...vôbec sa neviem uvoľniť, napätá. Dá sa to všetko vôbec liečiť či iba vymeniť hlavu?😊

andrejka2424
16. feb 2025

@modraorchidea Asi iba cvičenia a masáže.Ja mám tiež s krčnou chrbticou,možno to má súvis.

cukroska
16. feb 2025

@modraorchidea A to je úplne najhoršie. Mne ju zistili dávnejšie (cca 3r.) a som doktora som presvedčiala,že nemám nič s toho čo som o tom predtým počula. Hneval sa na mňa ,že to zistil ,že keď nepotrebujem tak načo chodím k nemu😄😄 Hneď som ukončila PN kvôli chrbtici ,lebo som nechala tam minimálne 200 eur za liečbu a prd pomohlo.Samozrejme nasraty,lebo peniažky mu uz nebudú tiecť, že do týždňa dvoch ste tu zase! Iba som sa v duchu smiala (že k vám určite nie!). Začala som cvičiť ma chrbát, bicyklovať veľa a brala lieky čo mi predpísal na uvoľnenie svalstva a časom to prešlo samé. Vypísal mi Magnosolv a v prípade veľkého stresu, že sa môže polka diazepan ,alebo neurol. Nikdy som tetániu samotnú našťastie neriešila. NIKDY. Okrem tých kŕčov (fakt tie ma ničia veľmi a hocikde na tele) a najviac v nohách.Rovnako aj chrbtica hocikedy ma sekne,bolesti mám.Hlavne keď robím dlho monotónnu prácu v stoji,alebo v sebe. V pohybe ok.Ale žiadne neuroly nič podobné som nebrala. A nik z rodiny neberie žiadne ohľady,teda nik to nerieši.Ale samozrejme to na mňa sedí keďže som veľa v strese, teda stresmen.Takze sana si zato môžem. Na kŕče mi pomáha keď dodržujem pitný režim (ale to u mňa nehrozí) ale hneď viem, že som Veľa vypotila a málo pila.Inak po chorobe ma zvyklo veľmi pichať na srdci ako kŕče, ale prešlo to vždy. A zas ja ked niečo pripisujem už menopauze. A úprimne nikde sa nechválim tetániou .Ani pred doktormi.

hankab
16. feb 2025

@modraorchidea tahaju ma ruky od ramien po zapestia, akoby mi niekto roztahoval zily v nich na skripci. Tazsie sa mi dycha, akoby som poriadne nevedela vydychnut. A zhorsuje sa mi pri tom seborea, ktoru mam vo vlasoch. Svrbi ma pri tom sialene cela hlava.

cukroska
16. feb 2025

@andrejka2424 Myslíš, že ľadové končatiny spôsobuje tetánia? Ja mám túto zimu s tým dosť problém. Hlavné nohy ako náhle sa zastavím (večer)neviem zohriať aj s dvomi položkami a dekou.Ale ja to pripisujem skôr kŕčovým žilám.

andrejka2424
16. feb 2025

@cukroska Ja tetaniu potvrdenú nemám.Môžem mať iba panické ataky.Studenými najmä nohami mi to vždy začne.Takmer vždy iba večer.

modraorchidea
autor
16. feb 2025

@cukroska ach jaj...tiež sa snažím po doktoroch nechodiť...je to ťažké. Ja tiež.pomaly do menopauzy....koľko máš rokov? Môžme sa skontaktovať na FB?

cukroska
16. feb 2025

@andrejka2424 Ja mám 49 a väčšinou všetko pripisujem menopauze. Tetániu vôbec neriešim a pravdu povediac na kŕče som si zvykla. Aj keď ja si myslím, že žily.Ale keď som sa chcela pred rokmi objednať na angiologiu, keď som už nevedela vydržať na nohy ( ťažké unavené, opuchnuté, kŕče..) tak rok čakanie a vyše pol roka na cievne tsk sum sa naštvala a vykašľala sa nato. A keď mi ešte povedali (bolo to v lete) že kde mám pančuchy a že si mám kúpiť Detralex aj sama a dávať 2 denne tak ma to riadne naštvalo a povedala som si,že nepôjdem. Kúpila som si Detralex a snažím sa brať. S tým mám veľké problémy. Škoda slov..

cukroska
16. feb 2025

@andrejka2424 Aha to mi je ľúto..tak verím, že to bude lepšie.

mariynka
16. feb 2025

@modraorchidea histaminova intol.vylucena?

modraorchidea
autor
18. feb 2025

@mariynka bola som v roku 2022....doktor mi povedal, že nemám riešiť

modraorchidea
autor
2. mar 2025

Ahojte. Prejavuje sa niekomu tetania aj ako keby behali mravce po hlave? Prípadne také čudné pocity po tele a vždy nejaké iné miesto?

keira13
24. júl 2025

Kupim MAGNOSOLV dakujem 🙂

ivanaa346
29. sep 2025
@modraorchidea

@andrejka2424 mám ju diagnostikovanu...moja neurologicka s spýtala či nemám kŕče a či na neboli na hrudníku... kázala magnezko

@modraorchidea Takže ta bolest na hrudníku je z tetanie ?

ivanaa346
29. sep 2025
@modraorchidea

Ahojte. Prejavuje sa niekomu tetania aj ako keby behali mravce po hlave? Prípadne také čudné pocity po tele a vždy nejaké iné miesto?

@modraorchidea Áno mne hocikedy akoby mi aj cela hlava hore strpla