icon

Ako sa starať o nohy po operácii žíl?

19mirka90
20. jan 2017

Ahojte..prosim Vas ma niekto skusinosti po operacii krcovych zil? Ako sa starat o nohu aby sa krvne podliatiny co najskor stratili? Dakuuujem ;)

lukyazojka
7. jan 2018

Ahoj ako dlho je po operácii?, takto sa to ťažko určuje čo to môže byť. Je to bolestivé? zväčšuje sa to? , je to v koži alebo skôr hlbšie a aj presná lokalizácia je dôležitá. Pri operácii krčových žíl môže dôjsť aj k poškodenie nejakej lymfatickej cievy, potom sa to prejavuje akoby z ranky vytekala neustále bezfarebná alebo až slamovo žltá tekutina bez zápachu. Naozaj neviem Ti takto poradiť, môže to byť od alergie na leukoplast alebo šijací materiál veľa vecí. Nedá sa mu ísť na kontrolu do nemocnice kde ho operovali?

dominika4125
8. jan 2018

@lukyazojka uz skoro mesiac je po operacii. je to nebolestive nezvacsuje sa to je to ako keby pod kozou hned. alergicky neni na nic. bol dneska a mu povedal len nato nic vazne

emap
9. jan 2018

@lukyazojka ak sa môžem opýtať vy pracujete na cievnej chirurgii? Tiež mám totiž problémy po operácii kŕčových žil. Nebola to klasická operácia v narkóze, neviem presne odborne ako sa volal ten zákrok, v lokálnej anestézii mi zaviedli do žily nejaký katéter a žilu "zatavili" , ak som to dobre pochopila, tak už je nefunkčná . Robili mi obidve nohy aj stehná aj lýtka. Pravá noha je OK, bez problémov. Ale na ľavej nohe z vnútornej strany lytka až ku členku mám od operácie pocit umŕtvenia, akoby mi porušili nerv, už je to vyše pol roka a nezlepšuje sa to. Je to veľmi nepríjemný pocit, dosť veľká oblasť je akoby necitliva na dotyk, ale na druhej strane veľmi citlivá a bolestivá ak sa tam napr. udriem alebo len silnejšie zatlačím. Tiež ma to zvykne bolieť pri chôdzi, nemôžem napr.behať alebo skákať. A tiež má zvykne tak tupo bolieť aj celá noha hlavne pri menštruácii. Musím dávať veľmi pozor na tú nohu aby som sa neudrela alebo aby ma neudrel môj malý syn. Bola som 3 mesiace po zákroku u svojho cievneho chirurga na kontrolu a on sa k tomu veľmi nevyjadril, len jednou vetou že by to malo zmiznúť. Ale nezlepsuje sa to 😕 Môžete mi povedať čo to môže byť, a či sa to naozaj časom zlepší? Mám hrôzu z toho, že by som to tak mala celý život alebo musela ešte raz podstúpiť nejaký zákrok. Ďakujem

lukyazojka
9. jan 2018

Dobrý večer, robila som 5rokov na chirurgickom pracovisku v ZA kde sa pomocou laserového vlákna ošetrovali kŕčové žily. Som inštrumentálne takže som bola pri operáciách ale taktiež aj pri preväzoch a kontrolách pacientov. Toto čo popisujete môže byť poškodenie nervus saphenus.. je to nerv ktorý je veľmi blízko veny sapheny ktorá je akoby najväčšou žilou v podkoži na dolných končatinãch.. Pri ošetrení laserovým vláknom môže byť tento nerv podráždený, možno aj popálený. Keďže máme každý nejaký tie anatomické odchylky neda sa niekedy vyhnúť takejto komplikácii. Prekvapuje ma že vás nik neupozornil že to môže byť z toho a čo môžete urobiť aby sa vám uľavilo. Vždy sa dá niečo urobiť.. Nerv sa bude regenerovať dlho, ale uzdraví sa, verím v to. Nasadte si B complex Forte..b vit. napomáhajú regenacii nervov. Odporučila by som návštevu cievneho lekára tam kde vás operovali najskôr..ak vám oni nevedia pomôcť, pýtajte sa na ambulanciu chronickej bolesti..tam vám môžu predpísať lieky na liečbu bolesti ktoré napr nemôžu v iných Amb. Mali sme takúto komplikáciu..pani trapila necitlivost skoro rok a pomohli jej až tam. Nechcem vás strašiť, len aby ste vedeli že už som sa s takou komplikáciou stretla a pani sa vyliečila. A ďalší zákrok to nevyrieši podľa mňa. Nie je to chýba techniky zákroku, alebo hygieny, je to proste len smola a komplikácia ktorá nieje bežná ale občas sa stane. Držím palce nech je vám lepšie , verím že tento to veľmi nepríjemné, takto aj pri malom dieťati fungovať. Možno by pomohla aj nejaka fyzioterapia, ale to sú len moje domnienky.

lukyazojka
9. jan 2018

@dominika4125 ak to povażuje lekár za neškodné tak by som to neriešila, lebo naozaj to nemusí byť nič na riešenie chirurgom. Pokiaľ to neboli, nieje to zapálené, nič z toho netečie, , tak by som to brala len ako estetický problém. Môže to byť kľudne nejaký šijací materiál ktorý po operácii bežne ostáva v podložili, kupón, alebo aj vytvorený varix na novom mieste.

lukyazojka
9. jan 2018

@lukyazojka oprava lipóm

emap
9. jan 2018

@lukyazojka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a radu. A dúfam sa mi stav zlepší ako tej pani o ktorej píšete ☺ Ja som bola na kontrole u toho lekára ktorý mi zákrok robil, ale nijakú liečbu mi nenasadil. objednám sa k nemu opäť aby zhodnotil môj stav. A skúsim teda ten B komplex. Lieky proti bolesti mi netreba, nie je to bolesť ktorá by sa nedala zvládnuť, teda pokiaľ si to neudriem, vtedy je to horšie 😕 len som nevedela či aj tá bolesť súvisí s poskodenim nervu alebo či to nie je niečo iné, nejaký zápal atď.?

emap
9. jan 2018

...nedajbože embólia ? A nejaký gél alebo voľnopredajne tabletky na kŕčové žily nepomôžu? napr.som čítala dobré hodnotenia na Priesnitz gél a tabl.

lukyazojka
9. jan 2018

@emap akýkoľvek gel ktorý je na krčové žily môžete vyskúšať. Priesnitz gél mám vyskúšaný..je celkom dobrý, mne sa ale viac páčil taký gél s obsahom pagaštanu konského s chladivým efektom, neviem presný názov kupovala som ho v lekárni ked som mala zapálené žily v tehotenstve. Tabletkám moc nedôverujem.. ale napr, detralex pri varixoch je výborný, jeho užívanie lieči
zápal žíl a aj mu predchádza. Embólia je vážny stav, predchádza jej zápal žíl.. ale hlbokého žilového systému. Zo zápalu povrchovej žily embóliu nedostanete.

lukyazojka
9. jan 2018

@emap a ten detralex je na predpis.. aj obvodák ho može predpíst je dost drahý, lacnejší je mobivenal.. ten je aj voľnopredajný.. niekomu aj ten vyhovuje.

emap
10. jan 2018

@lukyazojka ešte raz vďaka za rady☺ A mala som na mysli trombozu (nie emboliu) , to je vraj tiež možná komplikácia. .. už som celá dopletená 😁

emamaj
12. mar 2018
Používateľ emamaj je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od emamaj.

V prípade kŕčových žíl by som volila ich laserove odstránenie. V špecializovanej klinike so profesionálnou technikou v rukách odborníkov. Najmä s čo najmenšími bolesťami.. 🙂

samkoemka
26. mar 2018

Mám otázku ak niekto má skúsenosť so starostlivosťou po operácii kŕčových žíl. Som po operácii laserom. Dr. tvrdil, že žiadny Lioton gél ani nič podobné! Nie mi Fastum gél, ale nikto to neodporúča....je to možné, že sa to má natierať na tie modrinky? Ďakujem.

lukyazojka
26. mar 2018

Lioton gel naozaj pomôže , je vhodný na modriny a zakrvácania v podkoži. Fastum má podobné zloženie...ale je skôr na podvrtnutia, pohmoždenie. Takže Lioton je lepši. Nemusite si davať nič, bude sa to ale hojiť dlhšie.

samkoemka
27. mar 2018

@lukyazojka
Ďakujem za odpoveď. Ste milá 🙂

emamaj
5. apr 2018
Používateľ emamaj je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od emamaj.

Navštívte špecializovanú klininu: Vraj TOP v okolí: https://blumentalclinic.sk/poradna-o-problemoch-s-krcovymi-zilami/

samkoemka
12. máj 2018

Zdravím.....
Neviete ako je to s kúpaním a opaľovaním. Som asi 2m po operácii. Stále sú viditeľne modriny.
Ďakujem.

lubina
12. máj 2018

@samkoemka plavanie je vhodne na nohy s chorymi zilami. Ja som tiez bola operovana, laserom som si to dala robit, vtedy mi dr povedal, ze by som si mala davat pozor na slnko a nevystavovat nohy prilis dlho otvorenemu slnku, ale to myslel vseobecne, pre chore zily. Myslim si vsak, ze s mierou sa to moze, ved nechodim cele leto v dlhych nohaviciach. Operaciu zil som mala v lete, potom som si davala pozor, to leto, ale dalsie leto uz aj kratase 😉

samkoemka
7. jún 2018

@lubina
ďakujem za radu 😊
Bola som len zvedavá, či sa môžem opaľovať byť aj hodinu denne na slnku...to asi nie 😏 aj keď je to už skoro 3m po operácii.

kacena177
9. okt 2018

@lukyazojka aj ja ťa pekne prosím o radu. Mama akurát dnes bola v ZA na laserovej operácii. Absolútne nemá info o starostlivosti, iba sa šetriť a za 10 dní prísť vybrať stehy. No ale má vysokú bandáž, má si ju nechať aj na noc?

dorotka66
23. apr 2019

Ahojte, som po operacii chururgicky krcovych zil, 7 operacnych ran. Dnes mi vybrali stehy a prechadzam z bandaze na pancuchy. Zabudla som sa opytat kedy sa uz mozem osprchovat a do kedy musim nosit pancuchy. Jedna rana bola zapalena. Nevie mi niekto poradit? Dakujem

veronikamich
2. máj 2019

@dorotka66
Ahoj mne operovali žili pred 3 dňami. Zatiaľ mám bandáž deň aj noc. Zajtra idem na kontrolu tak uvidím. Tiež ma zaujíma ako dlho nosiť pančuchy, kedy sa sprchovat aj ako je to s cestovaním a opalovanim. Ideme na dovolenku. Uvidím co povie.

dorotka66
2. máj 2019

@veronikamich no okrem teba nik nič nenapísal, budeme si asi písať my dve 🙂 , kočke čo bola so mnou povedali, že mesiac ich máme nosiť. mne sa teraz jedna noha asi preťažila a opuchlo mi lýtko, asi vnútorná žila. tak som si nohu bandážovala aj v noci. ale modriny už ustupujú. tiež máme ísť 11.05. na krátku dovču a hanbím sa vyzliecť do plaviek. Skús sa prosím opýtať, kedy môžeme ísť do parnej sauny...asi to zrušia ale pre istou. máme rezervnutý hotel chopok a asi tam budem chodiť len okolo hotela 🙂 a prvý júlový týždeň ideme k moru, tak dúfam že už budeme z najhoršieho vonku 🙂

veronikamich
2. máj 2019

@dorotka66
Opýtam sa a dám vediet. Tiež mám nohu opuchnutu. Som zvedavá keď mi dá dolu bandáž. 😊

veronikamich
8. máj 2019

@dorotka66 parnu saunu vraj nie ani cvičenie. Až po úplnom zahojení. Nohu postupne zaťažovať. Vytiahol mi včera stehy, no sú tam modriny, ale nemám to ničím natierať. Inak celkom dobre. Už len nech sa to zahojí. 😊

dorotka66
9. máj 2019

@veronikamich Ďakujem veronika. mne sa to pekne hojí a 11. bude mesiac od operácie. zajtra ideme na ten pobyt, budem aspoň plávať. to nie je náročné 🙂 koľko máš stehov? ja 7 - z toho 2 veľké a zvyšok menšie. a koľko máš mať pančuchy 4 či 6 týždňov?

veronikamich
10. máj 2019

@dorotka66 cauko, tiež mam 7 sedem rán 😊 a z toho 2 veľké. No lekár mi povedal ze ešte tento týždeň pančuchy cez deň aj v noci a potom týždeň len cez deň na noc ich nemusím mať. A keď to rátam tak sú to dokopy 3 týždne. Potom už nemusím. Ale uvidím ak mi bude noha opuchat tak si ich radšej dám. 😉

klaudiavagaiova
18. jún 2020

Ahojte, som po zakroku krcovych zil robili mi to laserom v ZA. Strasne to boli. Co odporucate robit po takomto zakroku? Kdo ma skusenosti?. Dakujem

lubina
19. jún 2020

@klaudiavagaiova aj ja som mala laserovu operaciu zil, pred par rokmi, mne vtedy kazali si nohy nakremovat liotonom a mala som aj injekcie, co som si sama pichala po tej operacii a tiez aj bandaz elestickym obvazom a do prvej kontroly som si mala davat pozor a viac kludu mat ako zvycajne. Bolelo ma to tiez, ale len prve dni

klaudiavagaiova
19. jún 2020

@lubina to iste si robim aj ja. Kolko ti trvalo aby si znova zacala normalne chodit?