Ako sa starať o ranu po operácii?
Ahojte, mám mesiac po operácii- laparokopii, dnes odpadla posledná chrasta a toto ostalo pod nou :( nevyzerá to moc dobre, nejaka rada … čo používať čím vyplachovať, vyzerá akoby sa otvárala…

Neni dobre vidiet do rany.
Dobre to treba umyt sterilnym Nacl a gazou. Napchat tam aqua cell ribbon a prelepit mepore/cosmopore dressing.
Prevaz dvakrat do tyzdna.
Teraz budem blba, lebo naozaj neviem, sestricka u praktickeho lekara toto nevyriesi? Lebo toto je otazka na 5 minutes roboty.
U Nas toto riesia sestry.
Toto SA ti pekne zahoji. Akurat ale prve leto nechod s holym bruchom na slnko, any SA ti to nehyper pignentovalo.
Drz SA.
@oslo1 chystám sa v pondelok k obvodnej tak uvidím, ono rana vyzerala fajn pokým neodpadla chrasta. Teraz tam ostala diera a aj sa to jemne otvára… pre mňa to je katastrofálny stav 😂 aj keď to asi teda nie je až tak hrozne 😀
Nevidim to dobre dovnutra. My meriame hlbku pri kazdej rane. Hento mas povrchove.
K lekarke chod zajtra. Do pondelka sa ti tam moze urobit taka leskla vrstva (Slough) a Tu Bude treba dat prec, je to taky biofilm z bakterii, ktore brania hojenia rany.
Kludne si to mozes aj teraz cistou vodou umyt, a cistym uteracikom utriet. Ked Bude krvacat, to je ok, aspon vies, ze je to prekrvene a SA ti tam vyplavia bielej krvinky.
Toto sa ti v pohode zahoji, z mojko pohladu je to pekna Rana. Akurat taketo nieco idem zajtra pozriet, toto je taka oddychovka. Ale aspon dobre pokecame 🙂 potom uz pacienta prepustim.
@oslo1 ďakujem za radu 😀
Mala som to pred dvoma mesiacmi podobne. Dve rany v pohode, ale dalsie dve taketo otvore. Sestra, ktora chodi ku pacientom domov cez ados mi poradila, ze vyplachnut peroxidom, na gazovy stvorcek nakvapkat trochu betadine a prelepit. Menit dene. Sprchovat striedmo. Ak sa osprchujes vtedy si vzdy vyplachni peroxid, betadine na stvorcek a zalep.
Na lepenie si kup Betafix, vyborne sa striha podla potreby, je toho vela a stoji to par eur. A hlavne netrha kozu a neostava lepidlo na kozi.
Asi za tyzden som to uz mala pekne.
Skore uzdravenie
@valiant takže nenechať otvorené ale vždy zalepiť? A zatvorila sa vám rana sama? Nebolo treba sťahovacie pásky?
Tiez mi odpadla hruba chrasta a takto sa to otvorilo a zacal sa tvorit zlty hnis na vrchu. Vyplachnut peroxidom, na gazu betadine. Ten stvorcek tam nechat a prelepit. Par dni to maj zakryte, nech sa ti to nesucha o oblecenie.
Same sa to pekne uzavrie. Ziadne stahovavie pasky netreba.
@valiant ďakujem

Smer chirurgia