Ako sa u vás prejavil lupus a ako vám ho diagnostikovali?
Bratranec ma lupus, prejavilo sa mu to typickym cervenym sfarbenim okolo nosa v tvare motyla.
Toto ochorenie vie tiež diagnostikovať hematolog
Ešte len napíšem, že je to veľmi ťažko diagnostikovatelne ochorenie a takmer každý pacient si na začiatku tejto cesty vypočuje, že je hypochonder a že je to psychického pôvodu.
Po prekonaní zápalu osrdcovnika hľadali príčinu a po roku sa dg potvrdila. Bolesti kĺbov a vysev v tvare motýľa bolo už takmer 6 rokov pred samotným diagnostikovanim
U mňa veľmi rýchla diagnóza, mala som akútne zlyhanie obličiek a biopsia potvrdila lupusovu nefritidu.
@grof_monte_christo Ahoj, prosim ta na vysetrenie do Piestan si potrebovala odporucanie od reumatologa, ci zoberu tam pacienta aj s odporucanim od obvodneho lekara?
@janinka444 Mne reumatolog odporúčanie dať nechcel, vraj to nepovazoval za nutne. Vybavila som si to po známosti.
Idem sa vas opytat... Este to len studujem, ale... musi mat lupus vzdy aj ten kozny prejav, motylovitu skvrnu na tvari? Ci to moze byt aj bez nej? A ak ste mali bolesti, boleli vas vyslovene klby alebo aj akoby avaly, slachy, niekedy skor pocit, ze bolia zily? Na nohach hlavne? Mam APS aj v krvi lupus antikoagulans aj trochu zvyseny RF... Ale zatial mi nikto nepovedal, ze by mohlo ist o lupus... Este momentalne riesim, ci nemam hereditarny angioedem, kedze uz som mala par takych stavov, ale na alergo sme nenasli mozny spustac, aj ked mam za sebou vsetky dostupne testy...
@ikonica určite nemusí byť kožný prejav, lupus môže mať tisíc rôznych prejavov, ja som napr. Nikdy nič kožné ani s kĺbmi nemala.....u mňa len oblicky

Nemám diagnostikovaný priamo lupus, ale ochorenie v spektre tejto diagnózy, mám aj rovnakú liečbu kortikoidmi a antimalarikami. Bola to dlhá a strastiplná cesta, konečná stanica NURCH v Piešťanoch. Tam ti spravia potrebné vyšetrenia, ak si aj seronegativny pacient, berú to do úvahy. U klasického reumatologa by som bola stále bez diagnózy aj liečby.