icon

Ako sa vyrovnať s jazvami po operácii?

18. aug 2025

Ahojte, čaká ma operácia – resekcia čreva a priznám sa, že mám obrovský strach. Nejde len o samotný zákrok, ale aj o to, čo príde potom. Najviac ma desí predstava, že mi na bruchu zostane jazva. Neviem, či sa s tým dokážem zmieriť stále si hovorím, že moje telo už nikdy nebude také, ako predtým. Predstava, že sa postavím pred zrkadlo a uvidím tam tú stopu na celý život, ma desí možno ešte viac ako samotná operácia. Viem, že ide o zdravie a že zákrok je nutný, ale srdce a myseľ to stále odmietajú prijať. Som ešte mladá a veľa premýšľam nad tým, ako to bude ďalej ako si nájdem niekoho, keď na mojom bruchu zostane jazva. Bojím sa, že to odradí, že už sa nikdy nebudem cítiť rovnako pekná a sebavedomá ako predtým. Cítim sa, akoby som strácala kúsok seba a bojím sa, že už sa nebudem vedieť pozrieť na svoje telo s pokojom. Premýšľam, či sa na to dá vôbec zvyknúť či jazva časom zbledne, či existuje niečo, čo by ju spravilo menej viditeľnou. Možno len potrebujem počuť, že sa to dá zvládnuť, že ten pocit zmeny a smútku časom prejde.

Máte s tým niektorá skúsenosť? Ako ste to vnímali vy?

anonym_c6c403
18. aug 2025

Toto naozaj ?
A čo keby si bola vážne chorá a bude treba ti vziať prsník, možno oba ?
Čo keby ti po chemo vypadali vlasy, zuby by sa ti lámali ako zápalky ?
Keby si rodila cisárskym ? Ani to nezostáva úplne bez stopy.

veltraud
18. aug 2025

jazvy su sexi 🙂 tak mimoj muz hovori. Mam ich na bruchu niekolko. Ze aspon si ma nepomyli ;)
uplne nezmiznu. najma pri opaleni mozu vystupit. naozaj to nikto normalny neriesi.
Hlavne nech ti operacia dopadne dobre!

anonym_a8073f
18. aug 2025

Mam 3 jazvy na bruchu, v živote mi to nevadilo.

zuzanaete
18. aug 2025

Ziadny normalny chlap nebude riesit jazvu na bruchu. Ak by si nahodou natrafila na takeho, co by to riesil, tak bud len rada za rychlu selekciu nevhodneho partnera. Najdolezitejsie je zdravie. Podstatne veci nestoja na vyzore cloveka.

curlie
18. aug 2025

Tiež som nad tým takto premýšľala a vieš čo? Milujem tie jazvy...Vždy keď sa na to pozriem tak je to dôkaz toho, čo všetko som si zažila, čo moje telo zvládlo a cítim sa ako superhrdinka 🥹 a to myslím naozaj 🙂 A je to moja súčasť, súčasť mojej cesty, mojho života.
Vždy keď riešim niečo takéto, tak si len uvedomím že "Keď budem na smrteľnej posteli, bude toto to, čo ma bude zaujímať?Nad týmto budem premýšľať, toto je dôležité v živote?" 🙂 To mi pomáha...A ver mi že ľudia s nevyliečiteľnými chorobami, alebo popáleniami všade na tele, bez rúk alebo nôh - čo by dali len za nejakú jazvu na bruchu

anonym_cfa0ca
18. aug 2025

Si mladá, jazva sa zahojí pekne, o pár rokov nemusí byť vobec vidno.
Dnes je veľa sposobov ako jazvu riešiť, sústreď sa na zákrok, na svoje zdravie, to poriešiš neskor ak ti to bude vadiť.

colsami
18. aug 2025

Ja chapem ze si mlada, ale aj tak mi pride uletene, ze vzhladom na to, co Ta caka, Ti najviac prekaza blba jazva na bruchu. Co nikto realny a normalny ani neriesi na druhom cloveku...
Nech Ti zakrok dobre dopadne.

doriiis
18. aug 2025

Jazva by ťa mala trápiť najmenej.Je to iba estetický problém.Ja mám jazvy na bruchu,na krku a jednu na ľavom pleci.A aby to nebolo málo,moje telo reaguje na zákroky tak,že vytvorí keloidne jazvy,ktoré sa hoja a vyzerajú úplne inak,ako normálne jazvy.A je ich vidno aj po mnohých rokoch.Neriesim.Patri to k životu.

isis234
18. aug 2025

Po vybratí stehov to môžeš potierať repíkovou masťou, alebo argánovým olejom (nie kúpeným na SK).
Jazva zostane, slabo bude vidno. Hlavne sa nenamáhať. Hodnota človeka sa "váži, cení " podľa toho, ako sa správa. Čo vyžaruje z vnútra.

gaaaa
18. aug 2025

Ja som podstúpila prvú resekcia čreva keď som mala 19r.A to posledné čo som riešila bola nejaká jazva na bruchu. Tá jazva mi akurat pripomína,že som dostala druhú šancu na život. V 2021 som bola znovu boperovana na črevá ďalšia jazva vedľa tej prvej a tiež som neriešila že budem mať ďalšiu jazvu a ani môj partner to nikdy neriešil.

akika722
18. aug 2025

Mam jazvu cez pol brucha po vybratí obličky s nádorom
Mala som presne 20r ked ma to postihlo ale nikdy som sa nad tým takto nepozastavila
Jazvu vidno aj po rokoch,ale ja žijem....čo byť nemuselo
Ľudia su na tom omnoho horšie,čo tam po jednej jazve...

laurinka27
18. aug 2025

Pre mna to nie je nieco, co by negativne ovplyvnilo vyzor, ani keby ju mas na tvari. Zalezi len na tom, ako ta cast tela vyzera defaultne aj bez jazvy. Ak mas chude brucho, tak bude krasne a sexy bez ohladu na jazvu.

(+ samozrejme si je treba uvedomovat, ze nejaka jazva je dost dobry trade za to, ze ti to zlepsi zdravie)

januska12323
18. aug 2025

Na jazvu si zvykneš a po čase si ani nespomenieš ako si vyzerala bez nej.

viera012345
18. aug 2025

Mám jazvu po klasickej cholecystektomii a po sekcii Jedna mi pripomína úľavu po rokoch trápenia sa a druhá pripomína príchod môjho syna.Beriem to, že moje telo prechádza zmenami prirodzenými/starnutie/i neprirodzenymi/potreba lekárskeho zákroku/. Čo je lepšie, žiť s jazvami, či sa trápiť zdr.problemami?

minenkaa
18. aug 2025

Jazvy ta desia? Sú horšie veci ako jazvy .Ved teraz už tak krásne šiju ,že sú to len čiarky
Mám 15 stehov na prsteniku ,nedokážem ho už vystrieť a aj tak dakujem zakaždým ked sa naň pozriem ,že mi ostal prst ,brucho zakryješ