icon

Ako sa zbaviť víkendovej migrény?

biba_18
7. mar 2025

víkendová migréna - poznáte to niekto? čo vám na to zaberá?
môj chlap sa mi na to sťažuje, ja som kedysi dávno o tom čítala, že je to bežný jav - ale ako proti tomu bojovať?
máte nejaké rady?

Strana
z2
zuzks5
7. mar 2025

Nepiť alkohol 😀 Alebo konečne aspoň cez víkend sa poriadne vyspať - minimálne teda ísť skôr spať.

dadka1997
7. mar 2025

@biba_18 teda o vikendovej migrene som este nepocula, ale ja som migrenička mám auru aj grcam a je to katastrofa..
A čo mi zaberá? Pokým to nepodchytím hned flektorom, tak konec... ale urcite treba ist na neurologiu dr predoisuju cipky a silnejsie lieky

dadka1997
7. mar 2025

@zuzks5 a hovori tu niekto o alkohole ? Vies co je migrena ?

biba_18
autor
7. mar 2025

@zuzks5 toto sa môjho netýka. chodí spať s kurčatami a ani z alkoholu to nie je ... normálne migréna ...

diewcatqoo
7. mar 2025

Akoze mas migrenu len cez vikend? Ach, to musi byt dost nahovno, nezavidim teda a sucitim s tebou.
Ja mavam tiez migreny, ale moje nerozlisuju, ci je vikend alebo nie. Mavam migreny s aurou, takze ak citim, ze sa mi mlzi pred ocami, snazim sa vziat liek od bolesti a potom sa mi to nestihne rozvinut. Ak nestihnem vziat liek vcas, tak sa mi to rozbehne a trpim obcas aj 4-5 dni. A zatial som neprisla na to, ako s tym bojovat, ked je to uz rozbehnute.

biba_18
autor
7. mar 2025

@dadka1997 ja migrény mávam - ale hocikedy ... on len cez víkend ...

biba_18
autor
7. mar 2025

@diewcatqoo veď toto, to viem aj ja, a viem čo mi pomáha a čo nie - jemu to ale na tie víkendovky nezaberá ...

diewcatqoo
7. mar 2025

Mozno nech si preventivne uz v piatok popoludni supne nieco od bolesti. Dlhodobo to ale asi nie je najlepsie riesenie.

zuzks5
7. mar 2025

Ok, beriem späť. Tak potom nejesť potraviny, ktoré ju spôsobujú, kamarátka ich máva napríklad len keď jedáva syry a čokoládu. A je dosť divné, že ich má len cez víkend, nie?

dadka1997
7. mar 2025

@biba_18 ano, vikendova migrena utoci cez vikendy to je fakt , moze to byt spôsobené unavou a vycerpanostou ale aj nedostatkom pitneho rezimu

biba_18
autor
7. mar 2025

no preto sa to tak volá - víkendová migréna... vtedy ma to nejak dopodrobna nezaujímalo, aby som si to pamatala - len že je to zo stresu v práci a uvolnenie cez víkend ... ráno som sa ho pýtala, či v robote niečo? a on že tak jak furt, nič extra ... tak neviem ☹
v podstate články som našla aj teraz - chcela som ale aj nejaké reálne skúsenosti či niekto nemá 🙂

diewcatqoo
7. mar 2025

Teraz citam o tej vikendovej migrene a citujem: "...vede k zvýšené produkci endorfinů. Tím dojde k zbrždění noradrenalinové syntézy. O víkendu stresem podmíněná produkce endorfinů odpadá a normální koncentrace noradrenalinu vyvolá na ještě citlivých noradrenalinových receptorech silnou reakci, a tím i migrénu."
Ehm, no, asi sa nesmie tesit na vikend a musi byt stale v pracovom strese 🙂

biba_18
autor
7. mar 2025

@diewcatqoo no keď toto mu poviem 🙂 díky za preklad do ľudskej reči ...

simsalabim
7. mar 2025

@biba_18 citala som, ze niektori ludia su citlivi na zmenu denneho rytmu a mavaju bolesti napr. vtedy, ak si chcu pospat dlhsie. Pre mna to je nepochopitelne - vstavam o 5 a cez vikend to musim dospat, lebo by som asi umrela - no vraj je to relativne bezne. Vraj vtedy pomaha proste dodrziavat rytmus ako cez tyzden. Ja som migrenicka, ale toto na moje zachvaty nastastie vplyv nema.

biba_18
autor
7. mar 2025

@simsalabim áno, toto aj ja mám niekedy, keď dlhšie spím ... ale on veľmi nie, spať chodí s kurkami a aj cez víkendy vstáva skôr, o hodne skôr ako ja ...

lin_a
7. mar 2025

ja som taktiez dlhe roky migrenicka a tak ako pisu vyssie, zobriet liek co najskor nech sa to nerozbehne. Ja nemavam tieto vikendove migreny, ale co som za roky vypozorovala - vzdy prvy den dovolenky ma to chyti. Taky paradox, ze pred dovolenkou stresy, dorabky v praci, niekolkohodinove cestovanie a potom, ked dorazime na miesto a mozem konecne vypnut, tak ma to chyti. Co by zodpovedalo podobnemu mechanizmu spustania ako u vasho manzela - cez tyzden stres a ked telo dostane povel ze uz moze konecne oddychovat, tak sa uvolni z tej tenzie, napatia a vtedy sa spusti migrena.
Za mna teda - trenovat lepsie zvladanie stresu (stress management), pravidelny rezim a pohyb/lahke cvicenie niekolkokrat tyzdenne.

biba_18
autor
7. mar 2025

@lin_a díky. takže v jeho prípade stress management ... ale na jogu so mnou nejde ani bohovi ... 😂

sense
7. mar 2025

Nemôže byť príčinou psychika proste opadne stres z pracovného stresu, nátlaku a môže mu to spôsobovať migrény?

biba_18
autor
7. mar 2025

@sense veď. ale ako z toho von 🙂 no ... predostriem závery babského zjazdu a uvidíme čo on na to ... 😂

sense
7. mar 2025

@biba_18 a čo robí cez víkend? Možno by mal vstať v tú istú hodinu a najprv mať nejaké povinnosti a až následne oddych. Ja somavala istí dobu keď som mala väčšie napätie v práci prvý deň voľna migrénu pomohli až liekz a hlavne v dni keď napr bola sobota a nič nebolo treba , keď mi vyšlo na deň volna deň v týždni tak som to nemala lebo som musela skoro vstať, vychytať dcéru do školy, následne šlo domácnosť, nákupy, tréning,obed pre dcéru a oddych prišiel kvázi až keď šla o pol druhej do školy opäť ...

Druhá možnosť zmierniť stres v praci

la_dolce_vita
7. mar 2025

Moja migrena nerozlisuje, aky je den 🙂). Nepocula som o tom, ale to neznamena, ze to neexistuje. U mna sa to vekom vyrazne zlepsilo a pomaha mi hned pri prvych priznakoch si zobrat tabletku.

biba_18
autor
7. mar 2025

akčný chlap - už mi napísal závery, citujem: "v piatok asi dieta, veľa vody a bez kávy" ... tak som zvedavá ako mu to pôjde 🙂 díky všetkým ...

lukbe
7. mar 2025

Áno, mávala som, nech si dá uz ečer pred víkendom ako profylaxiu niečo od bolesti, mne zaberal panadol rapid, rada od neurologicky.

luccija
7. mar 2025

@biba_18 čítala som tiež o tom aj dovolenková atď a prečo toľko ľudí ochorie cez dovolenku, má migrenu...už ti napísali povolí stres, dlhsie spí, možno ty mu ju spôsobujes😛ako všetky choroby a nepríjemnosti ma to súvis so psychikou.Ako sa cez týždeň ventiluje?

mimikas
7. mar 2025

@biba_18 skor by som sa pozrela na to preco si na vikend taka rozbita, ci dost cez tyzden spis , mas privela stresu a pod. Ja mavam migrenu na zaciatku dovolenky, vzdy, akoby ked vypnem po strese z roboty telo povie ze ma dost a sa mi to vyzrat. Muz mi vzdy vravi ze ja pred dovolenkov potrebujem aspon 2 dni na to aby som vobec mohla ist.

pokojvdusi9
7. mar 2025

@biba_18 Mne pomoze aj toto
Nalejte do 2 až 3 dcl pohára obyčajnou vodou a nasypte do nej ½ až 1 čajovú lyžičku himalájskej soli. Potom do vody so soľou vytlačte šťavu z polovice alebo jedného celého citrónu. Nápoj dobre premiešajte, aby sa soľ rozpustila. Potom ho vypite a čakajte, čo to s vami spraví. Bolesť by mala, zvyčajne do pár minút, ustúpiť alebo aspoň zmierniť.

biba_18
autor
7. mar 2025

@pokojvdusi9 ooo ... vďaka ... to vyskúšam aj ja 🙂

ada_alica
7. mar 2025

@sense presne týmto som trpela roky, počas pracovných dní je človek pod tlakom a cez víkend vypne, prejaví sa to bolesťou hlavy.... poznám to veľmi dôverne

carolynka
7. mar 2025

AJ ja som to mavala, v piatok vecer ked som prisla domov ma rozbolela hlava a nastupila migrena, do soboty do rana. Preslo.to az ked som si nasla menej narocnu pracu

aandrea9
7. mar 2025

@biba_18 ako nic v zlom ale nie je to náhodou tak, že cez víkend mi dajte pokoj? Riešil tie migrény s neurologom?

Strana
z2