Ako sa zotaviť po sekcii rýchlo a efektívne?
Som po sekcii 5 dní, a boli ma cele telo ledva chodím prosím rady ako sa dat dokopy pomaly , čo vám pomohlo?? Ako ste ti zvládli?
@summer138 a to je kde SL?
@miroslava21 Stara Lubovna
Vdakabohu za normalne nemocnice, kde zenu zbyticne netrapia aby 4 hodiny po operacii vstavala. Preco? Naco je to dobre? Ja ked si spomeniem, ze po 4 hodinach mi prestavali ucinkovat lieky proti bolesti, starali sa o mna a kontrovali na jiske. Ved je to riadna operacia, zasluzime si riadny odpocinok a nie dokazovat, aka som hrdinka. To aj po inej operacii davaju po 4 hodinach vstavat a hybat sa? Urcite nie
Ženy práveže stará Ľubovňa je vyhlásená pôrodnica, veľa žien tam cestuje za vysnenym pôrodom.. Neverím tomu, že tam toto robia.
@miroslava21 pretože narozdiel od vašich nemocníc tam podávajú TAP bloky. A my nemáme také bolesti ako vy ste mali a vedeli sme sa krásne zotaviť a rýchlo.
V prvon rade je to operacia - zasah do tela, nic nerychluj, postupne,krok po kroku. Absolvovala som dve, takze viem, ako sa citis.
@miroslava21 presne tak, ja na tie svoje nikdy nezabudnem, ani na tu bolest.
@lucia13022023 haha veď toto je normálny postup aj v zahraničí, vďaka TAP blokom máš znížené bolesti o 70%, znížené riziko tromboembolie, znížená lieková nákladovosť pre ZS , dieťa nemusí byť od matky na novorodeneckom - včasný rooming in - skin to skin - zvýšená šanca dojčenia po sekcii joooooj odborníčky modrého koníka 😀😀😀
Ohladom toho vstavania po sekcii co je vlastne operacia, neverim ze ti dovolili vstat po 4 hodinach a je jedno v ktorej slovenskej nemocnici. Na to su lekarske normy podla ktorych sa postupuje. Ja som sice cisarsky nemala, ale lezali vedla mna zeny na jiske po cisarskom. A vstavali minimalne po 6 hodinach. Nedovolili im ani na zachod, za prve mali cievku a ked trebalo na velku davali misu. Ja som mala aj mensie operacie a do 6 hodin mi nikdy a nikde nedovolili vstat. Po laparotomii az 8 hodin.
A kedze si aj zvnutra zasita, niekolke vrstvy a to je jedno ci si sportovec alebo nie. Ohrozila si svoje zdravie a nasledky nemusis vidiet teraz. Kazda operacia, zasite brucho uz nikdy nebude ako predtym. Pevnost tej steny bude maximalne 70% a mas tam sancu na zrasty ci pruh a opakujem je jedno ci si sportovec. Ja som vzdy zacala sportom az po nejakej dobe, aj to pekne postupne. Telo zvyknute na fyzicku zataz atd. a aj tak v jednom mieste kde ma operovali uz hodne davno sa mi urobil pri blbom kychnuti pruh a to som si davala pozor, postupne spevnovala brucho a iste veci uz ani necvicim ako predtym. Ano je dobre sa hybat, telobsa rychlejsie zregeneruje. Ale musis mat kludovy rezim, cize ziadnu zvysenu fyzicku aktivitu najma ak sa telo stale hoji.
Prečo sa chcesa dať dokopy rýchlo? Sekcia je operácia, mas nárok na postupnú regeneráciu aspoň cez to šestonedelie.
@summer138 nemusíš byť odbornicka na to, aby si vedela co znamená sekcia. A zotavenie tela. Sú to jednoduché informácie, ale nie každý ich chápe. Smej sa ďalej, mne je ta skôr ľúto. Pkemy zvyšok víkendu želám
A prečo sa chcete dávať dokopy rýchlo? Ste po brušnej operácii, staráte sa o novorodenca.... existuje niečo ako šestonedelie... Všetko chce čas, dávajte na seba pozor, treba dobrú vyváženú stravu, veľa tekutín a toľko spánku koľko bábätko dovolí. Nič lepšie ešte nikto nevymyslel🙂 držím palce, veľa síl, bude lepšie!
Kazda to mame inak.... po prvej dcere som sa postavila po cca 6hod, a rochodila som sa poriadne az doma a teraz po druhej som sa bola umyt v umyvadle po 4h a tabletku od bolesti som nechcela, nic ma nebolelo, citila som sa super.... vyslovene vedome som si musela hovort ze pomaly, ze mam site brucho, inak by som fungovala v pohode, na druhy den som uz bola v pohide v sprche a na veceru.... kamoska s tazkostami cca 3tyzdne, poitim to pomaly rozhdila... kazde telo reaguje inak a kazda mame iny prah bolesti... postupne pomaly skusaj pokial ta telo pusti... ak mas vysetrenia v potiadku, nemusis mat strach, len nezalahni, to je najhorsie.... radsej pomaly a postupne.... drzim palce
@summer138 jasne, lebo je prirodzene po operacii hned namahat telo a chodit. Ziadny prirodzeny odpocinok a zotavenie.
@levantinka som 2 roky po dosť dlhá doba na to aby som videla že som úplne v poriadku ;) nemám žiadne zrasty, žiadne obmedzenia pohybu skontrolované aj fyzio celé brucho. Tak to proste je. Všetko je o človeku, každý máme iný prah bolesti, ja som verila sebe svojmu telu, vedela som ako sa dvíhajú bremena, nakolko ja s nimi v práci pracujem, nezatazovala som priamy brušný sval, nešla som nad limity zamerala som sa na rýchlu chôdzu poklus, neskôr beh, pri dvoch malých deťoch nemáš čas ojkať. Jeden chce spať v kočíku druhý na prechadzku a ideš…
@luciador TAP bloky je podanie anestetík po sekcii priamo do nervov brušnej dutiny, necitis - stále účinkuje spinal, robí sa to pod usg, pichá to len zauceny anestesteziolog. Pichá sa to aj po TEP kolenách výborná vec. Mala som to pri oboch sekciách. Mne odišiel TAP blok, keď ja som plne chodila, 12 hod mi držal. Odporúčam ešte si zaplatiť Hyallobarrier gél ten slúži práve kvôli zrastom a krásne zotavenie po sekcii, podáva sa priamo pod fasciu, mate krásny spokojný život, len treba vedieť tieto informácie dopredu a nerobiť z niekoho čo to má - mal inak hneď idiota.
@miroslava21 daj si na fb Recenzie pôrodníc Starú Ľubovňu a vyhľadaj si sekcie - 90% žien 4-6 hod od sekcie chodí.
@summer138 ale ved nech robia. Ale naco je dobre zenu napichat anestetikami a tak ju stavat na nohy preboha. Ved nejde len o bolest, ale aj o tu ranu, naco cerstvo rozrezane brucho namahat a riskovat.
Ja som zrovna 4 deň po sekcií a po tretej ,prvé stavanie som sa cítila ako prejduta autom 🙈ja som bola skrcena ako starček ani dýchať som nevedela keď som sa smazila vystrieť proste zle dva dni mi nešlo pretočenie na lavu a pravu stranu ,o další deň bolo naozaj lepšie ale dosť som pýtala lieky na bolesť ,potom nastúpili obrovské bolesti hlavy a nato mi pomohla ta krvná zátka do chrbtice čo aa dáva a naozaj sa to polepšilo aj vstávanie aj chrbát dnes idem síce pomaličky a cítim to aj keď bábätko saje mlieko a najmä keď ho chcem zdvihnúť ale snažím sa veľa piť cikat aby som ešte zápal z cievky náhodou nedostala a chce to čas , a Ano videla som aj take čo na druhý deň pohoda jahoda mne to trvá dlhšie a nehanbím sa za to ja som od bolesti aj veru plakala
@miroslava21 výhody skorej mobilizácie som vysvetlila v komentároch vyššie, čo sa oháňate zrastami - tie sa vám práveže tvoria ležaním - včasná mobilizácia predchádza tvorbe zrastov, embólie - trombózy, radšej 1 pichnutie ktoré ani necítite ako analgetiká 3 dni na kvantá na pečeň mňamka že? zníženie nákladov pre zdravotné strediská, žiadny Fraxiparine povinne, výhody pre skoré dojčenie naštartovanie laktácie po sekcii je rýchlejšie, skorý kontakt matka - dieťa v rooming in. Ok?
@summer138 ale jedna vec je skorá a rozumná mobilizácia, aby si mala pohyb, vedela sa bežne obriadit a aby si sa vedela postarať o bábätko. Úplne iná vec ale je drhnut dlážku na 4 po pár dňoch a zabehnúť 5km. Ty v tom nevidíš rozdiel? Naozaj? Akože žiadny erudovaný lekár ti nepovedal, že tieto veci ako tap a pod ti majú spríjemniť a zjednodušiť rekonvalescenciu, a nie robiť činnosti, ktoré sú za hranicou? Fakt v tom nevidíš rozdiel?
@miroslava21 nevravim že neboli ale je to o 70% menšia bolest ako tie čo TAPky nemaju. Čiže vďaka tomu sa postavíš a prejdes, boli ale každým krokom to dávaš lepšie a lepšie. Cl sa týka rany - ošetrujú Betadinom a dávajú potom ďalšie dni takú špeciálnu pásku aj na doma a ta nádherne drží ranu - prebrali to z plastickej chirurgie a ranu po 2 sekciách keď ukazujem je naozaj krásna. Čiže tak - porodnictvo sa posúva.
@snehulak77 ako vidis niesom jedina čo tu napísala že ani pár dni po nevedela že sekciou rodila ;)
@snehulak77 to že to bolo za hranicou v tvojom ponímaní nemá s mojim nič spoločne ;) ja som si kľakla a umyla podlahu hotovo 🙂 nemala som s tým problém to že moje telo to dalo a tvoje nie nie je môj problém a nijako sa ma netýka, ak by som sa cítila zle, nekomfortne asi by som to tiež nerobila.
Nenamáhať sa zbytočne, ale chodiť a chodiť vzpriamene. Nie v predklone. Pritlačiť ruku na ranu pri vstávani, vstávať cez bok. Ja som sekciu znášala dobre a po 2 týždňoch som ani nevedela že ma rezali. Normálne som fungovala. Nedvíhala som ale 3 mesiace nič ťažšie ako babo. To prejde. Veľa je aj o psychike. Dopraj si čas.
@summer138 Si ucebnicovy priklad bud citania bez porozumenia alebo sebca, co sa dosiel pochvalit.
Autorka pise..."boli ma cele telo ledva chodím prosím rady ako.."
Ty pises ...."ja nedávam rady vravím ako som sa dala dokopy rýchlo"
Publikum si vyberie..
A moj nazor?..ak na 4 den si po sekcii na kolenach dlazku umyvala, tak si proste blba. A nezodpovedna voci sebe samej. Bola si po velkej operacii. Bodka. A mozno si len klamarka, co si vymysla..boh vie co je horsie..
@summer138 ok, ja mam nazor ze nie je prirodzene hned po 4h od operacie napichana vstavat a dokazovat si ako je to super. Ja som rodila rano, vstavala som na druhy den rano a hned mi dali aj syna. Zotavila som sa rychlo, nemam po rane ani stopy. Ty mas nazor opacny, beriem.
@summer138 ale veď ani ja som pár dní po sekcii nevedela, že som rodila. Mala som iné ťažkosti, ale tie nesúviseli s cisárskym. Ja som sa rozchodila a bolo. Problémy s ranou žiadne a bolesti tiež nie. . Super, ale nenapadlo by ma ani vo sne robiť veci, ktoré si opísala. Načo? Sú situácie (a toto je presne ona), kedy skratky neexistujú. Lekári ti dajú všetko ale svoju robotu si musí urobiť telo. Ty si myslíš, že tvoje telo nepotrebovalo hojiť tie rany? Že to zázračné tap spôsobili? Však to telo (či už to chápeš alebo nie), proste potrebuje pracovať na hojení rán. To znamená, že je na mieste ho nezaťažovať. Pripadas mi ako ti hrdinovia, čo majú chrípku, hodia theraflu, urobia milión veci, nezabudnú to pripomenúť a ešte sa aj chvália, že následky žiadne. Teraz. Teraz nemajú. Ty nemáš. Teraz.
Možno mať ani nebudeš, super, teším sa s tebou. Nič to nemení na Tom, že nejaká žena prosím o radu ako sa dať do poriadku a ty jej napíšeš, že si pár dní po sekcii drhla podlahy. Toto chces aby uplatnila? Naozaj?

@summer138 no wow zatlieskaj si 🤷🏼♀️ mna by muz v zivote nenechal par dni po akomkolvek porode utierat po stvornozky dlazku. Esteze sa nemusim hrat na hrdinku a moje telo sa mohlo po porode normalne zregenerovat.