icon

Ako si zlepšujete zdravie?

29. sep 2023

Ahojte, mam 34 rokov, 2 deti, cítim sa na 70,nie je dňa kedy by ma nieco nebolelo, všetko ma bolí, hlavne kĺby, kolena, bedrá chrbtica, uz niekoľko rokov a je to samozrejme s vekom a po tehotenstvach horšie...často sa mi točí hlava,dnes z ničoho nič mi tak začalo busiť srdce az mi bolo nevoľno...telo starne, všeličo pribúda a som z toho celkom nestastna, lebo prídem si na to ešte celkom mladá,neviem co bude naozaj v 50 a viac,menopauza atď...o vzhľade ani nehovorím,vlasov mam asi jednu tretinu po tomto druhom porode, je mi do plaču keď sa cesem, mam aj nadváhu min.10kg, ale zatiaľ nejde ani kilo dole lebo som strašne unavená,nevládzem cvicit a to aj dojcim...ak mate nejaké konkrétne tipy, čo vám pomohlo v niečom cítiť sa lepšie tak budem rada...samozrejme zdravá strava, cvicenie, veľa vody to vieme ale niečo navyše 🙂 ďakujem 🙂

elenka.k
29. sep 2023

pamätám sa mávala som také stavy, ale to mi chýbalo železo v krvi - som brala až lieky.
neboj ženská po 40- tke to prejde 😉
tak 10 kg je dosť - preto ťa bolia kolená - musíš schudnúť, musíš sa donútiť!!
Pohyb, pohyb - pravidelný.
Pi veľa šťavy - z rôznych ovocí, zeleniny.

thereisabear
29. sep 2023

Daj si skontrolovať krvný obraz. Okrem toho nejaké vitamíny, možno kolagén. Na chudnutie kalorické tabuľky. A oddych.

nyusika
29. sep 2023

o par mesiacov budem mat 50 a to, co sa tu pocituje, necitim.
zaklad je zdrava strava - jest malo, nikdy sa neprejem tak, aby som mala pocit tazoby. k tomu pohyb - ja beham, otuzovanie v- ziadne prekurene miestnosti, desat vrstiev, pancuchy pod nohavice a podobne...pozitivne myslenie, nebrat zivot a seba uplne vazne.

desat kilova nadvaha je teda dost vela, jasne, ze sa s tym da v ohode zit. ale mne by to vadilo velmi - nie kvoli vzhladu, ale kvoli mojmu pocitu.

a nezabudnut, ze je dolezite mat aj nieco, co je iba moje - myslim konicek, cas pre seba

marcellka32
29. sep 2023

Mám 43, váhu v norme, občas si dám magnerot, probiotiká, a čo pravidelne pijem je hyalurmed, inca collagen vybrať 3 kúry je tiež dobrý

j93375
29. sep 2023

.

kvetinka75
29. sep 2023

tak v 34ke si povedať, že to ide s vekom - je to ešte skoro. Aj keď u mnohých sa niektoré choroby objavujú skôr. Ja mám 48 ale ani zďaleka nezažívam to, čo ty. Beriem doplnky - pupalku, bylinkové čaje, Dvit., C-čko, Mg, kolagen. Nie všetko naraz a každý deň. Iba pupalku a Dčko. Ostatné striedam. Potom pohyb, veľa čítam, cestujem. vzdelávam sa, mám záujmy, meditácie, strava - momentálne hlavne rastlinná, joga. Proste, každý deň niečo. Hlavne, aby to človeka bavilo. 10 kg nie je žiadna tragédia. Mala som aj 15 kg navyše a nič tragické to nie je. Keby si napísala tak 30 kg ale 10? Skús sa viac rozhýbať, ak ti to vadí, zhoď aspoň 5kg.

sanssa
29. sep 2023

dobre je zelezo uzivat, chodit castejsie von, pomaha mi rano vstat skor, precitat si v klude par stranok z knihy a vypit si v klude caj, to ma udrziva aj v psychickej pohode 🙂

akiana
29. sep 2023

Na celkovom vysetreni si bola? Velky krvny obraz, biochemia, stitna zlaza, endokrinologia, atd? Lebo toto moze mat fakt milion pricin. V 34 rokoch by si sa nemala takto citit, si este velmi mlada.

ndrag
29. sep 2023

Ja mam po 34rke uz davno a poslednych 5 rokov mam pocit kazdy rok, ze som este v lepsej forme nikdy nebola, stale sa viem posunut dalej. Zaklad je pohyb a strava, rozumne. A k tomu pravidelne chodit na preventivne prehliadky, ked nieco boli, riesit to. Mam v okoli odstrasujuce pripady, co mali cely zivot sedavy a teraz su akurat tak vazni vo vlastnom tele na starobu.

h2
29. sep 2023

Výživové doplnky, dlhodobo!

lucia851
29. sep 2023

Ja mám 38 a tiež sa cítim na 70 takže to poznám.

slavomira236
29. sep 2023

Ja mam 45 zatial nepocitujem nic z toho co pises...akurat mi zrak odchadza na citanie potrebujem okuliare takze musim navstivit ocneho...neveriem ziadne umele vitaminy...

autor
29. sep 2023

Ďakujem vám všetkým za reakcie...bola som nedávno na preventívne a ze ok len trochu nižšie železo ale nič viac.. snažím sa aj stravu ale jem veľa cukru lebo malý strašne zle spi a ja proste nevládzem...najhoršie je ze ja som sa tak zle citila už aj pred tehotenstvom ale teraz je to citeľne horsie už...doslova sa bojím ze za chvíľu nebudem vládať ísť už ani s deťmi na prechádzku...beriem kolagén aj vitamíny ale nič necítim žiadnu rozdiel...a vždy som pohyb milovala hlavne tanec, jogu ale teraz aj keď si raz za týždeň chcem zacvicit tak ma tak všetko boli a nevladzem ze ani sa to nedá nazvať cvičením len trosku sa ponatahujem...keď si pomyslim ze ešte pred 10 rokmi som chodila aj na tanečné maratóny kde som 3 hod cvičila a teraz nevládzem ani 5 min tak mi je do plaču...doma máme schody a mne je zatazko vyjsť nimi hore..hovorím ze v t0tke si budem musieť kúpiť výťah na ne ;(

aliii3
29. sep 2023

Cvičievam, beriem výživové doplnky, kolagén, starám sa o seba 🙂 A samozrejme nezabúdam na čas, ktorý trávim sama so sebou. Už som sa naučila aj oddychovať, predtým som to nevedela, zakaždým, keď som si ľahla alebo sadla, som premýšľala len nad tým, čo by som mohla za tú dobu, čo nič nerobím, stihnúť upratať 😀

luccija
29. sep 2023

Choď k neurológovi, ortopedovi zle držanie tela, unavené svaly ja mávam často bolesti ramien, trapezu, až mi v uchu sumi pomáha mi jedine masáž aj, keď doma cvičím na chrbticu, natieram si to po masáži som ako nový človek.Vzdy mám spazmy ako náhle sa ma dotkne niektorych miest sú bolestivé.
Znizené železo môže tiež za únavu si jednoducho unavená ideš na rezervu.Ja som mala hemoglobín na hrane a lekárka mi neverila ako som unavená ešte mám aj nízky tlak, keď beriem železo som ako znovuzrodena

olimuc
29. sep 2023

Ahoj, mam o desat viac ako ty, v porovnani s vahou mam pre moje vnimanie 15 kg naviac (BMI hovori ze vaha ok 🤷🏻‍♀️) nerobim nic, neberiem ziadne vitaminy a kolena ma bolia ked sa meni pocasie (po uraze), ale okuliare asi tiez casom pridu …(do dialky mam x rokov ale nejak sa nez horsuju) vlasy som mala vzdy na nic ale Teraz mam uz aj nejake sedive🤦‍♀️ nemate nejakeho skolkarskeho bacila? Ten ma dokaze tiez dat na 1 den dole

trema
29. sep 2023

Urcite je zaklad to, ze zle spis, ale ked maly bude spavat lepsie, tak sa to napravi, neboj. Teraz by som to nehrotila, chodila na prechadzky, otuzovala seba aj deti, jedla viac ovocia, zeleniny, orechov, a spala ked sa bude dat. Ja mam 33 a ziadne problemy, ale nemam deti. 😀

akvi
29. sep 2023

ja som bola doslova troska po porode a to som rodila pred 30-kou. Za vela veci mohlo prave nizke zelezo. Hemoglobin som mala hranicny, ale zasobne zelezo velmi nizke. Cely zivot som sa borila s anemiou, pocas tehu a po porode to bolo uplne otrasne obdobie. Z toho celkova uava, neschopnost vobec nieco spravit, plus nespanie. Takze zacni brat urcite zelezo, ale najdi take, ktore sa ti aj skutocne vstrebe. Nesmies mat z neho zapchu, to je signal, ze sa ti nevstrebava. Plus k nemu metylfolat a C-cko. Za mesiac pocitveho brania by si mala citit zlepsenie a potom skus pridat aj oblubene pohybove aktivity. Podla seba viem, ze mne staci pol hodinka denne a citim sa ovela lepsie, aj kila drzim na uzde. Uplne najhorsie je ist sa znicit 2x do tyzdna niekam do posilky a pod. Z takeho niecoho sa ja potom tyzden spamatavam. Skus appku 30 dnova fitness vyzva, zacni lahkym programom, ani sa nenazdas a budes schopna odmakat pol hodinu intenzivne. No a strava je zaklad, ale to uz vies. Mne pomohlo dost varit si zeleninove polievky, pretoze zelenina byva kamen urazu u vacsiny ludi. Ale ked navarim polievku, niektore zmixujem, tak zjem denne dve misticky a mam pokrytu vacsinu dennej potreby zeleniny.

jsbb
29. sep 2023

Ja mam 38, nemám ani deti, a už 8 rokov ma strašne bolia kosti a svaly. Niekedy si musim dat tabletku od bolesti. Nevladzem ani športovať, lebo to strašne bolí. Váhu mam v poriadku mam 58kg. Lekári hovoria, že som zdravá, vraj nič mi nie je. Čiže si pripadám ako hypochonder. Do tej 30ky mi ale nič nebolo, potom som mala fyzicky náročnú prácu a odvtedy mam bolesti aj keď už to dávno nerobím. Dosla som k záveru, že je to už asi opotrebovanim.

alica2202
29. sep 2023

@h2 mozes odporucit, s akymi mas dobre skusenosti? Dakujem

simca06022011
29. sep 2023

na bolesti kolien a pod, ti pomoze jednoducho cvicit.. najdi si fyzioterapeuta, a cvic. Mna kolena neskutocne boleli a online som si kupila videa od sikovneho chalana a ako zazrakom to prestalo. Nie len nadvaha za to moze, vacsinou bolia kolena z nedostatku svalov, nestability.... 10kg zase nie je taka katastrofa.
A vitaminy, mineraly.. pridat. Ja beriem zelezo asi 2tyzdne a to je neskutocny rozdiel, tiez som bola ako key som cely den v sne chodila, hlava sa mi tocila, spala by som aj cely den... berie to vela energie.
A cvicenie postupne sa zlepsi, len sa musis prekonat. Vykasli sa na maratony, extra rychle cvicenie, a co ja viem co, pridaj NIECO. Zacni. Prekonaj sa a potom si budes pridavat na zatazi.

nyusika
29. sep 2023

Nevládzeš preto, lebo ješ veľa cukru a celkovo máš asi zlú životosprávu.
A jasné, že keď raz za čas cvičíš, tak si hneď unavená.
Ale to je proste tak, treba sa proste zaťať, nastaviť režim a vydržať.
Výsledky máš OK, čiže záleží iba na tebe, či budeš "fňukať", alebo niečo pre seba ( a hlavne pre deti) spravíš.

dorothee
29. sep 2023

Toto uplne akoby si o mne pisala 😀 mam 35r a tento tyzden som isla k mojej dr a vysypala som na nu ze sa citim ako pokazena,bolia ma klby,hlavne bedrove,padaju mi vlasy,kazia zuby..Som ako vyflusnuta,bez energie 🤷🏻‍♀️ Vsetky vysledky co mi zatial robila mam dobre,takze to vyzera bud psychicke alebo ako mi povedal moj muz,zly zivotny styl 🤷🏻‍♀️

misicka36
6. okt 2023

Keď čítam odpovede, tak vidím ze sa mam na čo tešiť... Mam čerstvých 35 a zatiaľ nič z toho co píšete nepociťujem... Tak až strach mam, že čo má čaká...

nyusika
6. okt 2023

@misicka36 ale, prosím ťa, čakať tá bude iba to, čo si do života prinesies sama.
Keď dobré stravovacie návyky, pohyb, pozitívne myslenie... čakajú ťa samé super veci 🙂