Ako správne skladovať 24-hodinový moč?
Dobrý deň, začínam zbierať 24h moč. Je nutné ho skladovat v chladničke, alebo stačí pri izbovej teplote? Dik
V praxi sa zbieraný moč do chladničky nedáva 🤷🏼♀️
My zbierame moč do vysterilizovaných nádob od zaváranín, nie je v chladničke, celý čas je vo wc.
V praxi sa zbieraný moč do chladničky nedáva 🤷🏼♀️
@huxy veru, s dcerou som bola v nemocnici, horucavy strasne a moc teda rozhodne nebol v chladnicke.... a ked to nedodrziavaju vnemocnici...
My zbierame moč do vysterilizovaných nádob od zaváranín, nie je v chladničke, celý čas je vo wc.
@maja22 takže to nie je potrebné? Zabudla som sa opýtať sestričky, ale nerada by som ho dávala do chladničky, kde mame jedlo. Príde mi to nehygienicke a sklenená 5litrova nádoba je veľká.
Neskresli výsledky z moču, ak nebude v chladničke? V byte máme cca 21 stupňov.
@huxy veru, s dcerou som bola v nemocnici, horucavy strasne a moc teda rozhodne nebol v chladnicke.... a ked to nedodrziavaju vnemocnici...
@simsalabim to naozaj? Zbierali ste 24h moč?
Robila som sestru na urológii a nikdy sme nedávali do chladničky. Vždy zostal na wc u pacienta. A mali sme to často
@anonym_autor ano, 24hod. moc, viackrat v nemocnici, odvtedy kadzorocne 2x aj doma. Roky. Nikdy ziadna chladnicka. A flasa plastova - original zberna nadoba na moc, taka nepriehladna hneda, maju v zdravotnickych potrebach. Ked sme nemali po ruke tu - je fakt velka - , pouzivali sme plastove flase na dzus, aby dcere nahodou nespadla a nerozbila sa.
@anonym_autor nedavali sme nikdy do chladnicky, bud pri wc alebo v chladnejsej miestnosti

@anonym_autor
Ako správne zbierať a skladovať 24-hodinový moč:
1. Začiatok zberu:
Ráno sa prvý moč vyleje do WC (nezbiera sa).
Zaznamenajte čas – od tohto momentu začínate zber.
Každý ďalší moč počas dňa aj noci až do rovnakého času nasledujúce ráno zbierajte do nádoby.
2. Skladovanie počas zberu:
Moč musí byť uchovávaný v chlade, teda v chladničke (cca 4 °C) počas celých 24 hodín.
Ak by ste ho nechali pri izbovej teplote, môže dôjsť k rozkladu niektorých látok (napr. bielkovín, glukózy, kreatinínu, kyseliny močovej...), čo skreslí výsledky.
3. Nádoba na moč:
Používajte čistú plastovú alebo sklenenú nádobu s objemom aspoň 2–3 litre (nie od sladkostí alebo kyslých potravín – môžu ovplyvniť pH moču).
Ak vám nádobu poskytlo laboratórium, používajte tú.
4. Po ukončení zberu:
Odneste vzorku (alebo niekde aj len časť – podľa inštrukcií) čo najskôr do laboratória.
Nezabudnite zapísať čas začiatku a konca zberu!