Ako zastaviť priberanie pri hypotyreóze?
Ahojte, idem si po radu. Mám 24 rokov a pred 6 mesiacmi diagnostikovanu hypotyreozu. Je to vraj autoimunitne ochorenie. Po cca 3 mesiacoch brania lieku L thyroxin 75 mi priznaky odzneli az na jeden. Pocas dvoch rokoch tychto priznalov : neskutocna unava, depresie, priberanie atd som teda sama skumala cim to moze byt, nakolko moje telo nikdy takto nereagovalo ( lekari nevedeli cim to moze byt a odpoved bola vzdy stres) konecne po vyprosikavani rozboru krvi sme to zistili. A dalej ku problemu: z velkosti XS a 50 kil na vysku 166 som sa dostala na vahu 65. Viem, ze niesom obezna, ale cvicim vo fitku v priemere 4 krat tyzdenne. Makam, a obmedzujem sa kazdy jeden den. Musim si strazit kalorie pocitat si ich a chodit peso vsade. Davam si vela kardia a taktiez aj silove treningy. Trenujem taktiez aj beh nakolko chodievam behavat stvrt a pol maratony. A aj napriek tomu, priberam pol kila mesacne. Vysledky krvi ukazali ze mam hormon uz v poriadku a v spravnej hladine. Ale moje priberanie neprestalo. Som z toho zufala, a hlavne preto ze od noveho roka som s cvicenim pritvrdila a upravila uz stravu tak aby uz nic nestalo v ceste. Po 2 mesiacoch som sa odvazila a vazila som o 2 kila viac. Oblecenie bohuzial stale male.Moj psychicky stav sa zhorsil, prisla spat aj unava ale rezim si stale drzim a fitko nevynechavam. Pytam sa: v com moze byt problem? Mam vyhladat dietologa? Osobneho trenera? Zmenit lieky? Urobit ine vysetrenia? Je realne nieco co mi ten metabolizmus proste spomaluje? Pretoze, ja uz realne nevidim ziadny dovod preco priberam ked poctivo beriem lieky - cvicim a stravujem sa normalne. Pridruzilo sa mi k tomu aj ochorenie polycystickych vajecnikov a myom na maternici. Vdaka za rady.
Pcos nemáš?
@stellarstar píše ze ma.
@gejb a hej úplne dole nejak som si to nevšimla 🙈
Ahoj, no aj ja sa liečim na ŠŽ, je to tak že tie lieky pomôžu len na chvíľu, časom sa vrátia príznaky. Presne tie čo popisuješ ty mám aj ja, priberanie, permanentne som unavena a psychika v prdeli. Daj si vyšetriť ako samoplatca kortizol zo slín. Je to hormón nadobličiek, podľa toho čo mám načítané tak vraj nadoblicky trpia touto liečbou a potom sú “unavene” a z toho mame tieto problémy. Naši endokrinologovia sa zameriavajú len na TSH a ak ho máš v poriadku tak liečba podľa nich “funguje”. V Rakúsku napr. predpisujú aj nechemicke lieky na ŠŽ a vraj je to oveľa lepšie.
@ahoj0 ake sú prosím ťa tie nechemicke? Žijem v AT 25 r liečim sa na štítnu od 13 r a odkedy som tu ani raz nepadla reč o nechemickom lieku
@stellarstar malo by to byť zo štítnej žľazy zvierat, znie to nechutne ale vraj sa dá vďaka ním úplne vysadiť levotyroxin a človek sa po nich cíti lepšie. Ale ja som o tom len čítala, tak že nemám osobnú skúsenosť. Vraj aj v Nemecku sa to dá predpísať 🤷♀️
Aj ja mam autoimunitny zapal sz a hypotyreozu a mavala som obdobia velkych vykyvov v hmotnosti (bud som chudla alebo priberala bez ohladu na stravu ci pohyb) a unavu. Odkedy som v predmenopauze, musim si na hmotnost davat sialeny pozor. Fungujem na kalorickych tabulkach a pokial jem iba kusok nad bazalom (a pod mnozstvo odporucene KT), uz zacinam priberat. Je to frustrujuce.
@ahoj0 no ja sa toto opýtam svojho dr 🤔
@stellarstar no a to PCOS teda suvisi s priberanim?
@ahoj0 vdaka za tip, len ma napadlo ci lekar ak mi berie krv nevysetruje aj korizol? Co teda sleduje ten endokrinolog? Myslela som si, ze robi celkovy prehlad hormonalnej rovnovahy ci je vsetko v poriadku, nakolko ked si na nete hladam štitnu PCOS a myom vsetko so sebou suvisi a vsetko ovplynuju ine hormony ktore. Na seba nadvazuju a je to zamotany kolotoc.
Môže lebo ja som z štítnej nepriberala dokonca som schudla aj 40 kg ale to bolo pred 25 r. Odvtedy som už pribrala keďže som už aj v perimenopauze. Musíš zistiť ci pcos máš na inzulinovej rezistencii
Anonym, ten kortizol by sa mal vyšetrovať zo slin.
Ja som tiez tak v 15r.pribrala 10kg,zistili hypotyreozu a liecim sa dodnes,dodnes beriem euthyrox 100,,, bohužiaľ je to celoživotna liečba ale neberiem to nejak hrozne,jedna tbl ráno nieje nič...tiez mam pco...schudla som všetko naspäť (trvalo to ale rok) ale len pomocou trpezlivosti, pevnej vôle a prejdenie na bezlepkovu stravu
A pokračovanie by ste prosím nenafotili?

Poradím Anthony William - knihy medicínske medium a štítna žľaza. Tam nájdeš odpoveď na tvoje otázky. Mám tu aj skupinu Anthony William - medicínske medium, kľudne sa pridaj.