icon

Ako zmierniť astmu zhoršujúcu sa najmä v zime?

17. okt 2025

Ahojte 👋 Idem k vám po radual a najmä tý ktorý trpia astmou tiež. Mam 37 rokov a už pred 8 rokmi mi ju diagnostikovali lenže začala som si všímať že každým rokom sa mi astma zhoršuje a áno beriem lieky vďaka ktorým som pribrala skoro 9 kíl no každým rokom je horšia a zvlášť v zime.V minulej zime sa mi stal najhorší zážitok kedy som sa večer v mraze rozbehla za pani aby som jej vrátila kartu ktorú si zabudla v bankomate a dostala som astmaticky záchvat ako čert zabudla som si ho vo vrecku inej bundy a skoro som tam umrela taký záchvat som ešte nemala taka som bola vydychana že som nedokázala chytiť dych nešlo to myslela som si ze umriem už vôbec som sa nekoaxala nadýchnuť až som začala plakať začalo mi pískať v ušiach a točila sa mi v hlave až som si aj cvrkla bol tam somnou aj moj 12 ročný syn ktorý chudák ma ukludnoval ja som až padla na kolená a bola som vedľa nemocnici keď sa to stalo a náhodou šla okolo zachranka nehúkala išla pomaly a syn na nich mával a ja na zemi a oni nič na saláme len prešli pomaly okolo asi si mysleli že som opitá a tak neriešili. Vtedy som si pomyslela že tu nechajú aj človeka umrieť najhoršie bolo že to všetko videl moj syn a ten jeho pohľad plný strechu ne hotela som aby ma tak moje dieťa videlo a co bolo horšie aj mobil som si ten deň nechala doma ináč by užaly volal mužovi a ten by letel na pomoc...
Strašne ma trápi že to mám plus ešte mam aj so srdcom problém že mi bije rýchlejšie ako ma a dosť rýchlo sa unavim. Kolo kratší poplačem lebo sa mi ro každým rokom a zvlášť každou zimou zhoršuje. Vy ktorý tým trpíte prosím máte nejaké rady alebo nejaké bylinky čo vám to trošku pomáha? Alebo zmierni? Ja si už neviem rady aj napriek liekom ro není ľahké...ĎAKUJEM za rady ❤️

autor
17. okt 2025

@anonym_autor ospravedlňujem sa za chyby písala som rýchlo a už to nešlo opraviť

anonym_47057f
17. okt 2025

Nepouzivas parfumovane oleje do prania? Zhorsuju astmu

lilinka76
17. okt 2025

@anonym_autor ja mám tiež astmu a spúšťačom je chlad, nemusí mrznúť, stačí, že sa ochladí. Preto užívam aj antihistaminiká.
Neskúšala si inhalácie? Mne robí dobre Vincentka Nasal. Ale ja zďaleka nemám tak zlý priebeh ako Ty.

anonym_d132e5
17. okt 2025

@anonym_autor no radiť a riešiť by to mal tvoj alergolog. Odbery kazdy pol rok, spirometria, na ich základe od leta niečo na posilnenie imunity, prípadne inj a infúzie, ak je zhoršenie. Spraye a ďalšie lieky. Každý rok liečenie. A v mrazoch mi vraví Dr. nosiť rúško. Takze u mňa takto. Našťastie som nikdy nemala akútny záchvat, len teda dlhodobý kašeľ.

autor
17. okt 2025
@anonym_47057f

Nepouzivas parfumovane oleje do prania? Zhorsuju astmu

@anonym_47057f nie nepoužívam

autor
17. okt 2025
@lilinka76

@anonym_autor ja mám tiež astmu a spúšťačom je chlad, nemusí mrznúť, stačí, že sa ochladí. Preto užívam aj antihistaminiká.
Neskúšala si inhalácie? Mne robí dobre Vincentka Nasal. Ale ja zďaleka nemám tak zlý priebeh ako Ty.

@lilinka76 aj inhalujem tiež som si kúpila ten stroj a tiež vincentku a rovnako 😐

autor
17. okt 2025
@anonym_d132e5

@anonym_autor no radiť a riešiť by to mal tvoj alergolog. Odbery kazdy pol rok, spirometria, na ich základe od leta niečo na posilnenie imunity, prípadne inj a infúzie, ak je zhoršenie. Spraye a ďalšie lieky. Každý rok liečenie. A v mrazoch mi vraví Dr. nosiť rúško. Takze u mňa takto. Našťastie som nikdy nemala akútny záchvat, len teda dlhodobý kašeľ.

@anonym_d132e5 ja kašeľ nie len najhoršie je keď si sa zabudnem datv noci sa zobudím ze neviem dýchať alebo mi stačí keď sa z z chuti začnem silno smiať. A samozrejme chlad a mráz to zhoršuje