icon

Ako zničiť nepotrebné lieky?

babababka
13. aug 2021

Po smrti rodičov ostali nejaké lieky.Niektoré pre expirované,iné nie.Odniesla som ich do lekární,povedali "čo my tu s nim budeme robiť?",nezobrali ich.Nechcem ich vyliať do umývadla,ani do koša hodiť.Ako ich vy ničíte,zničíte?Dík.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
ichbinich
13. aug 2021

Odnes do inej lekarne.
To ti fakt odmietli zobrat? :-O

ella_price
13. aug 2021

Tu som našla o tom článok. Inak by lekáreň mala mať na to vyhradené miesto. Skús inú pobočku.

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...

katkasmacka
13. aug 2021

Ano,do lekarne...ja som tak uz xkrat niesla....len treba krabicky povyhadzovat....skus inu lekaren ale mali by ti ich vziat....

lopka1313
13. aug 2021

Kamoska ma lekaren a vravela, ze raz za pol roka chodi 'modra planetka' a beru ich. Lieky maju byt v platoch, nemali by byt mimo nich. Ale dost ich nosia aj mimo nich, berie vsetko. Minule sme ich akurat vyberali z papierovych krabiciek a tie davali do papiera. Inak tam mala nahadzane aj vitaminy, kvapky, masti...

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
katulienkax
13. aug 2021

Ja by som sa v lekarni neprosila je to ich povinnost a nechala na pulte nech si robia s tym co chcu

zuzuliennka1
13. aug 2021

@lopka1313 naopak - lieky treba do lekarne doniest povyberane z tych platov, v nejakom vrecusku.
kazda lekaren vezme nevyuzite/exspirovane lieky, tabletky treba povyberat z tych hlinik. platov, ostatne - vo flasiach - staci vo flasiach ako su

simca06022011
13. aug 2021

do lekarne, treba im to strcit, doniesla som stare lieky a hotovo. Akuart som to minuly tyzden robila. Bez papierovych obalov, normalne hod do sacku (v blistry! na to som sa konkretne pytala, pretoze raz to odo mna chceli vypukane a potom sme o tom diskutovali v nejakej diskusii a nema sa to vyberat z obalov). Vsetko od liekov, vitaminov... aj masťe a kvapky, sirupy...

zuzuliennka1
13. aug 2021

@simca06022011 bez blistrov. oni s tym akurat maju potom robotu navyse to povyberat, lebo ludia su schopni doniest aj desiatky skatuliek

simca06022011
13. aug 2021

@zuzuliennka1 pozri pravidelne, asi ja kazdy rok, to vyhadzujem , nie len v diskusii o odovzdavani liekov kedysi pred rokmi ale aj sami v lekarni (naposledy pred tydznom) mi povedali, ze z blistrov (nie skatuliek) to nemam "vyberat". Takze nevyberam.

tini27
13. aug 2021

Ahoj, som farmaceutka- kazda lekaren je povinna vziat nespotrebovane lieky spat, od nas ich potom prebera firma, ktora ma povolenie na ich likvidaciu. (Ano, idealne bez papierovych obalov, v blistroch, ale “prezijeme aj v nich). Nanestastie, “rozmohli” sa nam tu rozne lekarne, ktore maju pocit, ze pre nich nic neplati- a tak nechcu prevziat lieky, pripadne tvrdia, ze nepripravuju lieky v labaku. Pritom pre oboje plati, ze bez toho lekaren byt nemoze. Ja viem, ze jednoduchsie by bolo vziat ich a odniest do inej lekarne, no prosim, ak mas este na to energiu- vezmi ich tam opat, daj na taru (to je ten “pult”- v lekarni sa to vola tara) a prizvukuj im, ze pokial su lekaren, teda zdravotnicke zariadenie, tak je to ich povinnost. A ak odmietaju, ze ci ti to vedia dat pisomne, ze sukl sa na to rad pozrie. Viem, je to ostara, ale len ak to budu ludia robit takto, tak si aj taketo “prevadzky” uvedomia, ze tadialto cesta nevedie. Ps: dakujem, ze si ich nehodila do kosa ;)

simca06022011
13. aug 2021

@tini27 no len aby to potom nebolo tak, ze to chytia a hodia do normalneho koša.. lebo aj tak sa niektori zodpovedni spravaju :(

bloger
13. aug 2021

@babababka správne si urobila, že si ich zaniesla do lekárne veľmi múdro to, že ich neprijali tomu celkom nerozumiem skús inú lekáreň

frota3
13. aug 2021

aj mne sa stalo, ze mi ich nechceli vziat v lekarni, aj som sa tam vadila, ze ale su povinni ich zobrat. ale tetuska mala nejaku hadavu naladu, tak som to vzdala a isla do druhej lekarne, tak bez problemov. ale teda bez zbytocnych krabiciek a obalov to treba doniest.

nairia
13. aug 2021

urcite lekaren, ked nie jedna, tak ina a dala by som podnet. lieky su chemia a nemali by koncit len tak bez rozmyslu kade tade v prirode, znicena je uz aj tak dost... a to teda nie som nejaky prehnany aktivista, ale pokial viem, ze sa to likviduje bezpecne a v rukach kompetentnych, tak preco to tak neurobit?

tini27
13. aug 2021

@simca06022011 priznám sa, chcem veriť, že to by tam snáď nik neurobil…

nevenka
13. aug 2021

@babababka no mne raz lekarnicka povedala, ze co ona s tym, ze detsky sirup Nurofen mam vyliat do drezu v kuchyni 🙄🤦‍♀️...Akoze nepoviem, ze nejaky bylinkovy od kasla, to bezne urobim, ale toto??? V inej mi to bez slova zobrali.
A minule zas na muza vraj cudne pozerala, ze kolko liekov doniesol. Tak nebeham stale po jednom, hlavne preexpirovane analgetika a tak.

nevenka
13. aug 2021

@simca06022011 no, tato jedna, co som ju spominala, ze mi kazala Nurofen sirup vyliat do drezu, tak ta to isto robi tak. Chcem verit, ze nie, ale...

jeltica
13. aug 2021

By clovek cakal, ze v lekarnach sa s tymto nestretne. Ze tam budu ludia ustretovi, ale aby sa takto k tomu stavali, tak to konecna.

gdulskadarina
13. aug 2021

asi co lekaren, to to maju inak, ja co som bola zaniest tak bez problemov mi to vzali aj v obale a nemali s tym najmensi problem 🙂

babababka
autor
13. aug 2021

Ďakujem všetkým za odpovede.Ešte 1 otázka:môžem ich mať v blistroch,či nie?Pôjdem do inej lekárne.

mandymoore123
13. aug 2021

@babababka ahoj,mne vzali späť v lekárni dr Max. Mala osm ich len " zbaviť" škatúľ. Možno aj keď sa vyberú von z blisterov je to pre nich lepšie. Skús sa popýtať či ich vezmú takto. Možno si len leniví to odtiaľ vyberať..

evaachesa
13. aug 2021

@tini27 prosím ťa ako je to teda? Tabletky vybrať aj z blistrov alebo nechať v nich? Ďakujem 🙂

lenka2710
13. aug 2021

@evaachesa môj brat je farmaceut, pýtala som sa na to a ze vraj určite povyberat zo škatúľ a bud doniesť v blistroch alebo ich môžem aj povyberat, že oboje je fajn, papier nech si zreciklujem sama 😂

mijunik
13. aug 2021

@babababka nechoď, prosím, do inej lekárne. Tak ako Ti napisala @tini27, choď späť do tej pôvodnej lekárne a trošku ich pocvič. Ty vieš, že to majú brať a podľa mňa to vedia aj oni, len sa im nechce... Tak nech zistia, že Teba len tak neodpinkajú a nech začnú rešpektovať pravidlá. 🙂 Povyberaj to doma z papierových krabičiek, daj do jedného sáčku a s úsmevom im to tam zanes. 🍀

tini27
13. aug 2021

@babababka
@evaachesa kľudne v blistroch, to nie je problém 🙂 Len tie papierové obaly vyhodiť doma ;) A keby tam náhodou boli ihly, tak tie zavrieť do plastovej fľaše npr., aby sa na tom niekto nepichol 🙂

evaachesa
13. aug 2021

@lenka2710
@tini27
Super, dakujem pekne za odpoveď 🙂 asi pred týždňom som niesla plný sáčok a teda povyberala som len z krabičiek...no možno sa tam niekde nachádzal aj plast, najbližšie to už poriadne preberiem. Odovzdala som v drmax, no nijak to nekomentovali 🙂

lopka1313
15. aug 2021

@zuzuliennka1 ja len vravim, co mi vravela kamoska lekarnicka. Ona ich odovzdava v blistroch a ked sme ich triedili z papierovych krabičiek (a tie davali do papiera, ale vezme vsetko), tak vravela, ze vybalene nie, ale samozrejme vezme aj to. A mam toto info od nej, nikde inde som to inak nezistovala...

babababka
autor
16. aug 2021

Tak som ich odniesla.Papierové škatulky do recyklácie,tbl.odovzdané v blistroch nekomentovali.Bola som v inej lekárni.