icon

Ako zvládať bolesť a problémy s úchopom po zranení?

19. nov 2025

Na úvod toľko že som si pred 2r dosť porezala prst pri príprave jedla. Orezana casť držala pri prste na kúsku kože, čo potom prišili asi 6-10 stehmy. Absolvoval som rehabko, keďže hybnost stále nebola ok tak ďalsie rehabko. Je tomu rok , lekári tvrdili že to môže byť lepšie no nie je, hovorili aj že dotknútým prstom mám čo najviac uchopovať predmety aj týmto spôsobom cvičiť, ako príklad mudr uviedol umývanie riadu.
Od vtedy pri úchope predmetov či akomkoľvek dotyku s postihnutou časťou mám bolesti, niekedy viac inokedy menej. Za posledné dni nebolo dňa kedy by som nerobila fľašu alebo pohár či hrnček. Proste si to predstavte tak,že keď potrebujem uchopiť niečo musím sa sústrediť aby mi to nespadlo.1-2m je ešte ok ale pri väčšej vzdialenosti musí predmet položiť aspoň na chvíľu, a ozaj to nemusí byť nič ťažké. Ak sa nesústredím(stačí ak zazvoní mobil,poštár, , alebo zavolajú na mňa deti z izby)už (asi) mozog vníma bolesť a keďze tú bolesť nechce ďalej(trpieť)tak dá príkaz ruke aby upustila od činnosti ktorá tú bolesť spôsobuje.
Taká bežná situácia varím, idem do komory/chladničky a musim sa sústrediť na to,že drzím v ruke flašu kompótu. Držím v ruke kilo múky.
Mala niektora z vás podobné a čo vám pomohlo?

minenkaa
19. nov 2025

@anonym_autor ano musíš sa na to sústrediť ,cvičenie je o kontrolovanom pohybe ,aby sa to telo naučilo znova ten pohyb,ja som mala rozlámany prst na pravej ruke 11srobov štyri platničky,27 stehov ,hybnosťou tak na 50percent, sila tak isto ,ale učím sa s ním stále fungovať aj po roku a ano musím si uvedomovať keď niečo potrebujem chytiť a aj bolesti sú každodenne
A ty si si prst neporezala ale odrezala tie nervy sa nemusia nikdy zregenerovať,Skus b komplex aj keď myslím,že už je neskoro ale za to nič nedáš

autor
19. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor ano musíš sa na to sústrediť ,cvičenie je o kontrolovanom pohybe ,aby sa to telo naučilo znova ten pohyb,ja som mala rozlámany prst na pravej ruke 11srobov štyri platničky,27 stehov ,hybnosťou tak na 50percent, sila tak isto ,ale učím sa s ním stále fungovať aj po roku a ano musím si uvedomovať keď niečo potrebujem chytiť a aj bolesti sú každodenne
A ty si si prst neporezala ale odrezala tie nervy sa nemusia nikdy zregenerovať,Skus b komplex aj keď myslím,že už je neskoro ale za to nič nedáš

@minenkaa kúpila som si loptičku aj taký krúžok na cvičenie, keď sa sústredim je všetko ok.(Aspoň väčšinou)Ale vždy na 100% sa sústrediť nedá. Človek je občas unavený z ťažkého dňa, nevyspatý, má migrénu je chorý a pod.

minenkaa
19. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa kúpila som si loptičku aj taký krúžok na cvičenie, keď sa sústredim je všetko ok.(Aspoň väčšinou)Ale vždy na 100% sa sústrediť nedá. Človek je občas unavený z ťažkého dňa, nevyspatý, má migrénu je chorý a pod.

@anonym_autor no ano ,ale s tým nič nespravis ,žiť treba ďalej

autor
19. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor no ano ,ale s tým nič nespravis ,žiť treba ďalej

@minenkaa môj otec mal pracovný úraz asi pred 30rokmi, dolamaná každá kosť na dlani ľavej ruky, zle hojenie infekcie 9mes PNky. Úchpop nula bodov. Človek by si myslel že pri menšom rozsahu ako u mňa kde neboli zastihnuté kosti ani nechet to nebude také tragické. Neviem si otvoriť pohár horčice, zavesiť záclony či zobrať z kúpeľne lavór vody. V práci mám tiež isté obmedzenia na ktoré nik neberie ohľad

minenkaa
19. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa môj otec mal pracovný úraz asi pred 30rokmi, dolamaná každá kosť na dlani ľavej ruky, zle hojenie infekcie 9mes PNky. Úchpop nula bodov. Človek by si myslel že pri menšom rozsahu ako u mňa kde neboli zastihnuté kosti ani nechet to nebude také tragické. Neviem si otvoriť pohár horčice, zavesiť záclony či zobrať z kúpeľne lavór vody. V práci mám tiež isté obmedzenia na ktoré nik neberie ohľad

@anonym_autor je mi to ľúto ,mne tiež povedali po operacii,že nič nie je poškodené a že budem mať prst uplne ohybný a nie a to som už desať hodín po operacii cvičila,chodila na rehabilitácie masírujem stále,cvičím a viac už nejde ako do teraz,prst boli v dlani mám kŕče