icon

Ako zvládať divertikulitídu?

biibiana
11. sep 2025

Toto ochorenie mam diagnostikované 4roky. Mala som teraz 3x po sebe každý mesiac zápal s teplotami a bolesťami. Hľadám žienky, ktoré si tým prechádzajú a našli spôsob ako tomu predchádzať. Stravu dodržiavam bezzvyškovú. Mne ten zápal spôsobí aj väčší stres. 1-2dni problém s vyprazdnením a už ma bolí celé brucho ☹ Zvažujem piť aloe vera, akupunktúru? probiotika - prázdne črievko. Prosím podeľte sa o svoje skúsenosti, mala by som nastúpiť do práce po 11rokoch doma a naozaj neviem ako budem fungovať, keďže tento zápal ma vyradí z funkcie aj na týždeň. Neviem už na koho sa obrátiť, dala by som všetko za to nech sú črevá zdravé,.

biba_18
11. sep 2025

ja ti nepomôžem, ale kamoška dodržiava od januára dietu a jej sa neskutočne upravilo ... ale naozaj dodržiava všetko ...

janka1224
11. sep 2025

Môj manžel bol dva krát hospitalizovaný so zápalom, ale potom mu už naplánovali operáciu. Tebe operovať nedoporučujú?

biibiana
autor
11. sep 2025
@janka1224

Môj manžel bol dva krát hospitalizovaný so zápalom, ale potom mu už naplánovali operáciu. Tebe operovať nedoporučujú?

@janka1224 No ja som na gastro nebola 4 roky. Keď ma chytí zápal nasadim si atb mam ich doma, buscopan, obklady studené a prísnu diétu. Za cca týždeň to prejde. Stravu dodržiavam podľa mňa dosť. Ale je pravda, že vlákniny mam asi malo keďže nejem ovocie, zeleninu ani strukoviny. Už som sa dnes objednala na gastro lebo už mi lepí keďže mam zápal 3.x za 3mesiace.

biibiana
autor
11. sep 2025
@janka1224

@janka1224 A po operácii mu je lepšie. ?

janka1224
11. sep 2025
@biibiana

@janka1224 A po operácii mu je lepšie. ?

@biibiana áno už je to lepšie ale musí si dávať pozor na stravu. Vlákninu optifibre užíva každé ráno.

biibiana
autor
11. sep 2025
@janka1224

@biibiana áno už je to lepšie ale musí si dávať pozor na stravu. Vlákninu optifibre užíva každé ráno.

@janka1224 Ďakujem a okrem tej vlákniny už neužíva nič špeciálne?

janka1224
11. sep 2025
@biibiana

@janka1224 Ďakujem a okrem tej vlákniny už neužíva nič špeciálne?

@biibiana užíva antibiotiká sedem dní v mesiaci normix a takto sa to opakuje vlastne každý mesiac a k tomu probiotiká.

biibiana
autor
11. sep 2025
@janka1224

@biibiana užíva antibiotiká sedem dní v mesiaci normix a takto sa to opakuje vlastne každý mesiac a k tomu probiotiká.

@janka1224 každý mesiac? No vidím, že každý lekár má iný postup. Viem, že som otravná, ale probiotika užíva obyčajné, alebo nejaké špeciálne ktoré mu odporučil gastroenterolog?

janka1224
12. sep 2025

Áno každý mesiac užíva 7 dní, probiotiká mu odporúčili probio fix. Tie abtibiotiká má užívať preventívne mu bolo povedané a gastro doktor mu ich predpisuje. Ešte tu vlákninu a to som už vlastne spomínala . Gastro doktor že iba jesť s rozumom menej mastného viac vlákniny . Jemu vôbec nerobí dobre hovädzie mäso tak už iba naozaj občas. Brucho ho niekedy stále pobolieva napríklad pri väčšej námahe. Inak nič špeciálne. Jeden krát za rok chodí na kontrolu na gastro a tam mu zoberú aj krv. Neotravujete, keď ochorel tiež som nič nevedela a iba som takto hľadala a pýtala sa kto ma akú skúsenosť.

anonym_68ca3c
12. sep 2025

Ahoj môj manžel bol hospitalizovaný kvôli tomu, držali sme diétu a bral antibiotiká a probiotiká. Od vtedy chvála bohu nič🙏🏻.

biibiana
autor
12. sep 2025
@janka1224

Áno každý mesiac užíva 7 dní, probiotiká mu odporúčili probio fix. Tie abtibiotiká má užívať preventívne mu bolo povedané a gastro doktor mu ich predpisuje. Ešte tu vlákninu a to som už vlastne spomínala . Gastro doktor že iba jesť s rozumom menej mastného viac vlákniny . Jemu vôbec nerobí dobre hovädzie mäso tak už iba naozaj občas. Brucho ho niekedy stále pobolieva napríklad pri väčšej námahe. Inak nič špeciálne. Jeden krát za rok chodí na kontrolu na gastro a tam mu zoberú aj krv. Neotravujete, keď ochorel tiež som nič nevedela a iba som takto hľadala a pýtala sa kto ma akú skúsenosť.

@janka1224 Ďakujem pekne za info.

3009
12. sep 2025
@biibiana

@janka1224 Ďakujem pekne za info.

@biibiana ja mám diverkulitídu diagnostikovanú už 8 rokov. Trvalo pijem vlákninu Optifibre každý deň, užívam polroka každý mesiac 7 dní, beriem denne duspatalin. Ak mám silný zápal tak antibiotiká, Bola som 3x aj v nemocnici.

biibiana
autor
12. sep 2025
@3009

@biibiana ja mám diverkulitídu diagnostikovanú už 8 rokov. Trvalo pijem vlákninu Optifibre každý deň, užívam polroka každý mesiac 7 dní, beriem denne duspatalin. Ak mám silný zápal tak antibiotiká, Bola som 3x aj v nemocnici.

@3009 Ďakujem pekne za rady a čo užívate 7 dní každý mesiac? Dupastalin Vám pomáha, že zaj cítite zmenu ? Ja som doteraz neužívala nič z toho a mám zápal 3.x od leta, takže už to musím riešiť s lekárom. Doteraz mi len na urgentne predpísali atb a diétu. Prosím Vás, je vhodný vývar v období zápalu? Resp. už keď je zápal na ústupe.

3009
12. sep 2025
@biibiana

@3009 Ďakujem pekne za rady a čo užívate 7 dní každý mesiac? Dupastalin Vám pomáha, že zaj cítite zmenu ? Ja som doteraz neužívala nič z toho a mám zápal 3.x od leta, takže už to musím riešiť s lekárom. Doteraz mi len na urgentne predpísali atb a diétu. Prosím Vás, je vhodný vývar v období zápalu? Resp. už keď je zápal na ústupe.

@biibiana Normix sa užíva 7 dní v mesiaci a koľkokrát to treba za sebou zopakovať určí gastroentrológ. Normix sú špeciálne antibiotiká na zápal čreva a pomáhajú, aby sa ten zápal neopakoval.

biibiana
autor
12. sep 2025
@3009

@biibiana Normix sa užíva 7 dní v mesiaci a koľkokrát to treba za sebou zopakovať určí gastroentrológ. Normix sú špeciálne antibiotiká na zápal čreva a pomáhajú, aby sa ten zápal neopakoval.

@3009 Áno ten užívam, ale len keď mám zapal, preventívne nie. A čo sa týka mäsového vývaru, bude vhodný v období tesne po zápale ?

lapersefona
12. sep 2025
@biibiana

@janka1224 No ja som na gastro nebola 4 roky. Keď ma chytí zápal nasadim si atb mam ich doma, buscopan, obklady studené a prísnu diétu. Za cca týždeň to prejde. Stravu dodržiavam podľa mňa dosť. Ale je pravda, že vlákniny mam asi malo keďže nejem ovocie, zeleninu ani strukoviny. Už som sa dnes objednala na gastro lebo už mi lepí keďže mam zápal 3.x za 3mesiace.

@biibiana celiakia nemas?
Ja by som úplne vylúčila lepok a mliečne výrobky na 3 mesiace a uvidis ci sa to zlepší. Zrejme ma nezistené intolerancie co ti poškodzuje črevnú sliznicu.
Prečo si vylúčila všetko ovocie a zeleninu ?
Nenapíšeš co vlastne jes. Napr jedalnicek co si jedla dnes

biibiana
autor
13. sep 2025
@lapersefona

@biibiana celiakia nemas?
Ja by som úplne vylúčila lepok a mliečne výrobky na 3 mesiace a uvidis ci sa to zlepší. Zrejme ma nezistené intolerancie co ti poškodzuje črevnú sliznicu.
Prečo si vylúčila všetko ovocie a zeleninu ?
Nenapíšeš co vlastne jes. Napr jedalnicek co si jedla dnes

@lapersefona No niekedy som jedla veľa zeleniny, ovocia, ovsene vločky, orechy proste úplne pestrá strava. Divertikuly ma aj moja mama aj moja sestra. Športujem celý život, mam 53kg. Vznik divertikul spôsobili zrejme tehotenstva 3x. Mala som vtedy zápchy. Užívala som čapiky aby som sa vyprázdnila. Od vtedy to išlo dole vodou, pocit plnosti v bruchu ale nemala som nutkanie na stolicu, takže som capiky používala bežne. Niekedy som nemala problém sa vyprázdniť bez nich inokedy aj týždeň problém bez čapika to nešlo. Zrejme takto som si stav navodila. Po 1.kolonoskopii mi zistili 15 diverikulov v HČ od vtedy to už bude 5rokov. Dostala som poučenie, žiadne šupky, orechy, mak, strukoviny atď. Proste bezzvyšková strava. Cítim, že ma bolia aj keď mám stres. Stravu som teraz mala chudobnú na vlákninu uvedomujem si to. Už si idem dnes objednať OptiFibre. Piť slivkovú šťavu, proste musím urobiť maximum pretože zápal 3x za 3 mesiace je fakt masaker ☹ Hľadám preto akékoľvek informácie a rady. Ku Dr. gastro som sa nedovolala, tam je to otras. A termín dostanem snáď až o 3mesiace. Zvažovala som aj akupunktúru. Moja obvodná to študovala v Rusku veľa ľudí si ju pochvaľuje aj môj otec k nej chodil a pomohlo.

watermelon
14. sep 2025

Ja mam sice syndrom drazdiveho creva, vyskusala som za posledne roky vsetko mozne, psylium, lanove semiacka, chia, traviace enzymi, probiotika atd. Mne optifibre absolutne nesadol, strasne ma z nedo zduvalo, taktiez psylium a lanove semienka mi sposobovali este väcsie krce v bruchu, musela som to vysadit. Co mi ale na 100% pomohlo je magnezium. Beriem ho pravidelne uz druhy rok a neviem, co je zapcha. Skus.

Hlavne magnezium citrat, bisglycinat, chelat. Urcite nie magnosolv.

biibiana
autor
14. sep 2025
@watermelon

Ja mam sice syndrom drazdiveho creva, vyskusala som za posledne roky vsetko mozne, psylium, lanove semiacka, chia, traviace enzymi, probiotika atd. Mne optifibre absolutne nesadol, strasne ma z nedo zduvalo, taktiez psylium a lanove semienka mi sposobovali este väcsie krce v bruchu, musela som to vysadit. Co mi ale na 100% pomohlo je magnezium. Beriem ho pravidelne uz druhy rok a neviem, co je zapcha. Skus.

Hlavne magnezium citrat, bisglycinat, chelat. Urcite nie magnosolv.

@watermelon ďakujem pekne, To je tiež pravda, že magnezium mierne prehana. Skúsim.