icon

Ako zvládať extrasystoly a zrýchlený pulz?

miky90
4. júl 2025

Ahojte už roky sa trápim s extrasystolami sú dni keď ich mám strašne veľa a dni keď menej na holteri mam zachytené aj predsieňove aj komorové pociťujem ich aj počas bicyklovania občas a aj po tom na echu mi zistili že mám väčší myokard aj ľavú predsieň o 8mm respektíve je tam napísané hypertrofia myokardu s dilatovanou ľavou predsienou ináč ze funkcia komôr aj chlopní dobra co ma ešte v poslednej dobe do toho trápi že aj z ničoho nič sa no rozbehne srdce ja neviem z pulzu 80 na 130cca možno aj viac väčšinou na par sekúnd niekedy na minútu dve tento stav fakt cítim od decka ale v poslednej dobre čoraz častejšie sledovaný na srdce som cca od 18 rokov beriem betablokator aj od tlaku je strašné nepríjemné jedno aj druhé mam dosť nadváhu snažím sa chodiť na tom 🚴ale človek sa aj boji keď srdce extrasystoly niekedy mám dní ze ich fakt tisíce potom zle spím a čím viac nevyspatý tým je toho viac mam 36r.je to nepríjemné extrasystoly pociťujem dobrých 15 rokov tiež ale čím som starší je tých zlých dni viac aj toho náhleho zrýchleneho pulzu keby aspoň viem že je to sinusova tachykardia a nie SVT alebo niečo horšie keď som mal holter asi 5x za život som to akurát nemal, dosť sa sledujem celkovo je to stres potom sa človek bojí viem že je nás tu takých viac všetko sa zhadzuje na psychiku neviem no ďakujem za prečítanie.

sisamisaaa
4. júl 2025

Lekár ti čo povedal?

taktotedanie
4. júl 2025

@miky90 mal by si pridat antidepresiva

sisamisaaa
4. júl 2025
@taktotedanie

@miky90 mal by si pridat antidepresiva

@taktotedanie Na čo AD? Ja mám extrasystoly, aj zmerané na holteri, aj som pochopila čo je to hypersenzitívny nervový systém a ešte ich občas cítim ale normálne fungujem aj športujem aj s nimi

taktotedanie
4. júl 2025
@sisamisaaa

@taktotedanie Na čo AD? Ja mám extrasystoly, aj zmerané na holteri, aj som pochopila čo je to hypersenzitívny nervový systém a ešte ich občas cítim ale normálne fungujem aj športujem aj s nimi

@sisamisaaa tak to neries ak vies lepsie

sisamisaaa
5. júl 2025
@taktotedanie

@sisamisaaa tak to neries ak vies lepsie

@taktotedanie viem len to čo mám zažité. Preto sa ho pýtam čo mu vraví doktor. Lebo ja mám podobné problémy a problém nebol v extrasystolách ale v tom že keď má niekto hypervigilanciu, tak každý jeden úder srdca vníma omnoho intenzívnejšie ako bežný človek. A to kopanie na hrudi vie niekedy vyvolať riadnu úzkosť. Je to neurologický problém a AD nepomôžu, len ho utlmia. Ak mu doktor povedal že má srdce v poriadku, tak on potrebuje naučiť mozog že extrasystoly nie sú nebezpečné a postupne ich prestane vnímať alebo na ne reagovať a tým pádom aj vnímať. Sú na to jednoduché techniky. A toto sa dá aj bez AD. Ja som to tu pred rokom tiež riešila, dnes už som úplne inde.

miky90
autor
5. júl 2025
@sisamisaaa

@taktotedanie viem len to čo mám zažité. Preto sa ho pýtam čo mu vraví doktor. Lebo ja mám podobné problémy a problém nebol v extrasystolách ale v tom že keď má niekto hypervigilanciu, tak každý jeden úder srdca vníma omnoho intenzívnejšie ako bežný človek. A to kopanie na hrudi vie niekedy vyvolať riadnu úzkosť. Je to neurologický problém a AD nepomôžu, len ho utlmia. Ak mu doktor povedal že má srdce v poriadku, tak on potrebuje naučiť mozog že extrasystoly nie sú nebezpečné a postupne ich prestane vnímať alebo na ne reagovať a tým pádom aj vnímať. Sú na to jednoduché techniky. A toto sa dá aj bez AD. Ja som to tu pred rokom tiež riešila, dnes už som úplne inde.

@sisamisaaa je to tak keď som v pohodičke tak srdce ani necítim keď nie viem cítiť každý úder staré meriam tlak pulz atď atď je to hodne aj o psychicke viem to keďže bojujem tak 15rokov aj viac

sisamisaaa
5. júl 2025
@miky90

@sisamisaaa je to tak keď som v pohodičke tak srdce ani necítim keď nie viem cítiť každý úder staré meriam tlak pulz atď atď je to hodne aj o psychicke viem to keďže bojujem tak 15rokov aj viac

@miky90 ak to máš 15 rokov tak isto si si všimol že si v poriadku. Ak by ťa to malo zabiť, už to dávno spraví. A áno viem presne o čom píšeš. Ale - ako vravíš - deje sa to keď nie si v pohode - čo to pre teba znamená? Od akých pocitov sa ťa tvoj mozog snaží ochrániť, keď odkláňa tvoju pozornosť na srdce? Lebo celý mechanizmus takto funguje. Mozog ťa chce chrániť. Zameranie sa na srdce je len ochranný mechanizmus - presmerovanie pozornosti - keď mozog vníma nebezpečenstvo. A to môže byť hocičo. Podvedomý smútok, hnev, trauma, stres, strach, čokoľvek. Ty len potrebuješ dať mozgu správne informácie - naučiť sa vnímať svoje telo a pocity a začať a učiť byť s nimi a tým vysielať do mozgu informáciu, že si v poriadku.

Ako sa správaš, ako držíš telo keď cítiš to kopanie, kde cítiš napätie? Začni si to všímať a rob presný opak. Poviem príklad:
Cítim kopanie - všimnem si - prsty na tepnách, tlak v žalúdku, tuhnutie v krku, zhrbenie, strach v tvári
Čo spravím - uvoľním ruky, pohladím si žalúdok a chvíľku doň ako keby pomaly dýcham/uvoľním brucho, pohladím zatuhnutý krk, vystriem chrbát a povolím ramená, nasadím úsmev.
Ak ti úsmev nejde tak si strč ceruzku si úst - proste zapoj tie svaly 🤣 pre mozog je to signál že si ok.
A rob to stále, dokola, za pár dní začneš pozorovať rozdiel. Ale vždy aj rozmýšľaj čo cítiš, od čoho ti ide pozornosť? A buď aj s tým, príjmi to.
Zo začiatku ti to nepôjde ale to nevadí. Rob to. Chce to čas.
A pozor na symptom imperative, je to jav pri ktorom keď nejaký symptóm stratí svoju moc, môže prísť iný. Bolesť kolena, zápästia, chrbta, úzkosť, čokoľvek. Stačí si to všimnúť a postup je presne ten istý

sisamisaaa
5. júl 2025
@miky90

@miky90 A ešte niečo, tvoje srdce je múdre a vie čo robí. Občas si spraví úder navyše, čo nasleduje dlhším oddychom (vynechaním) aby sa nepreťažilo. Ono vie čo robí. Neplánuje vypnúť. Tak mi to bolo vysvetlené - že to čo je na tom to nepríjemné je len ten pocit, a význam, ktorý dávam tomu pocitu, sa dá zmeniť. Pocit nemá význam kým mu ho nedám. Ak sa budem stále ľakať, tak mozog vyhodnotí že je to nebezpečné a bude na to stále upozorňovať. Ak sa preučím - aaaaa zas poskočilo - nič sa nedeje - mozog to prestane vnímať ako nebezpečné a časom to začne ignorovať.

miky90
autor
5. júl 2025
@sisamisaaa

@miky90 A ešte niečo, tvoje srdce je múdre a vie čo robí. Občas si spraví úder navyše, čo nasleduje dlhším oddychom (vynechaním) aby sa nepreťažilo. Ono vie čo robí. Neplánuje vypnúť. Tak mi to bolo vysvetlené - že to čo je na tom to nepríjemné je len ten pocit, a význam, ktorý dávam tomu pocitu, sa dá zmeniť. Pocit nemá význam kým mu ho nedám. Ak sa budem stále ľakať, tak mozog vyhodnotí že je to nebezpečné a bude na to stále upozorňovať. Ak sa preučím - aaaaa zas poskočilo - nič sa nedeje - mozog to prestane vnímať ako nebezpečné a časom to začne ignorovať.

@sisamisaaa o ďakujem moc krásne a užitočné slová sama asi vieš aké je to ťažké to prekonať veľa krát som sa toho aj prestal báť ale vždy akoby príde obdobie keď začnem a je toho viac a viac nuž psychika je neskutočne silná

sisamisaaa
5. júl 2025
@miky90

@sisamisaaa o ďakujem moc krásne a užitočné slová sama asi vieš aké je to ťažké to prekonať veľa krát som sa toho aj prestal báť ale vždy akoby príde obdobie keď začnem a je toho viac a viac nuž psychika je neskutočne silná

@miky90 áno viem aké to je, a aj teraz ako si píšeme tak ich zas cítim 🤣
Áno je to psychika a nie, nie si ani narušený, ani divný, symptómy sú reálne, nie nevymýšľaš si ich. Si úplne normálny. Si len človek ktorý si prešiel kadečím a nemal to v živote ľahké a preto tvoj nervový systém dnes reaguje ako reaguje - vníma nebezpečenstvo aj kde reálne nie je a zapína alarm. To je celé. Netlač na seba. Pomaly, v kľude, ono to prejde keď svoj nervový systém znovu naučíš že môže byť kľudný.