Ako zvládať silné úzkosti a neustály strach?
Ahojte už takmer 3 roky sa liečim na generalizovanu uzkostnu poruchu. Beriem alventu 2 krát denne a večer 1 prothiaden a podľa potreby mám neurol ten som si doteraz dávala tak max 1 krát za týždeň 0,25mg. Ibaže v poslednej dobe sa môj stav zhoršil mám celodennú úzkosť a napätie už asi 2 týždne vkuse. Nedokážem nič robiť som myšlienkami nonstop niekde mimo. Stále premýšľam a premýšľam 😏 neviem čo mám robiť k lekárovi určite pôjdem ale neviem ako to riešiť či sa mám dať na PN kým sa dám dokopy alebo mám s tým bojovať a chodiť aj napriek tomu naďalej do práce. Pretože cítim že tento stav je pre mňa veľmi vyčerpávajúci bojím sa že sa mi kvôli tomu niečo stane keďže som dlhodobo vo veľmi veľkom strese. Máte niekto s takýmito stavmi skúsenosti?? Ako ste zvládali takú naozaj ťažkú úzkosť a strach?
@76california Vnimas aj ty, ze prispevkov o uzkostiach na mk pribuda?
z coho to mas
autorka, ide jar... vtedy sa tieto problémy zhoršujú...
skús si dať o pol tabl. neurolu viac resp. častejšie.... možno by ti pomohla aj 1/4 tbl.
treba len skúšať čo ťi pomôže....
@deti95060810 na jar preco? pocula som jesen a zima.
@balerina2025 ano na jar, dokonca aj pocet samovrazd vrcholi na jar. Vedci sa nevedia zhodnut co sposobuje ale maju viacero teorii. Kludni si pogoogli ak ta to zaujima
Určite sa daj čím skôr na PN a ASAP začni s Ketogénnou diétou @76california má pravdu.. Je to celkom jednoduché a dokonca o dosť lacnejšie ako klasické stravovanie, v podstate môžeš všetko mäso, vajíčka, mliečne výrobky, orechy a výrobky z nich (napr. mandľové mlieko, arašidové maslo atď.) oleje, zeleninu.. Dokonca aj sladké sa dá vyrobiť na ketóze, ale 100% to urob a naštuduj si o tom.. Čoskoro aj psychiatri začnú už oficiálne predpisovať keto, je to obrovský objav v oblasti psychiatrie - vyliečili sa napríklad aj ľudia, ktorým nepomáhali tabletky, terapie atď. dokonca aj zo schizofrénie, depresie, úzkostí a iných
@dunajranger to je co prosim ta.
@siegi na jar mi to nedava logiku a teda...nuz ked myslis
Ja som napriklad prave teraz na psychosomatickej klinike a je tu velmi vela ludi kvoli uzkostiam. Nastavuju im lepšie lieky, terapie. Vsetci si pochvaluju
Áno ja som mal celodennú generalizivanu úzkosť. Vyliečil som sa za 5 mesiacov tak že som mohol ísť do prace a asi za rok aj niečím tak že mi úzkosti vymizli úplne. U mna prišla ťa úzkosť zo dna na den ako posttrauma. Ale až 3 týždne po traume. Ja som musel sa liečiť a ležať cely den inak by som to nevydržal. A musel som začať ovládať myšlienky. Vieš aké je pozadie tvojej úzkosti?
Áno ja som mal celodennú generalizivanu úzkosť. Vyliečil som sa za 5 mesiacov tak že som mohol ísť do prace a asi za rok aj niečím tak že mi úzkosti vymizli úplne. U mna prišla ťa úzkosť zo dna na den ako posttrauma. Ale až 3 týždne po traume. Ja som musel sa liečiť a ležať cely den inak by som to nevydržal. A musel som začať ovládať myšlienky. Vieš aké je pozadie tvojej úzkosti?
@slovakboy a čo si užíval
@slovakboy a čo si užíval
@alan12 Escitalopram Teva. Už neviem akú hmotnosť. Ale asi tú najmenšiu. A v prípade silných úzkostí alebo panického ataku Neurol celú tabletku. Pol nemá význam keď to berieš akútne. Ale bral som ho len v prvých začiatkoch denne asi dva tri týždne a potom len akútne. Každé použitie som si zaznamenal do kalendára aj s pocitmi a okolnosťami a pri kontrole som hlásil psychiatrovi. Krásne bolo vidieť že Neurol potrebujem menej a menej často. A vždy po použití som ľahol do postele a snažil som sa zaspať. Nesmieš brať Neurol na to aby si mohla fungovať. Vtedy dochádza k najväčším závislostiam. Človek si ho vezme pred poradou s kktom šéfom. A poradu zvládne. Ale Neurol nebol použitý správne. Môže si vziať Neurol po drsnej porade ale odídem domov a ľahnem si. Alebo sa odpracem do nejakej zašívarne alebo na záchod a posedim si tam hodinu a zmenu dokončím v polovičnom tempe. To by ešte sa dalo akceptovať. Ale baviť frajera s Neurolom v mozgu je vážna chyba.

opakovane píšem do každej podobnej diskusie tu na MK toto:
ak vieš po anglicky (ak nie, niekto z okolia Ti bude vedieť pomôcť, alebo články daj do translatora) vyhladaj si podcasty (youtube atd) alebo clanky od Harvardskych psychiatrov Dr. Georgia Ede, alebo od Dr. Christopher Palmer, skus sa riadiť tým, čo oni už aj vedecky dokázali, kľudne potom mi napíš IP so svojou skúsenosťou, budem vďačná