icon

Ako zvládať starnutie po 40-ke a 50-ke?

Včera o 11:55

Ženy, teraz som mala 20 rokov, bola som krásna, mladá štíhla žena, s malými pevnými prsiami, pevnou pokožkou, zlatohnedými vlasmi, plochým bruchom a 10timi chlapmi na každom prste.

Ani neviem ako, a mám 45.
Prsia sú aj po pôrodoch stále na tom dobre. Moje brucho je síce relatívne ok, ale vplyvom hormónov sa mi naduje a vyzerám ako žena v 5-tom mesiaci. A to cvičím, pravidelne a športujem. Moja pokožka žiaľ už dávno nie je to, čo predtým, napriek skincare, napriek dobrej kozmetike a starostlivosti, sú tu vrásky, ovisnuté kontúry, kruhy pod očami, ovisnuté kútiky pier, pigmentové škvrny. Chodím na nechty, na botox do čela, na peptidy, na mezoterapiu, na kozmetiku.

Moje zlatohnedé vlasy sú tak o polovicu redšie a ak by som si ich nefarbila každý mesiac, mám celú sivú hlavu. Vlasy mi vypadávajú tak, že za chvíľu si asi kúpim príčesok.

Mám zvýšený cholesterol, myóm na maternici, s tým súvisiacu hormonálnu nerovnováhu, bolesti a perimenopauzu, riedim si krv, som anemická a nízkotlaková, čiže každý deň je pre mňa výzvou.

Pamätám si, že keď som mala 20, tak ženy po 40tke pre mňa boli tety a pripadali mi strašne staré. Dnes som ja teta a som strašne stará 🙂

Ako sa vy vyrovnávate so stárnutím, že už zdravie tak neslúži a celé to ide nejako dole vodou?

Ako to zvláda Dara Simona Krainová alebo Tereza Maxová, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston?
Že sú tak fit? A to nemyslím len fyzicky?

Ako to zvládate vy?

Strana
z3
anonym_ae4d73
Včera o 16:52
@anonym_autor

@anonym_cdaa37 kolagen uzivam, aj vnutorne, aj z vonku. Uz asi 15 rokov. Inak ja ked som mala 35r, tak mi tipovali o 10 menej. A ked som prisla ku rodicom, tak sa ma susedia pytali, ci este chodim na VS a kedy budem koncit... ano, 35tka bol nadherny vek. O tom potom 🙂. Chyba mi ta bezstarostnost, ten zivot v mladosti, absolutny freestyle, zurky, kamosi, kopec srandy, spontanne akcie, festivaly. To, ze nic neriesis. Absolutne nic. Len aby si v piatok vonku mala ist s kym von 🙂

@anonym_autor Tak ja neviem...pses o porodoch, deti teda mas...v 35ke je zena hlavne akivna matka...ty si vymetala kazdy paitok bary

anonym_c8c4ca
Včera o 16:56
@anonym_autor

@anonym_cdaa37 kolagen uzivam, aj vnutorne, aj z vonku. Uz asi 15 rokov. Inak ja ked som mala 35r, tak mi tipovali o 10 menej. A ked som prisla ku rodicom, tak sa ma susedia pytali, ci este chodim na VS a kedy budem koncit... ano, 35tka bol nadherny vek. O tom potom 🙂. Chyba mi ta bezstarostnost, ten zivot v mladosti, absolutny freestyle, zurky, kamosi, kopec srandy, spontanne akcie, festivaly. To, ze nic neriesis. Absolutne nic. Len aby si v piatok vonku mala ist s kym von 🙂

@anonym_autor aké máš veľké deti?

anonym_18c7a0
Včera o 19:09

Mám 43, nejaké vrásky (vraj zo smiechu-to vraví môj muž), pár kíl navyše, s mužom sme si už prešli kadečím, deti sú akurát v puberte a pred štyrmi rokmi mi umrela mamička, z čoho som sa doteraz úplne nedostala. V triede môjho syna ôsmaka už umreli spolužiakom dve mamy, moje rovesníčky, na rakovinu, to ma tiež dosť vzalo. Napriek tomu všetkému som momentálne spokojná so životom a dúfam, že to tak chvíľu vydrží. Konečne vieme deti nechať samé doma a zájsť si s mužom do kina alebo divadla, dať si rande v meste alebo mať len pohodu doma. Ak zrovna nechytajú puberťákov ich stavy 😀.

kiki68
Včera o 20:20

Baby, ja mam 40, coskoro 41, vy nechodite napr do 3:00-4:00 niekde von? Lebo ja som este aj ako tehotna v 40 isla do klubu a vratila sa o 4:30 rano 🙈😀😀 Svokra sa smiala kde sa trepem s tym bruchom. Bola som v 7 mes 😂 Teraz mam babo, tak mam nutenu pauzu, ale v lete uz mam listky na jeden koncert. Ja neviem ci som sama take hovado, ze po 40 behame kade tade. Ale odmietam nejak to, co povedala moja babka v 65 - som skareda a na taku sa ludia nemaju co pozerat, ja uz len na cintorin lahnut. Babka dozila skoro 95 rokov, vzdy som jej povedala „ ehm, mozes so na to. Cinteri postavit dom a este aj daju hypo „ , ja sa nejak necitim takto poslat do srotu.

marca12
Včera o 20:31

@anonym_autor Tazko to znasam. Ani tak mi nevadi vzhlad. Ale celkovo mam pocit,ze tie roky tak strasne rychlo zbehli. Clovek sa nahana v praci a doma a zrazu je z teba pani v rokoch. Sice mentalne sa citim na 25 a bolesti,choroby si nepripustam,ale aj tak uz clovek citi,ze to nie je ono. Vazim si,ze som zdrava a dufam,ze to tak ostane co najdlhsie.

midka
Autor odpoveď zmazal
midka
Včera o 20:37
@kiki68

Baby, ja mam 40, coskoro 41, vy nechodite napr do 3:00-4:00 niekde von? Lebo ja som este aj ako tehotna v 40 isla do klubu a vratila sa o 4:30 rano 🙈😀😀 Svokra sa smiala kde sa trepem s tym bruchom. Bola som v 7 mes 😂 Teraz mam babo, tak mam nutenu pauzu, ale v lete uz mam listky na jeden koncert. Ja neviem ci som sama take hovado, ze po 40 behame kade tade. Ale odmietam nejak to, co povedala moja babka v 65 - som skareda a na taku sa ludia nemaju co pozerat, ja uz len na cintorin lahnut. Babka dozila skoro 95 rokov, vzdy som jej povedala „ ehm, mozes so na to. Cinteri postavit dom a este aj daju hypo „ , ja sa nejak necitim takto poslat do srotu.

@kiki68 nie nechodim,,, neviem, asi som v nespravnej spolocnosti,, ,, ale ziadna moja kamoska, spoluziacka, kolegyna,,, nikam takto nechodi,, vsetky maju nastastie spokojne manzelstva a ked si sadeneme o 18,00 tak do 23,00 fakt stihneme prebrat,, vsetkych,, aj ich pribuznych do 5 kolena,,, potom sa max okolo polnoci vsetky spokojne,, rozideme domov a zas mame na rok vystarane... 🙂 tak na koncert chodim aj ja,,,, ale s manzelom,,, bud sa ubytujeme, ked je to daleko,, alebo v noci sa vratime,,, ale len tak sa fakt uz nepoflakujme do 4,00 rano,, ved to by som sa uz bala, ze stretnem synovych spoluziakov..... 🙂 a to mi fakt uz netreba

anonym_cdaa37
Včera o 20:54
@anonym_autor

@anonym_autor Ano, to chapem...ja som rodila v 35 svoje prve a v 37 svoje druhe dieta a komentare mojich kamosiek boli, ze vyzeram ja dievcatko, co si pod saty dalo loptu. 😅. Doteraz su mnohi prekvapeni, ked im poviem svoj vek. A ano, bola som teiz velmi spolocenska, zurky, disky, chaty. Ale deti som chcela, maximalne som si ich uzila ako male. No a teraz, ked je nejaka akcia typu teambuilding nasho oddelenia, idem vzdy, ked sa da, vratane celofiremnych party.
Lenze mam nespolocenskeho muza, co nema navyse rad vyspavanie, takze toto ma dost aj odradza osd casteho zurkovania, lebo vzdy som sa potrebovala aj dobre vyspat.
Aspon v práci sme fajn kolektiv, tak ak je priestor, vyblbnem sa tam 👍🏾.

oli18
Včera o 21:00

Mam za chvilu 72 a nikdy som neriesila vrasky, ani sediny. A uz vobec nie v 40tke. V mojej mladosti nevladol kult tela. Vas lutujem, ze zijete v takejto dobe. Stoji vas to vela stresu, casu, aj penazi. Vysledok je minimalny. Ved svetove celebrity, dnes 60, 70 rocne mali pristup k spickovej kozmetike odjakziva a predsa vsetky skoncili opakovane pod skalpelom. Lebo len ten pomoze. Ak si toto, autorka, uvedomis, budes mat spokojnejsi zivot a mozno aj nasetris do 60tky na face lift prave tym, ze prestanes kupovat umely kolagen a rozne drahe neucinne pripravky 😉. A chcem vas povedat, ze 45 55, ani 60 nie je staroba..Ale to pochopite, az vo vyssom veku a rady by ste v 70tke mali opat 45. Ani zivot v dochodku sa nekonci. Je len na vas, ako sa nastavite, ako vam to vas zdravotny stav a penazenka dovoli, lebo kym vy pojdete do dochodku, moznosti uzivat si ho bude viac, ako dnes. Ja tak robim a nesmutim nad svojim vekom. Som stastna aj s nim a dufam, ze mi to este par rokov vydrzi. 😀

dadis
Dnes o 06:13
@oli18

Mam za chvilu 72 a nikdy som neriesila vrasky, ani sediny. A uz vobec nie v 40tke. V mojej mladosti nevladol kult tela. Vas lutujem, ze zijete v takejto dobe. Stoji vas to vela stresu, casu, aj penazi. Vysledok je minimalny. Ved svetove celebrity, dnes 60, 70 rocne mali pristup k spickovej kozmetike odjakziva a predsa vsetky skoncili opakovane pod skalpelom. Lebo len ten pomoze. Ak si toto, autorka, uvedomis, budes mat spokojnejsi zivot a mozno aj nasetris do 60tky na face lift prave tym, ze prestanes kupovat umely kolagen a rozne drahe neucinne pripravky 😉. A chcem vas povedat, ze 45 55, ani 60 nie je staroba..Ale to pochopite, az vo vyssom veku a rady by ste v 70tke mali opat 45. Ani zivot v dochodku sa nekonci. Je len na vas, ako sa nastavite, ako vam to vas zdravotny stav a penazenka dovoli, lebo kym vy pojdete do dochodku, moznosti uzivat si ho bude viac, ako dnes. Ja tak robim a nesmutim nad svojim vekom. Som stastna aj s nim a dufam, ze mi to este par rokov vydrzi. 😀

@oli18 Krasne si to napisala a uplne sa stotoznujem so vsetkym co pises. Mam 44 a nemienim sa podriadit kultu mladosti. Ziadny botox, kolagen - snazim sa prezit svoj zivot najlepsie, ako to ide. Pretoze po 80tke nikto nebude riesit, ci mam 30 alebo 100 vrasok na tvari, ale ci sa viem zvihnut z postele a prejst si na WC 😅.. a vsetko, co dovtedy zazijes - ake mas vztahy s ludmi, co si vsetko v zivote videl a zazil, tam nikde na vraskach nezalezi.. na com zalezi je zdravie - teda pravidelny spanik, sport, mentalny oddych, menej stresu, vyhybat sa nezdravym navykom... aby si sa dozil aspon tej 80tky - to je ten kult mladosti, ktory by mal byt spravny

kiki68
Dnes o 06:19
@midka

@kiki68 nie nechodim,,, neviem, asi som v nespravnej spolocnosti,, ,, ale ziadna moja kamoska, spoluziacka, kolegyna,,, nikam takto nechodi,, vsetky maju nastastie spokojne manzelstva a ked si sadeneme o 18,00 tak do 23,00 fakt stihneme prebrat,, vsetkych,, aj ich pribuznych do 5 kolena,,, potom sa max okolo polnoci vsetky spokojne,, rozideme domov a zas mame na rok vystarane... 🙂 tak na koncert chodim aj ja,,,, ale s manzelom,,, bud sa ubytujeme, ked je to daleko,, alebo v noci sa vratime,,, ale len tak sa fakt uz nepoflakujme do 4,00 rano,, ved to by som sa uz bala, ze stretnem synovych spoluziakov..... 🙂 a to mi fakt uz netreba

@midka ja chodim von takto s muzom vacsinou, niekedy niekto z kamosiek

dadis
Dnes o 06:26
@kiki68

@midka ja chodim von takto s muzom vacsinou, niekedy niekto z kamosiek

@kiki68 Aj ja podobne zijem, nemam problem prist zo zurky nadranom, tento rok na svadbe sme isli spat o pol siedmej tusim 😅.. mam 44 a zatial ma este nikto odnikadial nevyhodil, ze som stara 😅

Strana
z3