icon

Ako zvládať starnutie po 40-ke a 50-ke?

Včera o 11:55

Ženy, teraz som mala 20 rokov, bola som krásna, mladá štíhla žena, s malými pevnými prsiami, pevnou pokožkou, zlatohnedými vlasmi, plochým bruchom a 10timi chlapmi na každom prste.

Ani neviem ako, a mám 45.
Prsia sú aj po pôrodoch stále na tom dobre. Moje brucho je síce relatívne ok, ale vplyvom hormónov sa mi naduje a vyzerám ako žena v 5-tom mesiaci. A to cvičím, pravidelne a športujem. Moja pokožka žiaľ už dávno nie je to, čo predtým, napriek skincare, napriek dobrej kozmetike a starostlivosti, sú tu vrásky, ovisnuté kontúry, kruhy pod očami, ovisnuté kútiky pier, pigmentové škvrny. Chodím na nechty, na botox do čela, na peptidy, na mezoterapiu, na kozmetiku.

Moje zlatohnedé vlasy sú tak o polovicu redšie a ak by som si ich nefarbila každý mesiac, mám celú sivú hlavu. Vlasy mi vypadávajú tak, že za chvíľu si asi kúpim príčesok.

Mám zvýšený cholesterol, myóm na maternici, s tým súvisiacu hormonálnu nerovnováhu, bolesti a perimenopauzu, riedim si krv, som anemická a nízkotlaková, čiže každý deň je pre mňa výzvou.

Pamätám si, že keď som mala 20, tak ženy po 40tke pre mňa boli tety a pripadali mi strašne staré. Dnes som ja teta a som strašne stará 🙂

Ako sa vy vyrovnávate so stárnutím, že už zdravie tak neslúži a celé to ide nejako dole vodou?

Ako to zvláda Dara Simona Krainová alebo Tereza Maxová, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston?
Že sú tak fit? A to nemyslím len fyzicky?

Ako to zvládate vy?

Strana
z3
kiki68
Včera o 12:00

Stale vyzeram ako mlada stihla zena, citim sa ok, neviem co sa ma cakat, ale mam 6 mes dieta, uz druhe v poradi a citim sa teda tak ako mamky na materskej s 2 detmi. Mozno mam trosku iny satnik, ale nie ako babicka, skor som doladila moj vlastny styl tym vekom a skusenostou. Hlavne robim, co ma bavi, ano mam mozno 40-50 rokov pred sebou pri mega stasti. Tak to aj beriem.

anonym_083d82
Včera o 12:01

@anonym_autor tieto “panie” čo si vymenovala sú fit preto, lebo je to ich vedomé rozhodnutie. Miesto toho, aby samú seba ponižovali, čo je na nich zlé, vyzdvihnú to dobré. A čudovala by si sa, keď si každý deň povieš pred zrkadlom niečo pekné, začneš sa na seba postupne dívať úplne inak.

autor
Včera o 12:02
@kiki68

Stale vyzeram ako mlada stihla zena, citim sa ok, neviem co sa ma cakat, ale mam 6 mes dieta, uz druhe v poradi a citim sa teda tak ako mamky na materskej s 2 detmi. Mozno mam trosku iny satnik, ale nie ako babicka, skor som doladila moj vlastny styl tym vekom a skusenostou. Hlavne robim, co ma bavi, ano mam mozno 40-50 rokov pred sebou pri mega stasti. Tak to aj beriem.

@kiki68 ty máš po 40tke a máš pred sebou 40-50 rokov?

veklipo
Včera o 12:05

Nemam s tým absolútne žiadny problém. Moja hodnota je niekde inde.
Nedávno mi v práci vysoko-postavený manager povedal, ze teraz, keď už sa mi ukludnili hormóny, mam pomýšľať na vysoké pozície. Nebrala som to ako urážku, skôr ma prekvapila jeho zrelosť a pochopenie pre perimenopauzu.

kiki68
Včera o 12:06
@anonym_083d82

@anonym_autor tieto “panie” čo si vymenovala sú fit preto, lebo je to ich vedomé rozhodnutie. Miesto toho, aby samú seba ponižovali, čo je na nich zlé, vyzdvihnú to dobré. A čudovala by si sa, keď si každý deň povieš pred zrkadlom niečo pekné, začneš sa na seba postupne dívať úplne inak.

@anonym_083d82 moja svokra ma cez 70 a ma nastavenie 27 rocnej, akoze co ona ma za program to je super. Ona povedala, ze keby chce byt stihla, tak je, ale nechce sa jej tak makat ako mne. Tiez ma ale kopec zaujmov a dost intelektualnych, miluje sa paradit, ma satnik o velkosti vacsej izby. Byt chudinka je podla nej rozhodnutie to vzdat

vilma7
Včera o 12:06

Ja budem mat o 2 mesiace 50 a nemám s tým absolútne žiaden problém. Svoje roky som si užila ako najlepšie vedela, ja som aj rada že nemám 20.

autor
Včera o 12:07
@kiki68

@anonym_083d82 moja svokra ma cez 70 a ma nastavenie 27 rocnej, akoze co ona ma za program to je super. Ona povedala, ze keby chce byt stihla, tak je, ale nechce sa jej tak makat ako mne. Tiez ma ale kopec zaujmov a dost intelektualnych, miluje sa paradit, ma satnik o velkosti vacsej izby. Byt chudinka je podla nej rozhodnutie to vzdat

@kiki68 este raz? Ty mas po 40tke a mas pred sebou 50 rokov?

kiki68
@anonym_autor

@kiki68 ty máš po 40tke a máš pred sebou 40-50 rokov?

@anonym_autor Ved 80-90 je v nasej rodine normal u zien, babky nam zili do cca 94-96 rokov.

autor
@vilma7

Ja budem mat o 2 mesiace 50 a nemám s tým absolútne žiaden problém. Svoje roky som si užila ako najlepšie vedela, ja som aj rada že nemám 20.

@vilma7 ja by som úprimne chcela mať o 10r menej, vtedy som bola na vrchole svojich síl aj fyzicky, aj psychicky.

autor
Včera o 12:08
@kiki68

@anonym_autor Ved 80-90 je v nasej rodine normal u zien, babky nam zili do cca 94-96 rokov.

@kiki68 nie je to normál. Priemerná dĺžka života žien na Slovensku je 80 rokov, u mužov 74.

anonym_022c77
Včera o 12:10

@anonym_autor vsetko je v hlave. Ja som v rovnakom veku ako ty, ale necitim sa ako ty. Nejaku vrasku mam, ale nevadi mi to, patria ku mne rovnako ako napr jazvy po urazoch. Mam stastie aj na genetiku, pretoze mi bezne hadaju o 10r. menej. A to mam aj par kg navyse a nie som ziadna modelka, nechodim na ziadne botoxy a podobne. Makeup minimalne, nebavi ma to.
Som ale spolocenska, vela sa smejem, robim takmer vsetko ako ked som mala 20 - sport, party, skusam nove veci, som aktivna… tiez mam vysoky cholesterol, ale to som mala aj v 20, akurat sa tym nijako hlbsie nezaoberam. Nejake zdravotne problemy su, ale nie som priputana na lozko, takze to nepovazujem za ozajstny problem.
Zatial si jednoducho nepripadam stara, aj ked na nejake celebrity, ktore maju k dispozicii team ludi starajucich sa o ich vecnu mladost a krasu, sa nechytam 😃

anonym_083d82
Včera o 12:10
@kiki68

@kiki68 ja to sledujem u mojej babky, má vyše 80 rokov a energie za 5 mladých a ja to brutálne obdivujem na nej.

anonym_8d8161
Včera o 12:12

40 ? mám viac. Váha super aj po 4 deťoch, rifle si mením so svojou 16 r dcérou, pleť je už natom omnoho horšie ako pred 20 rokmi, brucho stále ploché - trpím migrénami od mala - takže niekedy nejem aj 2 dni. Bežne mi hádajú o 10 r menej, môjho syna považujú za manžela alebo mladšieho súrodenca. Vlasy? s tými som bola nespokojná stále, farbu mi hodí na hlavu hoc ktorá kaderníčka.
Chlapi mu už tak nezaujímajú - stačilo mi v mladšom veku . mám svojho manž. , s iným mužom sa nemienim deliť o majetok.

goodidea
Včera o 12:15

@anonym_autor ja mám 37r a som fyzicky v lepšej kondícii ako keď som mal 18

stellarstar
Včera o 12:16

Mám 45+, uz 3tí r v perimenopauze, žiaľ pribrala som 15 kg a teraz začínam na tom pracovať aby som niečo schudla. Z dlhých vlasov som prešla na krátke, o chvíľu sa chystám zas ku kaderníčke keďže vlasy mám pod uši - rýchlo mi rastú takže sa ide na krátke pixie cut. Čo sa týka hustoty vlasov teraz mám hustejšie ako kedysi a krásne šedivé pramienky sem tam na ktoré sa teším 😂 žiaľ len sa viac cítim unavená

marianarem
Včera o 12:16

@anonym_autor Mne pomaha pocit, ze som tie mladsie roky vsetky neprehajdakala, odzila som si ich, uzila. Tak mi nevadi, ze vyzeram na svoje roky. Jedine ma trochu skrie, ked sa pozriem na svojho muza, ze on rokmi vyzera coraz lepsie, teda zatial co so mnou to ide dole vodou, tak s nim hore 🙂

anonym_4bb89e
Včera o 12:17

Podla mna je to len nastavenim mysle, moje kamosky v 40-44 rokov este len rodili. Takze sa citili este v super forme a to tretie, stvrte dieta 😂 ja idem rodit v 33 a mam dost citim sa ako keby som mala 50😂

barborab1411
Včera o 12:17
@anonym_autor

@kiki68 nie je to normál. Priemerná dĺžka života žien na Slovensku je 80 rokov, u mužov 74.

@anonym_autor slovo priemerné znamená ,že je to priemer to znamená,že sa niekto dožije viac a niekto menej.ale v Tom ako sa opakovane pýtaš na túto vec je vidno tvoje životné nastavenie a teda moc veselé nie je.asi by som začala pracovať na tomto.mam 49 fyzicky som na Tom v poriadku (tiež mám myom a endometrióza ale tak sú na Tom ľudia aj horšie ako ja.Robim to čo ma baví v práci aj vo voľnom čase ....viem že nemám 25 ani 30(mám 26 ročnú dcéru)užívam si to že viem kto som čo som a že nikoho nemusím presviedčať hlavne svojim výzorom ....

autor
Včera o 12:18

Pracovne sa mi darí, som v manažmente spoločnosti, ale to som bola od svojich 32 rokov. Áno, netipujú mi 45, väčšinou do 40, niekde na úrovni 38 rokov. Mám priateľov, rodinu, športujem, cestujem, užívam si život, chodím na koncerty, tancujem... napriek tomu, ženy úprimne, nie nie je to 35tka. Jednoducho to už cítiť, hormóny robia svoje, či chceme či nechceme a môžem sa tváriť, že všetko je super. Nie, všetko nie je super. Moja mamina išla do menopauzy v 46 rokoch. Čiže máme to v rodine.

autor
Včera o 12:19
@barborab1411

@anonym_autor slovo priemerné znamená ,že je to priemer to znamená,že sa niekto dožije viac a niekto menej.ale v Tom ako sa opakovane pýtaš na túto vec je vidno tvoje životné nastavenie a teda moc veselé nie je.asi by som začala pracovať na tomto.mam 49 fyzicky som na Tom v poriadku (tiež mám myom a endometrióza ale tak sú na Tom ľudia aj horšie ako ja.Robim to čo ma baví v práci aj vo voľnom čase ....viem že nemám 25 ani 30(mám 26 ročnú dcéru)užívam si to že viem kto som čo som a že nikoho nemusím presviedčať hlavne svojim výzorom ....

@barborab1411 moja mamina sa dožila 75 rokov. A bola na tom fyzicky a psychicky veľmi dobre. Ona nemala do 74r absolútne žiadne problémy, cvičila, bola veľmi fit a dokonca pracovala na part time. Čiže ak by som si zachovala jej nastavenie, v dobrej viere ma čaká 30r, nie 50.

anonym_81aecc
Včera o 12:19
@anonym_autor

Pracovne sa mi darí, som v manažmente spoločnosti, ale to som bola od svojich 32 rokov. Áno, netipujú mi 45, väčšinou do 40, niekde na úrovni 38 rokov. Mám priateľov, rodinu, športujem, cestujem, užívam si život, chodím na koncerty, tancujem... napriek tomu, ženy úprimne, nie nie je to 35tka. Jednoducho to už cítiť, hormóny robia svoje, či chceme či nechceme a môžem sa tváriť, že všetko je super. Nie, všetko nie je super. Moja mamina išla do menopauzy v 46 rokoch. Čiže máme to v rodine.

@anonym_autor ale čosi tu sa trtka v 50tke ako oživot na koniku

barborab1411
Včera o 12:20
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom máš byť s či spokojná. Len ty nie si...lebo sa upinas podľa mňa priveľmi na minulosť ,nie na prítomnosť a budúcnosť

autor
Včera o 12:21
@anonym_81aecc

@anonym_autor ale čosi tu sa trtka v 50tke ako oživot na koniku

@anonym_81aecc možno to ešte na mňa príde. Ja aktuálne nemám tieto chute. takže v očakávaní s partnerom dúfame, že sa to po menopauze ešte zmení a stane sa zo mňa nymfa 🙂

anonym_81aecc
Včera o 12:21
@anonym_autor

@anonym_81aecc možno to ešte na mňa príde. Ja aktuálne nemám tieto chute. takže v očakávaní s partnerom dúfame, že sa to po menopauze ešte zmení a stane sa zo mňa nymfa 🙂

@anonym_autor nestane

autor
Včera o 12:23
@anonym_81aecc

@anonym_autor nestane

@anonym_81aecc tak potom nájdeme mužovi mladšiu milenku 🙂 I keď, môj muž má 51 rokov a popravde, aj on je asi v andropauze.

terezka1947

@anonym_autor ...mám milujúceho muža.
Starnutie neriešim....užívam si s ním život s viac sa desím zdravotných problémov.

anonym_81aecc
@anonym_autor

@anonym_81aecc tak potom nájdeme mužovi mladšiu milenku 🙂 I keď, môj muž má 51 rokov a popravde, aj on je asi v andropauze.

@anonym_autor tebe by to nevadilo? Milenka

simsalabim

Mam 55 a tesim sa z kazdeho dna, neriesim vrasky atd., zalezi mi iba na zdravi. Poznala som viacerych ludi - aj 2 spoluziakov - ktorym nebolo dopriate sa dozit tolko, co mne.

autor
Včera o 12:27
@anonym_81aecc

@anonym_autor tebe by to nevadilo? Milenka

@anonym_81aecc neviem, zatial to neriesim. Ja som velmi otvorena, my sme v zivote zazili toho vela, aj v sexe, cize ak by to malo byt iba o sexe, asi ani nie.

vilma7
Včera o 12:27
@simsalabim

Mam 55 a tesim sa z kazdeho dna, neriesim vrasky atd., zalezi mi iba na zdravi. Poznala som viacerych ludi - aj 2 spoluziakov - ktorym nebolo dopriate sa dozit tolko, co mne.

@simsalabim presne, to je výhoda vyššieho veku. Nie každý sa ho dožije.

Strana
z3