icon

Ako zvládnuť magnetickú rezonanciu so strachom?

31. okt 2023

Ako zvládnuť magnetickú rezonanciu keď mám až panický strach? Už pri samotnej predstave ma oblieva pot, ako vydrzat tak dlho nehybne ležať v takom malom priestore .nepomaha ani predstava toho tlačítka že keby je zle stlačiť ho, čo ak sa pokazí alebo neprídu atd. CT vyšetrenie som zvladla v poriadku ale toto nedam, neexistuje niekde možnosť uspatia?

Strana
z2
oli18
31. okt 2023

@pkgirl30 ja empaticka som. Tam, kde je to opodstatnene. Ale niekedy treba povedat aj priamo, aby sa clovek spamatal. Zivot je tazky a netreba sa z kazdej prkotiny potentovat.

mamatroch
31. okt 2023

Dcera chodi pravidelne, ja som bola 2x. Ten hluk je ako ked stojis vedla kolaje a ide okolo nakladny vlak. Na youtube su i videa.
Dcere pustali ked bola mensia do sluchatok i rozpravku, skus sa spytat, ci je moznost, ze by Ti do nich pustili nejaku hudbu / nacitanu knihu... Hocico, co Ta upokoji.
Dcera raz dostala radu, nech si predstavi, ze to polovnici chcu zastrelit zajaca, ze nanho strielaju (ten hluk), ale on sa im schova, tak je ticho a potom ho zase zazru a strielaju a tak dookola. Ten hluk sa strieda s tichom.

marca12
31. okt 2023

Zaklad je hlava. Nemozes si dopredu hovorit a vytvarat scenare. Ja mam klaustrofobiu a úprimne ti poviem,ja som nevedela do coho idem. Len zbezne som si precitala. Mne uz ked davala klietku na hlavu,myslela som,ze odtial uteciem. A ked ma zasuvali,to bolo strasne. Ale pomohlo mi pocitat. Dookola som pocitala. Akonahle som prestala pocitat,chytila ma panika a napominali ma,aby som sa nehybala,ale ja som sa nehybala,to som len tak prudko dychala. V jednej chvili som chcela stlacit to tlacitko,ale potom som si predstavila,ze znova prezit to zasuvanie...tak som to vydrzala. Ale ak mas pocit,ze to ozaj nezvladnes,tusim v Piestanoch je otvorene mri.

mirka2405
31. okt 2023

Su aj MR pre klaustrofobikov, tunel je tam sirsi, odpada pocit uzkosti.

zania
31. okt 2023

So mnou bol manzel,cely cas ma drzal a hladkal po nohach. Ked som mala slabu chvilku,tak som mu potriasla nohou a on zacal intenzivnejsie hladkat, stiskat a ja som sa len na to sustredila. Mozno by ti pomohlo,keby niekto isiel s tebou

koniarova
31. okt 2023

@mirka2405 práve to pozerám. Piešťany mi ukazuje. To je super,že je taká možnosť.

taktotedanie
31. okt 2023

@koniarova v kosiciach v nemocnici Saca

pkgirl30
31. okt 2023

@oli18 súhlasím, ale takto by si sa mohla zachovať k niekomu koho dobre poznáš a nejakým spôsobom patrí do tvojho života a nie k cudziemu ktorého nepoznáš a vôbec nevieš čo prežíva. človek môže mať panickú hrôzu z vecí ktoré by druhého ani len nenapadlo.

januelik
31. okt 2023

Ja som bola 1 a pol hodiny a tiez mam problem z uzkeho priestoru ale dali mi sluchatka do usi tak bolo fajn.

meg321
31. okt 2023

Na MR chodim pravidelne od r 2012 niekokokrat do roka. Do usi si davam vzdy stuple(moze sa to), a tak je ten hluk o dost znesitelnejsi. Budes to robit pre SEBA, aby sa zistilo/vyvratilo podozrenie na ochorenie=> je to fakt fakt dolezite a tych par minut je uplne v pohode, zatvoris oci a pocuvas hudbu… ja si vtedy predstavujem ako lezim na plazi 😎
Drzim palce aby vysledky boli pre teba priaznive

barborachors
31. okt 2023

mozes mat sprievod az k tuneku ked sa bojis. Moze ta drzat za nohu, ked budes moc hlboko v tuneli. A hlavne neotvaraj oči, dobre ti radim. Normálne si opakuj ze sa ti chce spat, funguje to.

lienka.7
31. okt 2023

@autorka akoze sorry, ale koľko máš rokov? 5 a pol? Co sa dopredu stresujes a vyrabas si v hlave katastrofické scenáre paneboze 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
MR zvládajú v pohode aj deti s oblbovackou, tak dospelý to snáď nedá???
Ešte mysli na to, ze náhodou vypadne elektrina a ty tam ostaneš. To je co?
Sa vzchop, vypytaj si niečo na upokojenie a najmä sama seba dopredu nestresuj. Vnútri treba zavrieť oči a myslieť na niečo pozitívne, predstavovať si prijemne veci. Ver tomu, ze su aj omnoho neprijemnejsie vysetrenia ako toto.

jamimo
31. okt 2023

hovorí sa, že strach má veľké oči. Môže to tak byť, aj nemusí. Napíšem o sebe. Mám za sebou 28 MR počas obdobia 10 rokov. Nikdy som nemala problém, žiadna klaustrofóbia, strach z hluku, tmy, zavretých očí... Až asi 22x v MR som dostala panický záchvat. Bez varovania, ani by ma to nikdy nenapadlo... Myslela som, že zošaliem. Zvonček nefungoval. A vieš čo? Krásne som sa v tom "vykúpala" 24, 25, 26 x som šla do MR s Neurolom 0,25 mg. 27, 28 x bez. Úplne v pohode. Moja kamarátka je panikárka a to teda riadna. Pred MR som ju ukľudňovala a povedala aby v tom tuneli neotvárala oči, až na konci, až keď ju vysunú 👆 Nech si vyzualizuje niečo pekné, odpočítava napr. od 1000 do 1. A? Zvládla bez Neurolu, strachu, paniky.
Úplne chápem tvoju emóciu a strach, nerozumiem prečo niektoré ženy opovrhujú tvojimi obavami a nakladajú ti... Asi si myslia, že to to pomôže 🤷‍♀️
Veď niekto sa bojí myší, psov, pavúkov, hadov a tiež to nemusí mať logické opodstatnenie.
Držím ti palce, zvládneš to. A ak nie? Nerob si výčitky, MR je pre ľudí a predsa sme LEN Ľudia ❣️

koniarova
3. nov 2023

@jamimo ten zvonček nefungoval???? Čiže ťa tam nechali celý čas?

lulu2014
3. nov 2023

@koniarova ale si . Tak ci tak tunel malo miesta… ano niekedy sa da ze mas hlavu vonku. Pripadne sa da ist opacne dnu ak ide o nohy chrbat.

jamimo
3. nov 2023

@koniarova nie nefungoval 😄 Stláčala som ho ako divá, a nič.... keď som sa potom asistenta opýtala ked bol, on: Prečo...? No lebo...! On: s
Skúste ho teraz stlačiť..
No a? Nezvonil. Zasmial sa a skonštatoval, hm tak je asi pokazený...

autor
3. nov 2023

@lienka.7 je niečo z čoho máš v živote strach ? Bez toho aby sme porovnávali ktorá vec ma väčší ,,faktor strachu,,. Ak sa trebárs bojíš pavukov a ja nie, poviem ti chyt ho do ruky veď oni nám nič neurobia boja sa nás. Asi ti to nepomoze
Vyhýbam sa uzatvoreným priestorom ešte + tma atd, ani na tobogan by ma nikto nedostal mám problém ísť aj do pivnice. Takze predstava ležať v niečom kde 10cm nad tvárou už nie je priestor je pre mna strašná. Keď ležím na chrbáte sa mi občas zle dýcha tak že si musím až sadnut a na tomto mieste to asi veľmi nepojde. Neviem či sa tam budem vedieť sama posúvať na lehátku keby to náhodou akútne potrebujem

merrysa
3. nov 2023

@oli18 netreba sa z kazdej prkotiny potentovat - prkotina je celkom relatívny pojem - pre mňa môže byť prkotina niečo, čoho sa ty môžeš bat ako čert kríža..mám právo sa ti za to posmievat a nakladať ti? Možno stačilo autorku len trochu povzbudiť a nie hned ponižovať..autorka, zvladnes to, ako píšu baby vyššie, skús pogooglit nejaké MRko s väčším loznym priestorom, nie všetky sú úplne uzucke..zavrieť oči a mysliet na niečo pozitívne, pripadne si naplanuj nejakú odmenu za to, že to absolvujes. Nie je to vobec hanba..ja som bola 2x na MR mozgu, mna utešovala myšlienka , že v ten deň nemusím ísť do práce 😀

jamimo
3. nov 2023

v MR sa nemôžeš hýbať a posúvať na lehátku, ani to nie je možné. Ak ideš na MR hlavy, mozgu, budeš ju mať zafixovanú. Ak sa takto veľmi bojíš, choď k všeobecnej lekárke a nech ti predpíše napr. Neurol, Xanax, Frontin... Pred MR vypisuješ dotazník. Tam je aj otázka, či máš klaustrofóbiu, označíš Áno. Personál je s tým v pohode, poznajú tieto situácie. Neboj, zvládneš to 💪
Držím päste a pevné zdravie ❣️

marko333
14. dec 2023

MRI sa vôbec netreba báť. Ja som bol na vyšetrení v apríli tohto roku a prebehlo to bez komplikácii. Mal som trošku divný pocit z toho ako ma dali do toho tunelu, ale nič strašné. Len najlepšie je mať zavreté oči počas celej doby keď si v tuneli a myslieť na niečo pekné.

koniarova
14. dec 2023

Ako si @autorka nakoniec dopadla?

kili77
21. máj 2024

@marca12 ahoj myslíš že to je omnoho lepšie ?

alienka73
8. júl 2025
@lenicka298

Určite to zvládneš. Zvládla to moja 4 a pol ročná dcérka bez uspatia. Budeš mať sluchatka a aspoň v BB pozerali lekári na nás cez okno, takže ak by aj balónik nefungoval, budú vidieť, že nie si v pohode.

@lenicka298 dcerka bola s doprovodom? mala niekoho pri sebe? vdaka

lenicka298
10. júl 2025
@alienka73

@lenicka298 dcerka bola s doprovodom? mala niekoho pri sebe? vdaka

@alienka73 áno, bola som s ňou ja celý čas. Pekne som jej vysvetlila, aby si ľahla, nehýbala sa, že jej dajú sluchátka. Vysvetlila som jej aj dopredu, že jej budú pozerať do hlavičky či pozná všetky zvieratka, písmenká, čísla. Lekár keď nás počul tak spolupracoval, že jej dá ešte brankarsku prilbu, aby tie zvieratká neušli. A že je zvedavý, či pozná aj slona 😀 mne dali štuple do uší, vysvetlik, ze keby nieco, mam stlacit balónik, a že budú pozerať cez okno za nami. Celý čas som ju držala za nožičky a hovorila jej aká je statocna, že jej to ide super, nech ešte kúsok vydrží, že som s ňou. Nech sa nehýbe aby videli tie zvieratká.. a spolu sme to zvládli 😊 keď sme vyšli do čakárni a povedali Ockovi, že sme to zvládli, tak jej tlieskali všetci čo tam boli 🥲 Lekár nás pochválil, že to bola perfektná príprava, že ešte nemal takú malú pacientku, ktorá tak spolupracovala. Od sestričky dostala ešte niečo sladké.

Strana
z2