icon

Ako zvládnuť nedostatok spánku pri dojčenom dieťati?

15. nov 2025

Ahojte,

je tu nejaká mamička, čo už nejakým spôsobom kapitulovala pri nespavom, resp zle spiacom dieťati? Môj má 22 mesiacov a tie noci už nedávam. Fyzicky, ale už vic psychicky, dnes som sa už od zúfalstva rozplakala a kričala na chlapa, že chcem zomrieť. Hrdlo mi stále zviera a stále rozmýšľam, či sa nedá nejako trochu umrieť. Nie úplne, iba trochu. Predstavujem si seba, ako si celou silou trieskam hlavu o stenu kým neupadnem do bezvedomia a podobné veci. Chlap malého nemôže mať v noci, lebo však kojím a malý je veľký prsomil, teraz má obdobie separačky. Kojiť prestať nechcem, lebo nám to veľa situácií zachraňuje (nechce piť vodu ani iné tekutiny, regulácia jeho emócií, boliestok atd.). Točí sa mi hlava, dnes som sa skoro povracala, mám rozmazané videnie, zabúdam veci, mávam pocity, akoby mi preskakovalo resp prepukávalo srdce a iné problémy. Už ste niektorá reálne skolabovali? Kam to až zašlo? Čo vám pomohlo? Ďakujem.

Strana
z3
anonym_c9e948
16. nov 2025

Milá autorka, mám pre teba iba 2 rady: 1. čím skôr prestať kojiť 2. dieťa dať do svojej postieľky. Píšem z vlastnej skúsenosti, dcéra mala 16 mes, do toho aj so starším synom dostali kiahne, ja som už chodila aj do práce a jednoducho ma z toho všetkého "vyplo". Skončila som v nemocnici na infúziách, poležala som si tam týždeň. Pani doktorka mi rázne vysvetlila, že v takom veku je už kojenie pre dieťa zbytočné, jemu to nič nedáva (čo sa týka výživy) a mne iba uberá z tela všetku energiu a prospešné látky. Bol to extrém a ver mi, tomu sa chceš vyhnúť. Takže hlavu hore, daj túto diskusiu prečítať manželovi, príp. mame alebo niekomu blízkemu, kto ťa podporí. Spánok potrebuješ aj ty aj dieťa. Držím palce.

konikkon
16. nov 2025

@anonym_autor 2 ročne dieťa má vedieť prijímať tekutiny z pohára. U 2 ročného je možné regulovať emócie aj iným spôsobom. 2 ročne dieťa má v noci spať a nie neustále niečo piť/jesť. V noci sa má spať a cez deň jesť. Nie je to bábätko, ktoré je po pár hodinách hladné, 2 ročne dieťa vydrží bez stravy celú noc. Tam by som začala. Toto si robíte vy matky samé a potom vám z toho vyhráva.

autor
16. nov 2025
@evazhoufova

@anonym_autor chce to úplne zmeniť filozofiu. Prečítaj si po sebe ako píšeš o svojom dieťati ako o nepriateľovi či ťa trápi…

@evazhoufova pre Boha živého, nepriateľovi? Svoje dieťa milujem, preto si pýtam radu. Kojím ho, nosím ho, mám kopu šatiek v ktorých ho denne nosím na poobedný spánok.

anonym_48104e
16. nov 2025
@anonym_autor

@evazhoufova pre Boha živého, nepriateľovi? Svoje dieťa milujem, preto si pýtam radu. Kojím ho, nosím ho, mám kopu šatiek v ktorých ho denne nosím na poobedný spánok.

@anonym_autor dostala si tu milión dobrých rád. A chytila si sa akurát tohto príspevku. 😕 Aj tak boli asi zbytočné, lebo si z nich nič nezoberieš. A 2 ročne dieťa tiež nemusíš denne nosiť.

evazhoufova
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prečo sa necháš takto týrať…

anonym_a9ef03
16. nov 2025

@anonym_autor daj ho do jasli, očividne nezvladas materstvo + psychiater

11alenka11
16. nov 2025

@anonym_autor 22 mesacne dieta uz nepotrebuje vobec nocne kojenie. To sa odporuca tak max do 1 roka. Tym sa potom upravia aj noci. A celkovo si myslim ze v dvoch rokoch rokoch to uz nie je kojenie ale viac menej dudlovanie a sposob upokojenia sa. A nosit a tak uspavat a nechat na sebe dieta spat tiez nie je vyhra a to nehovorim o tom ako moze trpiet tvoja chrbtica. Predsa je to uz riadna vaha nosit taketo vacsie dieta. My sme pri odalstavovani nocneho kojenia ponukali vodu. Takze uz nebolo cesty spat a hlavne netreba povolit

anonym_b91e5a
16. nov 2025

mala som doma rovnako prsomila a ukoncenie dojcenia vyriesilo vsetky nase “problemy”. Dojcila som 2,5 roka, takze viem ako sa citis aj ako myslis to, co pises. Prso riesilo vsetky boliestky, rastuce zuby, emocne krizy, uspala som ho za 5min., tiez som si vravela ze nemozem prestat, lebo vela neje ani nepije, ale vsetko sa zmenilo, ked som prestala kojit. Zacal jest, pit, lepsie spat. Emocne hysaky sme riesili objatim, ked bolo fakt ze zle, mohol si prsnik chytit (ale to len bezprostredne po ukonceni dojcenia). Vtedy som si hovorila, ze som mohla prestat uz davno…Tvoj opis prezivania znie hrozne. Na to pomoze bud len odstavenie alebo psycholog/terapia.

mondolina
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
nemôžeš toto všetko robiť na úkor svojho zdravia. nosiť 2 ročné v šatke? dojčiť na požiadanie? dieťa potrebuje v prvom rade zdravú matku a nie nosiča. spamätaj sa....v dobrom.

mondolina
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
a nezabúdaj, že limity toho čo sa týka dieťaťa nastavujete vy rodičia. ja som sekla s nočným dojčením keď mal syn cez rok. no nedalo sa viac. naučil sa konečne spať.

anonym_1ed78b
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 2 ročne dieťa nosis v šatke? Toto nie je ok. 2 ročne dieťa nepotrebuje dojčenie a nosenie v šatke. Potrebuje kvalitný nočný spánok a matku ktorá nekričí, neplače a nechce zomrieť. Treba si priznať, že už nemáš doma bábätko.

sono2
16. nov 2025

@anonym_autor neviem presne čo vadí. Taktiež som dojčila nonstop 22 mesiacov a bola som tehu vtedy som odstavila pol roka pauza a opäť. Nie som ale typ, čo je unavený aj keď to je náročné. Možno myslíš, chlap pomohol, mama, rodina Nie. Muž chodil o pol ôsmej domov, sme v zahraničí takže pomoc nula. Prva dcéra bola taktiež extreme náročna. Jedlo nechcela len prsník. Poradiť neviem. Dokopy si nič neprezradila, len že ťa to ničí ale prestať nechceš.

oblecenie99
16. nov 2025

Autorka, selektujes odpovede a sama si odpovedala len na to, čo ti vyhovuje. Dostala si tu viac rád, už je na tebe, ako sa zariadiš. Na tvoj problém je veľmi jednoduché riešenie, ktoré by pomohlo vám obom. Je zbytočne to riešiť ďalej. Neporadime ti zázračný nápoj, z ktorého budeš mať viac energie a dieťa ti prespi celú noc.

Strana
z3