Ako zvládnuť nedostatok spánku pri dojčenom dieťati?
Ahojte,
je tu nejaká mamička, čo už nejakým spôsobom kapitulovala pri nespavom, resp zle spiacom dieťati? Môj má 22 mesiacov a tie noci už nedávam. Fyzicky, ale už vic psychicky, dnes som sa už od zúfalstva rozplakala a kričala na chlapa, že chcem zomrieť. Hrdlo mi stále zviera a stále rozmýšľam, či sa nedá nejako trochu umrieť. Nie úplne, iba trochu. Predstavujem si seba, ako si celou silou trieskam hlavu o stenu kým neupadnem do bezvedomia a podobné veci. Chlap malého nemôže mať v noci, lebo však kojím a malý je veľký prsomil, teraz má obdobie separačky. Kojiť prestať nechcem, lebo nám to veľa situácií zachraňuje (nechce piť vodu ani iné tekutiny, regulácia jeho emócií, boliestok atd.). Točí sa mi hlava, dnes som sa skoro povracala, mám rozmazané videnie, zabúdam veci, mávam pocity, akoby mi preskakovalo resp prepukávalo srdce a iné problémy. Už ste niektorá reálne skolabovali? Kam to až zašlo? Čo vám pomohlo? Ďakujem.
Ja by som si posadila tvojho muža, aby ti normálne s láskou, ale dôrazne povedal, že je najvyšší čas s kojenim prestať. Nerobí to dobre TEBE, a preto to nerobí dobre ani dieťaťu.
Ty už máš úplne ta het kognitívne schopnosti kvôli nedostatku spánku. Ešte trošku pôjdeš na autopilota, ale asi nechceš z toho celého skolabovať. Staras sa o malé dieťa, takýto nedostatok spánku je nebezpečný, môže sa ti hocičo stať, asi nechceš odpadnúť od únavy a stresu v čase, keď dieťa máš napr. vo vani.
Si dobrá matka, pre tvoje dieťa si najlepšia matka a aj ňou budeš, aj keď prestaneš kojiť.
@anonym_autor chcem ti dat len trochu nadeje. Oddojcila som dve deti, kazde vyse 2 roky. Pri dcere som si myslela, aka som unavena, kym prisiel syn. Mozno ti poradim. Mne najviac zo vsetkeho pomohlo neriesit to. Syna som cele noci nosila na rukach, alebo dojcila, alebo v posteli vedla seba kolisala. A rano o 5tej prisla dcera, ze je uz vyspinkana. Proste som to vzala ako fakt, ze to tak je. Syn sa budil v noci, aj ked som sa vratila po rodicovskej dovolenke do prace, este dalsi 1,5 roka som k nemu v noci vstavala.
Drz sa
@stanislavicenka ďakujem ti.
@anonym_autor 22m je naozaj privela, ale ako matka co kojila ciciaka a potrebovala som spat som to riesila tqk ze spqla dcera s nami a ja hore bez. Spiaci bufet. Ano mozno cudne ale potrebovala som spat.
@eeffka aj malý so mnou spí, ale on cestuje po celej posteli, kojenie v spánku ako také mi nevadí.
@eeffka aj malý so mnou spí, ale on cestuje po celej posteli, kojenie v spánku ako také mi nevadí.
@anonym_autor fuu, spravila si zo seba otroka. To, co popisujes u seba, je uz nebezpecne. Odstavit, vysvetlit, ze nas bobo a lekarka zakazala (prelepit leukoplastom), alebo povedat, ze sa pokazilo (vraj si zeny matri bradavku octom ci horciciu) a proste vydrzat. Nech si poplace, ale nebude mat matku na psychiatrii.
@anonym_autor sorry, ale si normálna? Skonci s kojenim, neviem, na čo sa takto tyras. Z piatku na sobotu chod spat k mame, kamarátke, do hotela, zo soboty na nedeľu tiež. Ďalšie noci vydržíš
@anonym_autor tiež chyba, malému daj vlastnú posteľ, predtým ako skončíš na psychiatrii. Keď nebudeš dojčiť, môže sa zapojiť do starostlivosti aj manžel
Ja len k reguláciám emócii. Áno, dojčenie na to pomáha, ale treba ho učiť regulovať emócie aj bez dojčenia. Keď bude bez teba, ako to bude zvládať? Príde obdobie vzdoru a ako bude zvládať návaly hnevu, frustrácie, či mu budeš dávať stále prsník? Rodičovstvo je o tom, že musíš naučiť žiť a prežiť bez teba jedinú vec, bez ktorej nemôžeš prežiť - ale o tom to je. Ty a prsník nebude mať stále k dispozícii, má už skoro 2 roky, mala by si mi pomôcť zvládať emócie bez prsníka. Takže netreba to zneužívať, že pri všetkom dáme prsník a dieťa bude kľudnučké
Odstavila by som ho. Takto velké dieťa to už nepotrebuje. Je to prospešné len ak to vyhovuje ako matke aj dietatu. Nevidím dôvod prečo ho kojiť keď ťa to takto ubíja. Prečo stále kojíš?
Božechráň aby ťa nevyplo v najnevhodnejší chvíľu, napr ako tu bolo spomenuté že budeš kúpať dieťa a vypne ťa do tvrdého spánku
@anonym_autor a v noci je ako casto hore? Ved ked spis s nim, nakoji sa sam a zaspi dalej? Ty uz nezaspis?
@anonym_autor tak takto, kludne muzovi nacapuj zasobu a chod da aspon cez den vyspat. U nas jebvzdy nieco v mrazaku. Podla mna sa musis vyspat par dni po sebe, inak je to fakt o drzku a o zdravie.
@anonym_autor tiež chyba, malému daj vlastnú posteľ, predtým ako skončíš na psychiatrii. Keď nebudeš dojčiť, môže sa zapojiť do starostlivosti aj manžel
@anonym_40d5d1 moj muz je plne zapojeny do starostlivosti, keby neni, tak mu dam spravit cecky jak pamele a nacpem tie hormony, co odporuca NHS chlapom, co chcu kojit. Na toto netreba s 22 mes dietatom zase taky level, ze by nevedeli vydrzat. Ja ked mal maly 23 mes som vzala pracu od 12-22 a domov som dosla o 23:00, zvladli to, tiez bol maly ciciak furt na prse. Ale tak nebolo, nebolo. Prsa dovandrovali ked uz spal. Aj ked muz mal tazke chvile, ale tak co uz
Ďalšia vec, cez deň proste nezaspím z tej únavy. Pozerám do steny, stropu, od bolesti mi pulzuje za očami, ale spánok nikde.
@anonym_autor ma 22 mesiacov!!! Ja som pekne okolo 20 mesiacov obmedzila denne dojcenie, lebo ta moja zas cez den kazdu chvili lietala za mnou, v noci uz nastastie spala celu noc. Octovala som si cez den prsia. V noci tak velke dieta uz naozaj nepotrebuje xkrat sa dojcit! Ked skolabujes, pojdes do nemocky, aj ta sa tvoj muz bude musiet postarat o dieta.
Ak ho ale este odstavit nechces, nechaj si ho v posteli, nech sa dojci on, kolko chce. To som robila, ked bola prechladnuta. V polospanku som vnimala,nze saje. A obe sme sa vyspali lepsie, ako ked by som mala.k nej vstavat kaxdu chvilu a prenasat ju.
Ale ja ti aj tak radim vyrazne obmedzenie nocnejo dojcenia na 0!
Hlavne klud. Je to skoro 2-rocne dieta. Nie 2-mesacne. Ako ratam je cca ako moja najmensia. Takze.... kludne odstavit. Postupne.
Viem. Tiez som mala zavysle decka apredsa sa podarilo.
Minimalne pre zaciatok nevies mu dat na noc umele? On sa budi uz iba zo zvyku. Pripadne mu idu zubky? Ja uz som tiez bola zufala ked bolo dieta viac ako 10x za noc hore. To som nestihla zaspat a uz bolo znova hore. Strasne obdobie. Prezili sme.
Ja uz ale moje dojcenie ukoncene mam. A poviem aj tak sa budi minimalne 2x za noc. Fakt len parkrat sa stalo ze prespala celu noc.
Ahoj, ja mám o pár mesiacov mladšie dieťa od toho tvojho a tiež sú noci ťažké. Každú noc sa niekoľkokrát budí (niekedy aj 10x). Už som neraz uvažovala o odstavení od dojčenia, no zatiaľ som sa k tomu z viacerých dôvodov neodhodlala. U mňa to vyzerá tak, že väčšinou chodím večer spať s dieťaťom, aby som sa vyspala čo najviac, aj keď často prerušovane. Cez deň má jeden denný spánok, vtedy pri ňom ležím, niekedy zaspím, niekedy len oddychujem. Domáce práce som obmedzila na nutné minimum, varím rýchle jedlá... Bez kávy by som existovať nedokázala. Snáď to bude čoskoro oveľa lepšie...
Ahoj, ja mám o pár mesiacov mladšie dieťa od toho tvojho a tiež sú noci ťažké. Každú noc sa niekoľkokrát budí (niekedy aj 10x). Už som neraz uvažovala o odstavení od dojčenia, no zatiaľ som sa k tomu z viacerých dôvodov neodhodlala. U mňa to vyzerá tak, že väčšinou chodím večer spať s dieťaťom, aby som sa vyspala čo najviac, aj keď často prerušovane. Cez deň má jeden denný spánok, vtedy pri ňom ležím, niekedy zaspím, niekedy len oddychujem. Domáce práce som obmedzila na nutné minimum, varím rýchle jedlá... Bez kávy by som existovať nedokázala. Snáď to bude čoskoro oveľa lepšie...
@anonym_9f7b56 Verím, že máš na to aj ty nejaké dôvody a je to naozaj len a len tvoja vec.. len baby... Zamysleli ste sa aj nad tým (lebo som presvedčená, že pre dieťa chcete len to najlepšie, preto aj zatinate zuby a este to ťaháte - naozaj klobúk dole), že ani pre to dieťa nie je dobré ani zdrave byť v noci toľkokrát hore? Namiesto pokojného, hlbokého a nerušeného kvalitného spánku sú pomaly dvojročné deti aj desaťkrát hore v noci, lebo sú nekludne, v strese a nemôžu sa dať do tej nočnej pohody. Môj už v tomto veku chodil do jasliciek, neviem si predstaviť jeho denné fungovanie či ranné vstávanie, keby namiesto spánku chudák bdel a bol opakovane hore.
Myslím si, že ste naozaj urobili všetko, čo bolo možné aj nemožné, ale naozaj bez tej najmenšej výčitky začnite deti odstavovat. Nie je to dobré ani pre ne, nehovorím o tom, čo to robí s vami.
@anonym_9f7b56 posielam objatie, aj ja tak spím s malým, len on cestuje po posteli, takže ja sanevyspím, lebo ho stále naprávam.
Hlavne klud. Je to skoro 2-rocne dieta. Nie 2-mesacne. Ako ratam je cca ako moja najmensia. Takze.... kludne odstavit. Postupne.
Viem. Tiez som mala zavysle decka apredsa sa podarilo.
Minimalne pre zaciatok nevies mu dat na noc umele? On sa budi uz iba zo zvyku. Pripadne mu idu zubky? Ja uz som tiez bola zufala ked bolo dieta viac ako 10x za noc hore. To som nestihla zaspat a uz bolo znova hore. Strasne obdobie. Prezili sme.
Ja uz ale moje dojcenie ukoncene mam. A poviem aj tak sa budi minimalne 2x za noc. Fakt len parkrat sa stalo ze prespala celu noc.
@maryetta zuby už mu chýbajú len tie posledné zadné stoličky. Inak má chrup kompletný.
Tu niet rady ani pomoci. Vidim ze selektivne reagujes len na prispevky co chces pocut. To, ze Ti unika zdravy rozum pred kojenim a evidentne to vplyva na Tvoje zdravie a za chvilu bude vplyvat aj na vasu rodinu, nekomentujem. A to hovorim ako matka ktora deti kojila. Ani nic viac nepisem, je to zbytocne, popisaneho si dostala dost.
@anonym_autor a v noci je ako casto hore? Ved ked spis s nim, nakoji sa sam a zaspi dalej? Ty uz nezaspis?
@0silvia0 on cestuje po posteli, to začal robiť. Keď doteraz sa nakojil, otočil a spal bolo dobre. Ale teraz dá sa na štyri a prejde kúsok, hodí sa na postel, pretočí a ja ho musím stále naprávať, lebo potom nevie kde je a reve.
@0silvia0 on cestuje po posteli, to začal robiť. Keď doteraz sa nakojil, otočil a spal bolo dobre. Ale teraz dá sa na štyri a prejde kúsok, hodí sa na postel, pretočí a ja ho musím stále naprávať, lebo potom nevie kde je a reve.
@anonym_autor a nechces skusit zatazovu deku pre syna na upokojenie a lepsi spanok? Nejdu mu zuby teraz, ked sa mu zhorsil spanok?
Tu niet rady ani pomoci. Vidim ze selektivne reagujes len na prispevky co chces pocut. To, ze Ti unika zdravy rozum pred kojenim a evidentne to vplyva na Tvoje zdravie a za chvilu bude vplyvat aj na vasu rodinu, nekomentujem. A to hovorim ako matka ktora deti kojila. Ani nic viac nepisem, je to zbytocne, popisaneho si dostala dost.
@anonym_d0044c asi tak. Ona nechce prestat kojit kvoli sebe, nie kvoli tomu 22mesacnemu, co ma vraj obdobie separacky, kokos..
Dúfam že to je vymyslené 🥺
Hrozne.
Si otrokom vlastneho dieťaťa. Cele zle...Dieta potrebuje čelit frustracii, je to dolezite pre jeho zdravý vývoj.
A nie, ked ho odstavis, neumrie od smadu.
Toto je fakt bizar...
Dúfam že to je vymyslené 🥺
@evazhoufova nie je, už som v koncoch, tak som sem napísala o radu. Stále som tu a čítam rady.
@anonym_autor a nechces skusit zatazovu deku pre syna na upokojenie a lepsi spanok? Nejdu mu zuby teraz, ked sa mu zhorsil spanok?
@0silvia0 on spáva v spiacom vaku.
@anonym_d0044c reagujem na otázky, na ne odpovedám, komentáre čítam.
@evazhoufova nie je, už som v koncoch, tak som sem napísala o radu. Stále som tu a čítam rady.
@anonym_autor chce to úplne zmeniť filozofiu. Prečítaj si po sebe ako píšeš o svojom dieťati ako o nepriateľovi či ťa trápi…

@anonym_autor 22m je naozaj privela, ale ako matka co kojila ciciaka a potrebovala som spat som to riesila tqk ze spqla dcera s nami a ja hore bez. Spiaci bufet. Ano mozno cudne ale potrebovala som spat.