icon

Ako zvládnuť zdravotnú úzkosť a zlepšiť život?

15. jan 2025

Prosím. Už dlhodobo sa trápim s panickou úzkosťou. Mám asi dva roky lieky - sertralin. Môj problém je, že sa strašne bojím. Aj mi to rak celé začalo. Počas kovidu. Strach o všetkých. Strach tak silný že som nedokázala fungovat. Z toho stresu nonstop som začala trpieť bolesťami hlavy a už to išlo. Kolotoč vyšetrení.

Snažím sa fungovat ale je to boj. Situácia teraz - zatočila sa mi hlava. a ja sa hneď hrozne zľaknem že odpadnem. Myslím na to tak silno až sa mi ta hlava točí nonstop, neprestáva to. Potom ma ešte až rozbolí, začne ma triasť a búšiť mi srdce a úplne ma tak obleje strach. Musím si ísť ľahnúť a trasie ma. Chodila som aj na terapie. Skôr sme liečili minulosť. Cítim však, že môj problém je zdravotná úzkosť, hypochondria. Myslite že mám zlu liečbu? Že iné lieky by mi na to zaberali? Je mi doplacu. Takto sa nedá žiť. To skúmanie samej seba ma ničí. Nemám energiu na nič. Ísť sa prejsť - rozmýšľam že odpadnem, cvicenie - detto. Ledva fungujem v práci.

Toto nie je plnohodnotný život. Prosím, existuje ešte niekto ako ja? Toči sa niekomu hlava aj len tak?
Tri roky dozadu som absolvovala všetky vysetrenia, vrátane ct a MR mozgu. Lenže už je to davno. Hoci doktor tvrdí že to sa tak rychlo nemení.

Bojím sa, že mám daku chorobu a že ju nezvládnem. Že deti ma uvidia trpieť, zomierať. Najhoršie je, že sa aj zle cítim.

Nepomáha mi nič. Dakedy by som len prelezala cely deň v posteli.

Manžel už so mnou stráca nervy. Intímny život nula bodov - ja nemám záujem, mojim cieľom je prežiť deň. Odsudzujeme sa úplne. Neviem takto žiť. Bojím sa, ako to bude ďalej. Dobsnrti takto? Závidím ostatným, že dokážu žiť tak, ako ja pred týmito stavmi 😰😰😰😰

gabilopatka
15. jan 2025

Ako sa vám prejavujú uzkostne bolesti hlavy?

gabilopatka
15. jan 2025

Lebo momentálne niečo také riešim. Boli ma hlava a nikto nevie prečo.

gabilopatka
15. jan 2025

Tiež mám problém občas zaspať budi ma búšenie srdca... Veľa som sa sledovala aj sa sledujem mam strach hlavne o seba a o svoje zdravie.. Neviem si predstaviť byť chorá a mat dve deti.. Som presne to iste
.. Jeden čas ma tiež triaslo na posteli teraz je to horšie.. Boli ma hlava, dvojité videnie nikto nevie prečo.

autor
15. jan 2025

@gabilopatka normálna bolesť. Napríklad aj bučanie v ušiach. Najhoršie ten pocit nestability. Akoby som plávala. Zhoršuje mi to všetko aj menzes.

autor
15. jan 2025

Hucanie

autor
15. jan 2025

Plus všetko ma úplne vyčerpá. Tak sa sústredím na všetko čo ako je že som už so seba unavena.

gabilopatka
15. jan 2025

Aj mne hučí v ušiach. V ľahu

gabilopatka
15. jan 2025

Všetky vyšetrenia mate absolvovane? Lebo netreba všetko hádzať na psychiku takúto sarapatu vie narobiť aj chrbtica

marianarem
15. jan 2025

Nechces sa dat hospitalizovat? V takomto stave pomaha odputat myslienky, zacat sa venovat niecomu, co ti robi/kedysi robilo radost, hoci aj nasilu...Len sam to clovek niekedy tazko zvladne. V nemocnici ta k tomu tak trochu prinutia, naucia ta rozne techniky, je tam intenzivna terapia, da sa rychlejsie/efektivnejsie nastavovat liecba.

domkakvet
15. jan 2025

Treba na to prestat mysliet, ked odpadnes, tak odpadnes, niekto ti zavola rychlu, alebo bude stacit pohar vody a ci ta deti uvidia choru, neviem aku aj tak to neovplyvnis, uvidia, ci neuvidia, nic s tym neurobis.

miroslavaa31
15. jan 2025

Velmi podobne. Tetania,dopln Mg, mozno aj Fe. Ak mas vsetky vys. ok-MR,neuro,usne, krv. Ja som bola aj v BA na vysetreni vestibularneho systemu. Mam aj tinitus,mne susti v hlave uz 15r.Napada ma aj histamin.intolerancia,mne je tak aj po nejakom jedle. V podstate su to take uzkostne stavy-ked to pride zmen myslienky na nieco ine.

autor
15. jan 2025

@domkakvet toto všetko ja chápem alle cez zo všetko je to taky stav, že ma paralyzuje a hlava ide proste úplne bomby

autor
15. jan 2025

@miroslavaa31 mám spravené všetko. Všetko ok. Až na to MR a ct - všetko čerstvé vysetrenia. MR tri roky staré. Krv ukazkova, eeg ok, očné ok, orl ok… žalúdok ok… žiadna alergia. 😳

gabilopatka
15. jan 2025

Mri tri roky je staré. Ja som presne to iste riešila. Neurológ ma poslal na ct a ani ti nehovorím ako ma vystrašili a nakoniec je všetko v poriadku. a potom na mri s kontrastom. Bolesti hlavy mam furt... Mne ešte chýba eeg.
Neurológ povedal, že mri 3 roky je už bezpredmetné takže tam by ešte smerovali moje kroky. Ale niesi v tom sama. Presne tak isto je mne. Takže držme si palce. Dnes je úplne nornalne nebyť v pohode.

zuzanaa239
15. jan 2025

Nemože to byť aj toto? Autorka nezavidim ti tuto situaciu, mala som parkrat panicky atak, skor som len pocula tlkot svojho srdca, raz sa mi ,ale po zmene polohy tak prudko zatocila hlava aj cela izba, ze az a neviem ci to bol tiez panicky atak, mne to do 5 min preslo. Ako spis, vies sa dat do kludu a zaspat z toho? Ak nechodis na terapiu tak urcite skus psychologa. K tym bolestiam hlavy sa neviem vyjadrit, vela pocuvam od ludi, ze taka tlakova bolest hlavy pulzujuca je skor z toho pretazenia z psychiky.

autor
15. jan 2025

@gabilopatka on mi robil v lete eeg - že ak by sa zmenilo niečo na mozgu, eeg to ukáže + očné. Že nemá zmysel znova MR. Jedine ak by dáke odchýlky ukázali tieto vysetrenia… neurológa mám dobrého. Nechcem ho veľmi spochybňovať :( Skoze uvedomujem si, že som na 99% v poriadku a cez to všetko ma úplne ovláda to 1% pochybnosti.

autor
15. jan 2025

@zuzanaa239 najhoršie že mi je naprd aj napriek liekom.

miroslavaa31
15. jan 2025

Ja som potom skusila sertralin vysadit,tiez nepomahal. A betahistin si neskusala?

autor
15. jan 2025

@miroslavaa31 a ako dlho si brala sertralin? Mne sa videlo že mi zabral na tie najhoršie stavy ale nie som úplne ok… chodila som i na terapie, to bolo fajn ale ta psychologička mi potom povedala že ma veľmi veľa akútnych ľudí čo čakajú na termin… že ja to už zvládnem… aj sa mi darilo ale cítim že mi terapia chyba. Hold ma plno a čo som skusala inu mi nesadla

zzzzza
15. jan 2025

Mate deti

autor
15. jan 2025

@zzzzza áno už väčšie.

evkamotka
16. jan 2025

Vsak ti ten sertralin očividne vobec nezabera ako by mal. Je dalsich xy ad z inych skupin, co nezmenis liecbu?

nerfka
Autor odpoveď zmazal
kristinap17
20. okt 2025
@anonym_autor

@zzzzza áno už väčšie.

@anonym_autor Napíšeš mi správu. Mám podobne prežívanie a nejaké skúsenosti.