Laktačná psychóza

1. okt 2023

Ahojte maminky, neviem už čo mám robiť 🙈 po pôrode som začala trpieť silnými úzkosťami a popôrodnou depresiou, bola som aj 3 týždne hospitalizovaná. No môj problém je ten že sa strašne bojím laktacnej psychózy, aj keď ma moja psychiatricka a psychológ uistili že ju určite nemám, potvrdilo to aj klinické vysetrenie. Nepočula som ani hlasy a ani som netrpela bludmi. Samozrejme že z tých uzkosti som bola vystrašená, ale už normálne fungujem o dieťa sa starám aj keď mám niekedy horší deň. Neviem ako si to mám už vytľcť z hlavy 🙈

zuzkavladko
1. okt 2023

Tak nekoj...dietatko to zvladne aj na UM. Tiez som mala tazke poporodne stavy, maly siel von akutnou sekciou a kojenie bolo ciste trapenie. Bol na UM a nic sa mu nestalo, ma 7 rokov a je mimoriadne sikovny.

autor
1. okt 2023

@zuzkavladko nekojim

autor
1. okt 2023

@zuzkavladko ale stavy si mala ? 😊

zuzkavladko
1. okt 2023

Manzelovi som vykrikovala, ze sme maleho nemali mat. Drobec prve tri mesiace strasne plakal, vsetci mi tlacili do hlavy, ze ho MUSIM kojit, tak sme aa teapili. Raz mi praskli nervy a zamkla som maleho v spalni a sla som revat do kupelne. Vtedy som mala fakt strasidelne napady, ako to skoncit....vtedy som sekla s pokusmi o kojenie, oslobodila sa od myslienok, ze ublizujem synovi a ono sa to ukludnilo. Mal plne brusko, zacali sme obaja spat a konecne som ho zacala lubit.

marianarem
1. okt 2023

Laktacna psychoza byva v prvych tyzdnoch po porode, uz si podla mna z najhorsieho vonku. Aj ja som mala prve tyzdne po porode uzkostne aj panicke stavy, aj depresiu, ale postupne to slablo. Bola to reakcia na prudky pokles hormonov a zrejme aj u teba tak.
Strach z laktacnej psychozy je len prejav tej uzkostnej poruchy, ktoru teraz mas. Mne sa najlepsie osvedcilo nebojovat s takymito myslienkami, praveze si ich nevytlkat z hlavy, lebo potom su este nastojcivejsie. Asi ich bavi bojovat 🙂 Ja sa ich snazim skor akceptovat a nezaujate pozorovat. Akoby som sa pozerala, ako su medzi inymi myslienkami v hlave aj tieto katastroficke. V klude ich necham, nech tam su, vsak su to len myslienky. Nemusim podla nich konat, som svojpravna. Oni ked zistia, ze tam mozu byt, tak vacsinou potom stratia silu.

autor
2. okt 2023

@marianarem vyľakalo ma to lebo som čítala aj diskusie a niektoré ženy písali, že to dostali aj v polroku dieťaťa