icon

Ako zvýšiť dobrý a znížiť zlý cholesterol?

24. nov 2025

Baby dnes som bola u dr, dobrý hdl chol mám nízky a zlý ldl vysoký 🙈 statíny som vysadila kvôli viacerým nežiaducim účinkom čo som dr pred pol rokom na kontrole spomenula. Dr mi dnes predpísala inú tabletku, viete dať tipy ako zvýšiť dobrý a znížiť zlý? Vďaka

Strana
z2
summer138
24. nov 2025

@anonym_autor jednoducho - začni cvičiť. Začni svalovy tréning 2-3x v tyzdni, 1x kardio (plávanie, beh, pilates, HIIT)
Ale základ pre ženu je silový tréning aj ochrana pred osteoporózou, ktorá po menopauze pôjde nemilosrdne. Zvýšiš svalovú hmotu, odbúraš tuk aj z ciev.
Zdravšie sa stravuj - obmedzenie rastlinných olejov (repkový, slnečnicový), vyvážená strava aj Omega3 kyseliny, Dvitamin pridať, dostatok rýb, chudé maso - kralicie, morčacie, kuracie, červené - hovadzina. Dostatok vlákniny.
Kvalitný spánok, znížiť chronicky stres, zvýšiť čas v prírode.
Zázračnú tabletku nečakaj. Všetko je to o životnom štýle.

autor
24. nov 2025
@summer138

@anonym_autor jednoducho - začni cvičiť. Začni svalovy tréning 2-3x v tyzdni, 1x kardio (plávanie, beh, pilates, HIIT)
Ale základ pre ženu je silový tréning aj ochrana pred osteoporózou, ktorá po menopauze pôjde nemilosrdne. Zvýšiš svalovú hmotu, odbúraš tuk aj z ciev.
Zdravšie sa stravuj - obmedzenie rastlinných olejov (repkový, slnečnicový), vyvážená strava aj Omega3 kyseliny, Dvitamin pridať, dostatok rýb, chudé maso - kralicie, morčacie, kuracie, červené - hovadzina. Dostatok vlákniny.
Kvalitný spánok, znížiť chronicky stres, zvýšiť čas v prírode.
Zázračnú tabletku nečakaj. Všetko je to o životnom štýle.

@summer138 plávanie a behanie je už vonku kvôli inkontinencii. Akurát som rozmýšľala nad bikom ale vo vnútri nie vonku.
Stravu som už zmenila pred pár rokmi mi bolo povedané čo smiem a čo nie resp čo zaradiť a vyradiť a toho sa držím. Repkový olej absolútne nepoužívam a slnečnicový len zriedka. Omega³, D³ užívam tiež, od dnes dávam 2000 IU D³ namiesto 1000 IU 1x denne, dnes som bola aj na denzitometrii kde mi brali krv, o 2 týždne mám ísť po výsledky či treba aj kalzium užívať.
Mäso jem len kuracie a morčacie, bravčové raz za čas t.z max 2x do roka. Zaradila som viac zeleniny...
Ja sa tým trápim už roky a nič žiadna zmena 😔 máme to aj v rodine čiže je to aj dedičné tak s tým moc asi nepohnem

anonym_c906f6
24. nov 2025

@anonym_autor aku inu tabletku ti predpisala? ma to zaujima, tiez mam ten problem.

anonym_4c5e69
24. nov 2025

@anonym_autor ja sama neviem, zmenila som ziv styl, schudla 35kg a zly cholesterol sa zlepsil len o 0,3 cize v podstate mam stale vysoky

anonym_d15dba
24. nov 2025

Ja som mojmu muzovi naordinovala arterin, ci pomaha neviem ale neublizi. Je to sportovec co nema gram tuku na sebe, jedalnicek vyvazeny a aj tak cholesterol vysoky. Ja co mam ratam cca 15kg nadvahu mam cholesterol v norme. Takze toto nebude o vahe.
Statiny tiez odmieta brat co sa mu ani nedivim. Takze aspon ten arterin, kamaratke pomohol tak dufam ze pomoze aj manzelovi.

anonym_a3b5c0
24. nov 2025

@anonym_autor prečítaj si niečo o jablcnom octe, ja som mala nízky cholesterol ten dobrý a Mudr poradila jesť rastlinné tuky tak som začala jesť maslo, čo som nejedla asi 10r.

autor
24. nov 2025
@anonym_c906f6

@anonym_autor aku inu tabletku ti predpisala? ma to zaujima, tiez mam ten problem.

@anonym_c906f6 Ezetimib Teva 10 mg

autor
24. nov 2025
@anonym_d15dba

Ja som mojmu muzovi naordinovala arterin, ci pomaha neviem ale neublizi. Je to sportovec co nema gram tuku na sebe, jedalnicek vyvazeny a aj tak cholesterol vysoky. Ja co mam ratam cca 15kg nadvahu mam cholesterol v norme. Takze toto nebude o vahe.
Statiny tiez odmieta brat co sa mu ani nedivim. Takze aspon ten arterin, kamaratke pomohol tak dufam ze pomoze aj manzelovi.

@anonym_d15dba jasne ze nebude o váhe, ja si myslím že u mňa to bude viac dedičné a aj štítna tam určite hrá nejakú rolu. Len ma to trochu serie. Zmením to a tamto a kde som? Nič sa nezmenilo 😔

autor
24. nov 2025
@anonym_a3b5c0

@anonym_autor prečítaj si niečo o jablcnom octe, ja som mala nízky cholesterol ten dobrý a Mudr poradila jesť rastlinné tuky tak som začala jesť maslo, čo som nejedla asi 10r.

@anonym_a3b5c0 a mne vraveli ze maslo vysadiť 🤦‍♀️ tak teraz ako? 😂

veselo_neveselo
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor maslo nie je rastlinny tuk, takze radsej ho nejest ako jest.
Dolezite je aj jest dostatok vlakniny, takze zarad co najviac strukovin, zeleniny, celozrnnych zrn.

anonym_a3b5c0
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no vyslovene povedala napr.maslo😲 priznám sa, že na ďalšej kontrole som s tým ale nebola 😃

marci9
24. nov 2025

MUDr. Bukovský v prednáške o orechoch uvádza, že vedci zistili, že konzumácia 20-50 g para orechov upraví hladinu cholesterolu na normálnu hodnotu už po 9-24 hodinách a efekt vydrží až 30 dní! Mala som celkový cholesterol nad 10, zlý nad 6, odmietam užívať statíny, takže som sa rozhodla skúsiť túto metódu, ale či naozaj funguje, to zatiaľ neviem povedať, pretože poisťovňa hradí odber krvi na cholesterol len každé 3 mesiace, takže sa chystám na odber v decembri.

autor
24. nov 2025
@anonym_a3b5c0

@anonym_autor no vyslovene povedala napr.maslo😲 priznám sa, že na ďalšej kontrole som s tým ale nebola 😃

@anonym_a3b5c0 máme doma Ramu ale ja to nejem často max raz za týždeň na chleba

autor
24. nov 2025
@marci9

MUDr. Bukovský v prednáške o orechoch uvádza, že vedci zistili, že konzumácia 20-50 g para orechov upraví hladinu cholesterolu na normálnu hodnotu už po 9-24 hodinách a efekt vydrží až 30 dní! Mala som celkový cholesterol nad 10, zlý nad 6, odmietam užívať statíny, takže som sa rozhodla skúsiť túto metódu, ale či naozaj funguje, to zatiaľ neviem povedať, pretože poisťovňa hradí odber krvi na cholesterol len každé 3 mesiace, takže sa chystám na odber v decembri.

@marci9 keby niekde dostanem dobre orechy nemám problém zaradiť. Veď večer toto chrumkať pri telke je lepšie ako nejake čipsy ktoré som tiež vyradila. Vďaka za tip orechy píšem na zoznam

anonym_a3b5c0
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_a3b5c0 máme doma Ramu ale ja to nejem často max raz za týždeň na chleba

@anonym_autor joj ale nie maslo v tégliku ale kockové

anonym_fbb117
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor maslo určite nie... to je samý cholesterol.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
autor
24. nov 2025

@deti95060810 nestihla som prečítať čo si písala?

autor
24. nov 2025
@anonym_a3b5c0

@anonym_autor joj ale nie maslo v tégliku ale kockové

@anonym_a3b5c0 ale ja maslo inak ani nemusím, este ma napadlo dr povedal mame nech kupuje flora gold že tá je dobrá pri cholesterole tak asi kúpim aj ja

autor
24. nov 2025
@anonym_fbb117

@anonym_autor maslo určite nie... to je samý cholesterol.

@anonym_fbb117 a Flora gold? Dr mojej mamy kázal to kupovať

anonym_a3b5c0
24. nov 2025

Ja ale píšem, že som mala malý dobrý cholesterol preto mi odporučila jesť maslo - čiže si zvýšiť ten dobrý cholesterol. Ten zlý som tiež mala malý.

anonym_b39dc0
24. nov 2025

@anonym_autor rastlinné maslá sú bordel, je to spracovaná chémia. Miesto toho zaraď avokádo, olivy... nakrájaj si plátky avokáda miesto masla na chlieb, sú to zdravé tuky.

sisska96
24. nov 2025

Och bože koľko mudrlantov a majú volebné právo

autor
24. nov 2025
@sisska96

Och bože koľko mudrlantov a majú volebné právo

@sisska96 a ty čo poradíš?

autor
24. nov 2025
@anonym_b39dc0

@anonym_autor rastlinné maslá sú bordel, je to spracovaná chémia. Miesto toho zaraď avokádo, olivy... nakrájaj si plátky avokáda miesto masla na chlieb, sú to zdravé tuky.

@anonym_b39dc0 lososa aj avokádo som už pred rokom zaradila, olivy tiež kupujem

anonym_c906f6
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dakujem

anonym_b39dc0
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b39dc0 lososa aj avokádo som už pred rokom zaradila, olivy tiež kupujem

@anonym_autor tak potom načo mažeš ramu na chlieb, keď konzumuješ zdravé tuky.

zmrzlinka8
24. nov 2025
@marci9

@marci9 nefunguje, aspon mne nie. skúšala som takto jest para orechy.
odber na cholesterol ti urobia aj v dr.max lekarni aspon orientacne to posluzi

zmrzlinka8
24. nov 2025

hlavne sa vnútorne upokojiť, cholesterol zvysuje aj stres. jedna lekarka mi raz povedala, že ak sa mam stresovať z toho, ze si nieco nemozem dat, tak si to mam radsej dat. strava vraj ovplyvňuje cholesterol tak na 20%

zmrzlinka8
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor beriem to iste. trochu to znizi cholesterol.
zarad mierny pohyb, dostatok spanku, pohodovejsi pristup k zivotu a bude lepšie

Strana
z2