Ako zvýšiť dobrý a znížiť zlý cholesterol?
Baby dnes som bola u dr, dobrý hdl chol mám nízky a zlý ldl vysoký 🙈 statíny som vysadila kvôli viacerým nežiaducim účinkom čo som dr pred pol rokom na kontrole spomenula. Dr mi dnes predpísala inú tabletku, viete dať tipy ako zvýšiť dobrý a znížiť zlý? Vďaka
@marci9 nefunguje, aspon mne nie. skúšala som takto jest para orechy.
odber na cholesterol ti urobia aj v dr.max lekarni aspon orientacne to posluzi
@zmrzlinka8 dnes som bola berú mi každé 3 mesiace, chodím tam jak na klavír
hlavne sa vnútorne upokojiť, cholesterol zvysuje aj stres. jedna lekarka mi raz povedala, že ak sa mam stresovať z toho, ze si nieco nemozem dat, tak si to mam radsej dat. strava vraj ovplyvňuje cholesterol tak na 20%
@zmrzlinka8 stres nemám, ten som mala pred 3 r v práci a zmenila som si ju za ľahšiu, kde momentálne pracujem nemam stres. Spánku mám dosť ale tiež nie do dvanástej. Nenudím sa aby som spala celý deň
@marci9 nefunguje, aspon mne nie. skúšala som takto jest para orechy.
odber na cholesterol ti urobia aj v dr.max lekarni aspon orientacne to posluzi
@zmrzlinka8 V lekárňach Dr. Max robia odbery krvi na cholesterol? Ako dlho treba čakať na výsledok a koľko sa za to platí?
@anonym_autor Moj muž má uz tiež a celý život štíhly, žiadna nadváha a netvrdím, že občas nezje nezdravé, ale nie je to každý deň a tiež mu už predpísal lieky nejaké. Ale doktor povedal, že nic hrozné a po 50tke to býva. Ja mám nadváhu dlhé roky, tiež mám rada aj nezdravé aj zdravé a nikdy som nemala zvýšený. Ale zasa viac športujem a veľa chodim pešo.
@anonym_d15dba jasne ze nebude o váhe, ja si myslím že u mňa to bude viac dedičné a aj štítna tam určite hrá nejakú rolu. Len ma to trochu serie. Zmením to a tamto a kde som? Nič sa nezmenilo 😔
@anonym_autor Áno dedičné! To si sa trafila .
@zmrzlinka8 V lekárňach Dr. Max robia odbery krvi na cholesterol? Ako dlho treba čakať na výsledok a koľko sa za to platí?
@marci9 vysledok je hned a stoji to par eur, teraz neviem ci 4, 6 alebo tak. urobia HDL a LDL
@anonym_a3b5c0 máme doma Ramu ale ja to nejem často max raz za týždeň na chleba
@anonym_autor Rama nie je maslo 🤣 Ak ziadne maslo, ani rastlinne, k zivotu nepotrebujes, tak je lepsie ho nejest vobec. Urcite ho nasilu nepridavaj!
Ono sa toho o cholesterole vela popisalo, ale asi to nikto nevie lresne, preco a ako ho maju niektori vysoky.
S orechami tiez opatrne.
Pridaj vela listovej zeleniny, kelu, cervenej kapusty, vela kyslej kapusty, nejake hriby..vsetko zdrave.
Skus menej vajec, ziadny syr, malo masa akebo ziadne. Proste ked znizis prijem zivocisneho cholesterolu, tak ho nebudes mat, a telo si vytvori len kolko potrebuje. A druha vec je, znizit cukor co najviac. Na ten sa zabuda, vsetci omielaju len tie vajcia, ale cukor tiez prispieva k vysokemu cholesterolu.
@anonym_autor Rama nie je maslo 🤣 Ak ziadne maslo, ani rastlinne, k zivotu nepotrebujes, tak je lepsie ho nejest vobec. Urcite ho nasilu nepridavaj!
Ono sa toho o cholesterole vela popisalo, ale asi to nikto nevie lresne, preco a ako ho maju niektori vysoky.
S orechami tiez opatrne.
Pridaj vela listovej zeleniny, kelu, cervenej kapusty, vela kyslej kapusty, nejake hriby..vsetko zdrave.
Skus menej vajec, ziadny syr, malo masa akebo ziadne. Proste ked znizis prijem zivocisneho cholesterolu, tak ho nebudes mat, a telo si vytvori len kolko potrebuje. A druha vec je, znizit cukor co najviac. Na ten sa zabuda, vsetci omielaju len tie vajcia, ale cukor tiez prispieva k vysokemu cholesterolu.
@veselo_neveselo ďakujem, hneď ako budem mať viac času tento týždeň si na nete pozriem pár článkov. Napr ako píšeš som o tom nevedela že to ma aj so cukrom niečo spoločné.
Minimalizovat spotrebu cukru a pohyb, pohyb, pohyb, akykolvek.
@summer138 plávanie a behanie je už vonku kvôli inkontinencii. Akurát som rozmýšľala nad bikom ale vo vnútri nie vonku.
Stravu som už zmenila pred pár rokmi mi bolo povedané čo smiem a čo nie resp čo zaradiť a vyradiť a toho sa držím. Repkový olej absolútne nepoužívam a slnečnicový len zriedka. Omega³, D³ užívam tiež, od dnes dávam 2000 IU D³ namiesto 1000 IU 1x denne, dnes som bola aj na denzitometrii kde mi brali krv, o 2 týždne mám ísť po výsledky či treba aj kalzium užívať.
Mäso jem len kuracie a morčacie, bravčové raz za čas t.z max 2x do roka. Zaradila som viac zeleniny...
Ja sa tým trápim už roky a nič žiadna zmena 😔 máme to aj v rodine čiže je to aj dedičné tak s tým moc asi nepohnem
@anonym_autor svalovy tréning stále nevidím v tvojom pláne
@anonym_autor svalovy tréning stále nevidím v tvojom pláne
@summer138 pridám pridám 👍

@anonym_autor tak potom načo mažeš ramu na chlieb, keď konzumuješ zdravé tuky.
@anonym_b39dc0 ale nedávam každý deň 🙈 max raz do týždňa ani to a to podľa mna nie je veľa